• Menu
  • Menu

Paar dagen Moskou? Dit zijn onze ultieme tips!

Tijdsverschil: 1 uur tijdens de zomertijd en 2 uur tijdens de wintertijd

Moskou is de grootste en belangrijkste stad van Rusland, een echte hoofdstad. Het machtscentrum van de vroegere tsaren en sovjet regeringsleiders, maar ook het politieke centrum van de huidige president. Moskou is een stad met een negatief imago, waarbij mensen denken aan een grauwe enge stad met communistische trekjes. Natuurlijk is de oude Sovjet-Unie nog steeds zichtbaar door de kolossale oude socialistische gebouwen,  maar Moskou is inmiddels ook een moderne metropool.

De straten zijn schoon, breed en worden afgewisseld met stroken groen en kleurrijke parken. Veel gebouwen zijn het hele jaar door verlicht, er zijn hippe koffietentjes, de winkels zijn tot laat open en je vindt er moderne kantoorgebouwen. Zeker in het centrum zijn veel gebouwen gerestaureerd.

Kortom, Moskou is een ontzettend veelzijdige stad en is het perfecte begin van de Transmongolië Express. Voor de stad heb je ongeveer vier dagen nodig om een goede indruk te krijgen, maar wanneer je de omgeving van Moskou ook wilt verkennen kun je beter nog iets langer blijven. Zo kun je bijvoorbeeld een dagtrip maken naar Sergiev Posad of Soezdal, beide onderdeel van de Gouden Ring.

Moskou is waarschijnlijk de eerste stad in Rusland die je bezoekt wanneer je de Transmongolië Express gaat doen, tenminste als je niet eerst naar St. Petersburg bent gegaan. Ook had je de reis in Beijing kunnen beginnen, dan heb je de ruim 8000 km en 150 uur in de trein al overleeft. Maar nu eerst, Moskou.

Benieuwd naar wat te doen in Moskou? In dit artikel ontdek je alle hoogtepunten en slaapplekken voor backpackers van Moskou.

Inhoud: Wat te doen in Moskou? | Leuke slaapplekken in Moskou

Wat te doen in Moskou?

Het Rode Plein

Een van de bekendste plekken van Moskou is het Rode plein. Miljoenen toeristen komen jaarlijks naar het Rode plein, en veel historische gebeurtenissen speelden zich hier af.

Dit grote plein vormt het perfecte begin om de highlights van Moskou te bezoeken. Je hebt hier namelijk ook direct de prachtige Basiliuskathedraal, het Kremlin, het Nationaal Historisch Museum, de Opstandingspoort, de Kazankathedraal, het Lenin Mausoleum en het GUM warenhuis. Daarover lees je hieronder meer.

De Basiliuskathedraal

Misschien wel het bekendste gebouw van heel Rusland, de Basiliuskathedraal met zijn bijzondere versierde koepels. Dit iconische bouwwerk lijkt wel op een groot kleurrijk sprookjeskasteel, en is de duidelijke blikvanger van het eveneens bekende Rode Plein. Deze eeuwenoude kathedraal werd in de zestiende eeuw gebouwd, en volgens de lokale legende werden de ogen van de architect uitgestoken, zodat hij nooit iets mooiers zou kunnen bouwen dan deze kerk.

Niet alleen de buitenkant, maar ook de binnenkant is tot in de kleinste details prachtig afgewerkt. Binnen vind je een wirwar van kapelletjes en nissen met prachtige beelden en fresco’s. Je kunt de kathedraal elke dag (tegen betaling) bezoeken.

Het scheelde trouwens maar weinig, of deze kathedraal had er vandaag de dag niet meer gestaan. Stalin had opdracht gegeven om het bouwwerk te slopen, omdat het de militaire parades op het Rode plein in de weg stond. De architect weigerde alleen om de opdracht uit te voeren.

Het Nationaal Historisch museum                                                                                 

Het opvallende donkerrode bakstenen gebouw tegenover de Basiliuskathedraal op het Rode plein is het nationaal historisch museum. Het museum biedt een kijkje in de geschiedenis van Rusland, van de steentijd tot de tsaren. Hier vind je een bijzondere collectie van oude manuscripten, munten en opgravingen.

Het Kremlin van Moskou

Naast het Rode Plein ligt het Kremlin-complex, het hart en historische centrum van Moskou. Het Kremlin is volledig omringd door een ruim twee kilometer lange stadsmuur. Al eeuwenlang wordt het Russische rijk van vanuit het Kremlin bestuurd, en nog steeds is dit het bestuurlijk machtscentrum van Rusland.

Het complex bestaat uit onder andere uit paleizen, parlementsgebouwen en kathedralen met gouden koepels. Van binnen zijn de kerken ook het bekijken waard, ze zijn namelijk helemaal versierd met fresco’s. Daarnaast vind je in het Kremlin veel parken, een theater en een aantal bezienswaardigheden zoals de Wapenkamer, de Tsarenklok en het Tsarenkanon. Deze worden streng beveiligd door zowel het leger als de politie.

Als je het Kremlin wilt bezoeken moet je hier wel wat tijd voor uittrekken. Het is er vaak erg druk, niet alleen in de rij om kaartjes te kopen, maar ook bij de toegangstorens en individuele gebouwen in het complex. Let wel op, het Kremlin is op donderdag gesloten. Koop hier nu tegen korting alvast je toegangskaartjes via Klook. 

Mausoleum van Lenin

Midden op het Rode plein, voor de muren van het Kremlin, vind je het Mausoleum van Lenin. Hier ligt het gebalsemde lichaam van Lenin, de eerste leider van communistisch Rusland, in een glazen sarcofaag. In tegenstelling tot de andere gebouwen aan het Rode Plein, is het Mausoleum van Lenin sober in vorm en uitstraling. Een klassiek voorbeeld van de Sovjet-architectuur.

Voor korte tijd heeft ook Josef Stalin hier gelegen, maar als snel werd besloten zijn lichaam te verplaatsen. Nu vind je hem bij de Kremlinmuur, naast andere Sovjetleiders.

Ondanks dat het niet echt een mooie plek is, is het wel een van de grootste toeristische trekpleisters van Moskou. Houd wel rekening met de beperkte openingstijden. Het Mausoleum is alleen te bezoeken op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 10:00 tot 13:00 uur ‘s middags.

Het winkelcentrum GUM

Tegenover het Mausoleum van Lenin staat het GUM warenhuis, een indrukwekkend en luxe winkelcentrum aan het Rode plein. Alleen de rijke Russen kunnen hier winkelen. Binnen zijn de passages onderling verbonden door bruggen en galerijen. De prachtige klassieke elementen, details en fonteinen zou je eerder verwachten in een statig paleis of een museum. Omdat de straten in het complex overdekt zijn met een grote glazen overkapping, kun je hier ook op een koude of regenachtige dag een kijkje komen nemen.

Metro van Moskou

De metro van Moskou is al een attractie op zich, en vooral de stations in het centrum zijn mooi. De stations werden gebouwd in de jaren 30 & 40, en zijn ingericht vol pracht en praal. Plafonds zijn versierd met kroonluchters en ornamenten. Ook vind je er prachtige zuilen, glimmende marmeren vloeren, gedetailleerde mozaïeken en beeldhouwwerken. Elk station is anders, en doet qua inrichting zeker niet onder voor menig paleis. Je kunt er ook voor kiezen om zelfs een tour met gids te doen door de metro van Moskou. Boek hier nu je tour tegen korting via Klook.

Tip: Breng zeker een bezoek aan de volgende stations: Teatralnaja, Plosjtsjad Revoljoetsii, Belorusskaya, Kievskaja, Novoslobodskaya, Mayakovskaya en Komsomolskaya.

De metro van Moskou is overigens ook een van de drukst gebruikte metronetwerken ter wereld, elke dag maken er meer dan negen miljoen passagiers gebruik van de metro in Moskou. Inmiddels heeft Moskou meer dan 200 metrostations en worden er ook nog steeds stations bijgebouwd. De meeste metrostations liggen diep onder de grond, dit was zodat ze tijdens de Koude Oorlog ook dienst konden doen als schuilkelder. Dit betekent dat je soms hele lange roltrappen hebt om bij de stations te komen, de langste is zelfs 176 meter lang!

De metro absoluut is niet duur en de verbindingen zijn goed. Het is de meest efficiënte manier van vervoer, al kun je het centrum van Moskou ook lopend verkennen.

Christus Verlosser Kathedraal

De Christus Verlosser kathedraal is de grootste orthodoxe kerk ter wereld. Een prachtig wit gebouw met gouden koepels en uitzicht over de Moskva rivier en torens van het Kremlin.

Helaas is de kathedraal die er nu staat een replica. Het origineel moest verdwijnen onder leiding van Stalin, en moest plaats maken voor de grootste communistische wolkenkrabber in de wereld. Uiteindelijk ging de bouw hiervan niet door, maar de kerk was wel al gesloopt. Daarom werd besloten hier een groot openbaar zwembad te bouwen. In de jaren negentig besloot de nieuwe regering gelukkig om de kerk te herbouwen in de vorm van de oude kathedraal.

Let op, om de kathedraal te mogen bezoeken moeten mannen een lange broek dragen en vrouwen hun haar bedenken met een sjaal.

Het Nieuwe Maagdenklooster

Dit goed bewaarde 16e eeuwse Novodevitsji-klooster vind je aan de rivier de Moskva. Het is een heel indrukwekkend pand met achthoekige klokkentoren en vijf schitterende koepels. Het complex bestaat uit meerdere kerken, lange muren en wachttorens. Bij het klooster is er ook een begraafplaats waar veel Russische beroemdheden, zoals Boris Jeltsin, Raisa Gorbatasjov en de schrijver Anton Tsjechov begraven liggen.

Markt van Izmaylovo

De markt van Izmaylovo is gebouwd als een middeleeuwse Russische stad. Het is de perfecte plek om de meest uiteenlopende souvenirs te scoren. Ze hebben hier alles. Van bontmutsen en opgezette dieren tot souvenirs van de voormalige Sovjet-Unie. Op de markt vind je ook wat bijzondere musea, zoals het wodka museum, het broodmuseum of het chocolademuseum. Je kunt de markt het beste in het weekend bezoeken, omdat er dan de meeste verkopers zijn.

VDNKh park

Het VDNKh werd in 1939 in Moskou gebouwd als tentoonstellingspark voor een grote beurs. VDNKh is een afkorting, wat letterlijk vertaald de “Tentoonstelling van de verwezenlijkingen van de nationale economie” betekent. Elk land dat onderdeel uitmaakte van Sovjet Unie bouwde er zijn eigen paviljoen.

Het gevolg is een enorme terrein met 82 panden vol USSR nostalgie, elk monumentale socialistische kunstwerken. Aan het grote plein ligt het pronkstuk van het park, de Fontein van de Vriendschap der Volkeren. Deze fontein bestaat uit vergulde vrouwenbeelden, uitgebeeld in traditionele klederdracht van verschillende Sovjetrepublieken.

Het Bolsjoj theater

Het wereldberoemde Bolsjoj theater staat bekend om haar rijke interieur en de briljante akoestiek. Dit luxe theater is versierd met prachtige beeldhouwwerken. Met de driehoekige voorgevel, Grieks/Romeinse zuilen en de vierspan op het dak is ook de buitenkant van het gebouw indrukwekkend. Het theater staat dan ook afgebeeld op het Russische bankbiljet van 100 Roedel.

In het theater worden ballet- en operavoorstellingen gegeven die je kunt bezoeken. Hou er wel rekening mee dat er een zomerstop is in augustus.

Gorki Park

Het Gorki park is een enorm stadspark aan de rechteroever van de Moskva rivier. Hier vind je uitgebreide tuinen, een kunstmatig strand en veel speeltoestellen. Locals komen graag naar het park om te wandelen, sporten of om langs de oevers van de rivier te genieten van de zon. Er worden regelmatig yogalessen gegeven en in de winter verandert een groot deel van het park in een ijsbaan. Daarnaast vind je hier hippe koffietentjes en restaurants, en worden er vaak concerten gegeven.

Je kunt trouwens ook een river cruise maken over de Moskva rivier, welke je hier tegen korting kunt boeken via Klook.

Tverskaja Oelitsa

De belangrijkste straat, de Tverskaja Oelitsa, is de belangrijkste doorgangsstraat van Moskou. Het leidt naar de zeer bekende en geliefde tweede stad van Rusland, Sint Petersburg. Vroeger werd de straat door de tsaren gebruikt als processieroute, en nu is het een van de belangrijkste winkelstraten van Moskou. Als je de straat afloopt kom je vanzelf uit op het Rode plein.

Sergiev Posad Kloostercomplex

Sergiev Posad, op zo’n 75 kilometer van Moskou, maakt deel uit van de Gouden Ring en staat bekend om het prachtige 14e-eeuwse kloostercomplex. Dit klooster wordt door de Russen gezien als het Russische Vaticaan, en er wonen nog enkele honderden monniken. Hier vind je drie fantastische kathedralen met elk een eigen bouwstijl; De Kathedraal van de Drie-eenheid, de Hemelvaartkathedraal en de St. Sergejkathedraal.

Heb je nog wat extra tijd in Moskou?

Neem dan een kijkje bij het Triompfpaleis, het hoogste gebouw van Moskou. Dit is een appartementen complex in de vorm van een paleis. Breng een bezoekje aan het Poesjkinmuseum, het grootste museum voor Europese beeldende kunst in Moskou. Neem een kijkje bij het KGB-gebouw, waar vroeger het hoofdkwartier van de geheime dienst van de Sovjet-Unie in was ondergebracht. Of wandel door Zamoskvoretsje, de oude handelswijk van Moskou met een authentieke rustige sfeer.

Leukste slaapplekken in Moskou

In Moskou zijn er ontzettend veel verschillende accommodaties, waardoor er mogelijkheden zijn voor ieder budget. Zo heb je bijvoorbeeld het Capsule hostel 47Nebo of ICON hostel, beide zijn betaalbare hostels met een goede locatie, gratis ontbijt en vanwege de hoogte een heel goed uitzicht over de stad. Ben je op zoek naar een hostel in het centrum? Dan is Hostel Moscow een aanrader.

Ben je juist opzoek naar een betaalbaar hotel? Dan kun je naar het Maxima Zarya Hotel gaan, dit ligt vlakbij de botanische tuinen.

Dat was dan alweer het einde van de gids over Moskou. Wil je meer weten over deze Transmongolië Express? Lees dan hier al onze artikelen.