• Menu
 • Menu

Udawalawe National Park: De ultieme gids voor een onvergetelijke ervaring

Stap aan boord van een 4×4 jeep en laat je onderdompelen in de prachtige wildernis van Udawalawe National Park. Een jeepsafari door dit park is een onvergetelijke ervaring.

Het nationaal park van Udawalawe staat bekend om zijn garantie op olifanten gezien de grote populatie, maar er zijn ook veel andere dieren te zien, zoals jakhalzen, krokodillen, apen, pauwen en diverse soorten vogels. Een onvergetelijke ervaring die je niet mag missen tijdens je reis door Sri Lanka.

Niet alleen de diversiteit van de dieren maakt deze ervaring uniek, maar ook het gevoel van ontdekken en avontuur. Rijdend door de ongerepte natuur van Udawalawe passeer je uitgestrekte graslanden, bossen en moerassen. Een jeepsafari door Udawalawe National Park is een avontuurlijke en adembenemende ervaring die je nog lang zal bijblijven.

In dit artikel ontdek je wat Udawalawe National Park zo bijzonder maakt, wat je kunt zien tijdens een safari, en praktische tips voor het plannen van je eigen onvergetelijke jeepsafari.

Hoe is het om op safari te gaan in Udawalawe National Park 

Een jeepsafari in Udawalawe is een van de beste dingen die je kunt doen, echt een van de hoogtepunten van Sri Lanka. Uiteraard hoop of verwacht je olifanten te zien, maar er zijn nog zoveel meer dieren. 

Tijdens de ochtendsafari zie je vanuit de jeep eerst het landschap ontwaken. In de silhouetten van de bomen zie je pauwen zitten tegen een mooi oranje gekleurde lucht. De vogeltjes beginnen te fluiten en met een verwachtingsvol enthousiasme begin je aan je ontdekkingstocht in het park. 

Opvallend is het aantal kleurrijke vogels, waaronder kingfishers, bee eaters en ontelbaar veel wilde pauwen. Ook de Jungle Fowl, Sri Lanka’s nationale vogel, komt regelmatig voorbij struinen. Rondom het water zie je grotere vogels waaronder de Lesser Adjudant en Painted Stork. Met een beetje geluk zie je ook nog de Hawk Eagle met z’n bijzondere kruintje. 

Grotere dieren zijn er ook zeker te zien waaronder waterbuffels, krokodillen, jakhalzen, herten en apen (makaken en langoeren). 

Wij zagen alle bovengenoemde dieren en daarnaast een stuk of 20 olifanten. Omdat de mannetjes olifanten solitair leven, zie je zo nu en dan een of twee olifanten in plaats van dat je een hele kudde tegelijk ziet. Dat zorgt ervoor dat de hele rit boeiend blijft omdat je altijd weer een nieuwe kan spotten. In het gebied leven ook een tiental luipaarden, maar om die te spotten heb je heel veel geluk nodig. 

De jeep is achterin helemaal open waardoor je altijd goed zicht hebt op de dieren en omgeving. De stoelen zijn comfortabel, maar de weg waarover je rijdt is er eentje vol hobbels en kuilen. Veel delen zijn verregend en gigantische gaten in de weg zijn eerder regel dan uitzondering. De jeeps zijn echter sterk genoeg en kunnen zonder moeite door diepe kuilen en modderpoelen heen rijden. 

Ondanks dat Udawalawe een ontzettend populair park is, voelt het niet zo druk als in Yala National Park. Wij stonden slechts twee keer met een aantal andere jeeps bij een olifant te kijken, maar grote delen van de safari reden we alleen. Dat komt omdat er niet één vaste route is en de chauffeur je dus ook naar wat minder populaire plekken kan brengen. 

Hoeveel kost een safari in Udawalawe National Park? 

Een safari in Udawalawe kost tussen de €35 en €65 per persoon. Een koppel op een privétour is ongeveer €100 kwijt.

De kosten van een safari zijn opgebouwd uit twee delen: (1) de kosten per individu en (2) de kosten per groep. Elk individu in de jeep betaalt entree voor het park, dit bedraagt zo’n €30 – €35 afhankelijk van de wisselkoers. De kosten voor de jeep bedragen zo’n €35 – €50 afhankelijk van waar je boekt. Je kunt de kosten van de jeep splitsen tussen 6-7 andere reizigers (de maximale capaciteit van de jeep). Met hoe meer mensen je bent, hoe goedkoper de tour per persoon is.

Moet je een safari van tevoren boeken? 

Je hoeft niet van te voren te boeken, bij de ingang van het park staan genoeg jeeps te wachten. Het is wel veel relaxter om het te boeken omdat je dan zeker weet dat je gaat en je opgepikt wordt bij je accommodatie. Boeken kan bij je accommodatie, via een reisbureau of online. Boeken kan makkelijk een dag van tevoren, en op de dag zelf (voor een safari later op de dag) vaak ook wel. 

Wat is de beste reistijd voor Udawalawe National Park? 

De beste tijd om Udawalawe National Park te bezoeken is tijdens de droge wintermaanden van december t/m maart. Daarbuiten is de zomer (van juni t/m september) ook een wat drogere periode. Weinig regen zorgt ervoor dat dieren uit de jungle naar de open vlaktes komen om te drinken, waardoor je meer kans hebt ze te spotten. 

In de nattere maanden kan het wat lastiger zijn om de dieren te spotten. Omdat er echter zoveel olifanten zijn, blijft de kans groot dat je ze ziet tijdens je safari in Udawalawe.

Ochtend- of middagsafari? 

Hoewel je op elk moment van de dag een safari kunt regelen via je accommodatie, zijn de populairste opties van 5:30 tot 10:00 en van 14:00 tot 18:00. Elke optie heeft zo zijn voor- en nadelen:

Ochtendsafari

Voordelen:

 • Het is nog niet zo warm in de ochtend.
 • Je bent vanaf 10:00 vrij om te doen wat je wilt, met de middag optie ben je zo aan het wachten tot je gaat.
 • Zonsopgang meemaken in het park is een mooie ervaring.

Nadelen:

 • Je moet vroeg de wekker zetten.
 • Je ontbijt bestaat uit snacks als bananen en droge crackers.
 • De ochtend is populairder, het is daardoor drukker. Omdat er niet één vaste route is, kom je slechts een paar keer samen met een handvol andere jeeps.

Middagsafari

Voordelen: 

 • Je kunt uitslapen en rustig ontbijten.
 • Het is minder druk dan in de ochtend.
 • Je ziet zonsondergang vanuit het park.
 • Je zou de safari kunnen doen op de dag van aankomst, ideaal als je weinig tijd hebt in Sri Lanka.

Nadelen: 

 • Het is een stuk warmer in de middag.
 • Als het heel warm is kunnen de dieren gaan schuilen in de schaduw van de bossen. Ze zijn daardoor niet te spotten. 
 • Je moet de hele ochtend wachten op een safari in de middag.

Uiteindelijk lees je over zowel de ochtend- als middagsafari goede beoordelingen, dus kies vooral wat het beste past binnen je route voor Sri Lanka. Als je de ochtendsafari neemt kun je in de middag nog doorreizen naar een volgende bestemming als Ella, Sinharaja of een plek aan de zuidkust van Sri Lanka als Unawatuna of Mirissa. De middagsafari zou juist weer kunnen als je vanuit een andere plek op tijd aankomt in Udawalawe. 

Hoeveel tijd moet je vrijmaken voor Udawalawe in je Sri Lanka planning? 

Je kunt het beste één nacht en twee dagen reserveren voor een bezoek aan Udawalawe. Hoewel je Udawalawe als een dagtrip vanuit de zuidkust kunt doen, zouden we dat niet aanraden. Een typische safari duurt in totaal 4 uur, waarvan je 3 uur daadwerkelijk in het park bent. 

Als je op tijd aankomt in Udawalawe zou je gelijk een middagsafari kunnen doen. Kies je liever voor de ochtendsafari, dan kun je de middag van aankomst gebruiken om bijvoorbeeld het Elephant Transit centrum te bezoeken. 

Wil je rustig aan doen? Dan kun je ook gaan voor twee nachten, maar er is verder niet zo gek veel te beleven in Udawalawe. Er zijn wel veel leuke accommodaties met zwembad, ideaal voor een dagje chillen. 

Voorbeeld planning

Wij reden vanuit Sinharaja National Park met onze eigen tuktuk naar Udawalawe. Wij sliepen in zowel Sinharaja als Udawalawe twee nachten. Hoewel we zeker van chillen houden, was dat achteraf een beetje té rustig aan. Als we het opnieuw zouden plannen, zouden we 1 nacht in Sinharaja doen en één nacht in Udawalawe. Het zou er dan zo uitzien:

 1. Eerste dag: Aankomst Sinharaja + dorp verkennen + ‘s avonds vuurvliegjes kijken
  → Slapen in Sinharaja: Evergreen Villa.
 2. Tweede dag: Ochtendsafari (3 uur) in Sinharaja National park + rijden naar Udawalawe + chillen bij het zwembad
  → Slapen in Udawalawe: The Countryside Udawalawe.
 3. Derde dag: Ochtendsafari Udawalawe + doorrijden naar volgende bestemming Ella
  → Slapen in Ella: Eminence Ella.

Vragen en praktische tips voor Udawalawe national park 

Is het veilig om een safari te doen in Udawalawe National Park?

Ja, het is veilig om een safari te doen in Udawalawe National Park. De jeeps zijn ervoor gemaakt, rijden nooit hard en de gidsen zijn goed opgeleid. 

Kan ik zelf rijden in Udawalawe National Park of moet ik een gids huren?

Je mag niet zelf rijden in het park. Je moet met een jeepsafari mee. 

Hoe kan ik de toegangsprijs betalen? 

Je kunt het beste cash meenemen. Creditcard wordt geaccepteerd, maar volgens onze gids werkt het apparaat niet altijd en is cash de verstandigste optie.

Moet ik mijn eigen eten en drinken meenemen tijdens de safari?

Het is aan te raden om zelf eten en drinken mee te nemen tijdens de safari omdat er geen eetgelegenheden zijn in het park. Neem wel alles wat je aan afval overhoudt weer mee naar buiten, ook fruitschillen. 

Hoe lang duurt een gemiddelde safari in het park?

Een gemiddelde safari duurt ongeveer 3 tot 4 uur.

Kan ik ook overnachten in het park zelf?

Ja, er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in het park, zoals campings en lodges.

Zijn er bepaalde regels waaraan ik me moet houden tijdens de safari?

Ja, er zijn bepaalde regels waaraan je je moet houden tijdens de safari, zoals niet uit de jeep stappen (tenzij wordt aangegeven dat het wél kan) en geen harde geluiden maken. Ook mag je geen afval achterlaten en geen alcohol drinken.

Kan ik een privé-jeep huren voor mijn gezelschap?

Ja, het is mogelijk om een privé jeep te huren voor je eigen gezelschap. Tenzij anders vermeldt kun je er vanuit gaan dat je jeep privé is. Vraag het voor de zekerheid na als je boekt. 

Is het mogelijk om een nachtsafari te doen in Udawalawe National Park?

Nee, het is niet mogelijk om een nachtsafari te doen in Udawalawe National Park. Het park is alleen overdag geopend, en dan vinden de safari’s plaats. Ook als je in het park slaapt, blijf je ‘s avonds bij je accommodatie.

Leuke slaapplekken bij Udawalawe national park 

Wild Eagle Safari Resort is verreweg de goedkoopste optie voor overnachten in Udawalawe en heeft desondanks een 10 als beoordeling.

Voor koppels is The Countryside Udawalawe een relaxte plek met een heerlijk zwembad. Wij gingen ook via hen op safari en dat was erg goed geregeld.

Meer lezen over dit bijzondere land? Check hier onze uitgebreide artikelen over Sri Lanka.