• Menu
 • Menu

Beleef Sri Lanka op een onvergetelijke manier: Huur je eigen tuktuk!

Lijkt het je mooi om met je eigen Tuktuk Sri Lanka door te reizen? In dit artikel lees je alles over het huren van je eigen tuktuk in Sri Lanka.

Met een gehuurde tuktuk door Sri Lanka reizen is één van de mooiste avonturen die je kunt beleven in Azië. Rijdend met je eigen driewieler ervaar je de enorme diversiteit van het land; van de beeldschone kustwegen tot de prachtige groene vergezichten en van de chaotische steden tot de rustige dorpjes. Vanuit je tuktuk spot je allerlei wildlife en kijk er niet gek van op als er ineens een wilde olifant langs de weg staat.

Wij huurden vier weken een tuktuk en verkenden grote delen van Sri Lanka. In dit artikel lees je alles over het hoe, wat, wat, waar en waarom van een tuktuk huren in Sri Lanka. Ben je klaar voor een onvergetelijk avontuur? Lees snel verder want we delen alles wat je moet weten.

Een tuktuk huren in Sri Lanka: Doen of niet? 

De belangrijkste reden om een tuktuk te huren in Sri Lanka is vrijheid. Op de safariparken na, kun je gaan en staan waar je wilt en wanneer je maar wilt. Je kunt daardoor de reis helemaal inplannen zoals je zelf wil, zonder afhankelijk te zijn van transfers of het openbaar vervoer. Maar er zijn nog veel meer redenen om Sri Lanka te verkennen met je eigen tuktuk:

 • Het is een bijzonder avontuur; soms een beetje spannend maar vooral heel leuk.
 • Je kunt plekken opnemen in je route die anders lastiger te bereiken zijn, waardoor je ook meer keuze hebt uit (bijzondere) accommodatie omdat locatie minder belangrijk is als je je eigen vervoer hebt.
 • Stoppen waar en wanneer je wilt bij mooie uitzichtpunten die je in een bus zo voorbij zou razen.
 • Je bepaalt je eigen tijden en hoeft niet steeds een tuktuk, taxi of bus te regelen.

Onze reis had er zonder tuktuk heel anders uitgezien. Veel mooie momenten, zoals dat er een gigantische 2-3 meter lange varaan op de weg zit, of dat er een groep van 11 wilde olifanten langs de weg stilstaat of bepaalde uitzichtpunten rondom Nuwara Eliya, hadden we allemaal niet gezien zonder onze eigen tuktuk.

Natuurlijk heeft elke vorm van vervoer in Sri Lanka voor- en nadelen, tuktuks ook. Er zijn ook een paar nadelen als je een tuktuk huurt:

 • Een tuktuk mag maximaal 40 km/u rijden. Grote stukken duren daarom best lang.
 • Het is niet duur (€20 per dag), maar ook niet zo goedkoop als reizen met het OV.
 • De tuktuk kan niet op slot, dus je spullen liggen onbewaakt als je onderweg besluit om bijvoorbeeld een wandeling te gaan maken.

Een route voor met je eigen tuktuk in Sri Lanka

Met je eigen tuktuk ben je vrij om te gaan en staan waar je wilt, maar hou er rekening mee dat grote afstanden best pittig zijn. Wij reden bijvoorbeeld in één dag van Negombo naar Unawatuna (+/- 160 km) en deden daar met pauzes zo’n 7 uur over. Dit komt ook doordat je het drukke Colombo moet doorkruisen. Dat wil je niet elke dag doen, want zó leuk is tuktuk rijden nou ook weer niet. Voordat we je onze route geven eerst een paar tips bij het plannen van je eigen route:

 • Je kunt de tijd die google maps aangeeft over het algemeen met een kwart verhogen.
 • Kies bij opties in google maps wel voor snel- en tolwegen vermijden, daar mag je namelijk met de tuktuk niet rijden.
 • Bedenk eerst welke plekken je echt graag aanspreken in plaats van te googelen op must-see plekken van Sri Lanka. Je hebt de vrijheid om buiten de gebaande paden te gaan als je dat wil, dus maak daar gebruik van.

Hier is de route die wij aflegden met onze tuktuk. Wij deden dit in 4 weken en reisden erg rustig. Achteraf hadden we tijd te veel en hadden we nog veel meer kunnen zien. Je kunt deze route ook in 2-3 weken doen. Klik op de naam van de plekken als je meer wilt lezen over de highlights van die plek.

 • Negombo: Dit is waar je waarschijnlijk aankomt met het vliegtuig. Tevens is hier het hoofdkantoor van tuktukrental, waar wij onze tuktuk huurden.
 • Unawatuna: Hier kun je chillen aan het strand en roadtrips maken naar Mirissa, Weligama en Galle Fort. Uiteraard kun je ook nog een andere plek aan de zuidkust toevoegen om te slapen.
 • Sinharaja National Park: Dit is Sri Lanka’s beste regenwoud en perfect om allerlei kleurrijke dieren te spotten. De route naar Sinharaja National Park is ook erg mooi. Voor ons was dit stuk een hoogtepunt van Sri Lanka
 • Udawalawe National Park: Hier doe je een safari waarbij je olifanten en nog veel meer dieren ziet.
 • Ella: Een populair dorp in de bergen dat helemaal ingesteld is op toerisme. Niet het meest authentieke, maar wel heel fijn vertoeven.
 • Nuwara Eliya: De treinrit tussen Ella en Nuwara Eliya is één van de mooiste ter wereld, maar het stuk met de tuktuk mag er ook zijn. Nuwara Eliya is leuk voor twee nachtjes.
 • Kitulgala: Terug naar de jungle met alle spannende dieren en mooie watervallen. Kitulgala is bovendien dé plek in Sri Lanka om te gaan raften.
 • Kandy: Hier heb je veel fijne accommodaties. Zeker als je een eigen tuktuk hebt is het een goede plek om een wat luxer verblijf te kiezen, daar te chillen en misschien een uitstapje te maken naar een tempel of de botanische tuinen.
 • Sigiriya / Habarana: Natuurlijk ga je hierheen voor Lion’s Rock, maar Sigiriya is ook een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. Je kunt hier bijvoorbeeld vrij makkelijk wilde olifanten spotten langs de weg. Wij sliepen zowel in Sigiriya als Habarana en vinden Habarana eigenlijk een betere uitvalsbasis als je meer in de omgeving wil zien.
 • Negombo: Hier leverden wij de tuktuk weer in en verbleven we nog twee nachtjes bij een fijne accommodatie.

Wat zouden wij anders doen als we het opnieuw mochten plannen?

Geen enkel plan is perfect en achteraf zouden wij dingen zeker anders doen. Als je met de tuktuk rijdt is het niet zo makkelijk om grote afstanden af te leggen. Daardoor zit je al snel ‘vast’ in een bepaald type landschap, zeker in de centrale hooglanden rondom Haputale, Ella, Nuwara Eliya en Hatton en het gebied ten noorden daarvan. 

Als we het opnieuw mochten doen zouden we met het volgende rekening houden tijdens het plannen van een route voor Sri Lanka:

 • Meer tijd aan de zuidkust besteden, bijvoorbeeld door na Udawalawe weer terug te gaan naar de kust. De belangrijkste reden is dat aan de zuidkust het geen straf is om elke dag hetzelfde te doen (surfen, lekker eten, zwemmen en chillen). In het noorden en centrale gebied van Sri Lanka zijn er meer dingen die je eenmalig doet, zoals bepaalde wandelingen.
 • Minder tijd in Nuwara Eliya; we waren daar nu drie nachten en dat was er een te veel, al lag dat ook aan het belabberde weer.
 • Minder tijd in Sigiriya & Habarana; we waren daar nu één week en daar hadden best 3 dagen afgekund. Alhoewel de heerlijke accommodatie ook geen straf was.

De belangrijkste tip: Start in het noorden en rijd richting het zuiden. Als je dan wat tijd overhoudt is het prima. Als je in het noorden tijd overhoudt is dat ook geen straf, maar het zuiden is er met leuke cafés, surfplekken, feestjes en hostels gewoon veel meer op ingericht om een paar dagen langer dan nodig te blijven hangen.

Een tuktuk huren in Sri Lanka: Hoe en waar doe je dat?

Tuktukrental.com is een uitstekend bedrijf om je tuktuk te huren. Dit bedrijf levert ongekend goede service en is heel makkelijk te contacten. Daarnaast is het een sociaal bedrijf omdat zij de tuktuks huren van locals en hen op die manier voorzien van het broodnodige extra inkomen. Het proces is heel simpel:

 • Bepaal je data, ophaal- en inleverlocatie.
 • Kies of je met een gewone tuktuk of cabrio wil rijden.
 • Kies eventuele extra’s als surfplank rek, kinderstoel, koelbox, etc.
 • Geef aan of je zelf een Sri Lankaans rijbewijs aanvraagt of dat je wil dat tuktukrental dat voor je regelt (Let op: Je hebt een NL rijbewijs nodig om uiteindelijk met een tuktuk te mogen rijden). 
 • Gebruik de kortingscode Backpackcentrale voor 5% korting op de huurprijs.
 • Maak je reservering en betaal.

Vervolgens krijg je automatisch de mailtjes en word je gevraagd nog wat documenten aan te leveren. Het is echt heel makkelijk.

Wat wij heel goed vonden aan tuktukrental is dat ze echt de tijd nemen voor je. Op de dag dat je de tuktuk ophaalt krijg je eerst een uitgebreide briefing en lekkere koffie (zeldzaam in Sri Lanka). Daarna volgt de inspectie van de tuktuk (inclusief foto’s van bestaande schade) en een rijles van 30 minuten tot 2 uur, afhankelijk van hoe snel je het tuktukrijden onder de knie hebt. Ze zijn ontzettend geduldig en nooit heb je het idee dat je voor hen slechts een nummertje en betalende klant bent. Al met al maakt dit bedrijf een ontzettend eerlijke, enthousiaste en oprechte indruk.

Naast het huren van de tuktuk doet tuktukrental tegen een vergoeding nog andere handige dingen :

 • Ze regelen een verplicht Sri Lankaans rijbewijs. Dit kun je ook zelf doen, maar dat is veel extra gedoe.
 • Pick-up en drop-off bij populaire plekken in Sri Lanka. Als je bijvoorbeeld niet door het chaotische Colombo wil rijden of je ophaal- en inleverlocatie anders zijn.
 • Plaatsvervangende bestuurder op het stuk Ella-Kandy. Op die manier kun je wel de mooie treinreis maken en hoef je je geen zorgen te maken om je tuktuk.

Hoeveel kost het huren om een tuktuk te huren in Sri Lanka?

Een tuktuk huren kost in Sri Lanka tussen de 16 en 20 US dollar per dag afhankelijk van hoelang je huurt en welk type. Dat bedrag is inclusief verzekeringen, maar zonder brandstof. Reken voor de brandstof op ongeveer 5 dollar per 100 km. Voor eventuele extra’s als kinderstoel of surfplankrek betaal je ongeveer $1,50 per dag. Lees hier meer over de kosten om in Sri Lanka rond te reizen.

Met onze kortingscode ‘Backpackcentrale’ krijg je 5% korting wanneer je een tuktuk huurt bij tuktukrental.com!

Is het makkelijk om een tuktuk te rijden?

Het besturen van een tuktuk is in het begin even wennen. Scherpe bochten moet je wat ruimer nemen dan met een auto en het schakelen werkt ook wat anders. Omdat tuktuks goedkoop gemaakt zijn, willen de versnellingen nog wel eens doorschieten en in het begin zal het schakelen een beetje schokkerig gaan. Geen zorgen, je hebt het redelijk snel onder de knie.

Is het veilig om zelf tuktuk te rijden in Sri Lanka?

Het is veilig om Sri Lanka je eigen tuktuk te besturen zolang je alert bent en je houdt aan de snelheidslimiet van 40 km/u. Je moet goed opletten bij inhaalmanoeuvres van (tegemoetkomende) bussen en vrachtwagens. Met name bussen hebben geen moeite met spookrijden en het zal regelmatig voorkomen dat je afgesneden wordt. Als je daar rekening mee houdt, kun je veilig de weg op.

Huur jouw tuktuk in Sri Lanka met korting

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal enthousiast om ook een tuktuk te huren in Sri Lanka? Het is echt een heel goed idee! Vergeet niet om bij tuktukrental je kortingscode Backpackcentrale te gebruiken om 5% korting te krijgen op de gehele huurprijs. 

Meer inspiratie opdoen voor Sri Lanka? Check hier al onze artikelen over dit mooie land!