• Menu

Backpacken In Vietnam: De complete gids voor avontuurlijke reizigers

Backpacken in Vietnam: Inhoud

Belangrijke Info | Voorbereiden | Must-see & Do | Route | Eten & Drinken | Slaapplekken | KortingenLaatste Blogs

Backpacken in Vietnam is al jaren één van de favoriete bezigheden van menig backpacker. Logisch want Vietnam is een bijzonder land met een bewogen recente geschiedenis en prachtige natuurlijke highlights. Tel daar het heerlijke eten, het goedkope bier, een aantal mooie stranden en een zeer levendige backpacker community bij op en je hebt misschien niet het meest authentieke, maar wel één van de leukste landen van Azië.

Wij reisden er twee maanden rond en deden bijna alle toffe dingen. Dus, ben jij van plan om te gaan backpacken in Vietnam? Lees dan rustig verder want in deze ultieme gids staan talloze tips en lees je alles wat je wilt weten voordat je vertrekt naar dit fijne land.

Belangrijke informatie over backpacken in Vietnam 

Valuta & bankzaken

In Vietnam betaal je met de Vietnamese Dong. In de afgelopen jaren is de waarde ervan vrij stabiel en is 100.000 Dong ongeveer €3,50- €4,00.

Als je gaat pinnen in Vietnam betaal je meestal een extra bedrag per keer dat je geld opneemt. Daarnaast kan het zijn dat jouw Nederlandse bank extra kosten rekent voor pinnen in het buitenland. Om deze onnodige pinkosten te voorkomen, kan het daarom lonen om een borderless account van Transferwise te overwegen of een Bunq Travelcard aanvragen. Je krijgt bij beide ook een betere wisselkoers dan bij jouw eigen bank.

Stopcontact

In Vietnam hebben ze een beetje een mix van stopcontacten. Op sommige plekken kun je jouw Nederlandse stekker er gewoon in doen. Op andere plekken moet je een stopcontact met twee platte pinnen, daarvoor heb je deze wereldstekker nodig. Er is ook nog een stopcontact waar je drie pinnen voor nodig hebt, maar als je een scherp geslepen potlood of pen in één van de pinnen stopt kun je ook gewoon je Nederlandse stopcontact gebruiken.

Ga je naar meer landen of wil je er één voor de rest van je leven? Dan is deze universele wereldadapter de beste keuze.

Visum

Je kunt je visum voor Vietnam op twee manieren bemachtigen. Ten eerste kun je het zelf direct via de ambassade regelen maar dit is vaak omslachtig en bovendien duurder dan de tweede optie: via een visumbedrijf.

De tweede optie is om via een bedrijf in Vietnam een letter of approval aan te vragen. Je betaalt hiervoor een kleine fee aan het bedrijf en zij sturen je vervolgens een letter of approval. Met deze brief ga je op het vliegveld naar de douane, waar je vervolgens het visum koopt.

Backpackentrale heeft goede ervaringen met Friends Travel Vietnam en raadt daarom deze service ook aan. Dit is geen promotie, gewoon prima service.

Veiligheid

Backpacken in Vietnam is veilig, maar er zijn wel een aantal dingen waar je jezelf bewust van moet zijn.

Uiteraard geldt voor backpacken in Vietnam, net als in andere landen, dat je een beetje common sense gebruikt. Ga niet ‘s avonds laat door donkere steegjes lopen, ga niet uitgebreid met je smartphone langs een drukke weg staan (dieven op een scooter nemen ‘m zo mee) en wip niet met prostituees zonder condoom.

Wat echter écht belangrijk is om te weten, is dat er in Vietnam nog heel veel onontplofte bommen en landmijnen liggen, met name in centraal Vietnam. Ga dus niet van de gebaande paden als er staat dat dit niet mag. Elk jaar verongelukken er nog mensen doordat ze in aanraking komen met deze onontplofte bommen.

Vaccinaties

Als je gaat backpacken in Vietnam zijn er geen verplichte vaccinaties, je hoeft je gele boekje dus niet mee te nemen. Echter, zijn er wel een aantal vaccinaties die aangeraden worden, dit zijn:

 • DTP (Difterie, Tetanus, Polio)
 • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Als je langer dan 3 maanden gaat backpacken in Vietnam gaat, of Azië in het algemeen zijn er nog een aantal inentingen die aangeraden worden:

 • Buiktyfus
 • Hepatitis B
 • Rabiës

Welke vaccinaties in jouw geval nodig zijn, overleg je het beste met een specialist. Plan bijvoorbeeld een consult op vaccinatiesopreis.nl

Taal & locals

De verhalen over de Vietnamese locals zijn een beetje gemixt en natuurlijk wil je hier lezen dat de Vietnamese locals een en al liefde zijn, maar dat is niet helemaal zo.

Enerzijds zijn de locals heel vriendelijk, anderzijds soms ook wat stug. Niet onaardig, maar als je het vergelijkt met andere Aziatische landen gewoon net iets moeilijker om een glimlach los te peuteren. Natuurlijk zijn er ook ontzettend leuke locals, zeker degenen die werkzaam zijn in de reisindustrie. De Easyriders, hostelmedewerkers en tourgidsen zijn stuk voor stuk allemaal goud waard en daar kun je goed mee lachen. Het ligt er dus vooral aan met wie je te maken krijgt tijdens je reis.

Verder vind je natuurlijk in heel Vietnam talloze backpackers. Veel van hen doen Vietnam als onderdeel van een grotere reis door Zuidoost-Azië. Qua leeftijd tref je eigenlijk zo’n beetje alles tussen de 18 en 35 aan. Qua nationaliteit lijken Engeland en Nederland oververtegenwoordigd.

Festivals & Bijzondere datums

Het grootste festival is het jaarlijkse Tet-festival, oftewel het Vietnamese nieuwjaar. Omdat Vietnam een andere kalender gebruikt dan Nederland, valt dat elk jaar op een andere datum. Meestal is het ergens in januari of februari.

Transport

Als je in Vietnam gaat reizen is de eerste vraag die je moet beantwoorden: Ga ik op de motor of niet?  Overal waar je komt in Vietnam vind je backpackers die op tweedehands motoren door het hele land crossen en de standaard onderwerp van gesprek is dan ook vaak alle motorpech die mensen onderweg hebben gehad.

Uiteraard kleven er ook risico’s aan het rijden met de motor en je moet het ook maar willen om 4-6 uur per dag op een motor te zitten. Voor veel backpackers is een bus daarom een comfortabeler alternatief.

Gelukkig beschikt Vietnam over een uitstekend busnetwerk dat redelijk goedkoop is. De meeste bussen zijn slaapbussen waar zowel toeristen als locals gebruik van maken. Je krijgt je eigen stoel toebedeeld en kunt hierin redelijk comfortabel zitten. Let wel, voor lange mensen kan het ietwat aan de kleine kant zijn waardoor je als een foetus moet liggen.

Mocht je met de trein willen reizen dan kan dat ook. Treinen in Vietnam zijn ook goedkoop en redelijk comfortabel. Bijvoorbeeld van Hanoi naar Ninh Binh is een erg goed te doen en relaxter dan met de bus. Koop je kaartje echter niet online, maar op het treinstation. Je betaalt hier namelijk aanzienlijk minder.

Je kunt binnen Vietnam ook een aantal binnenlandse vluchten nemen om snel veel afstand af te leggen. Met het vliegtuig kun je makkelijk in Ho Chi Minh, Phu Quoc, Da Lat, Hue, Hoi An, Da Nang, Hanoi en nog veel meer andere plekken komen. Kijk op skyscanner voor de goedkoopste vluchten.

 Vliegtickets

Er zijn weinig tot geen directe vluchten naar Vietnam, dus je zit bijna altijd met een overstap. De allergoedkoopste retourtjes Vietnam vind je voor ongeveer €350. Je moet dan wel een aantal keer overstappen of lang wachten. Daardoor ben je minstens 25 uur onderweg.

Een meer realistisch budget voor een relaxte reis is €500 -€700 afhankelijk van het seizoen. Op Skyscanner kun je de beste opties vinden en voor tips kun je altijd onze ultieme gids voor de goedkoopste vliegtickets checken.

Voorbereiden op Backpacken in Vietnam

Beste reistijd voor Vietnam

Backpacken in Vietnam kan in principe het hele jaar lang, maar omdat het land zo lang gerekt is, zijn er verschillende klimaatperiodes.

Omdat het weer onvoorspelbaar is en je het woord ‘regenseizoen’ vaak ook maar met een korreltje zout moet nemen, vind je hier een grove indicatie.

 • Het zuiden van het land kun je eigenlijk het hele jaar door wel bezoeken.
 • Centraal vietnam is goed van januari t/m augustus
 • Het noorden is goed tussen maart t/m juli en in september en oktober.

Heel simpel gezegd: je kunt het beste tussen maart en juli reizen omdat het dan overal wel prima is. In de andere periodes heb je kans op extreme hitte en een aantal flinke plensbuien.

Budget voor Backpacken in Vietnam

Backpacken in Vietnam is een goedkope aangelegenheid. Een overnachting in een dorm kost zo’n  €5-7 en dit is vaak inclusief ontbijt. Verder kun je op straat altijd voor minder dan een euro eten als je wegblijft uit de toeristische buurten.

Volgens Budgetyourtrip.com kun je voor ongeveer  €13 per dag rondkomen in Vietnam als je budgetstijl reist. Onze ervaring is dat dit wellicht mogelijk is, maar voor velen niet realistisch is. Als je er vanuit gaat dat je ook nog wel eens een scootertje huurt, een paar biertjes drinkt, westers eten nuttigt en dagelijks een bakje koffie drinkt,  dan kom je eerder in de richting van €25-€30 per dag.

Accommodatie

Dorm: € 5 – € 7
Privé: € 15 (budget)  – €30 (midden) – € 60+ (luxe)

Eten

Fruit op markt: €0,50- €1,50
Streetfood: €2 – €4
Restaurant: €7 – €10

Transport

Bus: van noord naar zuid +/- €60 – €70
Taxi: +/- € 0,50 per km + €0,50 instaptarief
Scooter huren: vanaf € 8 per dag
Motor kopen: €200 – €300
Binnenlandse vluchten: vanaf €25

Meeneemlijst voor Vietnam

Als je gaat backpacken in Vietnam hoef je niet per se andere dingen mee te nemen dan naar andere landen, maar wees je bewust dat je voor sommige tempels lange mouwen en knie bedekkende kleding nodig hebt. Verder is het belangrijk om dollars mee te nemen in contanten om je visum te kunnen betalen aan de grens. Indien je die niet bij je hebt, moet je met een douanebeambte mee naar het pinautomaat. Daar moet je vervolgens Vietnamese Dong pinnen, deze omwisselen voor US dollars en dan betalen voor je visum.

Voor een compleet overzicht van wat je allemaal moet meenemen naar Vietnam kun je het beste even de ultieme paklijst voor backpackers bekijken.

Reisverzekering voor backpacken in Vietnam

Welke reisverzekering heb je nodig voor backpacken in Vietnam? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering voor Vietnam?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen en hoe het precies zit als je gaat werken in het buitenland. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over reisverzekeringen voor backpacken én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Must-see & Do's bij Backpacken in Vietnam

Wat maakt Vietnam nu eigenlijk Vietnam?

Wat zijn de dingen die je hier moet doen om echt het gevoel te krijgen dat je écht in Vietnam bent?

Hieronder vind je een aantal suggesties:

(Street)food 

Vietnam heeft een bijzondere keuken; simpel maar smaakvol. De signature dish van Vietnam is de Pho (uitgesproken als fùh), een soort noodle soup met beef die je op elk moment van de dag kunt bestellen.

Verder vind je overal Banh Mì oftewel pistolets belegd met allerlei soorten worst, saus en salade. Klinkt misschien niet heel bijzonder, maar je zal niet de eerste backpacker zijn die een hardnekkige Banh Mì verslaving overhoudt aan Vietnam.

Het eten in Vietnam is trouwens ook vrij veilig om te eten. Dat is verder niet te onderbouwen door statistieken, maar het aantal backpackers met buikklachten lijkt in Vietnam een stuk minder dan in andere Aziatische landen.

Koffie

Koffiedrinken aan een drukke straat in Vietnam, is soms leuker dan nóg een toffe tempel

Vietnamezen zijn dol op koffie en ze hebben dan ook hun eigen manier van koffie maken. Via een intens langzaam druppelend vergiet wordt jouw kopje gevuld met het dikke, bijna stroperige zwarte goud.

Mix het vervolgens met gecondenseerde melk of drink het zwart. Drink het warm of nuttig het met wat ijsklontjes. Hoe dan ook, probeer de Vietnamese koffie voor een fijn begin van elke dag.

Bia Hoi 

De derde must-do van backpacken in Vietnam heeft opnieuw te maken met voedsel, of in dit geval drank. Dat alcohol in Vietnam goedkoop is, is wellicht geen geheim maar met hun eigen bier maken ze het wel heel bont.

Bia Hoi is bier dat op de dag zelf gebrouwen wordt en ook op dezelfde dag gedronken moet worden. De kroegen die dit serveren, zijn zeker niet de kroegen die je gewend bent in Nederland. Het is vaak letterlijk een fust met bier, een paar plastic tafels en stoelen en een emmer met pinda’s. Pas als het bier op is, sluit de ‘kroeg’ maar dat moet met een prijs van 10 tot 30 cent per glas wel lukken.

Verdiep je in de oorlog

Niet leuk, maar wel indrukwekkend. Hoewel je het op straat niet echt merkt, vind je overal in Vietnam nog herinneringen aan de recente Vietnamoorlog. Een oorlog die door de Vietnamezen overigens de Amerikaanse oorlog wordt genoemd.

Maar wanneer je er bewust naar op zoek gaat, dan vind je in bijna alle plaatsen wel bijzondere verhalen. Zo kun je op meerdere plekken de tunnels bezoeken, waar de Vietcong gebruik van maakte tijdens de oorlogen. De ruimtes waar zij jarenlang(!) in woonden zouden zelfs de meest angstloze persoon claustrofobisch maken.

Verder vind je een aantal musea dat de gruwelijke werkelijkheid van de oorlog in beeld brengt. Het War Remnant Museum in Saigon is verreweg het meest indrukwekkend, maar ook de gevangenis op Phu Quoc is er eentje die je nekharen overeind doet staan.

Rijstvelden

Wellicht ben je bij het plannen van je reis naar Vietnam al een aantal keer de naam Sapa tegen gekomen. Deze plek heeft prachtige rijstvelden, maar is zeker niet de enige plek. Hoewel Sapa vrij uniek is vanwege de rijstterrassen, vind je overal in Vietnam bijzondere groene velden. Bijvoorbeeld in Mai Chau of Tam Coc kun je ook heerlijk tussen de rijstvelden fietsen.

Grotten bezoeken 

Wist je dat de grootste grot ter wereld in Vietnam ligt en dat deze pas in 1991 ontdekt is? De grot is sinds een aantal jaar ook toegankelijk voor het grote publiek, maar de wachtlijst is meer dan een jaar en je moet ook zo’n 2000 dollar meebrengen om naar binnen te mogen.

Gelukkig zijn er echter nog veel meer grotten in Vietnam. Je vindt ze vooral in de gebieden rondom Hanoi in de karststeengebergten. De meest indrukwekkende vind je in Phong Nha National Park.

Scooter- / motorrijden

Hoewel het overgrote deel van de backpackers per bus door Vietnam reist, zijn er ook velen die de stoute schoenen aantrekken en heel Vietnam met een motor afreizen. Hoewel de wetgeving ervoor zorgt dat je dit volledig op eigen risico doet en dus niet verzekerd bent, kan het wel één van de meest belonende reiservaringen zijn.

De vrijheid die je ervaart als je op een scooter of motor door het prachtige landschap raast is ongekend. Wind in je haren, zonnebrilletje op voor wat extra swag en dan gewoon lekker van plekje naar plekje rijden.

Natuurlijk moeten we je hier dan vertellen dat het eigenlijk niet verstandig is en dat het af te raden is.

Maar guess what?

Dat scooter rijden gevaarlijk is weet je zelf ook wel en bovendien is Backpackcentrale je moeder niet. Maak die keuze vooral lekker zelf, zolang je maar wel op de hoogte bent van de risico’s die je neemt.

Leukste plekken in Vietnam

Het plannen van een route voor backpacken in Vietnam is niet zo heel moeilijk want je hebt feitelijk maar twee keuzes. Of je reist van zuid naar noord of je reist van noord naar zuid. Als je het hele land gaat bezoeken, dan reis je het beste van zuid naar noord. De natuur wordt dan steeds spectaculairder.

Echter, als je niet genoeg tijd hebt dan is het raadzaam om te beginnen in Hanoi en je focus te leggen op noordelijk en centraal Vietnam. Je kunt dan gewoon kijken hoever je komt en met een binnenlandse vlucht terug naar Hanoi. Je kunt namelijk makkelijk vanaf Da Nang of Da Lat terug vliegen naar Hanoi.

Door het op die manier te doen hoef je niet bang te zijn dat je de highlights van Vietnam mist. Want als je Ho Chi Minh of de Mekong Delta mist, dan is dat jammer maar zeker niet het einde van de wereld. Mis je daarentegen echter het prachtige Ha Giang of moet je Sapa skippen omdat je geen tijd hebt, dan staat dat toch wel gelijk aan een kleine wereldramp.

Ho Chi Minh 

Ho Chi Minh is geen stad waar je dagen hoef te blijven hangen, maar het War Museum en de Chu Chi tunnels zijn twee dingen die je toch niet over wilt slaan. Verder vind je hier een aantal leuke lokale markten en is er ‘s avonds altijd de optie om te gaan zuipen. Als je slechts korte tijd gaat backpacken in Vietnam, dan is twee dagen in Ho Chi Minh meer dan genoeg.

Lees hier onze tips voor Ho Chi Minh

Mekong Delta

Vanuit Ho Chi Minh worden er dagelijks tours georganiseerd naar de Mekong Delta. Een bijzonder netwerk van rivieren en alle menselijke activiteiten daar omheen. Vaar door de typisch ‘overdekte’  rivieren en breng een bezoek aan de drijvende markten van Can Tho.

Je kunt de Mekong Delta ook op eigen houtje doen. Het beste neem je dan een bus vanuit Ho Chi Minh naar Can Tho of My Tho om vervolgens daar een boot te regelen. Het is echter ook heel leuk om een scooter te huren en het gebied op twee wielen te ontdekken.

Phu Quoc

Een eiland dat dichter bij Cambodja ligt dan het vasteland van Vietnam. Het is een eiland met fijne zonsondergangen, een indrukwekkende voormalige gevangenis en Sao Beach, één van de mooiste stranden van Vietnam. Ga je maar kort backpacken in Vietnam? Dan kun je dit eiland best overslaan, maar als je wat ruimer in je tijd zit dan is dit een prima plek om lekker te ontspannen.

Kijk hier voor meer dingen om te doen in Phu Quoc

Mui ne 

Mui Ne is ondanks de invasie van Russen en de toenemende hoogbouw nog steeds een schitterende plek om je reis van Ho Chi Minh naar Da Lat te onderbreken. Het is de beste plek in Vietnam voor watersporten zoals surfen en kitesurfen. Daarnaast vind je hier bijzondere rode duinen waar je tijdens het sandboarden prima wat ledematen kunt breken, leuk!

Da Lat

Da Lat is één van de fijnere plekken van Vietnam, vooral als je een beetje avontuurlijk bent aangelegd. Rondom dit heuvelachtige koloniale stadje met huizen in veel verschillende kleuren, vind je legio watervallen die je met de scooter kunt gaan ontdekken. Daarnaast is dit dé plek om aan canyoning te doen en vind je een aantal toffe hikes met adembenemende uitzichten.

Kijk hier voor meer dingen te doen in Da Lat

Nha Trang 

Tussen Da Lat en Hoi An kun je ervoor kiezen om een stop te maken bij Nha Trang. Niet onze favoriete bestemming, en een aanrader is wel om te stoppen bij Jungle Beach, ongeveer één uur ten noorden van Nha Trang. Hier slaap je in bamboe hutjes op een strand dat bijna helemaal van jou is.

Besluit je nu wel om toch wél in Nha Trang te slapen, dan kun je het beste naar Vietnam Backpackers Hostel – Ninhvana. Dit ligt aan het strand & heeft een heerlijk zwembad.

Hoi An 

Hoi An is voor veel backpackers het favoriete stadje. Anders dan de andere steden in Vietnam is deze plek lekker rustig en heeft het een prachtig en authentiek centrum. Hier kun je uren ronddwalen en bij één van de honderden tailors een kledingstuk op maat laten maken. Als de avond is gevallen kun je wat romantiek ervaren met alle prachtige lampionnen of kun je tot in de vroege uurtjes een dansje wagen in de Tiger Tiger bar.

Bekijk hier onze tips voor Hoi An

Hai Van pass

De Hai Van Pass, gelegen tussen Hoi An en Hué is prachtige rit die je met de scooter kunt afleggen. Je rijdt door fijne kronkelende bergweggetjes terwijl je geniet van het prachtige uitzicht. De wegen zijn ook van uitstekende kwaliteit en het is verre van druk op de weg. Je kunt het beste een scooter huren in Hoi An en Hué. Verschillende bedrijfjes verhuren scooters én vervoeren je backpack zodat jij niet met dat grote ding op de scooter hoeft te zitten. Zo kun je bijvoorbeeld terecht bij Motorvina. Aanradertje!

Hué 

De oude keizerstad van Vietnam die nog wel eens onderwerp van discussie is bij veel backpackers. Want is het nu wel of niet de moeite? De één vindt het fantastisch, de ander mist weer een bepaalde sfeer. Hoewel Hué zeker niet de meest bruisende stad van Vietnam is, vind je hier wel prachtige oude gebouwen met als toppunt de oude Keizerstad, oftewel de verboden stad.

Kijk hier voor meer dingen te doen in Hué 

Phong Nha National Park

Phong Nha national park is één van de meest indrukwekkende plekken van Vietnam. Als je vanuit het zuiden komt, dan is dit de eerste kennismaking met het indrukwekkende karststeengebergte. Prachtige steile uitstulpsels doorbreken de uitzichten op de intens groene rijstvelden, een ideale plek om met de scooter doorheen te rijden.

Verder vind je hier een aantal schitterende grotten, waaronder Paradise Cave. Dit is waarschijnlijk de mooiste grot die je ooit zal zien in je leven dus sla dit zeker niet over!

Lees hier meer over wat te doen in Phong Nha

Ninh Binh / Tam Coc

Ninh Binh en vooral het nabijgelegen Tam Coc, wordt ook wel het Ha Long Bay aan land genoemd. Dit keer komen de krijtsteengebergten echter niet uit zee, maar uit de rijstvelden zetten. Is dit echt het hoogtepunt van je reis als je ook al in Phong Nha bent geweest? Waarschijnlijk niet. Maar is het de moeite als je wat meer tijd hebt? Dat zeker!

Cat Ba / Ha Long Bay 

Iedereen die gaat backpacken in Vietnam heeft wel eens gehoord van Ha Long Bay, één van de populairste plekken in Vietnam. Hier vaar je met een boot door de prachtige wateren en geniet je van de krijtstenen rotsen die uit het water omhoog schieten.

Hoewel Ha Long Bay uitgeroepen is tot één van de zeven natuurlijke wereldwonderen, hoef je niet per se naar Ha Long Bay om van dit landschap te genieten. De tours zijn namelijk best prijzig en het is erg druk op het water. Een mooi alternatief is daarom om af te reizen naar Cat Ba eiland en vanaf hier een boottocht te nemen. Met deze boottocht ga je door het vergelijkbare Han La Bay. Voor 15 dollar ga je dan een hele dag varen, kajakken, zwemmen en krijg je bovendien lunch.

Hanoi 

Hanoi is een beetje een slenterstad. Zo’n stad waar niet zo gek veel te zien is, maar des te meer te beleven. Ga bijvoorbeeld eens rustig zitten bij een cafeetje en geniet van het straatleven. Loop door het levendige old quarter of maak een rondje om het meertje in de binnenstad. Als je geïnteresseerd bent in dode staatslieden, dan mag een bezoek aan het Mausoleum van Ho Chi Minh ook niet ontbreken.

Mai Chau 

Mai Chau is een fijn plekje op zo’n drie uur rijden van Hanoi. Het is vanwege het natuurlijke schoon en de intens groene rijstvelden een favoriete plek voor veel locals om er in het weekend even tussenuit te knijpen. Probeer dus, als de rust je dierbaar is, om hier juist op een doordeweekse dag heen te gaan. Huur een fiets of een scooter om te genieten van watervallen en bekijk adembenemende uitzichtpunten.

Lees hier wat je allemaal kunt doen in Mai Chau. 

Sapa 

Sapa is nog zo’n plek in Vietnam waar iedereen naartoe gaat. Je vindt hier de iconische rijstterrassen en mount Fansipan, de hoogste berg van Vietnam. Je moet enigszins geluk hebben met het weer, want als het mistig is zie je bijna niks. Als het echter mooi weer is dan maak je hier prachtige hikes,  geniet je van het adembenemende landschap en zie je de locals met hun bijzondere traditionele kleding.

Ha Giang Province

Ha Giang, de meest noordelijke provincie, is by far het mooiste gedeelte van Vietnam. Het gekke is echter dat er nog helemaal niet zoveel backpackers naartoe gaan, maar dat zorgt er ook voor dat je het prachtige landschap grotendeels voor jezelf hebt. Hier komt overigens wel langzaam verandering in, steeds meer backpackers skippen Sapa en trekken richting Ha Giang.

De beste manier om hier te genieten is om een scooter of motor te huren en de Ha Giang Loop te maken. Dit is een tocht van drie dagen waarbij je het ene holy shit momentje afwisselt met de volgende. De uitzichten zijn hier echt waanzinnig en als je van mooie natuur houdt dan is dit absoluut het hoogtepunt van jouw reis door Vietnam.

Eten & Drinken in Vietnam

Elk land heeft zo z'n eigen gewoontes en eten en drinken is er daar één van. Ook tijdens het backpacken in Vietnam zie je typische gerechten die je in Nederland niet of nauwelijks tegenkomt. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal lekker te vinden, maar hier zijn een paar typische gerechten om te eten in Vietnam. Waarschuwing, we zeggen niet dat ze ook allemaal even lekker zijn.

Eten

 • Bahn Mi is een heerlijk overblijfsel uit de Franse koloniale tijd. Het luchtige stokbroodje wordt belegd met vlees, paté en andere goede dingen. Dagelijkse kost wat ons betreft.
 • Straat BBQ, in Vietnam zijn ze er dol op. En ze gooien er ook alles op; kip, kreeft, garnalen, gamba's, eend, pork, beef, slakken, slakken en meer. Vaak met yummy sausje en voor weinig geld te koop bij verschillende straatkraampjes.
 • Loempia's die kennen we natuurlijk in Nederland al, maar in Vietnam vind je ze ook op veel straathoekjes. De fresh springrolls zijn ook heerlijk en gezond!
 • Pho de iconische soep van Vietnam, goed op elk moment van de dag.
 • Bun Cha Hanoi zijn heerlijke stukjes beef met noodles en is de trots van de Noord-Vietnamese keuken. Zeker proberen als je in Hanoi bent!

Drinken

 • Bia Hoi is bier dat op de dag zelf gebrouwen is en heeft een lager alcohol percentage, 2-3%. Nog een voordeel is dat het bijna niets kost, dus een ideale dorstlesser!
 • Vietnamese koffie is intens zwart en sterk. Het drupt extreem langzaam in je kopje en het kan zowel warm als koud gedronken worden. Het is ook lekker met een beetje gecondenseerde melk.
 • Sugarcane Juice wordt op veel plekken in Vietnam verkocht. Beetje limoen erin, ijs erbij en je hebt een heerlijk koud drankje voor elk moment van de dag.
 • Fruit smoothies zijn in heel Azië verplichte kost, dus in Vietnam ook. Je kunt ze ook overal kopen.
 • Egg-coffee, dat klinkt vast heel ranzig maar het is eigenlijk best lekker. Het is koffie gemixt met suiker, gecondenseerde melk en eidooiers. Door het op te kloppen ontstaan een unieke moes die zoet en bitter tegelijkertijd is. Vooral in Hanoi kun je het kopen.

Waar slapen in Vietnam?

Overnachten in Vietnam is erg goedkoop en je vindt overal goedkope en vooral erg goede hostels. Voor zo’n 5-7 euro per nacht heb je een prima bedje in een dorm. Reis je met z’n tweeën, dan kun je voor  €10-15 per nacht vaak wel een tweepersoonskamer vinden. Let erop dat je sommige hostels het beste een aantal dagen van tevoren kunt reserveren omdat beschikbaarheid – zeker in de drukke periodes – niet altijd gegarandeerd kan worden.

Als je een klein beetje van plannen houdt, dan is het slim om vooraf je hostel vast te leggen via Hostelworld of booking.com, je kunt dan vaak nog kosteloos annuleren als je plannen toch veranderen.

Tip: heb je nog nooit in een hostel geslapen? Lees dan onze hostelgids voor beginnende backpackers.

AirBnB in Vietnam

Ben je opzoek naar unieke accommodaties in Vietnam? Dan moet je zeker even op AirBnB kijken. Je vindt daar een aantal unieke plekjes, vaak ideaal voor koppels die opzoek zijn naar kleinschalige en betaalbare luxe. Heb je nog nooit eerder in een AirBnB geslapen? Dan kun je je hier aanmelden en een leuke korting krijgen op je eerste overnachtingen!

Meer Inspiratie voor Vietnam?

Kortingen voor jouw reis

Een reis door Singapore hoeft niet duur te zijn, maar alle beetjes korting zijn natuurlijk mooi meegenomen. Dit is hoe je jouw reis en reisspullen met korting kunt regelen!

€34 korting op jouw eerste AirBnB overnachting

Heb je nog nooit in een AirBnB geslapen? Dan krijg je met deze link €34 korting op jouw eerste overnachting. AirBnB heeft vaak ook hele unieke slaapplekken die jouw reis door Singapore net even wat meer kleur geven. Meld je dus aan, je weet nooit wanneer het van pas komt!

Neem een TravelCard van Bunq 

Wij gebruiken Bunq om te pinnen in het buitenland omdat je dan de beste wisselkoers krijgt en geen transactiekosten betaalt. Daarnaast werkt de Bunq-app ook bijzonder prettig! Verder is de Travelcard ook als Creditcard te gebruiken voor het huren van auto's of het boeken van accommodatie.

JoHo Donateurskorting

JoHo kan je uitstekend helpen met persoonlijk advies over een passende reisverzekering. Echter doet JoHo meer dan dat. Als jij bij JoHo een reisverzekering afsluit kun je met wel 30% shoppen in één van hun vestigingen of webshop. Dat is dus 30% korting op backpacks, Lonely Planets en andere reisbenodigdheden. Handig toch?

Boek tours met korting via Klook

Klook kun je vergelijken met Groupon, maar richt zich grotendeels op Azië. Via deze link kun je online je tour regelen, van te voren vanuit Nederland of wanneer je al ter plaatse bent. Vaak kun je de tours met grote korting boeken, en zelfs hostels verwijzen er vaak naar wanneer je vraagt wat voor leuks er te doen is in de buurt.

 

Laatste Blogs op Backpackcentrale…

Lees al onze blogs