• Menu
  • Menu

Cao Bang & de Ban Gioc waterval toevoegen aan de Ha Giang Loop (Route + Tips)

De Ha Giang Loop is een schitterende motortocht die in rap tempo dé nummer 1 must-do in Vietnam aan het worden is. De route strekt zich uit over de bergen en dorpen van het ruige noorden en staat bekend om z’n adembenemende uitzichten.

Maar wist je dat je de Ha Giang Loop kunt verlengen en helemaal door kunt rijden naar Cao Bang? Een provincie vol prachtige uitzichten, steile bergpassen en ander bijzonder natuurschoon met als kers op de taart de meest spectaculaire waterval van Vietnam: De Ban Gioc watervallen.

In dit artikel ontdek je een alternatieve, uitgebreidere versie van de Ha Giang Loop die je het beste brengt van beide regio’s. Het is een perfecte route voor avontuurlijke en zelfstandige reizigers die nog verder buiten het gebaande pad willen raken. Benieuwd? Lees snel verder om te lezen hoe je Ha Giang en Cao Bang combineert. 

De Ha Giang Loop en Cao Bang combineren

Om te weten hoe je de twee routes combineert is het handig om te weten hoe de twee routes er afzonderlijk uitzien. 

De Ha Giang Loop start normaliter in de stad Ha Giang en gaat dan via de dorpen Yen Minh, Dong Vang en Meo Vac weer terug naar Ha Giang. 

De Cao Bang Loop is wat minder vast omlijnd en er zijn meerdere loops die je in de provincie Cao Bang kunt doen. Het hoogtepunt van een bezoek aan het gebied is in ieder geval de indrukwekkende Ban Gioc Waterval.

Het is heel makkelijk om de highlights van Ha Giang te combineren met hoogtepunten in de Cao Bang provincie. Het enige wat je hoeft te doen is vanaf Meo Vac door te rijden naar Bao Lac, Cao Bang en Ban Gioc. 

Dit is hoe de route eruit ziet als je ‘m doet in 5 dagen (4 nachten): 

  • Eerste dag: Ha Giang → Du Gia (via Quan Ba)
  • Tweede dag: Du Gia → Dong Van (via Yen Minh)
  • Derde dag: Dong Van → Bao Lac (via de Ma Pi Leng pas en Meo Vac)
  • Vierde dag: Bao Lac → Cao Bang 
  • Vijfde dag: Cao Bang → Ban Gioc → Cao Bang (erg lang rijden, dus overnachten bij Ban Gioc is relaxter)

Met deze optie rij je niet de complete loop en originele Ha Giang Loop, omdat je eindpunt niet Ha Giang maar Cao Bang is. Door de route zo te doen pak je echter alle hoogtepunten mee en voorkom je dat je bepaalde stukken op de Ha Giang Loop dubbel rijdt. 

Wat is er te beleven op deze route? 

In onze gids over de Ha Giang Loop lees je wat je allemaal ziet op dag 1 t/m 3 van de bovenstaande planning. Hieronder lees je wat je verder ziet nadat je na Meo Vac afslaat Bao Lac. 

Meo Vac – Bao Lac

Het landschap op dit stuk wordt langzaam steeds minder dramatisch. Nog steeds prachtig maar de weg is minder stijl, breder en de temperatuur neemt iets toe ten opzichte van de Ma Pi Leng pas. Je gaat nog wel een mooie pas over waarbij je tussen naaldbossen rijdt en uitkijkt over groene valleien. Daarna volg je bijna de hele route een rivier met zijn fel blauw groene kleur en veel stuwdammen.

Bao Lac

Bao Lac is een klein stadje waar de dagelijkse avondmarkt ‘s middags al begint. De Gâm rivier stroomt dwars door de stad. Zoals overal in Vietnam vind je hier veel koffietenten, maar niet heel veel restaurants. De beste opties zijn An Hung Cafe en Lu May Uni Matcha. De beste plekken om te slapen in Bao Lac zijn Sunny Bảo Lạc Homestay en Viet Hoang Hotel

Bao Lac – Cao Bang

Een van de hoogtepunten van dit gedeelte is de Khau Coc Cha Mountain Pass, ook wel bekend als de 15 turn pass. Als je van Bao Lac naar Cao Bang rijdt, rij je deze belachelijk steile bergpas omhoog. Als je bezig bent de 15 bochten te nemen heb je niet helemaal door hoe tof het eigenlijk is, maar je kunt in een half uurtje naar een uitkijkpunt lopen waar je het beter ziet. Een drone zou natuurlijk ook goed werken. 

Cao Bang

Cao Bang is een redelijk moderne stad inclusief stadsplein, een grote supermarkt en een wijde boulevard langs de rivier. Het is bijna vreemd onwennig als je deze stad inkomt nadat je net een paar dagen op de motor door de meest afgelegen delen van Vietnam hebt gereden. 

Rondom Cao Bang heb je een paar mooie plekken die de moeite waard zijn om te gaan bekijken. Op 45 minuten rijden ten noorden van de stad vind je het helder groen-blauwe meer Hồ Thang Hen. Rij nog een half uurtje verder om een blik te werken op de unieke berg Núi Thủng Phja Piót, ook wel bekend als Angel Eye Mountain. Deze berg heeft namelijk een gat in het midden. 

In de stad kun je terecht bij talloze restaurants. Pedro’s Pizza is de beste Italiaan van de stad met veel verschillende pizza’s, pasta’s en wijnselectie. Andere goede opties zijn ZoZo Food, The 8th Rooftop Bar en La Maison Café. Nâng café is een schattig café voor koffie. 

Het Max Boutique hotel is een betaalbaar en modern hotel, inclusief een goed ontbijt(buffet), MiCasa is een stijlvolle optie in een prachtige natuurlijke omgeving. 

Cao Bang – Ban Gioc 

De weg van Cao Bang naar Ban Gioc is ook weer een waar spektakel. In tegenstelling tot de Ha Giang Loop rij je niet over super bergachtige passen, maar juist door extreem groene valleien vol koeien, waterbuffels, paarden en rijstvelden. Aan weerszijden zie je krijtstenen rotsformaties de lucht uit schieten. Als je genoeg tijd hebt kun je eventueel nog een stop maken in de Phong Nậm vallei voor prachtige foto’s, maar uiteindelijk is het allemaal te doen om de eindbestemming: De waanzinnige Ban Gioc Waterval. 

De waterval ligt letterlijk op de grens met China. De waterval is zo krachtig en heeft zoveel volume dat je al van ver de spray voelt. Je kunt er met gemak een uur naar blijven staren, zo indrukwekkend is deze waterval. 

Wij hebben uiteindelijk besloten niet bij de waterval te overnachten, maar in ons onderzoek kwamen Riverside Homestay en Ngườm Ngao Bản Giốc homestay als beste opties naar voren. 

Slapen in de buurt van Ban Gioc heeft als bijkomend voordeel dat je tijd overhoudt voor andere trekpleisters in de buurt als de Tiger Cave (Nguom Ngao Cave), Thiền viện Trúc Lâm Bản Giốc (een boeddhistische tempel met fijne views) en een andere mooie waterval Thác Cò Là. 

Praktische zaken 

Scooterhuur

Tenzij je een motor gaat kopen voor je rondreis in Vietnam, zal je deze rit doen op een gehuurde tweewieler. Je wil echter niet van Cao Bang weer helemaal terug naar Ha Giang hoeven rijden. Dat is namelijk via de snelste route op nog steeds 250 km door de bergen, daar doe je wel even over.

Gelukkig is er een oplossing: one-way rental. Je kunt in Ha Giang een scooter huren en deze inleveren in Cao Bang. Je betaalt een one-way fee van 500.000 VND, maar dat is best schappelijk. 

Een belangrijk aandachtspunt is echter dat sommige verhuurbedrijven willen dat je een paspoort of 10.000.000 VND achterlaat als borg. Beide opties zijn niet fijn. Je wil niet dat iemand anders verantwoordelijk is om jouw paspoort naar Cao Bang te brengen en als je aan het einde van je trip in Vietnam zit, wil je ook niet nog vlak voor het einde ineens 10.000.000 VND krijgen die je vervolgens moet omwisselen tegen een ongunstige koers. 

Om die reden raden we je aan je motor te huren bij Hong Hao Hostel. Je betaalt daar een one-way fee van 500.000 VND en de borg is ook slechts 500.000 VND. Ze maken het bedrag over naar het hotel waar je slaapt. Daar lever je de sleutel in en het hotel geeft je vervolgens je borg terug. Je hoeft geen tijd af te spreken met iemand en je houdt altijd je eigen paspoort op zak. En mocht het toch helemaal mis gaan, dan kun je maximaal 500.000 VND verliezen. 

Bagage 

Als je de gewone Ha Giang Loop doet laat je normaal gesproken je bagage achter in Ha Giang en rij je met alleen een dagrugzak. Die vlieger gaat helaas niet op bij deze route, omdat je niet terug komt in Ha Giang. Beter is het daarom om je grote tas achter te laten in Hanoi en het hele stuk te doen met een kleine rugzak. Dat kan prima als je bereid bent om je truien een paar dagen te dragen. 

Dit waren onze tips om Ha Giang te combineren met Cao Bang en de Ban Gioc watervallen! Benieuwd naar meer tips voor Vietnam? Lees hier al onze artikelen!