• Menu
  • Menu

Yala National Park: Een échte must of een absolute don’t?

Wanneer je een rondreis maakt door het veelzijdige Sri Lanka, wil je natuurlijk niks missen! Ondanks dat Sri Lanka maar 1.5 keer zo groot is als Nederland, is het land oneindig veelzijdig en kan je hier maanden doorbrengen zonder je te vervelen. Naast de prachtige tempels, gezellige dorpjes en witte stranden heeft Sri Lanka ook een groot aantal Nationale natuurparken. Sri Lanka is niet voor niets één van de beste plekken in Azië om wildlife te spotten! Van Minneriya tot Sinharaja, van Wilpattu tot Yala. Maar welk park moet je nu kiezen? Yala National Park is het meest bezochte Park van Sri Lanka, en een bezoek aan dit park zit standaard in elke rondreis. Maar is Yala echt wel de moeite waard? Wij vroegen Baukje van TravelwithBaukje hoe zij het Yala National Park heeft beleefd. 

Een dag in Yala National Park

Met een oppervlakte van maar liefst 300.000 hectare is Yala Nationaal Park het één na grootste natuurpark van Sri Lanka. Het park ligt aan de Zuidoost kant van het land, en is een wirwar van bossen, graslandschappen en kleine meertjes. Het park kent 44 verschillende soorten zoogdieren en maar liefst 215 verschillende vogelsoorten. De meeste toeristen gaan echter niet naar Yala vanwege de vogels, maar vanwege de luipaarden. Yala heeft namelijk de grootste dichtheid luipaarden ter wereld, en dat maakt het park enorm populair. Verder vind je in Yala ook olifanten, waterbuffels, krokodillen en nog veel meer. Ikzelf heb genoten van de prachtige vogels en de mooie natuur, maar natuurlijk komen de meeste mensen naar het park voor maar één ding: een luipaard spotten…

En dat zal je gaan merken! Om 05:00 werden we opgehaald in Tissamaharama voor onze jeep safari in Yala Nationaal Park. We reden weg, en al snel werden we omringt door vele andere jeeps. Het was een half uur rijden naar de ingang van het park en al snel kwamen we in een file terecht. Toen we eindelijk in de buurt van de ingang kwamen stapte onze chauffeur uit om snel dagkaarten te kopen en eenmaal terug sloten we aan achter in de rij voor de ingang van het park. Om stipt 06:00 gingen de deuren open, en de jeeps scheurde alle kanten op. Het (toeristische) avontuur kan beginnen!

Gelukkig is Yala een groot park! Al snel waren we de meeste jeeps kwijt en konden we rustig over de rode stoffige paadjes op zoek gaan naar wildlife. De grote verscheidenheid aan vogels viel me al direct op, en dankzij een Sri Lankaans vogelspotboekje dat ik in Horton Plains had gekocht, kon ik ook de meeste vogels identificeren!

Tijdens de hele jeep safari had onze chauffeur contact met andere chauffeurs in het park, zodat als er iets bijzonders gespot wordt, iedereen snel op de hoogte is. Na zo’n 2 uurtjes rondrijden kregen wij de melding dat er in de buurt een luipaard gespot was! Op hoge snelheid reden we door de smalle paatjes en hoopte we op tijd erbij te zijn. Echter, al snel stokte dat enthousiasme en kwamen we in een lange file van jeeps terecht. We staan vervolgens minimaal een half uur te wachten voordat we in de buurt komen bij de plek waar de luipaard gespot is. Na lang wachten zien we hem: op verre afstand van ons slapend in de boom. Er zijn verkeersregelaars ingezet en we krijgen 20 seconde om een blik te werpen op de luipaard. Wat een anticlimax…

Nadat we doorgestuurd werden, besloot onze chauffeur om het nogmaals te proberen en sloten we weer achteraan in de rij aan. “Wellicht komt de luipaard wel uit de boom”  verteld hij ons, ” en dan zien we hem van dichtbij!”  Dit is echter niet gebeurd, en alweer staan we een lange tijd in de rij voor hetzelfde spektakel…

De lunch brengen we door op het strand. Yala heeft een prachtig strand in het park liggen, waar je lekker kan ontspannen. Hou er wel rekening mee dat de dieren hier ook kunnen komen, dus blijf wel alert! De lunch was zeer goed geregeld en we konden genieten van verschillende heerlijke Sri Lankaanse curries.

De middagsafari was erg leuk. Het was een stuk rustiger in het park omdat de meeste mensen kiezen voor een safari van een halve dag. In de middag hebben we nog van veel dieren mogen genieten waaronder vele vogels, waterbuffels en andere dieren.

DUS YALA: WEL OF NIET?
Yala Nationaal Park is een prachtig park met een mooie natuur. Voor mij was dit park echter niet het hoogtepunt van mijn rondreis naar Sri Lanka. Ik heb in 3 weken heel wat parken bezocht, en pas aan het eind van mijn rondreis bezocht ik Yala, en dat viel toen tegen. Wij hebben dan wel in Yala een luipaard gezien, maar achteraf vond ik dat het niet helemaal waard. We hebben de helft van de tijd in de file gestaan voor twee keer een blik op een slapend luipaard.

Als je wel graag een luipaard wil spotten, maar niet houdt van die drukte, bezoek dan het Wilpattu Nationaal Park. Dit ligt ten noorden van Colombo en relatief dichtbij Anuradhapura. Wilpattu staat erom bekend dat hier weinig toeristen zijn en dat je hier, na het Yala Nationaal Park, het beste een luipaard kan spotten. Verder vind je hier ook de lippenbeer, die eigenlijk nóg zeldzamer is dan een luipaard. Een top park dus!

En wil je graag olifanten zien? Bezoek dan Minneriya Nationaal park of Udawalawe National Park. Dit was één van de hoogtepunten van mijn rondreis door Sri Lanka.

Benieuwd naar andere mooie parken van Sri Lanka? Hier vind je een mooi overzicht van de mooiste Nationale Parken van Sri Lanka.

Hoe regel je een safari in het Yala National Park?

Als je van plan bent een bezoek te brengen aan Yala Nationaal Park, dan is een dagsafari het leukst. Yala heeft namelijk een mooi strand, waar je prachtig kan ontspannen nadat je een ochtend in de jeep hebt gezeten. Wij kregen een heerlijke Sri Lankaanse curry als lunch van onze chauffeur, en konden daarna lekker rondwandelen (of een dutje doen) op het strand.

De uitvalsbasis voor een safari in Yala Nationaal park is meestal het kleine plaatsje Tissamaharama. Vanaf hier vertrekken de meeste jeeps naar Yala die rijden naar de zuidelijkste ingang van het park (de Palatupana Gate). Je hoeft je eigenlijk geen zorgen te maken over de safari, want bijna elk hotel, guesthouse of hostel in Tissamaharama kan een jeepsafari voor je regelen. De dagentree voor het park is 15 euro (3000 LKR) per persoon en daarbovenop betaal je nog de kosten voor de jeep en de chauffeur. In totaal zal je tussen de 30-40 euro per persoon kwijt zijn voor een safari van een hele dag.

Als je niet houdt van de drukte, vraag je gids dan om een alternatieve route te nemen in plaats van de reguliere route. Dan kom je in verhouding veel minder auto’s tegen en kan je meer genieten van de pracht van Yala! Ook kan je ervoor kiezen om te overnachten in Kataragama. Je komt het park dan via een andere ingang binnen, die over het algemeen rustiger is dan Tissamaharama.

Benieuwd naar meer over Sri Lanka? Lees hier al onze artikelen over Sri Lanka!