• Menu
  • Menu

Eerste keer in een hostel? Dit moet je weten!

Heerlijk! Je hebt besloten om te gaan backpacken. Je hebt je vliegtickets geboekt, je hebt het thuisfront netjes achter gelaten en bent klaar om de wereld te ontdekken.

Vervolgens kom je na een lange vlucht aan en is het tijd voor je eerste overnachting.

In een hostel. Je EERSTE hostel.

Ooit. Evâh.

Best spannend toch?

Want wat kun je allemaal verwachten?

Wat moet je wel doen en wat moet je vooral ook niet doen?

Is het handig om van te voren te boeken of kun je ook gewoon binnen lopen en een bedje regelen?

Krijg je bepaalde dingen van het hostel of moet je dingen zelf meenemen?

En met zoveel keuze… hoe weet je wat het juiste hostel is voor jou?

Alles Komt Goed.

Alle backpackers die voor het eerst gaan backpacken krijgen te maken met dit soort vragen en het is ook logisch dat je een beetje opkijkt tegen je eerste nacht in een hostel.

Het is allemaal nieuw, je bent waarschijnlijk alleen en wat doe je als je geen leuke mensen ontmoet?

Ervaren backpackers zullen je uiteraard vertellen dat het allemaal wel goed komt en dat komt het ook, maar toch…

Het blijft spannend.

Daarom heb ik in samenwerking met Tim, één van de lezers van backpackcentrale, een artikel geschreven met alles wat jij als first-time-backpacker moet weten om met een ontspannen gevoel je eerste hostel binnen te stappen.

Je leest een verrassend eenvoudig principe over hoe je je op een leuke manier gedraagt in een hostel en een heleboel praktische zaken die je helpen om beter voorbereid op reis te gaan.

Untitled design (12)

Trust me, zonder dit artikel overleef je het ook wel maar het kan gewoon prettig zijn om alvast het een en ander te weten. 

Ik kom aan in m’n hostel… Hoe gedraag ik me?

Een hostel is natuurlijk een übersociale manier van overnachten. Je deelt een kamer met wildvreemden uit allerlei verschillende landen, die binnen de kortste keren kunnen aanvoelen als je beste maatje.

Als je nog nooit in een hostel heb geslapen dan is dit misschien wel het engste van allemaal. Want wat ga je dan zeggen tegen die wildvreemden? Ga je dan zomaar met ze chillen? Moet je dan gewoon maar een gesprekje beginnen?

Het antwoord is simpelweg: ja.

Serieus, je moet het leven in een hostel niet groter maken dan het is. Het is gewoon een plek waar reizigers samen komen om elkaar te ontmoeten, te chillen, goedkoop te overnachten en veel plezier te maken.

Jij hoort daar net zo goed tussen als alle andere backpackers die het spannend vinden of vonden.

Toch vraag je jezelf misschien af hoe je jezelf moet gedragen en of er dingen zijn die je misschien niet of juist wel moet doen. Nou de simpele waarheid is dit:

Wees gewoon een leuk persoon.

Dat betekent dus niet dat je de allercoolste, tofste, spraakzaamste, grappigste, stoerste persoon in de kamer moet zijn.

Het betekent ook niet dat je gelijk met iedereen een klik moet hebben.

Het betekent simpelweg dat je jezelf bent en jezelf op een sociale manier gedraagt.

Zeg bijvoorbeeld gedag tegen je kamergenootjes als je de kamer binnen loopt. Probeer het gezellig te maken. Doe alsof je ze al jaren kent en het niet raar is om tegen ze te praten (dat is het namelijk ook niet).Vraag hoe hun dag was of hoe het met ze gaat. Toon een beetje interesse. Vraag waar mensen vandaan komen en wat hun favoriete plekjes zijn. Maak geen bende op de kamer. Laat je wekker niet 10 keer afgaan. Wees tolerant naar anderen, maar durf ook wat te zeggen als mensen over de scheef gaan.

Kortom: Wees gewoon de persoon die jij ook in je kamer zou willen hebben.

Lukt het, ondanks jouw pogingen om er wat van te maken, toch niet om leuke mensen te ontmoeten? Raak dan niet in paniek en ga niet denken dat jij iets fout doet.

Sommige hostels zijn gewoon minder sfeervol en soms moet je het net treffen dat er een ander leuk persoon of groepje is waar het mee klikt.

Geef je zelf daarom altijd de tijd om te wennen aan het leven in hostels, het zal elke dag wat beter gaan.

Mocht het toch niet gezellig worden, verhuis dan naar een ander hostel waar je het weer opnieuw probeert. Grote kans dat je dan wel iets leuks vindt!

eerste keer hostel: eten met hostelgenootjes
Lekker eten met hostelgenootjes in Pai

Beschikbaarheid & Prijzen

Ok, zullen we het dan nu maar over wat praktische zaken gaan hebben?

Kun je bijvoorbeeld zomaar binnenlopen bij een hostel of is het handiger om te reserveren? En kun je nog een beetje afdingen over de prijs of staat dat redelijk vast? Trouwens, wat kost een hostel eigenlijk?

Allemaal vragen die je wellicht kunt stellen over de beschikbaarheid en de prijzen van een hostel. Om ervoor te zorgen dat jij nooit zonder bedje zit én ook niet te veel betaalt, hieronder een aantal tips.

Wanneer wel reserveren?

Je hoeft doorgaans niet te reserveren in een hostel, maar het kan wel handig zijn. Het is bijvoorbeeld prettig om je eerste twee nachtjes na aankomst alvast te reserveren, dan weet je namelijk waar je heen moet vanaf het vliegveld.

Ook als je toch al weet dat je in een bepaald hostel wilt blijven en zeker weet dat je de volgende dag bijvoorbeeld in dat hostel bent, dan kun je net zo goed boeken. Het komt namelijk best wel eens voor dat hostels vol zitten. Er is dan altijd wel weer plek in een ander hostel, maar misschien is die toch minder leuk dan het hostel dat je op het oog had.

Daarnaast is het slim om te reserveren als er grote festivals of evenementen aan de gang zijn. Bijvoorbeeld als je oud en nieuw wilt vieren in Sydney, dan mag je wel een paar maanden van tevoren reserveren.

Wanneer Niet Reserveren?

Er zijn echter ook genoeg redenen te bedenken waarom reserveren niet nodig is of het zelfs fijner is om niet te reserveren.

Niet reserveren is bijvoorbeeld prettiger als:

  • Je nog niet weet wanneer je in een bepaalde stad aankomt.
  • Niet alle hostels op het internet staan. Dit kan zeker in Aziatische landen het geval zijn waar sommige superchille en goedkope strandhutjes niet of moeilijk op internet te vinden zijn. Je kunt dan beter even ter plekke kijken of er een leuke en betaalbare plek is.
  • Je het hostel eerst met eigen ogen wilt bekijken en wilt zien of het schoon is.
  • Je het stiekem best leuk vindt als je niet weet waar je die avond gaat slapen.

Wil je wel een hostel reserveren? Maak dan gebruik van booking.com want je kunt hier vaak gratis annuleren als jouw plannen toch wijzigen!

Prijzen

De prijzen in hostels verschillen per land, maar over het algemeen is het zo dat des te groter de dorm (dus met meer bedden) des te goedkoper de kamer wordt.

De meeste hostels beschikken over 4, 6, 8, 10, 12 en 16-bed dorms, maar er zijn ook hostels waar je met 36 mensen op een kamer slaapt.

De meeste hostels beschikken ook over een female-dorm waar – je raadt het al – alleen vrouwen mogen slapen. Veel vrouwen vinden dit prettig, maar er zijn ook zat vrouwen die ook heerlijk slapen in de mixed dorms waar altijd ten minste één snurkende man aanwezig is ;).

eerste keer hostel
Schrik niet van de prijzen, dit is een random hostel in Sydney waar overnachten nu eenmaal niet goedkoop is.

Afdingen?

Over het algemeen kun je in alle landen onderhandelen over de prijs zolang jij de hosteleigenaar maar een reden geeft om jou een lagere prijs te geven.

Zo krijg je bij de meeste hostels korting als je voor een langere periode blijft. Hier kun je altijd naar vragen. Ook wanneer je met een grotere groep bent, kun je vragen of ze een groepskorting willen geven.

Je kunt ook altijd navragen of het mogelijk is om te werken voor je bed. Vaak moet je dan 3 uurtjes per dag lakens verschonen, badkamers schoonmaken of wat anders. Zeker in landen waar hostels niet per se goedkoop zijn, kan dit een makkelijke manier zijn om geld te besparen en langere tijd op één plek te blijven.

In landen als Australië en Nieuw Zeeland kun je vaak ook een hostelkaart kopen van een bepaalde hostelketen. Bijvoorbeeld van YHA, Nomads of Base. Je krijgt dan vaak 2 tot 3 dollar korting per nacht en krijgt bovendien korting op allerlei attracties.

Faciliteiten: Wat kun je verwachten in een hostel?

Over de kwaliteit van hostels is zo’n beetje alles gezegd en geschreven. Er zijn slechte hostels, prima hostels en geweldige hostels. Sommige hostels hebben meer faciliteiten dan dure hotels en andere zijn weer heel basic.

Toch zijn er wel een aantal dingen die standaard zijn in een hostel, maar voordat we het daar over gaan hebben eerst de vraag die de meeste backpackers zichzelf stellen: Is het een beetje schoon in een hostel?

Ok, laten we de mythe over ranzige hostels met kakkerlakken, bedbugs, spermavlekken en verstopte wc’s maar uit de wereld helpen.

De meeste hostels zijn namelijk ontzettend schoon. Je krijgt bijna altijd schone lakens en ook de wc’s en douches worden over het algemeen goed schoon gehouden.

Het komt natuurlijk wel eens voor dat de keuken een grote bende is omdat andere backpackers hun afwas (nog) niet gedaan hebben en je moet natuurlijk ook niet raar opkijken als er in de douche toevallig een haar van iemand anders ligt. Dat gebeurt nu eenmaal als je een douche deelt met meerdere mensen, no big deal.

Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het in alle hostels helemaal spik en span is, maar je kunt dan zelf wel beoordelen waar jouw grens ligt.

Faciliteiten: Keukens, Wasmachines en Leuke Dingen

Wat betreft faciliteiten verschilt het een beetje per land wat je kunt verwachten. Over het algemeen geldt dat hoe duurder een land is, des te meer faciliteiten er zijn.

Dat heeft ermee te maken dat je in Azië bijvoorbeeld zelden kookt omdat het eten zo goedkoop is. En ook de je vuile was kun je voor een appel en een ei laten doen. Om die reden hebben veel hostels in Azië dan ook geen keuken of wasmachine. Waarom zouden ze immers ruimte verspillen aan faciliteiten die niemand echt gaat gebruiken?

In duurdere landen zoals Australië, Nieuw Zeeland en de meeste landen in Europa is het natuurlijk niet te betalen als je elke dag uiteten gaat of je vieze kleding laat wassen. Om die reden vind je in die hostels altijd een keuken met koelkast en kun je (tegen betaling) gebruik maken van de wasmachines.

Ook vind je in de meeste hostels een book-exchange, een gemeenschappelijke chill/tv ruimte, gezelschapsspelletjes en soms ook dingen zoals pingpongtafels, dakterrassen, zwembaden, fietsverhuur, scooterverhuur, reiskantoortjes en nog meer dingen om jouw verblijf nóg relaxter te maken.

Memorabel: het eerste ei dat ik ooit in een hostel bakte ;)!
Memorabel: het eerste ei dat ik ooit in een hostel bakte ;)! Inclusief #fashion.

Wat moet ik zelf meenemen en wat niet?

Als je nog nooit in een hostel bent geweest vraag je jezelf misschien af wat je allemaal moet meenemen en wat je krijgt van het hostel.

In principe kun je het volgende aanhouden: je krijgt alles wat je nodig hebt om te slapen. Dat betekent dus dat je altijd lakens, dekens, kussens en bedlinnen krijgt.

Je hoeft dus geen eigen slaapzak mee te nemen. Sterker nog, de meeste hostels verbieden het zelfs om je eigen slaapzak mee te nemen vanwege de mogelijke bedbugs die je dan meeneemt van hostel naar hostel.

Wat je wel mee moet nemen zijn de dingen die je nodig hebt om jezelf te onderhouden. Denk bijvoorbeeld aan handdoeken, die krijg je namelijk in de meeste hostels niet (uitzonderingen daar gelaten).

Als je echt smetvrees hebt kun je een linnen slaapzak meenemen, maar dat is eerder overbodige ballast dan een echte toevoeging.

Veiligheid: Zijn hostels een beetje veilig?

Onderzoek wijst uit dat hostels één van de veiligste plekken zijn om te overnachten en dat 90% van de backpackers hun eerste nacht in het hostel overleeft.

Hoe het met die andere 10% afloopt is niet bekend…

Ok, even alle gekkigheid op een stokje: hostels zijn heel veilig.

Je bent omringd met andere backpackers waarvan bijna niemand uit is op narigheid. Mocht er wel iemand zijn die je lastig valt of de boel probeert te verzieken zeg het dan tegen de receptie. Niemand wil rotte appels in een hostel en grote kans dat die persoon verzocht wordt het hostel te verlaten.

De grootste ‘bedreiging’ waar je mogelijk mee te maken krijgt is diefstal, maar daar kun je natuurlijk zelf genoeg tegen doen.

Als jij goed op je spullen let en ze – waar mogelijk – weglegt in een kluisje dan moet je geen problemen ondervinden.

Mocht het niet mogelijk zijn om je waardevolle spullen in een kluisje te leggen, stop ze dan goed weg in je tas of neem ze gewoon altijd met je mee in een kleine rugzak.

Laat ze in ieder geval niet overal rondslingeren want wat je op de basisschool geleerd hebt is écht waar: gelegenheid schept de dief. Vraag dat maar aan mijn e-reader.

Belangrijk & Leuk: Hoe kies je een goed hostel?

En dan zijn we alweer aangekomen bij het laatste en leukste gedeelte van dit artikel. Want hoe maak je een keuze uit alle mogelijke opties? Hoe kies je een hostel dat bij jou past?

Hieronder lees je 5 tips om het best mogelijke hostel te kiezen.

Reviews, Reviews, Reviews

Als je een leuke plek zoekt om te slapen, waarom kijk je dan niet even wat andere mensen over jouw beoogde hostel hebben geschreven?

Op hostelworld.com en booking.com vind je honderden reviews voor de meeste hostels. Kijk daarbij niet alleen maar naar de algehele rating, maar ook naar de specifieke ratings voor sfeer, hygiëne, locatie en faciliteiten.

Het kan bijvoorbeeld best zijn dat er een supergezellig hostel is, maar waar de wifi niet zo heel goed is waardoor mensen een lage beoordeling geven voor faciliteiten.

Kijk ook niet alleen naar de gegeven cijfers, maar ook naar geschreven reviews. Daarin lees je de onderbouwing en kun je voor jezelf kijken of jij een beetje op één lijn zit met degene die de review geschreven heeft. Het kan namelijk zijn dat er zelfs in negatieve reviews nog heel veel positieve dingen staan, maar dat één puntje van frustratie gelijk de hele review omlaag brengt.

Zelfde hostel, andere beleving.

Gemeenschappelijke chillruimte?

Er zijn doorgaans vier plekken in een hostel waar je mensen ontmoet: in je dorm, in de keuken, aan de bar of in de gemeenschappelijke chillruimte.

Niet alle hostels hebben een bar of gemeenschappelijke ruimte en dan wordt jouw verblijf toch wat anders dan wanneer het er wel zou zijn. Probeer, als je hier behoefte aan hebt, op internet of in de reviews te achterhalen of deze ruimtes er zijn. Het maakt het makkelijker om mensen te ontmoeten.

Lekker Chillen in Ubud
Lekker Chillen in Ubud

Locatie

Over het algemeen is een gunstig gelegen hostel iets duurder dan een hostel dat wat meer uit het centrum ligt.

Toch kan het uiteindelijk goedkoper en prettiger zijn om voor het iets duurdere hostel te kiezen. Je bespaart hierdoor namelijk ook tijd en geld dat je moet doorbrengen in het openbaar vervoer en wat is er nu fijner dan je voordeur uitlopen en gelijk in het hart van alle actie te zitten?

Groepsactiviteiten

Sommige hostels organiseren heel veel leuke groepsactiviteiten waar het heel makkelijk is om andere backpackers te ontmoeten terwijl je iets leuks doet. Je kunt denken aan BBQ’s, city tours, kroegentochten, pokeravonden, beachvolleybal of voetbaltoernooitjes, movienights en ga zo maar even door.
Niet alle hostels doen dit, maar degene die het wel doen hebben duidelijk een streepje voor!

Kroegentocht in Barcelona
Kroegentocht in Barcelona

Free Stuff?

Altijd lekker meegenomen
Altijd lekker meegenomen

Als backpacker ben je natuurlijk lang van huis en als je elke dag een paar euro minder uitgeeft dan scheelt dat aan het einde van je reis zomaar een paar honderd euro.

Veel hostels helpen je een handje door veel dingen ook gratis te weg te geven. Bijvoorbeeld met gratis ontbijt, gratis pannenkoeken, gratis avondeten en niet geheel onbelangrijk: gratis wifi.

To Party or Not To Party.

De laatste vraag die je jezelf moet stellen voordat je een hostel boekt is of je zin hebt om te zuipen of niet. Hoewel je natuurlijk in geen enkel hostel raar wordt aangekeken als je een biertje opentrekt, zijn sommige hostels wat meer gericht op party dan andere. Als jij daar geen zin in hebt en nuchter tussen je dronken en luidruchtige medebackpackers zit, dan is dat niet altijd relaxed.

Er is wat dit betreft geen goed of fout.

Party hostels kunnen echt heel leuk zijn als je daar op dat moment behoefte aan hebt. Wat meer low-key hostels kunnen ook heel relaxed zijn als je gewoon zin hebt in een ontspannen gesprek of rustig een boekje wilt lezen.

Kijk gewoon hoe jij je op dat moment voelt en doe lekker waar jij je goed bij voelt. Uiteindelijk zal je merken dat je steeds beter aanvoelt wat jij wel of niet prettig vindt en dat is belangrijk.

Het is namelijk jouw reis en jij moet doen waar jij je het prettigst bij voelt. Hopelijk heeft dit artikel je daar een beetje bij geholpen.

Op zoek naar reis inspiratie? Klik hier als je voorkeur uitgaat naar een bepaalde regio zoals Australië, Azië, Centraal-Amerika, Europa of Zuid-Amerika. Of lees hier wat je allemaal moet regelen als je een mooie reis gaat plannen.