• Menu
  • Menu

Het beste van Fort Galle: Hoogtepunten en praktische tips

Galle is een bijzondere plek en vaste prik voor de meeste reizigers in Sri Lanka. In deze oude vestingstad vind je een mix van (Nederlands getinte) historie, cultuur en charme. 

Het fort van Galle is de perfecte bestemming voor een dagtrip of een activiteit voor een paar uur, mede omdat het zo goed te bereiken is. Toch is het met zogenaamde hoogtepunten altijd goed om jezelf af te vragen: word ik er ook warm van? Vaak kunnen toeristische trekpleisters de hoge verwachtingen moeilijk waarmaken, maar Fort Galle is oprecht leuk. 

Ontdek hier de beste plekjes, leuke restaurants en mooiste bezienswaardigheden voor een bezoek aan het fort van Galle.

Praktische tips voor een geslaagd bezoek aan Galle Fort

Als je het meeste uit je bezoek aan het fort van Galle wilt halen, zijn hier enkele tips die je kunnen helpen:

De beste tijd om te gaan: Galle Fort kan het hele jaar door worden bezocht, maar de ideale tijd om te gaan is van november tot april, wanneer het droog en zonnig is. Ga dan wel ‘s ochtends want het kan er goed warm worden.

Tips voor het vermijden van drukte: Als je de drukte wilt vermijden, ga dan vroeg in de ochtend wanneer de meeste tourbussen nog niet zijn gearriveerd. Tijdens het weekend en op feestdagen kan het drukker zijn met locals.

Volg je intuïtie bij het verkennen van Galle Fort: De beste manier om het fort te ontdekken is door je intuïtie te volgen. Dwaal door de straten en steegjes, ontdek verborgen plekjes en volg je nieuwsgierigheid.

Vervoer binnen het fort: Je kunt het fort makkelijk te voet verkennen, maar als je er wat sneller doorheen wilt kun je ook met de fiets, scooter of tuktuk. Wij huurden bijvoorbeeld een tuktuk in Sri Lanka en reden zodoende ook rond in het fort.

Met onze kortingscode – Backpackcentrale – kun jij ook je eigen tuktuk huren bij tuktukrental.com met 5% korting. Of lees hier alles over het huren van een tuktuk!

Eet buiten het fort: In het fort vind je talloze cafés en restaurants, maar zoals op veel toeristische plekken zijn die het extra geld niet waard en kun je beter buiten het fort eten.

De leukste dingen om te zien en doen in het fort van Galle

Het fort van Galle verken je het makkelijkste door er lekker rond te lopen. Binnen 2-3 uur heb je de meeste dingen wel gezien, dus je hoeft er niet te overnachten. Hieronder de leukste dingen om te zien en doen in Galle Fort.

De klokkentoren: Een bekende plek om te bezoeken

De klokkentoren is een van de bekendste bezienswaardigheden in het fort van Galle. Het is een mooi gebouw dat boven de muren van het fort uitsteekt. Je ziet ‘m direct aan je rechterhand als je de muren van het fort binnenkomt. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de omgeving.

Volg je intuïtie en verken de steegjes

Galle is een geweldige plek om je intuïtie en nieuwsgierigheid te volgen. Spreekt een steegje je aan? Dan loop je er gewoon in! Het is onmogelijk om te verdwalen in het fort, want het is niet zo groot en bordjes wijzen de weg. Onderweg kom je vast en zeker een kerk, een moskee en talloze ijssalons tegen.

Eet een ijsje

Opvallend in het fort van Galle is het aantal ijssalons. Echt op elke straathoek en in elk steegje zit ten minste één ijssalon. Hoe lekker is het dan om op de muren van het fort te genieten van een heerlijke gelato?

Bekijk de vuurtoren: Een iconisch herkenningspunt

De vuurtoren in het fort van Galle is natuurlijk hét herkenningspunt dat je al veel vaker op foto’s hebt gezien. Het is een populaire plek om foto’s te maken en te genieten van het uitzicht. In werkelijkheid lijkt de vuurtoren overigens veel kleiner dan op foto’s.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Sri Lanka!

Koel af in het water bij Utrecht Bastion

Op een warme dag is het heerlijk om even af te koelen in het water. Bij het Utrecht Bastion, om de hoek bij de vuurtoren, kun je de zee inlopen om te zwemmen. Het is in het weekend ook een populaire plek bij locals.

Loop over de muren en geniet van het uitzicht op de oceaan

Wandel langs en over de muren van het fort, en geniet van het prachtige uitzicht op de oceaan. Overdag zie je hoe helder het zeewater is en zie je de schitteringen van de zon op de bodem dansen. Tijdens zonsondergang heb je juist een mooie rode lucht tegen een donkerder ogende zee.

Slapen bij Galle Fort?

Je hoeft niet meer dan een dag uit te trekken voor het fort van Galle. Omdat er aan de zuidkust van Sri Lanka leukere dorpjes zijn dan Galle, is het logisch om Galle als dagtrip te doen vanuit Mirissa, Hikkaduwa, Unawatuna of Weligama.

Mocht je toch een hostel zoeken binnen de muren van het fort dan is Bunky Dew een leuke optie. Toch zouden wij gaan voor Habibi Hostel in Unawatuna, op zo’n 6 kilometer van het fort.

Wat betreft hotels is het natuurlijk leuk om in een historisch pand te slapen. Sirène Galle Fort is wat ons betreft de beste keuze als het gaat om prijs-kwaliteit. Er zijn ook zogenaamde 5-sterren accommodaties, maar die zijn qua prijs zo uit verhouding dat je die alleen moet boeken als je echt te veel geld hebt (en als je dat hebt, waarom dan niet langer reizen?).

Meer lezen over de leukste plekken in Sri Lanka? Bekijk hier al onze artikelen!