• Menu
  • Menu

Ho Chi Minh City: Beleef meer met deze 21 leuke tips

Wat zijn de leukste dingen om te doen in Ho Chi Minh City? Ontdek het met ons complete plan voor minimaal 3 dagen in Ho Chi Minh. Van de beste bezienswaardigheden en leukste dagtrips tot de fijnste cafés en late feestjes, met onze tips haal je meer uit je bezoek aan deze bruisende stad.

Ho Chi Minh city is een moderne, chaotische en energieke stad met een bewogen geschiedenis. Met bijna 9 miljoen inwoners is het de grootste stad van Vietnam. De scooters vliegen je om de oren, zebrapaden dienen als decoratie en het bier is soms goedkoper dan mineraal water.

Maar eerlijk is eerlijk, Ho Chi Minh heeft niet de allermooiste bezienswaardigheden ooit. Bij veel van de highlights zal je denken: ‘Ok, leuk om te zien, maar ik hoef hier geen uren te blijven hangen’. Als het je puur om de toeristische hoogtepunten gaat, zou Ho Chi Minh zelfs een beetje tegen kunnen vallen.

Maar wat nu als het in Ho Chi Minh stiekem helemaal niet draait om de bezienswaardigheden? Wat als het eigenlijk draait om wat je beleeft terwijl je van plek naar plek loopt? Zou het kunnen dat Ho Chi Minh dan wél leuk is? Wij denken van wel!

Om Ho Chi Minh (of Saigon zoals de stad oorspronkelijk heet) optimaal te beleven, stellen we het volgende voor: Gebruik de bezienswaardigheden als richtpunt, zodat je een doel hebt om heen te lopen, maar besef dat het gaat om wat je onderweg ervaart.

Pauzeer in sfeervolle cafés voor een klassieke Vietnamese ijskoffie, kijk hoe locals hun ding doen en hou je ogen open voor lekker eten op straat.

Als je het zo doet word je verblijf in Ho Chi Minh City ineens een betoverend rijke ervaring. Misschien mis je dan een paar hoogtepunten, maar wat maakt het uit. Het hoogtepunt van Ho Chi Minh is Ho Chi Minh.

Goed, welke plekjes zijn leuk om heen te lopen? Je ontdekt ze allemaal met onze planning voor minimaal drie dagen Ho Chi Minh city. Je ziet alle bezienswaardigheden en ontdekt plekjes waarbij je het echte Saigon ervaart.

Waar slapen in Ho Chi Minh City? De beste hotels en hostels

Ho Chi Minh stad is verdeeld in verschillende districten. District 1 wordt gezien als ‘Down Town’ Ho Chi Minh en dit is ook waar je de meeste bezienswaardigheden liggen. Omdat je de stad het beste lopend verkent, is het slim om een slaapplek in District 1 te boeken. Je kunt op booking.com filteren op District, maar een paar leuke suggesties zijn:

  • Voor Solo-reizigers: The Hideout is hét party hostel van Ho Chi Minh, vlakbij Bui Vien. Elke dag krijg je één gratis biertje tijdens happy hour en daarna kan het feest beginnen. Like hostel & Café is iets meer gechilled maar evengoed een fantastisch hostel om te socializen. 
  • Budget-optie voor koppels: Lestar1 hotel. Op twee minuten lopen van de bekende backpackersstraat heb je hier een fantastische kamer voor weinig geld. Je zit dicht bij alle actie, maar je hoort de luide muziek helemaal niet.
  • Luxe-optie voor koppels: Fusion Suites Saigon is dé plek als je een spectaculaire kamer zoekt die wat meer mag kosten. Compleet met prachtige badkuip, laat die romantiek maar komen! Een andere mooie optie is Meander Saigon, welke zowel mooie dorms als luxe kamers voor koppels heeft.

Ho Chi Minh City bezienswaardigheden

Op dag 1 & 2 van je bezoek aan Ho Chi Minh draait het allemaal om het aftikken van de toeristische hoogtepunten, de zogenaamde must-sees. Als je een hoog tempo aanhoudt, regelmatig een grab pakt óf een paar stops overslaat, zou je de activiteiten van dag 1 & 2 zelfs in één dag kunnen doen.

Dagprogramma 1

Start je dag bij Little Hanoi

Eieren eet je niet in Vietnam, eieren drink je. In je koffie wel te verstaan. Bedacht in Hanoi, is dit bitterzoete goedje inmiddels ook naar Zuid-Vietnam overgewaaid. Start je dag daarom in het café Little Hanoi en geniet in een klassieke setting van (egg) koffie. Ze serveren ook prima ontbijt en vanaf het balkon neem je het drukke straatleven in je op.

Tao Dan Park

Loop vervolgens richting het geliefde Tao Dan Park om te zien wat locals zoal bezig houdt. Badminton, folders verzamelen, Tai Chi en luisteren naar luide muziek, ze doen van alles. Het is een levendige bedoening in het park – gek genoeg vooral ‘s ochtends vroeg in het weekend – en je moet er zeker even een rondje lopen.

Reunification Palace / Independence Palace

Loop vanaf Tao Dan Park richting het herenigingspaleis. Dit is een gebouw met een bewogen geschiedenis. Op de plek van het huidige paleis stond eerder namelijk een veel mooier paleis.

Dat het paleis er nu heel anders uitziet, is te danken aan twee rebellerende Zuid-Vietnamese piloten. In 1962 negeerde zij hun hun orders om de Vietcong te bombarderen. In plaats daarvan bombardeerden ze het paleis in een poging de zittende president Diêm te liquideren. Diêm overleefde de aanslag, maar het gebouw was flink beschadigd. Daarop besloot de president het te slopen en er een nieuw paleis neer te zetten.

Tegenwoordig kun je het nieuwe paleis ook van binnen bekijken. In de tentoongestelde zalen gaat het vooral over de onderhandelingen die er in 1975 na het beëindigen van de oorlog plaatsvonden. De binnenkant bestaat vooral uit chique ruimtes met infobordjes waarop staat: ‘Kijk, hier werd vergaderd’. Een gids kan je bezoek wat meer diepte geven. Het is in ieder geval goed om het even gezien te hebben en voor de entree van 40K Dong hoef je het ook niet te laten.

Notre Dame van Saigon

Op een steenworp afstand van het herenigingspaleis je een ander icoon van Ho Chi Minh: de Notre Dame van Saigon. Deze kerk werd in 1863 gebouwd door de Fransen zodat de katholieke soldaten in het bezettingsleger naar de kerk konden (prioriteiten hè).

Vandaag de dag staat de kerk nog fier overeind en kun je ‘m als bezoeker even bekijken. Toen wij er in november 2022 waren stond de gevel echter compleet in de steigers. Bij een eerder bezoek in 2017 was het een toffe fotostop waarna je vrij snel weer doorloopt.

Saigon Postkantoor

Fotografen en romantici opgelet: naast de Notre Dame ligt het postkantoor van Saigon. Het is een bijzonder gebouw dat je mee terug neemt in de tijd. De bouwstijl, de tegels, het plafond en het feit dat je er een uitgestorven hobby kunt uitoefenen maken het tot een plekje waar je zeker moet gaan kijken. Welke uitgestorven hobby we het over hebben? Kaartjes sturen vanuit het buitenland natuurlijk! Jij weet ook wel dat whatsapp praktischer is, maar is een tastbare kaart geen leuke verrassing voor de thuisblijvers?

Tijd voor Lunch!

Van al het wandelen zal je wel trek krijgen. Haal op straat ergens een Bánh mì of ga zitten in een leuk restaurant. Een paar leuke suggesties:

  • Propaganda Café, voor lokaal eten in een kleurrijke setting en veel communistische muurschilderingen.
  • Shamballa Vegetarian, Restaurant & Lounge, een populair restaurant voor vegetarisch en vegan lokaal eten.
  • 4P’s Pizza (Lê Thánh Tôn vestiging),hier geen typisch Vietnamees eten, maar de pizza’s zijn hier gewoon zó goed, die wil je echt niet missen. Alle opties met burrata kunnen we je aanraden, maar ook de lasagne en het kaasplankje zijn erg lekker. Maak voor de zekerheid een reservering, dat kan gemakkelijk via Google Maps

City Hall

Ga met een goed gevulde buik naar je volgende fotostop: City Hall. Dit klassieke crèmekleurige gebouw van Franse oorsprong was van 1908 tot 1954 een hotel voor de elite. Daarna heeft het vooral een functie voor de overheid gehad. Je kunt het gebouw niet in, maar van buiten is het gebouw mooi om te zien. Sowieso zijn er rondom dit gebouw opvallend klassieke gebouwen die niet zouden misstaan in hartje Londen of Parijs. Zo is het Opera gebouw ook een klein ommetje waard. Voor de City Hall staat trouwens ook een standbeeld van the man himself, de naamgever van de stad Ho Chi Minh.

Nguyen Hue Walking Street

Ho Chi Minh is best een goede stad om te lopen, maar nergens is dat zo prettig als op de Nguyen Hue walking street. Op deze wijd opgezette straat loop je van City Hall, helemaal naar het water. Aan weerszijden van de weg vind je cafés en bars met de Café Apartments als de meest unieke plek. Dit was vroeger een vervallen flat die nieuw leven is ingeblazen door sfeervolle cafés te beginnen in de oude appartementen. Zeker leuk om te eten met mooi uitzicht over de stad.

Ben Thanh Market

Als je nog energie en zin over hebt dan kun je op de weg terug naar je hotel nog over de Ben Thanh markt lopen. Dit is een traditionele markt die inmiddels vooral op toeristen is gericht. Je koopt hier al de gebruikelijke zooi. Van neppe Ray-Bans tot koelkastmagneetjes en tanktops. Gelukkig vind je ook authentiek streetfood. Het kan geen kwaad om even over de markt te lopen, maar verwacht niets bijzonders. De markt is tot 18:00 uur geopend. Liever een authentieke lokale markt bezoeken? Lees vooral verder want die komt op dag 2 aan bod.

Dagprogramma 2

Start je dag bij Cà Phê Đỗ Phủ

Start je dag met een ijskoffie en ontbijt in een bijzonder café. Dit café is namelijk ingericht alsof je Vietnam in de jaren 60-70 bezoekt. Het ziet eruit als een ouderwetse huiskamer (behalve dat er ook een klassieke auto en motor in geparkeerd staan). Als je verder kijkt, zie je echter dat je bij een geheime vergaderlocatie voor de Vietcong bent. Het opmerkelijkste is de verborgen schuilkelder vol oude munitie waar je als bezoeker van het café ook in kunt via een verborgen luik.

Loop ook even door het straatje waar het café aan ligt. Deze doet namelijk dienst als lokale markt en biedt een bijzondere ervaring. Terwijl links en rechts nog steeds scooters passeren loop je langs groente en fruit dat je nooit eerder gezien hebt, maar ook langs confronterende vlees- en viskraampjes waar ze bijvoorbeeld levende kikkers verkopen. Welkom in Vietnam!

War Remnants Museum

Vanaf het café loop je in één rechte lijn naar de meest indrukwekkende plek in Ho Chi Minh city: het War Remnants museum. Dit is geen museum dat je zomaar even bekijkt en wegloopt zonder iets geleerd te hebben. Meer dan een museum is het een tentoonstelling die zowel de donkerste als mooiste kanten van de menselijkheid verenigt.

Enerzijds is het een sombere confrontatie met de verschrikkelijke werkelijkheid van de oorlog en Amerikaanse gruweldaden. Je vraagt je af hoe ‘normale mensen’ in staat zijn om zoiets te doen.

Tegelijkertijd heeft het museum iets inspirerends als je leest hoe de Vietnamezen ondanks de tegenslagen en verschrikkelijke omstandigheden betekenis vonden in hun lijdensweg en sterker, meer verenigd en vreedzamer uit de oorlog zijn gekomen.

Tan Dinh kerk

Op iets meer dan een kwartier lopen van het indrukwekkende museum vind je een ander merkwaardig gebouw. Hier staat namelijk een levensgroot Barbiehuis – of wacht, sorry – we bedoelen natuurlijk de Tan Dinh Church. Deze roze kerk is een bijzondere verschijning in het straatbeeld van Ho Chi Minh. Loop er een rondje omheen om wat foto’s te maken. Bewonderenswaardig zijn ook de vele plakkaten van overleden mensen die de kerk omringen. Entree is gratis.

Tan Dinh markt

Op twee minuutjes lopen van de Tan Dinh kerk vind je de gelijknamige Tan Dinh markt. Deze markt is in alle opzichten veel authentieker en leuker dan de populaire Ben Tanh markt. Het is er rustiger, je wordt niet lastig gevallen en de producten zijn bedoeld voor locals. De garen zijn bijvoorbeeld veel meer gericht op de traditionele Vietnamese kledingstijl. Op de vlees- en vismarkt zie je dingen die je misschien liever niet ziet. En op de menukaarten moet je wel heel goed zoeken naar Engelstalige teksten.

Deze markt is een mooie manier om een inkijkje in het Vietnamese leven te krijgen. Mocht je trouwens dol zijn op passievruchten, je haalt hier een kilo (!) voor 30.000 Dong, ongeveer €1,20. Ter vergelijking: op de Ben Tanh markt vragen ze 150.000 Dong voor een kilo.

Drink een speciaalbiertje

Wist je dat ze in Ho Chi Minh niet alleen maar Bia Hoi drinken? En wist je dat er zelfs best een aardige craftbeer scène is? Na al het wandelen door de stad mag je best even een biertje drinken. Van de klassieke stouts tot verrassende tropische IPA’s, voor de liefhebber zijn er vele soorten biertjes. Een paar leuke adresjes om in de middag even af te koelen zijn Pasteur Street, 7 Bridges Brewing en East West Brewing. Pasteur street heeft ook prima lunchdeals.

Eet het nationale gerecht van Vietnam bij Phở Quỳnh

Na wat koude drankjes is het tijd voor een wat meer typisch Vietnamese ervaring. Je mag Ho Chi Minh natuurlijk niet verlaten voordat je hét nationale gerecht Pho op hebt. Deze soep met noodles is smaakvol, goedkoop en vaak helemaal te pimpen naar jouw smaak. Wij vonden de soep bij Phở Quỳnh echt fantastisch!

Cultuur snuiven? Bezoek een show!

Wil je nog een beetje cultuur proeven, bezoek dan zeker een show. Vooral de A O show moet spectaculair zijn. Dit is namelijk de Vietnamese tegenhanger van Cirque du Soleil waarin een historisch verhaal wordt verteld met opzwepende muziek en heel veel acrobatische trucs. De show draait niet elke dag, dus kijk wanneer de show speelt en reserveer je kaartje. Een alternatief is dat je een waterpuppet show bezoekt. Wij deden dat in Hanoi en vonden dat verrassend leuk. 

Zin in een feestje? Welkom op de Bui Vien Backpackersstraat

Wij weten hoe het gaat op reis, zeker als je aan het backpacken bent. Zelfs de mooiste reisplannen zijn niet bestand tegen een avond waar je opeens gewoon veel te veel hebt gedronken.

Op Bui Vien street is dat precies wat er gebeurt. Het is de perfecte plek om onder oorverdovende muziek nieuwe mensen te leren kennen, biertjes te drinken en te roken terwijl je eigenlijk niet rookt (no judge). En weet je wat het mooie is? Als jij er een sneaky fist pump in wilt gooien, kan dat gewoon. Er zijn genoeg nachtclubs met pompende housebeats.

Vanaf een uur of 18:00 wordt de weg afgezet en kun je er op straat lopen, eten en drinken. In veel opzichten doet het denken aan Khao San Road in Bangkok. De feestjes gaan door tot ver na middernacht. Enjoy!

Dagtrips vanuit Ho Chi Minh City (District 1)

Op de derde dag is het tijd om ook buiten District 1 te gaan kijken. Er zijn een aantal populaire dagtrips die je kunt doen. Het is te veel om alles in één dag te doen, dus je zal moeten kiezen of langer in Ho Chi Minh city moeten blijven.

Cu Chi Tunnels

Tijdens de Franse bezetting en de Vietnamoorlog leefden veel mensen in ondergrondse tunnels. Deze tunnels, die zijn ontworpen om te kunnen verstoppen voor de vijand en te beschermen tegen bombardementen, geven nog maar eens blijk van de overlevingsdrang van de Vietnamezen die niet wilden wijken van hun land en hun idealen.

Tijdens je bezoek aan deze tunnels krijg je een indrukwekkende kijk in hoe de mensen hier leefden en hoe ze de tunnels bouwden. Heel bijzonder hoe ze onder de grond konden koken, water konden vinden of überhaupt konden ademen.

Je kunt zelf ook door de tunnels kruipen, die voor de toeristen iets wijder zijn gemaakt. Vergis je niet, het is nog steeds niet makkelijk om hier doorheen te lopen.

Volgens sommige reizigers is dit allemaal een beetje toeristisch en het klopt ook wel dat er heel veel toeristen rondlopen op het complex. Maar het is geen attractie die met dat doel gebouwd is.

Vanuit Ho Chi Minh City betaal je ongeveer 5 dollar voor vervoer naar de tunnels en dan nog 5 dollar entree. Je zou ook een tour kunnen boeken als je dat liever hebt.

Chu Chi Tunnels

Mekong Delta

Een andere populaire dagtrip vanuit Ho Chi Minh city is die naar de Mekong Delta. We kunnen je er alleen heel weinig over vertellen, want heel eerlijk? Het trekt ons helemaal niet. Van wat we begrijpen uit andere blogs ga je vooral naar lokale werkplaatsen die drukker zijn met toeristen rondleiden dan daadwerkelijk produceren, vaar je eventjes over het water en sta je een paar uur later weer in Ho Chi Minh. Lijkt het jou wel leuk? Check dan deze tour naar de Mekong Delta!

Buu Long Buddhist Temple

De Buu Long tempel ziet er zeer spectaculair uit, maar ligt wel een aardig stukje uit het centrum. Met een Grab doe je er 30-45 minuten over om er te komen vanuit District 1. Je krijgt voor de moeite wel een schitterende Pagode te zien. En misschien heb je over bepaalde pagodes zoals de Jade Emperor Pagoda al gelezen dat die mooi zijn, maar deze is écht mooi. 

China town (Cholon)

Zoals veel grote steden heeft ook Ho Chi Minhstad een China town. Daar vind je verschillende markten, chaos en een paar leuke pagodes. Ga zeker even rondneuzen op de Binh Tay markt, het drukke handelscentrum van District 5 of Cholon (zo heet de wijk waar Chinatown in ligt).

Vervoer in Ho Chi Minh

Zolang je in het echte centrum van Ho Chi Minh (District 1) blijft kun je alles lopen. Op die manier krijg je veel mee van het lokale leven. Wel kan het oversteken beangstigend zijn als er zelfs bij groen licht en terwijl je op een zebrapad loopt, tientallen scooters langs je rijden.

De truc is om tijdens het oversteken voorspelbaar te lopen. Ga dus niet ineens versnellen of stil staan. Loop gewoon slow en steady en kijk goed naar het verkeer. Je zal zien dat de scooters stoppen of netjes om je heen rijden.

Zie je het niet zitten om te lopen of wil je grote afstanden sneller afleggen? Dan is Grab een ideale app om een taxi of scooter te bestellen. Het is wel handig om daarvoor een lokale simkaart te hebben. Bestel deze vooraf op Klook.com, dat is een paar euro goedkoper dan wanneer je ‘m op de luchthaven koopt.

Je kunt ook taxi’s aanhouden op straat als je geen gebruik maakt van Grab. Zorg dan wel dat ze op de meter rijden. Het nadeel van rijden in taxi’s is dat het soms lastiger communiceren is waar je heen wilt. Met Grab gewoon een pinnetje en voila!

Beste reistijd voor Ho Chi Minh

Ho Chi Minh city is het hele jaar warm. Hou bij het plannen van je reis vooral rekening met het regen- en droogseizoen. De beste periode om Ho Chi Minh te bezoeken is van december t/m maart. April en november zijn ook goede opties, al kun je daar ook nog een flinke regenbui op je dak krijgen. De meeste regen valt in de maanden mei t/m oktober.

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je alleen Ho Chi Minh bezoekt tijdens je reis door Vietnam. Hou dus ook zeker rekening met de beste reistijd voor andere gebieden. Dat is in Vietnam best een lastige puzzel om te leggen. Een logische volgende plek na Ho Chi Minh is Phu Quoc of Da Lat afhankelijk van of je richting het noorden of zuiden reist. . Daarnaast kun je ook makkelijk op Hanoi vliegen in het noorden van Vietnam.

Tips voor reizen naar Ho Chi Minh

Ho Chi Minh City ligt in het zuiden van Vietnam en is op meerdere manieren te bereiken. Vanuit andere steden in Vietnam kun je zowel vliegen, als met de bus of trein. Daarnaast zijn er internationale vluchten naar o.a. Dubai, Australië, Indonesië, Laos, Taipei, Singapore, Kuala Lumpur en Hong Kong.

Hulp nodig met vinden van tickets vanaf Ho Chi Minh? Check hier onze ultieme gids voor het vinden van de goedkoopste vliegtickets!

Vanaf de luchthaven van Ho Chi Minh kun je het makkelijkst met een Grab naar de stad gaan. Ondanks dat het vanaf het vliegveld maar 8 kilometer rijden is, kan het zomaar 40 minuten duren als je tijdens de spits gaat.

Vlieg je vanuit Nederland naar Ho Chi Minh? Dan wil je wellicht vooraf al je transfer geregeld hebben. Wij doen dat tegenwoordig ook steeds vaker via Klook.com. Dan staat er iemand op je te wachten, heb je geen gedoe en het is eigenlijk altijd goedkoper dan wat het hotel je quote. Regel hier je transfer naar Ho Chi Minh.

Dat waren alweer onze tips voor Ho Chi Minh! Klaar om meer fantastische plekken in Vietnam te ontdekken? Lees hier al onze artikelen!