• Menu

De ultieme route voor Backpacken in Laos (+ Tips)

Backpacken in Laos is een droom voor veel backpackers. Hier word je omringd door een combinatie van rust, authenticiteit, natuur en vriendelijke mensen. Het land heeft een uitgestrekt berglandschap, de betoverende Mekong rivier en rijk cultureel erfgoed.

Ondanks dat backpacken in Laos al tijden populair is,  voelt het land een stuk rustiger en authentieker aan dan haar buurlanden. Een buitenkansje dus als je opzoek bent naar rust en avontuur.  Benieuwd naar de ultieme route voor Laos?

Met de onderstaande route ervaar je dit speciale land in ongeveer twee weken. Je ontdekt de highlights, verborgen pareltjes en leukste slaapplekken van Laos. Ready? Dit is de ultieme route voor backpacken in Laos.

De route voor Backpacken in Laos: de basics 

Het plaatje wat je hierboven ziet is de ideale route voor backpacken in Laos. Voor deze route heb je ongeveer twee weken nodig. Als je wat sneller reist, en eventueel wat plekjes skipt, dan zou het ook in anderhalve week kunnen. Doe je liever rustig aan? Reken dan op tenminste drie weken.

Je kunt deze route ook makkelijk combineren met Cambodja. Je reist dan van Si Phan Don (Don Det) over land naar bijvoorbeeld Phnom Penh, of andersom.

Wil je backpacken in Laos juist combineren met Thailand? Dan kan je vanaf over land van Huay Xai naar Chiang Rai, of andersom.

Of wil je Laos juist combineren met andere plekken in Zuidoost Azië? Zowel Vientiane als Luang Prabang hebben goedkope internationale vluchten naar bijvoorbeeld Vietnam (Hanoi & Ho Chi Minh), Maleisië (Kuala Lumpur), Myanmar (Yangon) of Indonesië (Bali).

De highlights van de Laos Route 

Si Phan Don / 4000 islands (3 dagen)

Si Phan Don, ook wel de 4000 islands genoemd, is een bijzondere verzameling eilandjes in de Mekong rivier. Het is de ideale plek om een paar dagen te blijven hangen, een boekje te lezen en Beerlao te drinken. Je kan genieten van de bizar groene rijstvelden, de vissers op de Mekong, authentieke dorpjes, oude tempels en schitterende watervallen. Vooral het eiland Don Det is een echte backpackers bestemming en de sfeer is hier goed.

Bolaven plateau (2 dagen)

Het Bolaven Plateau is een hoogvlakte boven de Mekong vallei. Het is een natuurgebied op twee uur rijden van Pakse, en is bekend vanwege het koele klimaat, spectaculaire watervallen en koffieplantages. In deze prachtige omgeving kun je veel mooie wandelingen maken door bossen, langs rivieren en over de heuvels. Pluspunt: het Bolaven Plateau is nog niet ontdekt door het massatoerisme dus je hebt veel van de natuur voor jezelf!

 

Thakhek loop (4 dagen)

De Thakhek Loop, of ‘De Loop’ is een prachtige route van 450 km door het binnenland van Laos. De route begint en eindigt in Thakhek, en is populair onder de backpackers. Op de scooter rijd je door de schitterende natuur.  Tijdens deze rit door de wildernis ervaar je het echte Laos. Je komt langs de indrukwekkende limestone bergen, stortende watervallen, spannende grotten en authentieke Laotiaanse dorpjes. Echt een aanrader!

Backpacken in Laos: Thakek Loop

Vientiane (2 dagen)

Vientiane is de hoofdstad van Laos met oude Franse koloniale gebouwen, gezellige straatjes, een rivierpromenade en de Talat Sao ochtendmarkt. Eigenlijk voelt het meer als een rustig dorpje, een heel contrast met de andere steden in Zuidoost-Azië. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het nationale symbool Pha That Luang, de Si Saket tempel en Patuxai. Daarnaast barst Vientiane van de goede restaurants.

Vang Vieng (3 dagen) 

Vang Vieng, het bekendste backpackersdorpje in het noorden van Laos. Hier kun je ( tegenwoordig op een verantwoorde manier) tuben met medebackpackers, kajakken in de Nam Song rivier, Karstgebergte beklimmen, grotten bezoeken, fietsen en wandelen. Allemaal om te genieten van de adembenemende natuur en indrukwekkende omgeving. Het gebied ligt bezaaid met torenhoge kalkstenen pieken, schitterende bergen en grotten.

Benieuwd naar hoe je optimaal geniet van Vang Vieng? Check Backpackcentrales minigids voor Vang Vieng.

Luang Prabang (4 dagen) 

Luang Prabang is de mooiste en sfeervolste stad in het noorden van Laos. De gemoedelijke sfeer, prachtige watervallen in de omgeving en talloze mooie bezienswaardigheden maken Luang Prabang uniek. Er zijn hier tientallen boeddhistische tempels te vinden, en overal lopen monniken rond. Opvallend zijn de overblijfselen van de Franse architectuur uit de koloniale tijd en lantaarnverlichte straatjes. Niet zo gek dus dat het fotogenieke Luang Prabang op de UNESCO wereld erfgoed lijst staat. Kortom, hier is echt genoeg te doen om een aantal dagen te blijven en te genieten.

Benieuwd naar wat er nog meer te doen is in Luang Prabang? Check Backpackcentrales minigids voor Luang Prabang.

Gibbon experience (3 dagen)

In Noord Laos (vanaf Huay Xai) heb je de mogelijkheid om al ziplinend het ongerepte regenwoud te verkennen. Het uitzicht is prachtig en als je geluk hebt spot je de met uitsterven bedreigde Gibbon.

’s Nachts slaap je in een boomhut 40 meter boven de grond, de hoogste boomhut ter wereld. Het is – voor backpackerbegrippen – niet goedkoop, maar de ervaring is een hoogtepunt op je reis door Laos.

Vervoer tijdens backpacken in Laos

De meest voorkomende vorm van vervoer in Laos is per bus, en ook voor backpackers is dit het favoriete vervoermiddel. De bus is namelijk heel goedkoop en door heel Laos heen kun je buslijnen vinden. Toch kost reizen door Laos vaak erg veel tijd, ondanks dat afstanden op de kaart vaak erg kort lijken. De wegen zijn vaak slecht, en zeker in het regenseizoen kun je vertragingen oplopen.

Binnen de steden, voor korte stukken, is de tuktuk hét vervoersmiddel. Dit is niet alleen een leuke manier van verplaatsen maar ook heel goedkoop. Vergeet alleen niet te onderhandelen over de prijs!

Aangezien de Mekong door heel Laos stroomt, wordt de rivier ook vaak voor transport gebruikt. Je kunt de taxiboot gebruiken voor korte afstanden, zoals het oversteken van de rivier. Voor de lange afstanden kun je de zogenaamde slowboat pakken. Een populaire route is van Huay Xai naar Luang Prabang, en op deze manier heb je prachtig uitzicht over de natuur en dorpjes aan de Mekong.

Beste reistijd voor backpacken Laos


Laos kent zoals veel tropische landen maar twee seizoenen: het regenseizoen (mei tot oktober) en het droge seizoen (november tot april). Hoe later in het droge seizoen, hoe warmer het is. Vooral maart en april kunnen superwarm zijn.

Laos kan het hele jaar bezocht worden.  De beste tijd voor Backapcken in Laos  zijn de maanden november tot en met maart. Dit is de droogste periode, maar nog niet té heet.

Omdat er in Laos veel hoogteverschillen zijn, is de plaatselijke temperatuur vaak afhankelijk van de hoogte. Dit betekent dat het in de bergen in het noorden van december t/m februari koud kan zijn, en op de laaglanden in het zuiden in april extreem heet is.

Houd van mei t/m oktober rekening met de moesson. Het grootste deel van de dag is het in deze periode gewoon zonnig, met alleen aan het einde van de middag een verfrissende en korte heftige regenbui. Dit hoeft je dus niet tegen te houden om in het regenseizoen door Laos te reizen, maar hou er rekening mee dat je reistijden op kunnen lopen door landverschuivingen die de wegen nog slechter maken.

Meer lezen over backpacken in Laos? Hier lees je al onze artikelen