• Menu
  • Menu

Praktische info en tips voor de Transmongolië Express

De Transmongolië Express is typisch zo’n reis waarvan het handig is als het door een organisatie gefikst wordt. In theorie zou je de reis zelf kunnen organiseren, maar vanwege de verschillende plekken, treinkaartjes, excursies, talen etc. raden wij aan om je reis bij bijvoorbeeld bij Tiara Tours of Mevo Reizen te boeken.

In het vervolg van dit artikel lees je alles over wat je kunt verwachten tijdens de Transmongolië Express. Want hoe zit het bijvoorbeeld met de faciliteiten in de trein? Wat moet je allemaal meenemen voor onderweg? Wat is de beste reistijd en hoeveel kost het? Dat en nog veel meer lees je hier.

Wat kun je verwachten tijdens de Transmongolië Express?
Beste reistijd | Vermaak | Faciliteiten | Eten & Drinken | Uitstappen | Bereikbaarheid | Grensovergangen | Visum | Geldzaken | Reisverzekering | Inpakken 

Beste reistijd voor de Transmongolië Express

Het hele jaar door is het mogelijk om de Transmongolië Express te doen. Wat de beste reistijd is, hangt in dit geval af van je persoonlijke voorkeur. De één droomt ervan deze reis door winterwonderland te maken, terwijl de ander geniet van warmere temperaturen en een zonnetje. Omdat de route door drie heel verschillende landen komt, en je te maken hebt met sterk veranderende landschappen, zijn er nog al wat dingen om rekening mee te houden.

Qua temperaturen zijn de lente en zomer voor Rusland de beste reistijd. Voor Mongolië is de zomer de beste periode en voor China zijn juist de lente en het najaar de beste optie. In Beijing kan het zomers drukkend warm zijn, maar de bossen in Rusland staan volop in bloei en de eindeloze vlaktes van Mongolië kleuren mooi groen. In de winter, herfst en lente hebben die vlaktes een geelachtige kleur.

Ben je juist op zoek naar besneeuwde landschappen of een bevroren Baikalmeer? Dan moet je uiteraard in de winter de reis ondernemen. Ondanks de vrieskou en de sneeuw rijden de treinen gewoon nog op tijd! Wees niet bang dat je het koud krijgt, want de treinen worden zeer goed verwarmd. Extra voorbereiding voor buiten is wel nodig, zoals meerdere lagen kleding en thermo-ondergoed.

Tip: Vermijd de maand april, de sneeuw is dan gesmolten en het landschap verandert in een moerassige boel!

De Transmongolië Express is het populairst in juli en augustus, wat betekent dat er meer toeristen bij je in de trein zitten dan wanneer je de route in bijvoorbeeld mei zou doen.

Vermaak in de trein

Soms zit je meerdere dagen achter elkaar in de trein. Het is dus zeker verstandig om wat vermaakt mee te nemen. Dit kan zijn in de vorm van (e-)boeken, puzzels, muziek, spelletjes of je tablet. Daarnaast kun je je tijd doorbrengen door andere reizigers te leren kennen in jouw coupé, op de gang of in het restaurant aan boord.

Tip: Neem hygiënedoekjes mee om de ramen aan de buitenkant schoon te maken. Tijdens al die uren in de trein is het wel zo fijn als je uitzicht hebt!

Een andere leuke activiteit aan boord is domweg uit het raam staren. Kijkende naar alle landschappen die aan je voorbij razen, en die langzaam veranderen hoe oostelijker je komt. Eindeloze bossen, heuvels en kleine dorpjes worden afgewisseld met steden. Hoe verder je van de grote steden verwijderd bent hoe uitgestrekter de landschappen worden. Uren lang rijd je vlak langs het Baikalmeer, waarna het steppelandschap rondom Ulaanbaatar in zicht komt. Uiteindelijk laat je ook dit achter je, en kom je in de Gobi woestijn terecht. Hier kun je als je geluk hebt kuddes kamelen langs de rails zien lopen. Hoe dichter bij China je komt, hoe groener het landschap ook weer wordt. De dorre vlaktes maken plaats voor groene bergen. Uiteindelijk kom je terecht in de gigantische metropool die Beijing is.

Faciliteiten in de trein

Elke wagon heeft een begeleider, de Provodnik. Dit is een soort conducteur, conciërge en veiligheidsbeambte in één waar je terecht kunt met al je vragen. Zij zorgen ervoor dat er altijd gratis kokend water beschikbaar is op de gang en je bij het instappen je schone beddengoed krijgt. Daarnaast controleren ze de tickets.

Tip: Het is verstandig om van te voren Russisch, Mongools en Chinees te downloaden in je Google Translate app. Op deze manier kun je de menukaart scannen, en weet je daadwerkelijk wat je bestelt in een restaurant!

Ondanks dat je gaat ‘kamperen’ in de trein is het niet nodig om een slaapzak mee te nemen. Wanneer je instapt krijg je van de Provodnik een setje met een laken, kussensloop en handdoekje. In de coupé liggen sowieso al kussens en dekens.

Tip: Neem een powerbank mee voor in de trein!

De coupés bevatten beddengoed, leeslampen, een groot raam, een kleine tafel, ruimte voor een rugzak en als je geluk hebt een vaas met een plastic bloem. Steeds vaker heb je ook een stopcontact in de coupé, maar dit is lang niet altijd het geval. Op de gang van de trein zijn er wel sowieso stopcontacten, maar dit zijn er lang niet genoeg voor iedereen.

Iedere wagon heeft een aantal 4-persoonscoupés met aan weerszijden twee bedden boven elkaar. Overdag kun je comfortabel op de onderste bedden zitten en deze gebruiken als bankje. Het is tegen een toeslag mogelijk om zo’n coupé met maar twee personen te boeken. Heb je een eerste klas coupé? Dan zijn er sowieso maar twee bedden aanwezig.

Per wagon zijn er twee wc’s, maar er zijn in de trein geen douches aanwezig. Dit betekent dat de faciliteiten erg basic, en ook zeker niet altijd even schoon zijn.

Tip: Omdat er in de trein geen douches aanwezig zijn is het verstandig om droogshampoo, verfrissingsdoekjes en handwasmiddel mee te nemen! Wc-papier is ook niet altijd aanwezig in de trein, dus neem zelf wat tissues mee just-in-case!

Eten tijdens de Transmongolië Express

Tijdens het hoogseizoen is er normaal gesproken in iedere lange afstandstrein een restauratierijtuig aanwezig. Deze rijdende restaurants hebben een beperkt aanbod, en het kost ongeveer €10 tot €15 euro voor een maaltijd. Het eten is hier ook zeker niet van hoge kwaliteit. In het restaurant kun je ook een drankje doen, maar bijvoorbeeld wijn is erg duur aan boord van de trein.

Tip: Je mag je eigen alcohol meenemen in de trein in, dit is een stuk goedkoper dan in het restaurant. Iets met een draaidop is wel zo slim! 

Om de kosten te drukken kun je ook gebruik maken van de samovar (waterkoker). Deze is in iedere wagon aanwezig zodat je zelf thee/koffie, soep, aardappelpuree, noedels etc. kunt maken. Neem hiervoor dan wel zelf een beker, bakje, bord en bestek mee! Daarnaast is het ook slim om het eten in te slaan voor je de trein in stapt. Soms kun je op de perrons bij kiosken ook wat kopen, maar soms is de voorraad erg beperkt of het assortiment erg klein.

Tip: Neem zelf water en tussendoortjes mee voor in de trein zoals koekjes, nootjes en andere snacks!

Op de stations onderweg worden ook door de zogenaamde Baboesjka’s (moedertjes van Rusland) eten aangeboden. Zij verkopen lokale specialiteiten, van gedroogde vis tot vers fruit. Heerlijk om tijdens de lange reis even snel een frisse neus te halen en wat lekkers te kopen.

Uitstappen

Onderweg kun je af en toe een uitstappen om wat standaard dingen te kopen op het perron, maar houdt er rekening mee dat je op tijd weer instapt. In iedere wagon hangt een schema waarop je kunt zien waar, hoe laat en hoelang de stop is. Op dit schema staat alles aangegeven in Moskou-tijd, en in Rusland geven de stationsklokken de Moskou-tijd aan. Dit is om verwarring door de vele verschillende tijdzones te voorkomen.

Tip: Als je tijdens je reis je paspoort kwijt raakt, en daarmee je visa, betekent dit einde reis. Let dus heel goed op je waardevolle spullen en laat deze niet in de trein liggen als je zelf (al is het maar kort) uitstapt! 

Volgens de algemene voorwaarden van de Russische spoorwegen staat dat je geen recht hebt op compensatie wanneer je je treinkaartje bent kwijtgeraakt. Dit betekent dat je niet alleen geen geld terug krijgt, maar ook dat er geen duplicaat wordt gegeven. Let dus erg goed op je treintickets.

Bereikbaarheid tijdens de reis

De mobiele bereikbaarheid tijdens de treinreis is in de afgelopen jaren sterk verbeterd. Dit betekent dat je een groot deel van de treinreis bereik hebt, maar het signaal zeker niet overal even sterk is. Zeker ver van grote steden zoals in Siberië en Mongolië kun je uren lang geen bereik hebben. Daarnaast is er in de trein is geen Wifi aanwezig. Hierdoor is de ervaring van dagen lang in de trein zitten nog bijzonderder. Je bent echt even weg van alles.

Tip: In China zijn sommige websites geblokkeerd om grip te houden op wat mensen publiceren. Dit betekent dat veel social media, maar ook Gmail en Hotmail niet altijd werken. Sommige mensen gebruiken een VPN-app om dit te kunnen omzeilen! 

Grensovergangen

Aangezien de Transmongolië Express door drie verschillende landen loopt, zal je tijdens de reis twee keer een grens passeren met de trein. Net zoals bij andere douanes zijn het vaak autoritaire beambten die nors je paspoort innemen en controleren. Bij de grensovergangen hoef je je geen zorgen te maken wanneer je paspoort ingenomen wordt. Deze krijg je ruime tijd later, met de nodige stempels, weer netjes terug.

Grensovergangen met de trein duren al snel uren. Dit komt doordat de hele trein gecontroleerd moet worden. Daarnaast moet bij de Mongools-Chinese grens het onderstel van de trein gewisseld worden. Dit komt doordat er verschillende spoorbreedtes zijn. Erg interessant om dit van dichtbij mee te maken, want de wagons worden, met iedereen en alles erin, volledig opgetild.

Hou er rekening mee dat je tijdens de grensovergang vaak in de coupé moet blijven, de wc’s op slot gaan en de samovar (waterkoker) niet gebruikt mag worden.

Visum voor de Transmongolië Express

Voor alle drie de landen die je bezoekt met tijdens Transmongolië Express zijn visa verplicht. De kosten voor een Russisch visum zijn €65,- p.p., de kosten voor een Mongools visum zijn €60,- p.p., en de kosten voor een Chinees visum zijn ongeveer €126,55. Dit betekent dat je ongeveer €250,- kwijt bent voor de verplichte visa, als je ze zelf regelt bij de ambassades.

Hiervoor moet je alle benodigde documenten verzamelen en invullen, afleveren bij de  ambassades/ consulaten in Den Haag en Brussel (Mongolië). Je moet ze ook weer persoonlijk ophalen.

Daarnaast heb je voor reizen naar Rusland een uitnodiging nodig om het visum te regelen, en schrijft de Russische overheid voor dat reizigers een verklaring moeten hebben van hun zorgverzekering, dat zij ook in Rusland gedekt zijn voor medische kosten die buiten de spoedeisende hulp vallen. Kortom, een hoop gedoe allemaal.

Daarom kun je er ook voor kiezen om het via een visumdienst zoals Yourvisa te laten verlopen. Zij bezoeken dan de ambassades en helpen je met aanvragen van alle documenten. Daarom raden wij het in dit geval zeker aan om een visumdienst te gebruiken hiervoor, ondanks dat je hier extra voor betaalt. Je wilt natuurlijk niet het risico lopen dat er iets mis gaat

Geldzaken tijdens de Transmongolië Express

Aangezien je met de Transmongolië Express door drie totaal verschillende landen komt, heb je ook te maken met drie totaal verschillende valuta’s. Dit betekent dat ook de kosten verschillen van land tot land. Hieronder vind je per land wat belangrijke informatie wat betreft geld & kosten.

Tip: Wissel geen geld om op straat of in de trein. Er is vals geld in omloop, er kunnen verkeerde en oneerlijke wisselkoersen worden toegepast of andere trucs worden uitgevoerd! 

Betalen in Rusland

De munteenheid van Rusland is de Roebel. In Moskou kun je makkelijk pinnen bij een ATM, maar in Siberië kan het even zoeken zijn naar een pinautomaat. Officieel mag de Roebel niet uit- of ingevoerd worden, dit betekent dat je van te voren geen Roebels kunt halen in Nederland, en dat je bij het verlaten van het land je de Roebels om moet wisselen.

De prijzen voor eten en drinken in de grote steden van Rusland zijn vergelijkbaar met de prijzen in Nederland. Op het platteland in hartje Siberië kan het tot soms 50% goedkoper zijn dan in Nederland.

Betalen in Mongolië

De munteenheid van Mongolië is de Tugrik. In Ulaanbaatar kun je op veel plekken pinnen bij een ATM, maar buiten de hoofdstad is het aantal pinautomaten erg mager. Het is dus verstandig om contant geld op te nemen voor je de stad verlaat. Je kunt Mongoolse Tugrik alleen opnemen als je in Mongolië bent, dus zorg ervoor dat je de Tugrik ook weer omwisselt als je het land verlaat.

Wanneer je in Mongolië een meerdaagse tour doet, zit het eten vaak al in bij de prijs. Dit betekent dat je in Mongolië niet veel zakgeld nodig hebt. Daarnaast is het leven er goedkoop, al ligt het prijsniveau in de hoofdstad Ulaanbaatar, zeker in de grotere hotels, hoger dan op andere plaatsen

Betalen in China

De munteenheid van China is de Yen. In China kun je in alle steden makkelijk pinnen bij een ATM, en kun je ook bijna overal je creditcard gebruiken. Voor China kun je qua eten en drinken een budget aanhouden van rond de €25,- per persoon per dag. Entreekosten zijn wel relatief hoog en alcohol is vergelijkbaar met Nederlandse prijzen.

Betalen in de Trein 

In de trein en op de perrons in Rusland moet je met de Russische Roebel betalen. Op het traject Ulaanbaatar – Beijing kun je je overgebleven Tugrik opmaken, of eventueel met euro of dollar betalen.

Het bedrag waar je rekening mee moet houden voor eten en drinken tijdens de treinreis ligt rond de €100,- tot €150,- p.p. Uiteraard is dit heel erg afhankelijk van wat je zelf al meeneemt of juist koopt onderweg, en hoe vaak je in het restaurant aan boord gaat eten. Hier kost een maaltijd, soepje of salade rond de €15,-.

Tip: Gebruik in de trein en op de stations alleen kleine briefjes, vaak hebben ze weinig wisselgeld. Dit geldt voor alle valuta’s die je tegenkomt op je reis!

Reisverzekering voor de Trans Mongolië Express

Welke reisverzekering heb je nodig voor de Trans Mongolië Express? Dat hangt helemaal af van jouw reisplannen, hoe lang je gaat reizen, of je avontuurlijke sporten gaat doen en vooral of je ook gaat werken. Het belangrijkste is dus dat je een reisverzekering kiest die past bij jouw reisplannen.

Als je alleen maar gaat reizen niet gaat werken

Als je WEL gaat werken

Meer weten over een passende reisverzekering?

Wij hebben inmiddels duizenden reizigers geïnformeerd over passende reisverzekeringen. Als je nog wel wat extra informatie kunt gebruiken raden we je aan om meer te lezen over de beste doorlopende reisverzekeringen én reisverzekeringen voor werken in het buitenland.

Inpakken voor de Transmongolië Express

Tijdens de Transmongolië Express mag je gratis 36 kg bagage meenemen. Dit is veel meer dan je op een reguliere vlucht in de economy class mag meenemen, dus dit zal voor de meeste backpackers geen probleem zijn. Het enige waar je op moet letten is dat de bagage onder je bed past in de trein, zodat er nog wat loopruimte over blijft.

Tijdens de Transmongolië Express reis je door veel verschillende landschappen, waardoor je te maken krijgt met verschillende temperaturen. De meeste treinen hebben wel klimaatbeheersing. Dit betekent dat het in de winter vaak vrij warm is in de trein, maar het in de zomer juist weer fris kan zijn. Neem hiervoor verschillende laagjes mee, zodat je altijd wat hebt om uit- of aan- te trekken.

Tip: Opzoek naar een algemene paklijst voor backpackers? Check dan hier Backpackcentrales ultieme paklijst!

Jouw Transmongolië Express Boeken?

Als je de moeite hebt genomen om het complete artikel te lezen, dan heb je ook gezien dat we verwijzen naar Tiara Tours en Mevo Reizen. Dit omdat wij goede ervaringen hebben met hun klantencontact en het feit dat alles soepel geregeld was. Wellicht is het iets duurder dan wanneer je alles zelf regelt, maar je hebt dan in ieder geval de zekerheid dat het allemaal goed geregeld is.

Meer Inspiratie voor de Transmongolië Express?

Op zoek naar alle highlights voor de Transmongolië Express? Lees dan dit artikel. Of check hier al onze artikelen over deze bijzondere treinreis.