• Menu
  • Menu

11 relaxte surfspots voor backpackers die af en toe een golfje willen pakken

Het pronkt altijd hoog op het to-do lijstje van menig backpacker: leren surfen tijdens je reis. Terecht, want surfen is een verslavende bezigheid die al vanaf het eerste moment leuk is. De kick die je krijgt als je voor het eerst op je surfplank staat, is heerlijk. Het is voor veel reizigers het begin van een nieuwe liefde, want als je eenmaal wat beter kunt surfen, blijf je snakken naar leuke surfspots en die volgende golf.

Wij zelf zijn ook gek op reizen én surfen. Niet dat we het echt goed kunnen, maar who cares. Het gaat erom dat je plezier hebt en geniet. Daarom hebben wij voor de liefhebbers van fijne golven en relaxte vibes 11 leuke surfspots op een rijtje gezet. Je weet wel, van die surfspots waar je uiteindelijk altijd langer blijft hangen dan je had verwacht.

Dus ben jij klaar voor zand aan je voeten, zout in je haar en fijne golven om te surfen? Hier komen 11 ontspannen surfspots voor iedere backpacker die af en toe een golfje wil pakken.

El Tunco – El Salvador

El Tunco is dé bekende surfspot van El Salvador, en je kunt hier voor ongeveer 10 dollar een board huren. Aan de rechterkant van het strand heb je een mooie point-break, maar je moet hier wel hard peddelen.

In het dorpje El Tunco vind verder leuke bars en restaurantjes met westers eten. Kortom, een fijne plek om een paar dagen te vertoeven. Heb je nog nooit eerder gesurft? Het is misschien niet de beste plek in Midden-Amerika om te leren surfen, maar kun je misschien beter naar Nicaragua.

Ook benieuwd geworden naar El Tunco? Lees hier alles over deze surfspot, of bekijk hier ons uitgebreide artikel over rondreizen door El Salvador.

Yamba – Australië

Yamba is een nog redelijk onbekende plek voor reizigers in Australië. Dit idyllische plaatsje op zo’n 10 uur rijden van Sydney is wat Byron Bay ooit was, namelijk laid-back, beeldschoon en een waar paradijs voor surfers. Het YHA hostel organiseert dagelijks goedkope surflessen, en als je al wat beter kunt surfen, kun je ook voordelig een board huren. Het strand is op loopafstand, of je kunt meeliften met het busje van het hostel.

In Yamba kun je daarnaast zorgeloos op je blote voeten rond hobbelen, en het is een van de goedkoopste plekken om te leren surfen. Kortom, Yamba is nog steeds een van de best bewaarde geheimen aan de oostkust van Australië.

Wil jij ook naar Yamba? Lees hier alles over deze relaxte surfspot aan de Oostkust, of check hier al onze artikelen over Australië.

Canggu – Bali, Indonesië

Canggu is het heerlijke surfgebied van Bali. Hier begin je al vroeg je dag met een surfsessie bij een van de surfbreaks. Wanneer je nog nooit bent gaan surfen dan is Old Man’s Beach de perfecte plek om dit te leren. Heb je al wat meer ervaring, dan heeft Echo Beach een aantal mooie left- en righthanders voor je. Na het surfen is er genoeg tijd om te ontspannen, in Canggu vind je namelijk meer dan 200 cafés en restaurantjes om uit te kiezen!

Wil je surfen in Zuid Bali, dan kun je naar het kleine strandje Padang Padang. Deze surfspot is vooral leuk voor beginnende surfers. Ben je een ervaren surfer dan kun je bij Uluwatu surfen, waar de golven wel hoger dan 4 meter kunnen worden.

Daarnaast kun je in het zuiden van Lombok ook erg leuk surfen. Zo zijn de golven bij Selong Belanak perfect voor beginners, en kunnen in de buurt van Kuta ook meer ervaren surfers aan hun trekken komen.

Benieuwd geworden naar deze surfspots? Lees hier ons artikel over Canggu, of check al onze artikelen over Indonesië.

Montezuma & Puerto Viejo Costa Rica

In Costa Rica heb je twee goede surfopties, aan de Atlantische Oceaan ligt het surfdorp Puerto Viejo, en aan de Pacifische Oceaan ligt het surfdorp Montezuma.

Puerto Viejo zelf is maar een klein dorpje aan het strand met een Caribisch, Jamaicaanse sfeer vlakbij de grens met Panama. Hier heb je meerdere stranden waar je goed kunt surfen. Vooral Playa Cocles is populair voor surflessen. Wat Puerto Viejo vooral uniek maakt in Costa Rica is de locatie aan de Caribische kust, waar direct achter het fijne strand de weelderige jungle begint en je allerlei wilde dieren kan spotten. Hier kun je echt even vakantie vieren met een cocktail op het strand.

Montezuma ligt op het zuidelijke puntje van het Nicoya schiereiland. Hier zijn de golven het hele jaar goed, en deze kunnen werkelijk waar gigantisch worden. Door gebrek aan een goede infrastructuur is dit plaatsje heel lang vrijwel onbereikbaar geweest. Dit heeft ervoor gezorgd dat er een bont gezelschap rondloopt van hippies, surfers, backpackers en eco-toeristen, waarvan velen nooit meer zijn weggegaan. Nog steeds is Montezuma lastig te bereiken en wordt daarom nog niet overspoeld door toeristen.

Benieuwd geworden naar Puerto Viejo? Kijk dan hier. Wil je juist meer lezen over Montezuma kan dat hier, of check al onze artikelen over Costa Rica.

Surfing Turtle Lodge Nicaragua

Op nog geen uur rijden van León vind je laidback vibes, een privé strand en schitterende zonsondergangen bij de Surfing Turtle Lodge. Of je het surfen nog wilt leren, of al een doorgewinterde surfer bent, hier zijn altijd wel golven. Naast het surfen (of zonnen), kun je ook deelnemen aan andere activiteiten zoals yoga en beachvolleybal. Last-but-not-least kun je hier ook helpen om pasgeboren schildpadjes uit te zetten!

Ben je benieuwd of deze plek iets is voor jou? Hier lees je alles over wat er te doen is bij Surfing Turtle lodge, of check hier ons uitgebreide artikel over rondreizen door Nicaragua.

Mirissa & Arugam Bay – Sri Lanka

Ook in Sri Lanka zijn er meerdere surfspots te vinden. Waar je moet zijn is voornamelijk afhankelijk van het seizoen. Aan de zuidkust heb je Mirissa, een heerlijk kustplaatsje waar je fantastisch kunt (leren) surfen en genieten van prachtige stranden. Daarnaast kun je hier het hele jaar door walvissen spotten en is er elke avond feest bij een andere bar. Overdag is Mirissa vooral een erg ontspannen dorpje waar je lekker kunt chillen bij een van de strandtentjes. In Mirissa is het surfen vooral voor de gevorderden, maar 5 kilometer verderop heb je Weligama waar je het perfecte strand om te leren surfen. Daarnaast heb je ook nog Unawatuna waar je ook heerlijk een golfje of twee kunt pakken.

Aan de oostkust heb je Arugam Bay, wat bekend staat als het surfmekka van Sri Lanka. Van april t/m september is dit een fantastische plek om te surfen, chillen en feesten. Buiten deze periode is het waarschijnlijk nat en verlaten, vanwege de oostelijke Maha Monsoon.

Wil je meer lezen over de surfspot Mirissa? Lees hier dan verder, of bekijk hier ons uitgebreide artikel over rondreizen door Sri Lanka.

Playa Venao Panama

In het zuiden, aan de Pacifische kust, vind je dé surfspot van Panama: Playa Venao. Dit is een klein plaatsje dat bekend staat om de golven en de surfwedstrijden die er worden gehouden. Het is een waar surfersparadijs en heeft een hele mooie baai. De laid-back sfeer zorgt ervoor dat Playa Venao gemaakt is voor de ideale vakantie.

Check hier al onze artikelen over Panama.

Op zoek naar meer inspiratie? Check hier goede bestemmingen voor als je voor het eerst gaat reizen!

Raglan Nieuw-Zeeland

Raglan is een klein plaatsje in Nieuw-Zeeland wat vooral bekend is vanwege de uitstekende golven die hier te vinden zijn. Dit ontspannen dorpje is een van de beste surfspots in Nieuw-Zeeland, met golven voor zowel beginners als professionals. Wanneer je nog nooit eerder gesurft hebt kun je hier ook terecht voor lessen.

Er is hier trouwens ook genoeg te doen buiten het surfen. Zo kun je hier prachtige wandelingen maken, ontspannen in een cafeetje of ’s avonds op zoek gaan naar gloeiwormen.

Check hier al onze artikelen over Nieuw-Zeeland.

Ayampe Ecuador

Aan de kust van Ecuador heb je het surfdorpje Ayampe, wat op een halfuurtje rijden van de grotere stad Puerto Lopez ligt. Hier vind je bijna constante golven voor zowel beginners als gevorderden. Bij Otra Ola kun je surfboarden huren of lessen nemen als je nog niet zo ervaren bent. In Ayampe vind je goede golven en weinig mensen, om deze reden dus ook weinig party.

Ben je wel op zoek naar een feestbestemming, reis dan naar het iets zuidelijker gelegen Montañita. Dit is een feestoord met luide muziek, en waar veel reizigers met een klein beetje hulp van stimulerende middelen het ritme van sleep, surf, rave, repeat kunt onderhouden.

Benieuwd geworden naar deze surfspots? Lees hier dan verder, of check al onze artikelen over Ecuador.

Dat was het dan, 11 relaxte surfspots voor backpackers die af en toe een golfje willen pakken.

Natuurlijk is dit niet de volledige lijst van heerlijke surfspots, en zijn er ongetwijfeld nog véél meer dorpjes die een plekje verdienen op deze pagina! Kijk voor meer reis inspiratie op onze bestemmingspagina, of klik hier voor meer tips voor het plannen van een reis!