• Menu
 • Menu

Ha Giang Loop rijden in Vietnam? Dit is alles wat je moet weten voordat je gaat!

De Ha Giang Loop is by far het allervetste wat je kunt doen in Vietnam. Deze prachtige route die zich vanaf de noordelijke Ha Giang provincie uitstrekt tot aan de grens met China is een droom voor avontuurlijke reizigers. Door de adembenemende landschappen, de diepe valleien en waanzinnige uitzichtpunten is deze reis een must voor elke avontuurlijke reiziger. 

Je kunt de loop doen via een tour, achterop bij een easyrider of je kunt ‘m helemaal zelfstandig rijden. Wat je ook kiest, de Ha Giang Loop zal zonder twijfel het meest spectaculaire gedeelte van je reis door Vietnam zijn. 

Wij hebben de loop inmiddels meerdere keren gereden (zo vet is het) en delen graag onze tips zodat jij alles uit je reis kunt halen. Zo vind je een handige dag-tot-dag planning, de beste slaapplekken en waar je het beste een scooter kunt huren. Wil je niet het standaard rondje rijden en nóg meer toffe plekken zien? Lees snel verder en ontdek alles wat je moet weten voordat je aan de Ha Giang Loop begint. 

De Ha Giang Loop zelf rijden? Dit zijn de basics

De meeste mensen doen de loop in 3 dagen (2 nachten) of 4 dagen (3 nachten), plus een nacht of twee in Ha Giang aan het begin en einde van de loop – maar je kunt het zo lang maken als je wilt. 

Hoe kom je in Ha Giang?

Vanuit Hanoi vertrekken dagelijks meerdere bussen en minibussen naar Ha Giang. Je rijdt er minimaal 6 uur over. Met verkeersdrukte en het aantal pauzes dat de buschauffeur neemt kan dat nog een paar uur oplopen. 

Mensen die krap in hun tijd zitten nemen vaak de nachtbus vanuit Hanoi. Je komt dan midden in de nacht aan in Ha Giang, maar omdat de hostels daarop ingespeeld zijn kun je gewoon je bed in duiken als je van te voren gereserveerd hebt. De volgende ochtend kun je direct beginnen aan de loop zodat je geen dagen verliest in Ha Giang. Aan het einde van de loop kun je tijd besparen door de nachtbus terug te nemen naar Hanoi.

Vanuit Sapa gaan er ook bussen naar Ha Giang. Je rijdt er zo’n 6-8 uur over. 

Accommodatie regelen

De loop is in korte tijd razend populair geworden en de groei van accommodaties heeft dat niet bij kunnen benen. Veel hostels en hotels langs de route zitten dan ook van te voren vol, zeker de populaire.

Wees gerust, als je niets geboekt hebt kun je nog steeds wel slaapplekken vinden, maar kan het even zoeken zijn. Je moet wellicht op de ouderwetse manier door de dorpjes rijden en mensen vragen of ze nog een slaapplek kennen. Het kan uiteindelijk zijn dat een local je in huis neemt tegen een kleine vergoeding. Ook een hele ervaring natuurlijk.

Deze accommodaties zijn absolute aanraders:

Motor Huren

Je kunt de Ha Giang Loop niet rijden met een gewone scooter. Je hebt op z’n minst een semi-automatische schakelbrommer nodig. De plek waar je deze huurt geeft desgewenst een kleine rijles van 5 minuten. Het is niet zo moeilijk.

Praktisch elk hostel in Ha Giang verhuurt motorfietsen en er zijn een aantal toegewijde verhuurbedrijven. Wij hebben een aantal plekken vergeleken en hebben uiteindelijk besloten om het via onze accommodatie te boeken: Hong Hao Hostel. Niet alleen vroegen ze hier heel weinig borg vergeleken de andere plekken (500.000 VND, ipv. je paspoort of soms wel 10.000.000 VND zoals bij QTmotorbike), maar ze waren ook super behulpzaam en betrouwbaar. Daarnaast was het hier ook mogelijk om een one way fee te betalen wanneer je bijvoorbeeld van Ha Giang naar Cao Bang wilt rijden, ipv. terug naar Ha Giang.

Wat doe je met je bagage tijdens de Ha Giang Loop?

Hoewel het zou kunnen is het niet heel lekker rijden met een grote rugzak op. Daarom kun je beter je bagage achterlaten in een hostel in Ha Giang (of zelfs in Hanoi) en alleen met een kleine dagrugzak gaan rijden. De hostels zijn daar allemaal op ingesteld, dus het is geen probleem om dat te regelen. 

Kies je voor de uitbreiding met Cao Bang en Ban Gioc? Dan kun je beter je bagage in Hanoi achterlaten. 

Beste reistijd voor Ha Giang

De Ha Giang regio is het hele jaar door prachtig, maar het weer en de natuur verschilt per seizoen. Het noorden van Vietnam kent een regen- en droog seizoen. Het weer kan echter per maand verschillen en door de hoogteverschillen kun je zelfs op één dag verschillende weersomstandigheden meemaken. 

Over de beste reistijd voor Ha Giang kun je het volgende zeggen: 

 • Januari t/m maart: De wintermaanden zijn het droogseizoen met weinig regen en veel zonneschijn. De uitzichten zijn fenomenaal en ongehinderd door mist en wolken. Vooral maart is erg fijn als het net een stukje warmer wordt. 
 • April & mei: In deze periode is het lekker warm en rij je grotendeels in de zon. Omdat deze maanden buiten het hoogseizoen voor Noord-Vietnam liggen is het ook wat rustiger. 
 • Juni t/m augustus: De zomermaanden in Vietnam zijn net als andere plekken in Azië heet en vochtig. In Ha Giang betekent dat hogere temperaturen maar ook veel meer regen en onweer. In deze periode moet je extra opletten met gladde bochten. 
 • September t/m november: Het leuke aan deze periode is dat de rijstvelden op hun rijpst zijn. Daardoor wordt de Ha Giang regio versierd met een prachtige goudgele gloed. 
 • December: Over het algemeen is het deze periode droog en koud. Reken maar dat je verkleumd op je motor zit, zelfs als je thermo kleding meeneemt. 

Ha Giang Loop Routes

Voor de loop heb je minimaal 3 dagen (2 nachten) nodig. Daarbij zijn eventuele nachten in de stad Ha Giang zelf niet meegeteld. Je kunt prima afwijken van deze standaard, want er is meer dan genoeg te doen. 

Bedenk je bij het plannen van je trip één ding: iedereen doet zijn eigen versie van de loop. Sommigen doen het snel, anderen langzaam. De een gaat met de klok mee, de ander er tegenin. Niet iedereen slaapt op dezelfde plekken. Dat is oké, maar voel je dus ook niet verplicht om een vast pad te volgen om te kunnen zeggen dat je “de” loop gedaan hebt. 

Om je route te plannen is het handig je in te beelden dat je route een soort ballon is met een touwtje eraan. Dat touwtje start altijd in Ha Giang en dat is het gedeelte dat je dubbel rijdt, maar wel in tegengestelde richting. Hoe groter je de ballon (het daadwerkelijke rondje) maakt, hoe kleiner het touwtje en vice versa. 

Hieronder vind je eerst drie voorbeeldroutes. Daarna lees je voor elk stuk de highlights, side-trips en leuke cafés. 

3 dagen (2 nachten): De snelle route

Optie 1: Grote ballon 

 • Eerste dag: Ha Giang → Dong Van
 • Tweede dag: Dong Van → Du Gia (via de Ma Pi Leng pas & Meo Vac)
 • Derde dag: Du Gia → Ha Giang (via Quan Ba)

Optie 2: Kleine ballon

 • Eerste dag: Ha Giang → Dong Van
 • Tweede dag: Dong Van → Yen Minh (via de Ma Pi Leng pas, Meo Vac en Mau Due)
 • Derde dag: Yen Minh → Ha Giang

Dit is de standaard route en je ziet sowieso de belangrijkste highlights. Als je vroeg gaat rijden en lange dagen op de motor zit kun je ook een paar extra stops bezoeken, maar vooral op het stuk van Ha Giang naar Dong Van zal je wat over moeten slaan. 

Als je kiest voor optie 1, zie je meer omdat je een minder groot stuk dubbel rijdt. Het voordeel van de tweede optie is dat je dan kunt overnachten in Yen Minh bij Bống Bang Homestay of Bong Bang Homestay 2, wat erg leuk is.

4 dagen (3 nachten): Standaard route met een rustige start en evt. trip naar de vlaggenmast

 • Eerste dag: Ha Giang → Yen Minh (+ Lung Khuy Cave)
 • Tweede dag: Yen Minh → Dong Van (evt. via Lung Cú Flagpole)
 • Derde dag: Dong Van → Du Gia 
 • Vierde dag: Du Gia → Ha Giang

Dit is wat ons betreft de meest compacte en tegelijkertijd complete versie van de Ha Giang Loop. Je hebt veel tijd voor extra’s, je slaapt op de leukste plekken en ziet het meeste. 

5 dagen (4 nachten): Standaard route + varen op Sông Nho Quế rivier

 • Eerste dag: Ha Giang → Yen Minh (+ Lung Khuy Cave)
 • Tweede dag: Yen Minh → Dong Van (evt. via Lung Cú Flagpole)
 • Derde dag: Dong Van → Meo Vac (+ varen op Sông Nho Quế rivier)
 • Vierde dag: Meo Vac → Du Gia
 • Vijfde dag: Du Gia → Ha Giang (via Quan Ba)

Bij deze optie heb je veel tijd op het meest spectaculaire gedeelte van de loop. Je kunt dan bijvoorbeeld ook rond zonsondergang en -opgang veel mooie foto’s maken. Ook biedt een extra nachtje in Meo Vac je de kans om tussen de gigantische bergen te varen op de Sông Nho Quế rivier. 

De Ha Giang Loop combineren met de Cao Bang Loop en de spectaculaire Ban Gioc waterval

Zoals gezegd hoef je je niet te houden aan een standaard route. Sterker nog, je kunt ook besluiten om niet terug te keren in Ha Giang en door te rijden naar Cao Bang en de spectaculaire Ban Gioc waterval. Als dat je aanspreekt check dan onze tips om de Ha Giang Loop te combineren met de Cao Bang Loop

De beste stops en mooiste stukken langs de Ha Giang Loop 

Toen wij de Ha Giang Loop voor het eerst reden in 2017 hadden we geen idee wat je kon verwachten behalve mooie uitzichtpunten. Als je één van bovenstaande planningen kiest en gewoon gaat rijden kun je er net zo blanco instappen en het gewoon op je af laten komen. Het zal sowieso fantastisch zijn. 

Vind je het juist fijn om goed voorbereid te gaan zodat je een beter een beeld hebt van wat je kunt verwachten? Hieronder vind je al onze tips voor leuke stops, cafés, viewpoints en meer. 

Ha Giang stad

Ha Giang is een hele rustige maar uitgestrekte stad met een aantal mooie viewpoints en natuurlijke trekpleisters. Pas wanneer je over de stad uitkijkt merk je hoe groot het is. Er zijn tal van hostels die vooral gericht zijn op de backpackers die de loop rijden. 

Qua eten is er genoeg keuze in Ha Giang voor Vietnamees eten. Omdat er op de loop niet heel veel westers eten is, wil je je in Ha Giang wellicht nog eens vergrijpen aan een lekkere pizza of pasta. De twee beste plekken zijn Pizza Here, die opvallend goede pizza heeft en Mr. Hung Bar die weer opvallend lekkere pasta’s heeft (geserveerd met stukje zuurdesem brood, olijfolie en balsamico). 

Het mooiste punt in Ha Giang is bij Cafe Núi Cấm. Bovenop de heuvel kijk je uit over Ha Giang stad en de omliggende bergen. Ze hebben heerlijke koffies en sapjes dus het is een hele leuke plek voor zonsondergang of om je dag goed te beginnen. De kokosnootkoffie is hier erg goed. Je kunt vanaf dit café ook nog een kwartier verder omhoog lopen naar het Ha Giang City Viewpoint.

Daarnaast is er elke dag een markt waar je vanalles kunt vinden. Geen markt (speciaal) voor toeristen, maar met veel eten en “handige spullen”. Je vindt hier ook allerlei soorten vlees waar je wellicht even van schrikt. Kan leuk zijn om even overheen te lopen als je tijd over hebt in Ha Giang. 

Verder is er nog een kleine waterval. Om er te komen parkeer je de scooter bij een lokaal guesthouse voor 5K. Vervolgens loop je door een veld en moet je over wat rotsen klimmen. Is het helemaal de moeite waard? Mwah. Maar is het lekker weer, heb je wat tijd over en zoek je een plek om af te koelen? Gaan.

Ha Giang heeft veel leuke hostels. De dorms in Hong Hao Hostel zijn heel fijn. Je krijgt je eigen pod met een tweepersoonsbed, luxe! Ze verhuren ook semi-automatische scooters voor 180K per dag. De borg is maar 500.000 VND, wat heel laag is vergeleken met andere plekken waar je een paspoort of 10.000.000 VND moet achterlaten. Je kunt het voertuig verzekeren voor 100K per dag. Mocht je de route naar Cao Bang rijden, dan betaal je 500K voor one-way fee. 

Andere goede hostels zijn Jasmine en Ha Giang 1, die zich beide heel erg richten op tourgroepen. Deze groepen zijn zo’n 20-25 man groot. Ha Giang Loop Hostel heeft een heerlijk zwembadje.

Ha Giang → Yen Minh

De weg van Ha Giang naar Quan Ba is een grote doorgaande weg met goed asfalt. Wel is er flink wat verkeer, met name voor vrachtwagens moet je uitkijken. Onderweg passeer je prachtige plekken zoals de Bac Sum pas en Quan Ba Heaven Gate. Cafe Cổng Trời is een leuke plek voor een stop. 

Als je in Quan Ba wil lunchen kunnen we Juan Hoan Hao aanraden. Het wordt gerund door een vriendelijke vrouw en je haalt er vooral lokaal eten. Waarschijnlijk hetzelfde als alle restaurants in de straat, maar deze hadden ook meerdere vega opties. Prima pho met morning glory en eventueel warme chocolademelk als je in koudere maanden rijdt.

Nadat je door het stadje Quan Ba bent gereden, zie je vrijwel direct het uitzicht op de Fairy’s Bosom. Twee opmerkelijke heuvels die inderdaad wel wat weg hebben van twee borsten. Als je tijd hebt kun je een bezoek brengen aan de Lùng Khúy grot. Deze is van binnen erg mooi en ook de wandeling er naartoe (ongeveer 20 minuten klimmen) is prachtig. 

Yen Minh is sowieso een leuke plek om te overnachten. Je vindt er namelijk twee van de beste en gezelligste hostels op de loop – en volgens sommigen zelfs van heel Vietnam. Deze hostels Bống Bang Homestay en Bong Bang Homestay 2 zitten vaak volgeboekt, dus zorg dat je ze alvast reserveert als je hier wilt slapen. 

Yen Minh → Dong Van

Tussen Yen Minh en Dong Van rij je langs bamboebossen, dennenbomen en opvallend veel bijenkasten. Je komt langs een aantal mooie haarspeldbochten en spectaculaire uitzichtpunten. Een waanzinnig punt is Chín Khoanh ramp (ook wel Dragonstail genoemd) waar je de weg langs de bergen naar beneden ziet slingeren. Let op deze plek wel echt goed op, want met alle scherpe en blinde bochten ligt een ongeluk hier altijd op de loer. 

Verder kun je kiezen om rechtstreeks naar Dong Van te gaan, maar je kunt ook via het meest noordelijke punt van Vietnam rijden. Op het meest noordelijke puntje staat een gigantische vlaggenmast (Lũng Cú). Hoewel dit punt niet heel spectaculair is, is de route er naartoe wel fantastisch. Als je genoeg tijd hebt, rij er dan zeker voor om. 

Dong Van stad

Veel reizigers kiezen ervoor om één nachtje in Dong Van te slapen. Er zijn relatief veel faciliteiten en het is er best gezellig. Vooral Ancient Street is een charmant en sfeervol pleintje omgeven door de karstgebergten. Op een goede dag zit je hier heerlijk in de zon en zie je vanuit een van de vele koffiehuizen de locals volleyballen, dansen, voetballen. 

Verder heb je in Dong Van nog een oud Frans fort met een mooi uitzicht en gratis entree. Je moet daarvoor een klein stukje lopen. De lokale markt van Dong Van is ook een spektakel, heel druk en kleurrijk met veel vrouwen die uitgedost zijn in hun mooiste kostuum. 

Een paar leuke plekken om te eten en drinken in Dong Van zijn: 

 • Green Karst restaurant: De locatie op google maps klopt niet, maar het adres wel dus daar moet je heen. Ze hebben westerse gerechten maar ook goed lokaal eten.
 • Roma Italian restaurant: Rustgevend restaurant met echt Italiaans eten. Geïmporteerde kazen, vlees en wijnen. Voor ontbijt ook opties met brood, ei en ham. In de koude wintermaanden is het in dit restaurant ook daadwerkelijk warm. 
 • Hmong Coffee is een leuk koffietentje langs de hoofdweg, al zijn alle plekjes op het plein ook leuk en sfeervol.

Slapen doe je het beste in Dong Van Cliffside House, een stijlvolle accommodatie met moderne privékamers en dorms. Andere goede opties zijn Vân Anh Homestay of Ancient Town 29.

Dong Van → Meo Vac (Via de Ma Pi Leng pas)

De Ma Pi Leng Pas is met afstand het meest spectaculaire stuk van de Ha Giang Loop. Hoewel het in kilometers maar een kort stukje is, wil je hier echt niet haasten. Dat zal je ook niet doen want je laat vanzelf het gas los bij de waanzinnige uitzichten op de diepe kloof met een fel blauwe rivier die er doorheen snijdt. Langs de route heb je meerdere uitzichtpunten en cafés langs de route. Voor sommige viewpoints moet je betalen. 

De detour naar de Skywalk biedt een prachtige instafoto, maar het smalle pad ernaartoe is alleen voor avontuurlijke en zelfverzekerde rijders.. 

De zondagmarkt in Meo Vac is ook zeker het bezoeken waard, vooral ‘s ochtends. De geuren, kleuren en alle gebeurtenissen zijn een ware aanval op je zintuigen. De locals verhandelen hier vanalles: Waterbuffels, biggen, kleurrijke klederdracht, verse groente en fruit. En als je nog even snel naar de kapper wil voor een prikkie kan dat hier natuurlijk ook als je uitgelegd krijgt hoe je geknipt wil worden. 

Meo Vac → Du Gia (via Mau Due)

Nadat je Meo Vac verlaten hebt is het nog niet over met de pret. Je mag dan net de spectaculaire Ma Pi Leng pas hebben bezocht, dit stuk mag er ook zijn. De weg van Meo Vac naar Mau Due biedt een adembenemend uitzicht op de bergen, met wilde landschappen, donkere rotsformaties, groene bomen, grasvelden en kleine dorpjes verspreid over het gebied. De weg slingert omhoog en omlaag door de bergen en biedt zowel schitterende uitzichtpunten als plekken voor onoplettende bestuurders om zichzelf een ravijn in te lanceren. 

In Mau Due heb je de keuze om door te rijden naar Du Gia of af te slaan naar Yen Minh. Kies je ervoor om af te slaan, dan rij je door een vallei langs een rivier terug naar Yen Minh en vandaar terug naar Ha Giang. 

Als je doorrijdt naar Du Gia zorg dan zeker dat je stopt bij Mountain Coffee. Uitkijkend over de bergen en een stadje zit je hier heerlijk voor wat eten of drinken. Ze hebben er echt wat leuks van gemaakt met een paar mooie fotopunten. Uiteindelijk is het uitzicht namelijk de star of the show. In de namiddag heb je hier het mooiste licht voor spectaculaire foto’s. 

Op 10 minuten rijden van Du Gia vind je de Du Gia Waterval met prachtig helder water en uiteraard een mooie omgeving. De waterval is niet heel hoog maar je kunt er leuk zwemmen en van rotsen in het water springen. De laatste 2km naar de waterval is wel echt een matige weg. Google maps laat niet helemaal goede route zien, maar er staan bordjes langs de route die vertellen welke kant het op is. Als je niet comfortabel of zelfverzekerd op de scooter bent kun je het beter lopen, eventueel zelfs vanuit Du Gia. Het is geen drukke weg, er lopen ook veel locals en het is mooie omgeving. 

In Du Gia is er elke zaterdag vanaf ‘s ochtends vroeg de lokale markt. Heel kleurrijk, vanwege de kleding die ze verkopen en de mensen die er komen. Ze verkopen niet alleen kleding, maar ook groente, fruit, vlees en allerlei levende dieren. Leuk om even kijkje te nemen als je die dag toevallig in Du Gia bent. Sterker nog, als je er bent is het niet te missen. Goede slaapplekken direct aan de lokale markt zijn Du Gia View Homestay en Du Gia Stream Lodge.

Du Gia → Ha Giang (via Quan Ba) 

Tussen Quan Ba en Du Gia ga je grotendeels de hoofdweg af wat betekent dat er minder verkeer is, maar ook dat de weg niet altijd goed is. Wellicht dat geplande wegwerkzaamheden in de toekomst zorgen voor verbetering. De uitzichten zijn hier erg mooi. Een goede start of laatste toegift van de Ha Giang Loop. 

Ha Giang loop met een tour doen?

Wil je Ha Giang wel bezoeken maar het liever niet zelfstandig doen? Ga mee met een tour! De twee beste opties zijn groepstours (ook wel tag-along tour) of easyrider tours. 

Een groepstour is een geweldige optie als je veel andere reizigers wilt ontmoeten, al je slaapplekken geregeld wilt hebben en de zekerheid wil hebben dat alles goed gaat. Sommige tours bieden ook de mogelijkheid om achterop bij één van de gidsen te gaan, handig als je niet zelf wilt rijden. Je kunt deze tours makkelijk regelen via de hostels in Ha Giang, maar ook in Hanoi kun je een tour boeken. Als bonus krijg je vaak nog een kek shirtje waarmee je kunt laten zien dat jij de tour echt gedaan hebt. 

Als je niet zelf wil rijden en een privé programma wil samenstellen, kijk dan of je een easy rider kunt boeken. Dit zijn ervaren locals waarbij je achterop kunt zitten. 

Wat we in ieder geval sterk afraden is om een tour te doen met een auto of bus. Hoewel het kan, en je vast stopt bij een paar mooie uitzichtpunten, gaat de hele Ha Giang ervaring om de continue blootstelling aan geweldige views en die ervaar je nu eenmaal niet zo makkelijk vanuit een bus- of autoraam. 

Dit waren onze tips voor Ha Giang! Benieuwd naar meer tips voor Vietnam? Lees hier al onze artikelen!