• Menu
  • Menu

Paradijselijk Vietnam: 7 Redenen om Phong Nha niet over te slaan

Er hangt een bijzondere stilte voor de storm in Phong Nha, één van de mooiste nationale parken van Vietnam.

Het is een plek die steeds vaker op de radar van natuurliefhebbende backpackers verschijnt, maar nog niet compleet overweldigd is door toeristische hoogbouw en dure hotels. Dat is best wel gek als je bedenkt wat hier allemaal voor unieke dingen te zien zijn.

Gelegen tussen Hué en Hanoi is dit namelijk de perfecte plaats om een paar dagen te genieten van de adembenemende natuur en van de ene verbazing in de andere te vallen.

Boven de grond vind je prachtige groene jungle afgewisseld met steile krijtstenen rotsen die je wellicht herkent van de film King Kong. Het is een soort Ha Long Bay, maar dan op het land. Huur hier een scootertje en je wordt oprecht helemaal gelukkig.

Daarnaast vind je in dit park een aantal beeldschone grotten – de mooiste die je ooit zult zien, een superleuk hostel én de meest verse kip van Vietnam, althans als je de ballen hebt om de kip zelf te slachten.

Logisch dat je dat niet wilt overslaan, maar hieronder lees je 7 manieren om je hier optimaal te vermaken.

1. Je kan er zo lekker rondrijden

Veel mensen zullen je vertellen dat scooter rijden in Vietnam gevaarlijk is, maar dat valt reuze mee. Natuurlijk, er kleven risico’s aan maar als je oplet én niet als een idioot over straat scheurt is het prima. Zeker in Phong Nha.

Phong Nha heeft namelijk hele fijne wegen en het is daarom één van de fijnste plekjes om rond te rijden. Geniet van hoe je rivieren, jungles en prachtige bergen passeert terwijl je opweg bent naar één van de mooiste grotten die je ooit zal zien.

Tegenover het Easy Tiger hostel huur je voor 100.000 dong een scooter voor één dag. Je moet er dan zelf nog wel even wat benzine ingooien.

2. Paradise Cave

Als je zo’n fancy naam geeft aan een grot, dan moet je wel verdomd zeker zijn van je zaak. Je kunt niet zeggen dat het een paradijs is en dan vervolgens met één of ander flutgrotje aankomen.

Nou, gelukkig zit dat met Paradise Cave helemaal goed. Het is zonder overdrijven misschien wel de mooiste grot die je in je hele leven zal zien.

Het is zo’n plek waar de foto’s totaal niet laten zien hoe groot het echt is, maar om je toch een voorproefje te geven…

3. Dark Cave

Dark Cave is qua grot veel minder indrukwekkend dan de Paradise Cave, maar gelukkig draait het bij deze grot vooral om lol maken.

Je begint je tocht naar de grot bijvoorbeeld door te zip-linen over het meer met prachtig blauw water. Vervolgens pak je een kayak of zwem je naar de grot.

In de grot klauter je naar een groot modderbad, waar de modder zo dik is dat je er letterlijk in kunt drijven. Een heel gek en grappig gevoel.

Vervolgens ga je nog een stukje kayakken op het meer en zijn er nog speeltuigen om jezelf mee te vermaken. Zo heb je bijvoorbeeld een zipline waar je jezelf halverwege in het meer kunt laten vallen.

4. Phong Nha Cave

De Phong Nha Cave heeft veel weg van de Paradise Cave, met één groot verschil: je moet er met een bootje in varen. Eenmaal in de grot stap je uit en loop je de weg terug. Daarnaast is er ook nog een mooie grot boven, wat betekent dat je flink wat traptreden om moet lopen om deze te kunnen zien. Zeker doen, naast dat ook dit een mooie grot is heb je ook een fantastisch uitzicht over de omgeving.

Bij het toeristencentrum kun je een boot huren waar maximaal 14 mensen op kunnen. Je betaalt per boot en niet per persoon, dus als je met meer mensen bent is het voordeliger.

Vermijd deze grot echter op (drukke) Vietnamese vakantiedagen, tenzij het je leuk lijkt om 15 minuten vast te zitten omdat er zóveel boten in de grot zijn.

5. Easy Tiger hostel

Easy Tiger hostel is hét middelpunt van het hele backpackergebeuren in Phong Nha. Bijna elke avond is hier live muziek, gratis bier, happy hour en bovendien hebben ze heerlijk eten.

Elke ochtend wordt er een briefing gehouden waarbij verteld wordt wat er allemaal te doen is en waar je op moet letten om veilig te blijven in Phong Nha. Een handige plek om wat maatjes te vinden om die dag samen iets te ondernemen.

Heb je geen energie om iets actiefs te ondernemen? Dan kun je ook heerlijk een dagje bij het zwembad of in één van de vele hangmatten doorbrengen.

6. Botanical Gardens

Opweg naar de Paradise Cave vind je de Botanical gardens waar je een aantal ontspannen wandelingen kunt maken. De naam is wel een beetje misleidend, maar dat is in dit geval alleen maar goed.

In plaats van een saaie tuin met hier en daar een struik, is dit gewoon een dikke jungle met alle dichte bebossing, riviertjes en dieren van dien. Het hoogtepunt is de fijne waterval die je kunt beklimmen als onderdeel van je wandeling.

7. Kippen slachten

Ben je een vervent vleeseter die elke avond vlees op ’t bordje wil? Vind je dan niet dat je de verplichting hebt om tenminste één keer een kip te slachten? Gewoon, zodat je wat beter beseft hoe dat vlees op je bord komt?

Als je op deze vraag ‘ja’ antwoordt, dan zit je in Phong Nha goed. Er zijn hier een aantal restaurants waar je je eigen kip kunt uitzoeken, slachten, koken en opeten. Of als dat teveel is voor je, kun je ook alleen een kip aanwijzen en dan doen zij de rest.

Slaapplekken in Phong Nha

We Think You’ll East Tiger’s Hostel

Easy Tiger hostel is het middelpunt van het hele backpackergebeuren in Phong Nha. Bijna elke avond is hier live muziek, gratis bier, happy hour en bovendien hebben ze heerlijk eten. Verder heb je een knus zwembad en organiseert het hostel elke dag bijeenkomsten waarin ze je informeren over verschillende tours en wat je allemaal zelfstandig kunt zien en doen in de omgeving.

Bekijk prijs op Booking.com

We Think You’ll Also Central Backpackers Hostel – Phong Nha

Fijn, nieuw, schoon en gewoon goed. Dat is het Central Backpackers in een notendop. Pluspunt bij dit hostel zijn de fijne bedden met gordijntjes voor meer privacy en ruime tweepersoonskamers. Ook het zwembad is relaxed en omdat het ontbijt tot laat doorgaat kun je net iets langer blijven liggen als je het de avond ervoor laat hebt gemaakt. Een goed alternatief voor Easy Tiger.

Bekijk prijs op Booking.com

Dus daar heb je de 7 redenen om naar Phong Nha National Park te gaan. Het is één van de mooiste plekjes en bijzonderste stukjes natuur van Vietnam die ongetwijfeld een onuitwisbare indruk achter zal laten.

Waarheen reizen na Phong Nha?

Een logische volgende plek na Phong Nha is om naar Hué te gaan, waar je ongeveer 4 uur over zal doen. Reis je richting het noorden is het logisch om naar Hanoi, Tam Coc (Ninh Binh), Mai Chau of Ha Long Bay te reizen.

Nog meer lezen over Vietnam? Check hier dan al onze artikelen.