• Menu
  • Menu

Paar dagen in Perm? Dit zijn onze leukste tips!

Tijdsverschil: 3 uur tijdens de zomertijd en 4 uur tijdens de wintertijd

Perm is een uitgestrekte stad langs de Kama rivier en ligt vlakbij het Oeral gebergte. Het is de meest oostelijke Europese stad in Rusland en maakt deel uit van de verschrikkelijke GULAG-Archipelago. Hier werden honderdduizenden politieke gevangenen in strafkampen dwangarbeid opgelegd.

Daarnaast was Perm dé stad voor de Russische oorlogsindustrie. Artillerie, raketten, tankonderdelen en motoren voor MiG-straaljagers werden er op grote schaal gemaakt, en de regio had twee belangrijke militaire luchtbases. Niet iets waar je pottenkijkers bij kunt gebruiken.

Dit alles betekent dat Perm tot 1991 een verboden stad, en zelfs geheim terrein was. Zelfs voor Russen die niet uit Perm kwamen. Dit betekent dat Perm weinig invloed gehad heeft van de buitenwereld, en het een van de weinige plaatsen in Rusland is met de echte Russische cultuur. Dat maakt Perm een hele interessante stad om te bezoeken tijdens de Transmongolië Express.

Perm is waarschijnlijk de eerste stop die je maakt tijdens de Transmongolië Express, tenminste wanneer je de reis in Moskou bent begonnen. Tegen de tijd dat je in Perm bent heb je hiervoor al ongeveer 24 uur in de trein gezeten, en heb je al 1400 km afgelegd. De volgende stop die je gaat maken is waarschijnlijk Krasnojarsk, waarover je nog 36 uur zal gaan doen. Maar nu eerst, Perm.

Voor de stad heb je ongeveer 2 dagen nodig om een goede indruk te krijgen, maar wanneer je de Oeral wilt gaan ontdekken kun je beter nog iets langer blijven. Benieuwd naar wat te doen in Perm? In dit artikel ontdek je de hoogtepunten van Perm en de leukste slaapplekken.

Inhoud: Wat te doen in Perm? | De leukste slaapplekken in Perm |

Wat te doen in Perm?

Kungur IJsgrotten

Kungur is beroemd om zijn bijzondere grottenstelsel, bestaande uit 100 aparte grotten en 60 ondergrondse meren. Je loopt samen met een gids ongeveer 2 km door het grottenstelsel. Onderweg kijk je naar de bevroren watervalletjes, rotsformaties, onderwatermeren en rijp langs de muren en het plafond. In deze unieke ijsgrotten vind je indrukwekkende ijs-stalagmieten en ijs-stalactieten van zelfs meer dan twee meter. Alles is aan het glimmen en glinsteren, magisch.

De grotten zijn het hele jaar door bevroren, dus ook in de zomer, en in de grotten is het altijd tussen de -3 & 5 graden. Neem dus wel even een dikke trui of jas mee, maar verder is het goed te doen. Bij de grotten heb je ook de mogelijkheid wat warms te huren.

Het is echt een aanrader om Kungur te bezoeken met een dagtour, omdat je de grotten dan kunt combineren met een bezoek aan het Belogorsky Klooster.

Belogorsky Klooster

Op de top van een 446 meter hoge berg ligt het imposante Belaya Gora klooster, ook wel het Belogorsky klooster. Dit is de grootste kathedraal van de Oeral regio. Aangezien het gebouwd is op het hoogste punt van de streek heb je een prachtig uitzicht over het uitgestrekte beboste niemandsland. Dit klooster ligt op 50 km van de Kungur ijsgrotten, waardoor je ze makkelijk samen op één dag kunt bezoeken. 

Gulag Perm-36

Kutchino, een gehuchtje ten noorden van Perm, was de plaats van het wreedst denkbare Sovjet gevangeniskamp. Dit ‘reformatie-kamp’ was in eerste instantie bedoeld als houtproductiekamp, maar veranderde in 1972 in een gevangeniskamp voor politieke misdaden. Het kamp sloot uiteindelijk in 1987 zijn deuren.

Vandaag de dag is Perm-36 het enige kamp van zijn soort dat bewaard is gebleven, andere kampen werden zorgvuldig vernietigd vlak voor de val van het communisme. Het museum functioneert als een herdenking van communistische gruweldaden en het strikte regime. Hier krijg je een beeld van het dagelijkse leven van de gevangenen in het kamp.

Stadsroute “The green line”

De Zelenaya Liniya is de belangrijkste wandelroute door het historische centrum van Perm. Aangezien de route in een cirkel loopt kun je overal beginnen waar je wilt. Op het asfalt loopt een grote groene lijn die je makkelijk kunt volgen. Dit betekent dat je de stad kunt bekijken zonder gids, en op de belangrijkste plekken vind je ook informatie borden die je iets vertellen over het gebouw of monument. Deze route komt onder andere langs de bekende Komsomolsky Prospekt, Sibirskaya Straat en Perm’s centrale plein.

Komsomolsky Prospekt

De Komsomolsky Prospekt is de centrale boulevard van de stad. Hier vind je bijvoorbeeld de Toren des doods en het Gorkovo Park. Oude Sovjet herenhuizen en grijze en roestige beelden van Lenin gaan hier hand in hand met moderne westerse winkels en nieuwe restaurants. 

Sibirskaya Straat

De Sibirskaya Straat was het officiële begin van “Sibirsky Trakt”, de weg naar Siberie. De Sibirsky Trakt staat bol van de geschiedenis. Hier heb je veel historische objecten zoals het Academische Perm Opera & Ballet Theater “Chaikovsky”, het provinciale KGB hoofdkwartier en het hotel waar Tsaar Mikhail Romanov zijn laatste dagen doorbracht.

Perm’s centrale plein

Op Perm’s centrale plein vind je het Dramatheater, een enorm oorlogsmonument, de stadsadministratie (Sovjethuis) en de provinciale administratie. Wanneer je ’s avonds naar dit plein gaat kun je genieten van een fonteinshow met licht en muziek, best de moeite waard. 

fontein perm

Preobrazjehsky Kathedraal

De toren van de Preobrazjehsky Kathedraal uit 1832 is het oriëntatiepunt van de stad, omdat het zichtbaar is vanuit heel Perm. Sinds 1930 is er een kunstgalerij in dit gebouw te vinden.

Bazaar

De bazaar is een van de beste plekken van Perm om wat souvenirs op de kop te tikken. De prijzen zijn hier meestal lager en ze hebben hier werkelijk alles wat je zoekt. Van typische Russische bontmutsen tot vers verpakte rode of zwarte kaviaar. Let op, de bazaar is gesloten op maandag.

Kama rivier

De Kama rivier, Europa’s 4e grootste rivier qua lengte, is de trots van de stad. De rivier stroomt door de stad, en is hier op zijn smalst alsnog 1 km breed! In tegenstelling tot het drukke Komsomolsky Prospekt is het muisstil aan de begroeide rivierbank van de Kama. Hier kun je heerlijk naar de zonsondergang kijken en een hapje eten bij een van de restaurants aan het water. Daarnaast kun je een boottocht nemen over de rivier, let er wel op dat deze alleen in de zomer gaan van mei tot september.

Motovilikha-rayon

Het Motovilikha-rayon in het noorden van de stad was tot 1987 uiterst geheim. Het staat bijna volledig in het teken van de oorlogsindustrie, en bijna alle raketten en gevechtsvoertuigen van de Sovjet Unie werden hier geproduceerd. Hier kun je allerlei raketten en tanks bekijken.

Openluchtmuseum Khoklovka

Het openluchtmuseum Knokhlovka ligt op zo’n 40 km van Perm, ligt op een prachtige groene heuvel en wordt omringd door de Kama rivier. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Het museum is een collectie van originele houten gebouwen uit de 17e eeuw, zoals huisjes, een boerderijtje met stal, een zout’fabriek’, kerken en een windmolen. Hier kun je een tour doen met gids en alles leren over het Russische dorpsleven uit de 17e eeuw.

Chusovaya Historisch museum

Dit museum is gelegen in een mooi dal en bestaat uit een aantal antieke gebouwen. Hier ontdek je hoe het plattelandsleven van Perm er in de 19e eeuw uit zag. De huisjes, winkels en het kerkje zijn volledig ingericht naar de tradities en gewoontes van toen. Een indrukwekkende excursie waarin je wordt ondergedompeld in de historie en cultuur van de Perm-regio.

Leukste slaapplekken in Perm

De keuze voor accommodatie in Perm is niet heel uitgebreid. Op booking.com zijn er wel wat mogelijkheden voor ieder budget.

Dat was dan alweer het einde van de gids over Perm. Wil je meer weten over deze Transmongolië Express? Lees dan hier al onze artikelen.