• Menu
  • Menu

Een wereldreis plannen? 10 Tips Voor Het Plannen Van Jouw Wereldreis

Als je er serieus mee bezig bent, dan weet je dat een wereldreis plannen geen kattenpis is.

Natuurlijk is het allemaal hartstikke leuk, maar voordat het zo ver is moet je nog best veel plannen. Want wat is een handige route? Hoeveel geld heb je nodig? Wat wil je allemaal zien? En welke dingen moet je (helaas) schrappen?

Allemaal best lastig als je voor het eerst op een verre en lange reis gaat.

Om je opweg te helpen bij het maken van je keuzes vind je je in dit artikel 10 tips voor het plannen van een wereldreis die ervoor zorgen dat jij met een realistisch maar uitdagend reisplan voor de dag komt.

1. Negeer Mensen Die Zeggen Dat Je Realistisch Moet Zijn.

Negeer mensen die zeggen dat je realistisch moet zijn. Althans, in eerste instantie.

Natuurlijk zal je op een gegeven moment realistisch moeten worden en bepaalde landen schrappen van je lijstje. Maar voor nu moet je gewoon lekker groots dromen.

Denk na over alle landen die je wilt zien, verantwoord je niet over waarom. “Ik weet niet, lijkt me gewoon een tof land” is een prima reden.

Door in het begin alle mogelijkheden open te houden zal je vanzelf zien welke landen je wel trekken en welke niet. stencil.default

2. Doe Waar Jij Je Goed Bij Voelt

Het internet barst van lijstjes met must-see places en dingen die je MOET doen als je in X bent. Maar eigenlijk zijn dat hele gekke artikelen.

Je moet namelijk helemaal niks.

Het is jouw reis. Jij voelt zelf wel aan wat leuk is en wat niet. Als dat betekent dat jij bepaalde dingen niet zo heel nodig hoeft te zien, laat je dan ook niet vertellen dat het wel moet. Er zijn namelijk meer dan genoeg onvergetelijke dingen te doen!

Koffiedrinken aan een drukke straat in Vietnam, is soms leuker dan nóg een toffe tempel

3. Take it Slow

FOMO.

Oftewel Fear OMissing Out.

It’s real. Zo real zelfs dat we er al eerder een artikel over schreven. 

Het zorgt ervoor dat je bij elke leuke bestemming denkt: “Oh daar wil ik ook heen, het zou echt zonde zijn als ik dat moest overslaan.”

Het maakt een wereldreis plannen niet makkelijk, want de waarheid is: je kunt niet overal naartoe. 

Natuurlijk kun je in de tijd dat je weg wilt heel veel zien, maar het is helemaal niet belangrijk hoeveel je ziet tijdens jouw reis.

Het is veel belangrijker wat je beleeft. 

En om iets goed te beleven moet je het in veel gevallen rustig aan doen. Ja, dat betekent dat je minder ziet en minder foto’s hebt om je facebook vrienden jaloers te maken. Maar het betekent ook dat je een veel completere herinnering overhoudt aan jouw fantastische wereldreis.

Kies dus voor kwaliteit. Doe het rustig aan en laat het gehaaste rondrennen van hotspot naar hotspot maar over aan anderen.

Rustig aan…

4. Bedenk Met Wat Voor Vervoer Je wilt Reizen

Er is geen goed of fout als het aankomt op hoe je wilt reizen, maar je moet je beseffen dat je bij een wereldreis voor een groot deel van de tijd onderweg bent.

Het transport dat je kiest bepaalt daarom ook in grote mate wat voor soort ervaring je zal hebben.

Dat betekent niet dat je nu al moet gaan kijken of er busverbindingen zijn tussen plaats X en Y, maar dat je voor jezelf moet bedenken wat jouw voorkeur heeft.

Neem je bijvoorbeeld vooral veel binnenlandse vluchten, dan ben je wellicht sneller bij de toeristische highlights maar mis je wel dat heerlijke gevoel waarbij je uit het raam staart naar bijvoorbeeld rijstvelden en groene heuvels.

Het nadeel van transport over land is natuurlijk weer dat het vaak langer duurt om bepaalde afstanden af te leggen. Bovendien is het niet altijd even comfortabel.

Over algemeen kun je stellen: des te langzamer het vervoersmiddel gaat des te meer je het land beleeft, maar des te minder toeristische plekken je kunt bezoeken.

Backwaters

5. Wees Realistisch

I know.

Net heb je nog gelezen dat je niet moet luisteren naar mensen die zeggen dat je realistisch moet zijn.

Maar er komt een punt dat je wel realistisch moet zijn en jezelf moet afvragen: Hoeveel geld heb ik nodig en hoeveel heb ik? En hoeveel tijd heb ik?

Het betekent niet dat je jouw wereldreis moet laten beperken door het antwoord op deze vragen. Het betekent puur dat je kunt gaan nadenken over manieren om jouw droomreis waar te maken.

Bijvoorbeeld;

  • Heb je genoeg geld, maar niet genoeg tijd omdat je een vaste baan hebt? Dan moet je misschien ontslag nemen of vragen om een sabbatical.
  • Heb je genoeg tijd, maar niet genoeg geld omdat je bijvoorbeeld net klaar bent met een studie? Dan moet je misschien kijken of je tijdens je reis kunt werken óf ergens nog een tweede baantje kunt nemen voordat je vertrekt.

Dit artikel bewaren voor later? Pin het:

6. Leeg Je Bucketlist

Er zijn natuurlijk altijd dingen die je ooit nog wel eens zou willen doen of kunnen. Misschien bungeejumpen, mediteren, surfen, hiken, duiken, skydiven, raften of wat anders.

Een wereldreis is daar natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid voor en het is goed om hier vooraf al over na te denken.

skydiven in nieuw-zeeland

7. Praat Met Andere Reizigers

Niets zo waardevol als een goed gesprek met een andere reiziger. Althans, als het op het plannen van een wereldreis aankomt.

Je kunt nog zoveel lezen op het internet, je kunt nog zoveel Lonely Planets kopen het advies van iemand die al geweest is in de landen die jij wilt bezoeken blijft toch waardevoller.

Hij/zij kan je uitgebreid vertellen over leuke plekjes, dingen die misschien minder leuk waren en je verwachtingen realistisch houden.

8. Maak Het Niet Moeilijker Dan Het Is

Natuurlijk moet je ontzettend veel regelen voordat je vertrekt. Je moet zorgen dat je visums in orde zijn, je moet een vliegticket boeken, een reisverzekering afsluiten, je spullen pakken en nog veel meer.

Maar dit is tijdens de planningsfase helemaal niet boeiend. Het zijn namelijk praktische details die je wel uitvogelt zodra het relevant is.

Voor nu moet je gewoon lekker focussen op de reis die je wilt maken. De rest volgt later wel als je definitief die knoop doorhakt.

9. Manage Je Verwachtingen

Zeker als je al heel lang uitkijkt naar jouw wereldreis dan is het logisch dat je hele hoge verwachtingen hebt. Je verwacht dat je het super naar je zin gaat hebben, dat je alleen maar gelukkige momenten zal kennen en dat alle zorgen van je af vallen en je helemaal vrij bent. 

Maar dat is dus niet zo.

Je krijgt ook momenten dat het even allemaal tegen zit. Bijvoorbeeld wanneer je iets verkeerds gegeten hebt en aan alle kanten leegloopt. Of geen leuke mensen ontmoet en een beetje alleen bent. Of dat een verwacht hoogtepunt eigenlijk best wel tegenvalt.

Het hoort er allemaal een beetje bij.

Probeer daarom je verwachtingen bij te stellen. Weet dat er ook tegenspoed komt en mindere dagen. That’s ok, zolang je het van te voren maar verwacht.

camping
Slapen onder een bushokje

10. Some Travel Is Better Than No Travel

Laten we afsluiten met een positieve en een pessimistische noot.

De pessimistische noot is dat je – na het lezen van dit en nog tientallen andere artikelen – nooit op wereldreis zult gaan. Geloof me, je bent echt niet de enige.

Hoewel ik iedereen zou aanmoedigen om op wereldreis te gaan, is het gewoon niet voor iedereen weggelegd. De meeste mensen flirten wel met het idee, maar pakken uiteindelijk nooit helemaal door.

Of sterker nog, ze pakken gewoon helemaal niet door. Als in, je wilde een jaar op wereldreis. Dat mislukt en dus vergeet je uit teleurstelling dat je ook gewoon twee maandjes naar Azië kunt gaan. Het gevolg: een weekendje Ardennen.

Maar hierin schuilt ook de positieve noot.

Je hoeft namelijk helemaal niet op wereldreis om mooie momenten te ervaren. Je hoeft niet direct een half jaar of een jaar naar het buitenland.

Je kunt ook voor een kortere periode. Een periode die wel uitkomt of waar je je wel prettig bij voelt. Wellicht is een korte reis zelfs wel mooier dan een lange reis.  Bovendien het is beter dan niets.

Jouw reis is misschien niet het mooiste meisje van de klas, maar wel eentje die beter bij je past. En dat is ook belangrijk.

Dus dat waren ze, de 10 tips voor het plannen van een wereldreis. Wees gewaarschuwd: als je niet gaat komen we je opzoeken!