• Menu
 • Menu

Backpacken in Australië? Dit is alles wat je moet weten (2024 update)

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

Backpacken in Australië is een ervaring die je nooit meer gaat vergeten. De prachtige stranden, de uitgestrekte stukken natuur en de levendige steden zijn natuurlijk fantastisch, maar het zijn de kleine dingen – de persoonlijke ervaringen – die backpacken in Australië nog veel mooier maken.

Denk maar eens aan een BBQ bij ondergaande zon, slapen onder een waanzinnige sterrenhemel, eindeloze roadtrips door the middle of nowhere of je eerste ontmoeting met een kangoeroe. Het is slechts een kleine greep uit de mooie momenten die op je liggen te wachten.

Wij reisden in totaal vier keer naar Australië, werkten er ook, en ontdekten in twee jaar tijd veel populaire plekken en verborgen pareltjes. Omdat we jou graag overtuigen waarom backpacken in Australië awesome is, hebben we deze ultieme beginnersgids boordevol tips geschreven. Een ideaal startpunt met alles waar je aan moet denken bij een reis door Australië.

Backpacken in Australië: Inhoud

Belangrijke Info | Voorbereiden | Must-see & Do | Route | Eten & Drinken | Slaapplekken | Reisgids

Tip: wil je een persoonlijk advies over jouw reisplannen? Geen probleem! Vertel meer over jouw plannen en laat Australië-experts gratis met je mee denken!

Belangrijke informatie en tips over backpacken in Australië

Valuta & bankzaken

In Australië betaal je met de Australische dollar (AUD). In de afgelopen jaren is de waarde ervan vrij stabiel en is 1 AUD ongeveer €0,60 – € 0,65. Je kunt deze munteenheid herkennen aan het dollarteken $, maar ook A$ of AU$.

Als je gaat pinnen in Australië betaal je meestal een extra bedrag van $2 per keer dat je geld opneemt. Daarnaast kan het zijn dat jouw Nederlandse bank extra kosten rekent voor pinnen in het buitenland. Als je voor langere tijd naar Australië gaat, kan het daarom lonen om een lokale bankrekening te openen. Je moet dan nog wel even geld overmaken vanaf je Nederlandse rekening.

Reis je echter voor een korte periode? Dan kun je ook een  borderless account van Wise  (hiervoor Transferwise) te overwegen of een Revolut Betaalpas aan te vragen.

Stopcontact

De stopcontacten in Australië hebben 3 pinnetjes. Je hebt dus deze wereldstekker nodig. Ga je naar meer landen of wil je er één voor de rest van je leven? Dan is deze universele wereldadapter de beste keuze.

Visum

Australië heeft ontelbaar veel visums maar voor reizigers is er slechts een aantal interessant. Zo is er een gratis toeristenvisum waarmee je één jaar lang zo vaak als je wilt in en uit Australië mag reizen. Je mag wel telkens maar 3 maanden aaneengesloten in het land verblijven.

De andere populaire optie onder veel backpackers is het working holiday visum. Met dit visum mag je één jaar lang in Australië blijven en mag je ook betaald werk doen. Onder bepaalde voorwaarden kun je ook een tweede en derde jaar aanvragen. Meer weten? Lees je alles over een visum voor Australië.

Veiligheid

Australië is over het algemeen een erg veilig land, ook als je alleen gaat backpacken. Uiteraard moet je niet in je eentje door slechte buurten gaan dwalen en helpt het als je jouw waardevolle spullen goed wegstopt, maar dat is common sense.

De natuur daarentegen, moet je niet onderschatten. De zon kan echt ontzettend fel zijn dus probeer die op extreme dagen te vermijden. Negeer ook de waarschuwingsborden niet, er zitten echt krokodillen in Australië. En als laatste, als je auto gaat rijden: probeer overdag te rijden. ’s Avonds worden de kangoeroes namelijk actief en dat kan voor lelijke botsingen zorgen, soms met dodelijke afloop (niet alleen voor de kangoeroe).

Auto huren in Australië? Wij gebruiken altijd Sunnycars.nl én Discovercars.com om de beste deals te vinden.

Taal & locals

De taal in Australië is Engels, al is het wel in een dusdanig accent dat je er misschien even aan moet wennen. Dat gebeurt overigens snel genoeg en voor je het weet roep je zelf ook te pas en te onpas ‘how ya going’ en ‘no worries mate.’

Verder zijn de locals in Australië vrij open en laidback met een enorme liefde voor het buitenleven. Hiken, kamperen, surfen, zwemmen, sporten…het zijn allemaal dingen waar je de locals voor kunt wakker maken. Daarnaast zijn de locals erg benaderbaar en open voor reizigers. Het is daardoor makkelijk om in contact te komen en sommige backpackers vinden zelfs de liefde van hun leven.

Festivals & Bijzondere datums

Op 26 januari is het Australia day maar dat klinkt mooier dan het is. Het is een feest dat ook veel controverse heeft vanwege het feit dat de blanke Australiërs het land van de Aboriginals hebben afgepakt.  Verwacht dus ook geen grote podia zoals je dat op koningsdag in Nederland hebt. De manier om het te vieren is met een BBQ en koude drankjes.

Verder is het Sydney Mardi Gras een hele happening. Zorg dat je vooraf een hostel boekt als je daarheen wilt, want de hele stad is dan uitverkocht. Verder zijn er in Melbourne een aantal leuke sportevenementen. Zo heb je de Melbourne Cup, de paardenrace waar half Australië voor thuisblijft en flink op gokt. Ook de tennissers op de Australian open trekken veel publiek en als je gek bent op formule 1, dan zou je in je planning rekening kunnen houden met de Melbourne Grandprix. 

De laatste, niet onbelangrijke datum, is natuurlijk oud & nieuw. Het blijft gek om de jaarwisseling te vieren in je korte broek en slippers, maar leuk is het zeker. Sydney is verreweg de populairste plek voor oud & nieuw met het wereldberoemde vuurwerk boven de Sydney Harbour Bridge. Houd er echter wel rekening mee dat je ruim van te voren een hostel moet boeken en dat de prijzen flink kunnen stijgen.

Transport

Australië is een gigantisch land en heeft wel 187 keer de oppervlakte van Nederland. Je kunt je dus voorstellen dat de afstanden gigantisch zijn. Er zijn verschillende manieren om rond te reizen door Australië. De meeste backpackers reizen met de Greyhound bus langs de oostkust. Ook het huren of kopen van een camper / auto is populair en een goede optie voor als je meer vrijheid wilt en bijvoorbeeld wilt kamperen.  Een erg betaalbare optie is de populaire Spaceship, een soort omgebouwde stationwagon!

In meer afgelegen plekken in de outback kiezen veel reizigers voor een georganiseerde tour omdat de afstanden gigantisch zijn, er weinig tot geen openbaar vervoer is, en je niet met je eigen vervoer wilt stranden in the middle of nowhere.

 Vliegtickets

Wat is slim? Boek je een enkeltje, een retour of boek je misschien toch maar een flexibel ticket? En hoe zorg je ervoor dat je niet teveel betaalt voor je vliegtickets?  Het zijn allemaal vragen die bepalen hoe duur een vliegticket naar Australië wordt. Over het algemeen geldt dat hoe flexibeler je bent, des te lager de prijs. Hieronder vind je typische prijzen vanaf Amsterdam (retour / enkeltje):

Sydney (vanaf €600 / €450)
Melbourne (vanaf €600 / €450)
Perth ( vanaf €600 / €350)

Wil je meer info over het vinden van de allergoedkoopste vliegtickets naar Australië? In deze ultieme gids laten we je zien hoe je al voor minder dan €400 naar Australië kunt vliegen. Ben je vooral geïnteresseerd in wanneer je jouw tickets het beste kunt boeken? Wij deden samen met Skyscanner een onderzoek. 

Whitsundays, backpacken in australië

Voorbereiden op Backpacken in Australië

Beste reistijd

Je kunt het hele jaar door backpacken in Australië, maar de beste reistijd is vooral afhankelijk van het gebied dat je wilt bezoeken. Zo kun je de oost- en westkust het beste doen tussen oktober en maart. De noordelijke gebieden kun je juist beter doen in de Australische wintermaanden (juni t/m augustus).

Er zijn ook periodes dat je bepaalde gebieden moet vermijden. Zo is het in het noorden van Australië regenseizoen tussen november en april. Vermijd dit gebied in die periode tenzij je terecht wilt komen in telefoon en camera verzuipende regenbuien en overstromende rivieren vol krokodillen. Exact weten welke plekken je het beste kunt bezoeken in bepaalde periodes? Bekijk hier de beste reistijd voor Australië. 

Budget Backpacken in Australië 

Backpacken in Australië is niet zo goedkoop als in Azië of Midden-Amerika en veel van de dagelijkse kosten liggen iets hoger dan in Nederland. Vooral luxe producten zoals alcohol en tabak zijn erg prijzig. Hoeveel je uiteindelijk uitgeeft, hangt natuurlijk af van hoe lang je blijft, wat de koers van de Australische dollar is, hoeveel luxe je wenst en of je veel activiteiten met tours doet of niet.

Een doorsnee backpacker die in hostels verblijft en z’n eigen eten kookt geeft minimaal 25-35 euro per dag uit aan overnachtingen, eten en drinken. In de grote steden als Melbourne en Sydney zal dit wat meer zijn, dan geef je wel minimaal €30-40 per dag uit aan alleen overnachtingen, eten en drinken.

Daarnaast hangt het natuurlijk volledig af van hoeveel tours je doet en hoeveel luxe je wenst. Een leuk pakket voor de oostkust inclusief leuke tours en alle slaapplekken kost voor 30 dagen ongeveer €1500 – €1600. Uiteraard moet je dan ook nog eten en drinken en je vervoer regelen. Als je het bovenstaande pakket boekt, kun je met korting een Greyhound pas erbij nemen.

Doe je af en toe een aantal tours doet en drink je soms een biertje? Reken dan op ongeveer €1500 tot €2500 per maand als realistisch budget voor backpacken in Australië. Als je niet gaat werken in Australië dan is het belangrijk om een wat ruimer budget te nemen. Want iedereen kan twee weken overleven op noodles, maar na een tijdje word je dat echt wel zat en zal je toegeven aan de verleiding van luxe.

Tip: Lees onze 20+ tips om geld te besparen in Australië!

Accommodatie

Dorm: € 10 – € 20
Privé: € 50 (budget)  – €80 (midden) – € 120+ (luxe)

Eten

Zelf koken: € 3 – €5
Afhaal: €6 – €10
Restaurant: € 15 – € 20

Transport

Lokale bus: +/- € 2,50 enkele rit
Taxi: +/- € 1,25 per km + €2,80 instaptarief
Auto huren: vanaf € 20 per dag
Binnenlandse vluchten: vanaf €25

Eenmalige kosten bij backpacken in Australië

Verder heb je natuurlijk incidentele uitgaven voor dingen als visum, vliegticketslokaal vervoer en tours. De hoogte van deze kosten hangen natuurlijk helemaal af van wat jij van plan bent. Het is moeilijk om te zeggen hoeveel een typische backpacker uitgeeft aan deze zaken. Als je gaat skydiven, bungeejumpen én zeilen op de Whitsundays zal je een stuk meer uitgeven dan wanneer je dat niet doet.

Om erachter te komen hoeveel jouw tours precies kosten, raden we je aan om Dutchies Travel een gratis reisplan te laten maken voor je!

Stel jouw pakket samen

budget backpacken australie

Meeneemlijst voor Backpacken in Australië

Wat moet je allemaal meenemen naar Australië? Het is een vraag die enerzijds belangrijk is, maar anderzijds ook een beetje te veel aandacht krijgt. Natuurlijk wil je niet helemaal onvoorbereid daar aankomen, maar Australië is een hartstikke modern land en je kunt als je iets vergeten bent altijd spullen kopen bij goedkope winkels als K-mart of een tweedehands winkel. Het belangrijkste is vooral dat je niet te veel meeneemt, want het terugsturen van bagage is duur en zonde. Voor een compleet overzicht van wat je allemaal moet meenemen naar Australië kun je het beste even de ultieme paklijst voor backpackers bekijken.

Reisverzekering voor  backpacken in Australië

Welke reisverzekering heb je nodig voor Australië? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering voor Australië?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen en hoe het precies zit als je gaat werken in het buitenland. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over reisverzekeringen voor backpacken én reisverzekeringen voor werken in het buitenland. Ook raden we je aan om een persoonlijk adviesformulier in te vullen bij JoHo.

Must-see & Do’s in Australië

Australië is een land waar je stoutste kinderdromen waar kunnen worden en een zee aan avonturen voor je openligt. Toffe en unieke activiteiten zijn in elk plekje wel te vinden. Sommige vallen in de categorie once-in-a-lifetime en andere activiteiten juist weer in de ik-kan-er-geen-genoeg-van-krijgen categorie. Maar wat zijn nu die unieke activiteiten?  Wat zijn de dingen die je echt gedaan wilt hebben als je naar Australië gaat? Je leest hieronder onze tips.

Leer surfen

Surfen en Australië zijn met elkaar verbonden als Bert en Ernie, de één kan niet zonder de ander. De locals doen het maar al te graag en het is bij veel scholen zelfs onderdeel van hun gymlessen. Het mooie aan surfen is dat het op elk niveau leuk is. Zelfs de eerste keren dat je om de haverklap van je surfplank valt, zijn leuk omdat je toch elke keer iets dichterbij dat ene doel komt: op een plank door de golven cruisen.

Om te leren surfen kun je losse lessen boeken, maar ook de zogeheten surfcamps zijn razend populair. Tijdens deze surfcamps verblijf je op één of meerdere spots en staan de instructeurs elke dag klaar om je te helpen met surflessen. Tijdens het surfcamp krijg je niet alleen persoonlijke aandacht maar ook accommodatie, ontbijt, lunch en diner zodat jij je alleen maar hoeft te focussen op surfen. Het boeken van zo’n surfcamp lijkt vaak een hele investering, maar als je alle surflessen, accommodatie en maaltijden los zou betalen ben je gegarandeerd meer kwijt.

Bekijk surfcamps

Tip: Wil je gewoon leren surfen op eigen houtje? Dan zijn Byron Bay, Yamba, Noosa en Town of 1770 zeer geschikte plekjes.

Spot uniek wildlife

Australië is een van de meest bio-diverse landen ter wereld en heeft samen met slechts 16 andere landen ter wereld de stempel ‘mega-divers.’ Het bijzondere is ook dat het overgrote deel van de dieren alleen in Australië te vinden is. Waar ter wereld vind je in het wild Kangoeroes, Emu’s, Koala’s, Dingo’s, Wallabies, Wombats en Cassowary’s? Nou nergens dus, want volgens australianwildlife.org vind je 87% van de zoogdieren, 93% van de reptielen, 94% van de kikkers en 45% van de vogels die in Australië leven, alleen in Australië. Hoe tof is dat?

Daarnaast heb je nog allerlei dieren die je overal ter wereld kunt spotten, maar die gewoon te bijzonder zijn om te missen. Wat denk je bijvoorbeeld van kajakken met dolfijnen, duiken met witte haaien of snorkelen met walvishaaien?

backpacken in australie

Maak fantastische hikes

Backpacken in Australië draait grotendeels om het outdoor leven en niks is zo lekker als een mooie hike door prachtige natuurgebieden

Gelukkig is er in Australië altijd wel een mooie wandeling te vinden en is geen enkele hike hetzelfde. Zo zijn de Grampians en Blue Mountains populaire plekken voor mooie dagwandelingen. Maar ook bij Wilson Promontory National Park, rondom Uluru en op Tasmanië vind je prachtige hikes.
Tasmanië, backpacken in australie

Zeil over de Whitsundays 

Nu zijn er natuurlijk meer plekken in Australië waar je kunt zeilen, maar een zeiltocht over de Whitsundays is wel echt onvergetelijk. Met een beetje geluk zie je fantastische dieren zoals schildpadden, haaien, dolfijnen en roggen terwijl je met je nieuwe maatjes over de prachtige blauwe wateren zeilt. Verder is een stop bij Whiteheaven Beach natuurlijk een must, want dat strand is in het echt nog veel mooier dan op de foto.

Tenzij je jouw eigen zeilboot meeneemt naar Australië, zal je deze tocht met een tour moeten doen. Gelukkig zijn er genoeg aanbieders die zich allemaal richten op een ander publiek. Zo heb je boten die wat meer gericht zijn op party, anderen zijn meer gericht op rust en ook qua duur van de trip kun je kiezen uit tours voor een dag of meerdere dagen. Het beste kun je je laten informeren door een organisatie die verschillende tours aanbiedt zodat je precies de tour vindt die bij jou past.

Zeilen? Hell Yeah!

zeilen op whitsundays

Trek de outback in

De outback van Australië is ongerept en ruig met honderden kilometers aan open landschappen, het is een real ozzie adventure. Hoeveel veel mensen bij de outback alleen denken aan Uluru en Kings Canyon beslaat de outback een veel groter deel van Australië. Outback betekent namelijk niets anders dan binnenland en de Australische outback beslaat bijna drie kwart van het land. Als je geen eigen vervoer hebt, dan zijn tours vaak je enige optie om een outback avontuur te beleven. Benieuwd naar wat je op zo’n avontuur beleeft?

Ja, Ik wil naar de Outback!

kings canyon, tip voor backpacken in australie

Maak een duik en/of haal je PADI

Ondanks dat het Great Barrier Reef de laatste jaren flink wat beschadiging heeft opgelopen, is duiken nog steeds één van de highlights in Australië. Ook als je nooit gedoken hebt kun je een fundive doen, waarbij je na een korte instructie de onderwaterwereld gaat verkennen. Wil je gelijk je PADI halen in Australië? Dat is ook geen enkel probleem, Cairns is een uitstekende plek om te leren duiken in Australië. Maar ook Byron Bay, de plek waar veel backpackers toch wat langer blijven hangen, is een uitstekende plek bijvoorbeeld om gelijk je Divemaster te halen.

Maak een toffe roadtrip 

Als je gaat backpacken in Australië dan is een roadtrip bijna onvermijdelijk. Hoe lekker is het om samen met wat maatjes in de auto te stappen en wel te kijken wat je onderweg allemaal tegenkomt? Natuurlijk is een toffe roadtrip langs de Great Ocean Road wel een beetje een must, maar ook andere regio’s schreeuwen om ontdekt te worden met de auto of camper.

Zo is de gehele westkust echt ideaal voor een roadtrip en ook Tasmanië ontdek je het beste met eigen vervoer.  En als je nu denkt dat een auto of camper huren duur is…dat hoeft helemaal niet.  De kosten per dag kunnen best meevallen (+/- €25 – €40) en zeker als je via de app Wikicamps gratis campings vindt dan betaal je (bijna) niks aan overnachtingskosten! Om de beste quote te krijgen kun je het beste een offerte opvragen. Doe dit trouwens ruim voordat je naar Australië gaat, want zeker in de drukke periodes kunnen de goede deals snel uitverkocht zijn.

Ja, ik wil roadtrippen!

kamperen in australie

Ontdek het grootste zandeiland ter wereld

Dit is nog zo’n unieke Australische ervaring die standaard thuishoort op een Bucketlist voor de oostkust van Australië. Fraser Island is namelijk het grootste zandeiland ter wereld en dat klinkt niet alleen indrukwekkend, het is ook indrukwekkend. Want Fraser Island heeft naast heel veel zand, ook prachtige zoetwatermeren met kraakhelder water, een grote wilde dingo populatie, kilometers lange kustlijnen, fijne bossen, bijzonder hoge duinen en fantastische uitzichtpunten. En alsof dat nog niet genoeg is kun je er ook nog eens met je eigen 4WD overheen crossen. Hoe vet is dat?

Hoewel je Fraser Island ook op eigen houtje kunt doen, kiezen de meeste backpackers ervoor om met een tour te gaan. Ook op Fraser Island heb je genoeg te kiezen en is er voor ieder wat wils. Zo zijn er de wat meer hardcore avonturen, waarbij je kampeert. Maar er zijn ook wat meer luxe varianten waarbij je in een hostel slaapt. Daarnaast heb je ook qua tijd het e.e.a. te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld met een dagtour mee of je kunt ervoor kiezen om één of twee dagen op het eiland te slapen. Wat je ook doet, kies wat je leuk lijkt en geef desnoods een paar tientjes meer uit aan een tour die echt bij je past. Fraser Island is namelijk een ervaring die je niet snel meer vergeet.

Ja, ik wil naar Fraser Island

backpacken in australie, fraser island

Spring uit een vliegtuig (met parachute) 

Australië is natuurlijk een land voor avonturiers en the mother of all adventures is toch wel skydiven over het Great Barrier Reef. Dit is nu typisch zo’n once in a lifetime experience die je voor altijd aan Australië zal doen denken. Hoewel er meerdere plekken zijn om te skydiven in Australië, is Mission Beach het populairst bij backpackers. Het is voor de meeste backpackers zelfs de enige reden om te overnachten in Mission Beach (er is wel meer te doen hoor).

Ja, ik wil uit vliegtuigen springen

backpacken in australie, skydiven

Ontdek eeuwenoude bossen

Dat Australië een mega-divers land is, is al eerder even genoemd. Maar wist je dat Australië ook één van de oudste levende regenwouden ter wereld heeft? Het Daintree Forest ten noorden van Cairns staat er al een behoorlijke tijd en je vindt hier bomen die er al waren toen Jezus jouw leeftijd had. Hoewel je dit gebied ook prima zelf kunt ontdekken met een auto, kiezen veel backpackers voor de populaire Uncle Brian’s Tour. 

chillen in het bos, australie

BBQ met nieuwe vrienden

Als er één Australische traditie is die je je snel eigen kunt maken, dan is het wel BBQ-en. Australiërs zijn er dol op en dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze door het hele land openbare BBQ’s hebben geplaatst. Ja echt, in elke plaats vind je openbare BBQ’s en het enige wat je hoeft te doen is een paar worsten te kopen, wat olie mee te nemen en te zorgen dat het niet aanbrandt. Neem er ook een glaasje Goon bij (of een stuk of vijf zodat je niet meer proeft dat het niet echt lekker is) en geniet met je nieuwe reismaatjes van een lekkere maaltijd. Wel even schoonmaken achteraf, maar dat spreekt voor zich!

Backpacken in Australië route

De oostkust van Australië is veruit de populairste en meest toegankelijke regio. Veel backpackers beginnen hun reis dan ook hier en de meeste backpackers blijven tijdens hun hele reis alleen maar aan de oostkust. Als je vanwege tijdsgebrek niet anders kan, dan is dat best een goede keuze. De oostkust van Australië heeft namelijk veel highlights op een relatief klein stuk en je kunt in 3-4 weken al een hele diverse reis maken.

Heb je echter wat meer tijd, bijvoorbeeld 6 weken, 3 maanden of een jaar? Of wil je liever wat meer van het gebaande pad? Dan is leuk om ook andere delen van Australië te bezoeken. Australië is namelijk fantastisch en in alle windrichtingen zijn er  mooie plekken, ook voor backpackers. Hieronder vind je een overzicht met mooiste plekken per regio zodat je je route voor backpacken in Australië kunt gaan maken. Je kunt klikken op één van de links om direct naar de juiste regio te gaan, of je kunt rustig verder naar beneden scrollen en alles bekijken.

Oostkust

Westkust

Centraal

Tasmanië

 

Oostkust van Australië

Langs de oostkust van Australië geniet je van schitterende natuur afgewisseld met moderne steden en de laidback beachlife vibe. Ontdek de iconen van Sydney, leer surfen aan één van de vele stranden, cross met een jeep over het grootste zandeiland ter wereld, zeil over de prachtige Whitsundays en het Great Barrier Reef, neem een duik bij één van de mooie koraalriffen en sluit alles af met een bezoek aan één van de oudste regenwouden ter wereld…

Dat is in een notendop wat je gaat meemaken als je langs de oostkust van Australië gaat backpacken.  Veel backpackers reizen langs de oostkust tussen Sydney naar Cairns, maar als je wat extra tijd hebt is het ook tof om Melbourne en alle highlights daaromheen toe te voegen aan je reis. Benieuwd naar de plekjes aan de oostkust? Dit zijn de leukste die je kunt opnemen in je planning. Ze staan in volgorde van Zuid- naar Noord-Australië.

Tip: Nog niet alle plekken staan beschreven op de site, maar zijn wel terug te vinden in onze Mega-gids voor backpacken in Australië. Deze 282-pagina tellende gids is te groot voor op een internetpagina, maar kun je gewoon gratis downloaden

Westkust van Australië

De westkust is de minder ontdekte kant van Australië en een stuk ongerepter dan de oostkust. Je vindt hier enkele van de mooiste nationale parken van Australië, beeldschone stranden die je bijna volledig voor jezelf hebt en vrij relaxte kustplaatsjes. Het is een stuk minder massaal dan de oostkust en de westkust leent zich perfect voor een fantastische roadtrip.

Wat zeg je ervan…

Surfplank op het dak, tentje in de achterbak en gaan? Check hier de ultieme route voor zuidwest Australië

 • Esperance
 • Stirling Ranges
 • Albany
 • Denmark
 • Pemberton
 • Windy Harbour
 • Augusta
 • Margeret River
 • Dunsborough
 • Busselton
 • Perth
 • Pinnacles Desert
 • Kalbarri National Park
 • Monkey Mia
 • Coral Bay
 • Exmouth
 • Karijini National Park
 • Broome

Tip: wil je nog meer toffe ideeën voor een reis aan de Australische westkust? Check onze 55 ideeën voor West-Australië. 

Het Rode Centrum & Noorden van Australië

Het centrale gedeelte van Australië wordt ook wel ’the outback’ genoemd. Het is de ruige kant van Australië met uitgestrekte vlaktes, rode rotsen en vooral heel veel niks. Ondanks deze betoverende leegte is er meer dan genoeg te zien in deze ruige outback. Zo vind je de bekende iconen als Uluru, Kata Tjuta en Kakadu National Park, maar ook minder bekende pareltjes zoals het bijzondere dorp Coober Pedy, de Flinder’s Ranges en de mooie kloven rondom Katherine.

Veel backpackers doen deze regio met een tour, maar zelf het is ook mogelijk om het allemaal op eigen houtje te doen. Sterker nog, wij hebben daar een ultieme gids voor geschreven. Zorg dan wel dan dat je een goede auto hebt. Dit zijn in ieder geval de leukste plekjes:

Zuid-Australië

 • Kangaroo Island
 • Adelaide
 • Flinder’s Ranges
 • Coober Pedy

Midden-Australië

 • Alice Springs
 • Katatjuta & Uluru
 • Kings Canyon

Noord-Australië

Tasmanië

Tasmanië lijkt eigenlijk helemaal niet op het vaste land van Australië en heeft meer weg van Nieuw-Zeeland dan het vaste land van Australië.  Zo is er bijvoorbeeld nauwelijks openbaar vervoer, geen steden waar je écht van onder de indruk hoeft te zijn en ook niet elke plek heeft hostels. Daarentegen zijn er weer ontzettend veel gratis campsites, is het heel relaxed autorijden en vind je hier de mooiste stukjes natuur van Australië. Hier geniet je van fantastische (meerdaagse) hikes, prachtige kustlijnen en laidback sfeer in de knusse kroegjes van Hobart.

Klinkt dat als iets voor jou? De leukste plekjes die je tijdens een roadtrip door Tasmanië kunt bezoeken zijn:

 • Hobart
 • Launceston
 • Bay of Fires
 • Freycinet national park

Tip: Download onze gratis ultieme gids voor backpacken in Australië. Daarin vind je de ultieme roadtrip door Tasmanië.

Eten & Drinken in Australië

Elk land heeft zo z’n eigen gewoontes en eten en drinken is er daar één van. Ook in Australië heb je typische Australische gerechten die je in Nederland niet of nauwelijks tegenkomt. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal lekker te vinden, maar hier zijn een paar typische gerechten om te eten in Australië. Waarschuwing, we zeggen niet dat ze ook allemaal even lekker zijn.

Eten

 • Vegemite is het iconische broodbeleg van Australië. Waar wij Nederlands groot worden met Calvé, eten ze in Australië vegemite op toast. Let erop dat je het heel dun belegt, want de smaak is erg sterk, zout en een tikkeltje eigenaardig.
 • Meat Pies zijn de geliefde snack in Australië. Het is een hartige taart van bladerdeeg die meestal gevuld is met stoofvlees. Zin in zo’n lekkernij? Hou dan je ogen open voor Pie Faceeen keten die door het hele land zit.
 • TimTams zijn chocoladekoekjes de hemel op aarde. Deze heerlijke koekjes doop je het liefst nog even in de koffie of thee zodat ze helemaal wegsmelten in je mond, HEAVEN!
 • Kangoeroes kun je niet alleen aanbidden om hun aandoenlijkheid, je kunt ze ook eten. En dat gebeurt ook gewoon in Australië. Het is eigenlijk een beetje als biefstuk.
 • Fish ‘N Chips is natuurlijk gestolen van de Engelsen, maar in Australië helemaal ingeburgerd. Simpel, maar zeer nice.
 • Chicken Parma is nog zo’n Australische favoriet die je in elke pub kunt krijgen. Het is feitelijk een kipschnitzel bedekt met tomatensaus en gesmolten kaas. Yummy!

Drinken

 • Flat White is ook steeds vaker in Nederlandse cafés te vinden, maar de flat white is geboren in Australië. Voor het geval je niet weet wat het is? Het is eigenlijk een soort sterke cappucino met iets minder schuim.
 • Goon moeten we natuurlijk ook even bespreken want veel backpackers leven erop. Althans, als het gaat om alcohol. Goon is namelijk een ander woord voor niet zo lekkere wijn.  De reden dat veel backpackers het drinken is simpelweg omdat het goedkoop is want voor een paar euro koop je een doos met 4 liter. De twee belangrijkste tips om het drinkbaar te houden zijn (1) leg het koud zodat de smaak iets bedrukt wordt en (2) drink er meer van zodat je het niet meer proeft.
 • Ginger Beer was al razend populair in Australië voordat we er in Nederland ooit van gehoord hadden. Het populairste merk is Bundaberg, wat inmiddels ook in Nederland te koop is.
 • Goede wijn is er ook in Australië en vooral rondom Sydney, Adelaide en Margaret River vind je veel wijngaarden. Zeker leuk om een dagje wijn te gaan proeven met een tour!

Waar slapen in Australië?

Tijdens het backpacken in Australië zal je uiteraard ook in hostels verblijven, maar hoe werkt dat? Is het chill? Is het niet raar om een kamer te delen met vreemden? Hoeveel kost het en moet ik m’n hostels in Australië vastleggen?

Het antwoord is dat hostels in Australië net zo werken als op andere plekken in de wereld. Dat betekent dus dat het ideale plekken zijn om mensen te ontmoeten en dat het vaak de goedkoopste optie is om te overnachten. Je betaalt meestal zo’n $20-$40 voor een bedje op een slaapzaal met 8 to 16 anderen.

De meeste hostels in Australië hoef je niet vooraf te reserveren, al kan het in het hoogseizoen aan de oostkust (december t/m februari) wel druk worden. Als je een klein beetje van plannen houdt, dan is het slim om vooraf je hostel vast te leggen via Hostelworld of booking.com, je kunt dan vaak nog kosteloos annuleren als je plannen toch veranderen.

Tip: heb je nog nooit in een hostel geslapen? Lees dan onze hostelgids voor beginnende backpackers.

Is kamperen in Australië een beetje leuk?

Kamperen is mateloos populair in Australië, vooral wanneer je eigen vervoer hebt. Lekker in je campertje slapen of gewoon rondrijden in je auto en ’s avonds een tentje opzetten.

In Australië kan het gewoon. In bijna alle plaatsen vind je betaalde campings met faciliteiten als een douche, een campingwinkeltje en een bbq area. Dit zijn echter niet altijd hele goedkope plekken, zeker als je elektriciteit nodig hebt. Voor een plek zonder elektriciteit betaal je al snel $12-$25.

Een veel leukere optie voor backpackers is om gratis te kamperen. Er zijn namelijk honderden gratis campsites in Australië. Dit zijn basic plekken voor mensen die zelfvoorzienend zijn. Deze campsites liggen soms op waanzinnige locaties en zijn soms een betere keuze dan de betaalde campings.

Je kunt al deze gratis campsites vinden met de app wikicamps. Je kunt de app eerst 10 dagen uitproberen en daarna betaal je 8 dollar. Dat is waarschijnlijk de beste investering die je zal doen als het op apps aankomt.

Mocht je niks kunnen vinden, dan kun je altijd kijken of je ergens op een parkeerplek in je auto kunt slapen. Het mag officieel niet, maar als je geen rotzooi achterlaat, moet het niet zo’n probleem zijn.  Bovendien; yolo.

Zijn er ook betaalbare alternatieven voor hostels en camping?

Hostels zijn natuurlijk fantastisch voor solo-reizigers om te overnachten en nieuwe vrienden te maken. Maar het leven in hostels kan ook best wel intens zijn. Er zijn altijd mensen om je heen, niet iedereen in de dorm heeft dezelfde biologische klok als jij, sommigen hebben wel een klok maar laten die eerst vijf keer snoozen om 6.00 uur in de morgen…

Je snapt dus wel dat er af en toe momenten komen dat je het hostel leven (en backpacken in het algemeen) wel een beetje zat bent. Dat je gewoon even wat tijd voor jezelf wilt, of gewoon even wat anders. Nou, dat hoeft helemaal niet duur te zijn als je weet waar je moet zoeken.

 • Hotels – Zeker als je met twee personen reist, dan kan een privé-kamer in een hotel soms goedkoper zijn dan een privé-kamer in een hostel. Zeker als je als koppel reist kan een hotel soms wel lekker zijn, voor het geval je van seks houdt bijvoorbeeld.
 • Couchsurfen – Wil je liever in contact komen met locals? In Australië is couchsurfing ook goed mogelijk en bovendien gratis. Zorg wel dat je een flesje wijn of in ieder geval goede gesprekken meeneemt zodat de host er ook iets aan heeft.
 • Kamer in appartement – Als je van plan bent om ergens een tijdje te blijven, dan is het  waarschijnlijk goedkoper om ergens een kamertje te huren in een huis. Voor ongeveer $200-$300 per week moet je een kamer kunnen vinden. De prijs hangt het meeste af van locatie en de stad waarin je woont. Er zijn een aantal websites waarop je kamers kunt vinden, maar GumtreeFlatmates.com.au en diverse Facebookgroepen zijn handig om te checken.
 • In de bus of trein – Deze is wel heel hardcore en niet echt een alternatief voor een hostel, maar als je een nachtbus of trein neemt hoef je geen nacht in het hostel te betalen. Scheelt toch weer.
 • Housesitting – Sommige mensen moeten er niet aan denken om hun huisdier in een asiel te stoppen. Dus als jij voor hun honden of katten zorgt dan mag je gratis in hun huis blijven. Soms zelfs weken lang. Check aussiehousesitters.com.au voor de mogelijkheden.

Onze gratis reisgids voor Backpacken in Australië

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over backpacken in Australië? Dan kunnen we ons zo voorstellen dat je meer wilt weten. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Welke routes zijn leuk? En hoe kom je aan goedkope vliegtickets?

Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina’s die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.

Boeken & Films over Australië

Wil je helemaal in de stemming komen voor jouw reis door Australië? Dan zijn er een aantal boeken die je kunt bestellen en films die je kunt kijken. Hieronder een overzicht:

 • Downunder – Bill Bryson is een hilarische verzameling tips en verhalen van een reis door Australië. Fantastisch om te lezen voor vertrek of tijdens je reis door Australië.
 • Australië – een reis door het zuiden is een boek van Lisanna Weston, een Nederlandse die al jaren in Australië woont en tevens de oprichter is van Dutchies Travel. Ze neemt je in dit boek mee naar het zuiden van Australië.
 • Australië – West is nog een boek van Lisanna in samenwerking met haar collega Sanne. In dit boek nemen ze je via de Eyre Peninsula, over de Nullarbor mee naar de westkust.

Ben je meer van de bewegende beelden? Wij schreven eerder een artikel over de 8 films die je moet kijken voordat je naar Australië gaat.

Meer Inspiratie?

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!