• Menu
  • Menu

Sinharaja National Park: De meest spectaculaire jungle van Sri Lanka

Diep in het zuidwesten van Sri Lanka ligt het Sinharaja National Park, dat een van de meest spectaculaire jungles van het land herbergt.

Sinharaja Nationale Park is een paradijs voor natuurliefhebbers en avonturiers, met een verbazingwekkende biodiversiteit en een rijke flora en fauna die je nergens anders ter wereld zult vinden.

Van kleurrijke slangen en hagedissen tot tropische vogels, Sinharaja is de perfecte plek om wilde dieren te spotten. Het park heeft ook talloze watervallen waar je in kunt zwemmen, of die je simpelweg wil bewonderen. Deze watervallen zijn de perfecte plek om af te koelen na een wandeling door de jungle.

In dit artikel delen we onze tips voor een onvergetelijk avontuur in Sinharaja. We vertellen je hoe je er het beste kunt komen, wat je mee moet nemen, hoe je je safari het beste kunt plannen en wat je allemaal kunt verwachten tijdens je bezoek aan deze spectaculaire jungle. Of je nu op zoek bent naar een off-the-beaten-path ervaring of gewoon wilt genieten van de prachtige natuur, Sinharaja National Park is een van de hoogtepunten van Sri Lanka.

Wat maakt Sinharaja zo bijzonder?

Sinharaja National Park is een van de weinige ongerepte regenwouden in Sri Lanka. Het park is gelegen in het zuidwesten van het eiland en is van onschatbare waarde voor de biodiversiteit van Sri Lanka. Het National Park is zo belangrijk, dat het sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Het regenwoud beslaat een oppervlakte van 11.187 hectare, en het park is de thuisbasis van meer dan 50% van de endemische flora en fauna van Sri Lanka. Samen met je gids zal je de meest bijzondere dieren en planten spotten, dat is vrijwel gegarandeerd.

Hoe is het om door het Sinharaja National Park te lopen? 

Sinharaja National Park is nog niet zo’n standaard onderdeel van een rondreis door Sri Lanka. Onterecht denken wij. Het is echt een van de mooiste parken van het land!

Je verkent het park al wandelend samen met een gids. Deze gids is verplicht, maar vooral heel waardevol. Onze gids haalde bijvoorbeeld een schorpioen tevoorschijn door met een stokje onder een rots te voelen en spotte dieren die zo goed gecamoufleerd waren dat je alleen maar denkt: “Hoe zie je dat?” 

Het echte hoogtepunt was echter dat de gids op een gegeven moment zei: “You like snakes?” Waarop wij zeiden dat we het mooie dieren vinden. Twee minuten later loopt hij van het pad de dichte jungle in en zegt dat hij er een gaat proberen te vinden. Vijf minuten later komt hij met een prachtige slang op zijn handen terug gewandeld, laat hem ons zien en zet ‘m daarna weer terug.

Je zal in Sinharaja vooral kleurrijke hagedissen en slangen spotten. Daarnaast fladderen er talloze kleurrijke vogels rond. Wij zagen ook gigantische duizendpoten, the giant squirrel, bijzondere insecten zoals de lantern bug en een familie van purple-faced langoerapen, waarvan er een paar albino’s waren. 

Luipaarden, zwarte panters en herten leven er ook, maar die worden zelden gespot. Je begrijpt: Sinharaja is een must als je van wildlife houdt. 

Naast de dieren is er nog veel meer te zien. De gids zal je bijvoorbeeld verschillende planten laten ruiken, proeven en voelen en vertellen over hun (medicinale) gebruik. Afhankelijk van welke tour en route je kiest, zie je ook nog watervallen, uitkijkpunten en natuurlijke pools om in te zwemmen. 

Welke opties voor tours zijn er?

Wij deden een tour van 3,5 uur naar een waterval met onze gids en tevens eigenaar van Evergreen Villa. Dat vonden wij genoeg en we hebben veel gezien, maar er zijn ook uitgebreidere opties. Dit is wat deze gids aanbiedt: 

  • 6 km (3 uur): Naar een waterval waar je kunt zwemmen (deze deden wij).
  • 8 km (5 uur): Een rondje langs twee watervallen, waaronder de waterval waar je kunt zwemmen en een waterval met een natuurlijke fish spa. 
  • 18 km (8 uur): Een rondje naar 8 watervallen. Je luncht in het park.
  • 24 km (9 uur): Naar lion rock viewpoint en terug via 5 watervallen. Je luncht bij het uitzichtpunt.
  • 6 km (3 uur): Spannende night tour – in het donker dus – waar je dieren als uilen, slangen, spookaapjes, tarantula, wandelende takken, schorpioenen en kikkers kunt zien. 

De kosten van deze tours verschillen en ook de prijs in rupees zal variëren afhankelijk van de wisselkoers. Voor de tour van 3 uur betaalden wij ongeveer €12,50 p.p. Dat is inclusief entree voor het park. 

Hoeveel nachten in Sinharaja? 

Hoewel je Sinharaja als dagtrip kunt bezoeken vanaf de zuidkust (zoals Unawatuna of Mirissa), raden we aan om er ten minste één nachtje te slapen. Als je een langere tour van 8 of 9 uur doet, is twee nachten zelfs beter. 

Ook buiten de grenzen van het park kun je rustig wandelen en mooie dingen vinden. Tussen de rijstvelden en in de berm langs de weg spotten wij ook genoeg bijzondere dieren zoals wilde pauwen, kleurrijke hagedissen en mangoesten. Een wandeling buiten het park is natuurlijk geen vervanging voor het échte avontuur in de jungle, maar wel een leuke toevoeging.

Vanuit de accommodatie zagen we ‘s avonds ook tientallen vuurvliegjes en ‘s ochtends werden we wakker met de jungle gehuld in een mystieke nevel. Kortom, Sinharaja is een geweldige plek om ten minste één nachtje te slapen. 

Hoe regel je een gids voor het National Park? 

Een gids voor Sinharaja National Park regel je het makkelijkst bij je accommodatie of bij de ingang van het park. Veel eigenaren van de lokale guesthouses zijn gids of kennen er een. 

Wij kunnen de gids van Evergreen Villa van harte aanbevelen en de accommodatie is ook meer dan prima. 

Wat moet je allemaal meenemen? 

Van je gids krijg je anti-bloedzuiger sokken (er zitten helaas veel bloedzuigers in het park) en een regenjas als je die niet hebt. Verder neem je zelf water, snacks en muggenspray mee. Qua kleding wordt vanwege de bloedzuigers een lange broek met dichte schoenen aangeraden. Pak daarnaast je zwemspullen en een sarong als je wil zwemmen bij watervallen. Een goede reiscamera met zoomfunctie is ook fijn.

Hoe kom je bij Sinharaja National Park?

Met een scooter of tuktuk is het vanaf de zuidkust ongeveer 2,5 – 4 uur rijden. Wij reden met onze eigen tuktuk van Unawatuna naar Sinharaja en deden daar zo’n 3 uur over. Vanuit Udawalawe doe je er zo’n 2-3 uur over. 

Wij hadden een tuktuk gehuurd tijdens onze reis door Sri Lanka, een echte aanrader! Met onze kortingscode – Backpackcentrale – kun jij ook je eigen tuktuk huren bij tuktukrental met 5% korting.

Mocht je met het openbaar vervoer reizen, dan neem je het beste de bus naar Deniyaya. Vanaf daar kun je een tuktuk nemen naar de ingang bij het park. Veel accommodaties kunnen je ophalen. 

Wat voor soort accommodaties zijn er bij Sinharaja? 

Er zijn geen echte traditionele hostels in de omgeving, maar Sinharaja Hostel heeft wel dorms en zit bij de ingang van het park. Voor koppels is Evergreen Villa een goede keuze met prachtig uitzicht, vuurvliegjes (en andere mooie dieren) voor de deur en een uitstekende gids voor het nationale park. Als je graag een zwembad bij je accommodatie wil, ga dan voor de Rainforest Mountain Lodge. 

Benieuwd naar meer toffe bestemmingen in Sri Lanka? Lees al onze artikelen over deze bestemming.