• Menu
  • Menu

Kosten Sri Lanka: Een Budget Voor Backpacken in Sri Lanka.

Sri Lanka is net als andere delen van Azië een goedkoop land om in rond te reizen. 

Het is een heerlijk land waar je voor een habbekrats een lekkere maaltijd kunt vinden, het openbaar vervoer is spotgoedkoop en er zijn ook vele gratis activiteiten die tot de absolute hoogtepunten van Sri Lanka behoren.

Toch kun je het zo duur maken als je zelf wilt. De nationale parken zijn niet goedkoop om te bezoeken, de verleiding van een aantal biertjes ligt altijd op de loer en zeker in het hoogseizoen kunnen de prijzen van hostels en hotels een stuk hoger liggen dan je gewend bent in Azië.

In dit artikel lees je meer over de kosten voor backpacken in Sri Lanka met een aantal voorbeelden en een schatting van hoeveel je ongeveer kwijt bent op basis van jouw reisstijl.

In het kort: hoeveel kost backpacken in Sri Lanka?

Opzoek naar een snel antwoord? Backpacken in Sri Lanka kost ongeveer 20-40 euro p.p. per dag en dit hangt af van de volgende dingen:

(1) De luxe die je wenst
(2) De reistijd. In het laagseizoen kunnen de prijzen van hotelkamers meer dan halveren.
(3) Of je alleen reist of als koppel – hotelkamers zijn vaak goedkoper dan 2 losse hostelbedjes.
(4) Hoeveel je drinkt. Alcohol is niet goedkoop in Sri Lanka en zeker als je je feestmuts en drankneus een paar dagen opzet kan dit er flink inhakken.
(5) Hoeveel je rookt. In tegenstelling tot de rest van Azië betaal je in Sri Lanka gewoon Europese prijzen voor sigaretten.
(6) Het aantal nationale parken dat je bezoekt. Entree is in sommige gevallen €30 p.p. dus dat schiet ook aardig op als je er een paar bezoekt.

Dus…

De prijsbewuste alle-dubbeltjes-drie-keer-omdraaien-backpacker kan in Sri Lanka wel terecht voor ongeveer €20 per dag, maar dan sla je ook een aantal nationale parken over en sta je op feestjes met een flesje water in de hand – prima overigens. Lees ook: 10 redenen waarom backpacken in Azië altijd duurder uitvalt dan je vooraf denkt.

Mijn schatting is dat de gemiddelde backpacker ongeveer €30 per dag zal uitgeven. Je bezoekt daarmee een aantal nationale parken, drinkt af en toe een biertje als je daar zin in hebt en zal – op een aantal leipe avondjes na – niet extreem veel geld spenderen aan alcohol.

Persoonlijke ervaring; de pauper die daarna leefde als een koning.

Ik heb in 26 dagen in Sri Lanka in totaal 920 euro uitgegeven. Omgerekend zo’n €35 per dag. Lijkt veel maar hier is de verklaring: meer alcohol dan gebruikelijk.

Uit mijn bankafschriften blijkt dat ik in de eerste 12 dagen ongeveer €275 heb gepind en uitgegeven; zo’n €23 per dag. Hier heb ik geen nationale parken mee bezocht omdat veel activiteiten gratis waren. Wel zat hier een massage in Colombo bij à 35 euro bij Thusare Talking Hands waar blinde masseurs getraind worden en een baan krijgen.

In de laatste 14 dagen waarvan ik er dus 13 heb doorgebracht in Mirissa heb ik de resterende €645 uitgegeven; zo’n 46 euro per dag. Dit komt door een duurder hostel, veel feestjes met (veel) alcohol, lekker eten en een paar dure maar noodzakelijk en lekkere bakjes koffie. Had ik hier op m’n centen gelet dan had ik ook voor €25 per dag wel rond kunnen komen. Whatever, #yolo

Vrij bijzondere surflessen…

Kosten Sri Lanka: wat meer details

Het budget dat je hierboven leest bevat geen uitgaven aan Nationale parken. Die heb ik namelijk niet bezocht, althans niet degene waar je voor moet betalen. Om een beeld te krijgen van de kosten van activiteiten en het dagelijkse leven in Sri Lanka vind je hieronder een aantal voorbeelden.

De prijzen zijn gebaseerd op een wisselkoers van 150 rupees voor 1 euro. In de realiteit was het 155 roepies, maar dit is makkelijker rekenen.

Kosten Sri Lanka: The basics

– Dormbed: €8 – €14
– Normale hotel of guesthousekamer: €10-20
– Fles water 1,5L: €0,50 maar kraanwater is drinkbaar (locals drinken het ook).
– Rijst en Curry: €1-2
– Khottu Roti: €2-2,50
– Westers ontbijt: €4-6
– Bier in slijterij: €1,75 voor 0,5L blik
– Bier in restaurant of feest: €2,25-3,25
– Cocktails: €3,50-4
– Goede koffie: €2-3
– Busvervoer: verwaarloosbaar (soms 1 euro voor een rit van 3 uur)
– Treintickets: verwaarloosbaar (max 3 euro in 2nd class)
– Tuk-Tuk: doorgaans €0,35 per kilometer
– Souvenirs: lekker laten liggen.

Treinen kosten geen drol. Soms moet je alleen even staan, maar dat is ook best lekker.

De beste gratis activiteiten

Sri Lanka heeft veel gratis activiteiten en veel daarvan vormen een absolute highlight van de reis:

– Adam’s Peak
– Ella Rock
– Little Adam’s peak
– Nine arch bridge
– Skinny Dippen ==> Klik hier voor de foto’s <==

Gratis uitzicht vanaf Ella Rock

De beste activiteiten 5-10 euro

– Tempel van de Tand in Kandy: +/- 10 euro
– Traditionele dansshow in Kandy: +/- 6-7 euro
– Surfboardhuur € 1,75 per uur / 6-7 euro per dag
– Snorkelen met schildpadden (huur van snorkelsetje)

Temple of the Tooth

De budgetvreters

– Visum 35 USD.
– Yala National Park: +/- €30 p.p. o.b.v. gedeelde jeep
– Sigiriya Rock: €25
– Polonnaruwa Museum : €17
– Anuradhapura Sacred Area: €20
– Whale Watching Mirissa: prijzen verschillen van €30-€70
– Horton Plains (end of the world): €15

Yala National Park Safari

Conclusie: Hoeveel kost backpacken in Sri Lanka?

Tja, hoe lang is een Chinees?

Als je op de kleintjes let kun je hier goedkoop rondreizen voor ongeveer €20 per dag. Ben je wat meer realistisch reken dan op €30 per dag. Wil je ook een paar nationale parken of heilige plekken bezoeken? En daarna misschien een paar mooie feestjes meepakken? Reken dan rustig op €35-45 per dag en neem liever teveel dan te weinig mee!