• Menu
  • Menu

Zo beklim je Mount Fansipan in één dag, zonder gids

Als je naar Sa Pa gaat met het plan om hier een mooie hike te maken, dan komt Mount Fansipan ongetwijfeld een aantal keer voorbij zeilen.

Mount Fansipan is met z’n 3143 meter namelijk de hoogste berg van Vietnam en dat is voor de meesten al reden genoeg om hem te willen beklimmen.

Hoewel de uitzichten onderweg natuurlijk schitterend zijn, zit de uitdaging voor veel mensen in het fysieke aspect en de beloning in het feit dat je achteraf kunt zeggen dat je het toch maar mooi geflikt hebt.

Maar hoe beklim je deze berg?

Is het gevaarlijk?

En trouwens, moet je het echt per se met een gids doen?

Als je door Sa Pa loopt of navraag doet bij de homestay waar je verblijft zal iedereen je vertellen dat het niet mogelijk is om Mount Fansipan zonder gids te beklimmen.

Ze adviseren je om een dure tour te doen want het zou gevaarlijk, moeilijk en bovendien illegaal zijn. Als je wordt gesnapt door de ‘berg politie’ word je zonder pardon naar beneden gestuurd, maar ik vraag me af welke politie dat dan zou moeten zijn want ik heb niemand gezien op de hele track.

Ze vertellen je ook maar al te graag over de Britse backpacker die in juni 2016 vermist raakte terwijl hij Mount Fansipan beklom en zes dagen later dood werd teruggevonden.

Als je het zo bekijkt, is het allemaal best wel onmogelijk om het zonder gids te doen. Maar hoe kan het dan dat je op internet genoeg verhalen leest van mensen die het wel zonder gids gedaan hebben? Juist, omdat het dus wel gewoon kan. Je moet alleen weten hoe en dat lees je in dit artikel.

Daar moet je naartoe

Eerlijk, ben je fit genoeg om Mount Fansipan in één dag te doen?

De klim naar de top van Fansipan is niet voor mietjes, maar je hebt geen technische klimvaardigheden nodig om de top te bereiken.

De route omhoog is ongeveer 13-15 kilometer en je doet hier door de steile beklimmingen en afdalingen zo’n 4,5 – 5,5 uur over.

Als je zonder gids of tour gaat dan is het niet mogelijk om te overnachten op de berg, tenzij je zelf kampeerspullen hebt. Dat betekent dus dat je op één dag zowel naar boven als beneden moet. Dit kun je op twee manieren doen.

De eerste optie is omhoog te lopen en vervolgens met de kabelbaan naar beneden. Deze kabelbaan vertrekt vanaf de top en zet je direct af in Sa Pa. De kosten voor dit ritje zijn 600K Dong (+/- €25), best prijzig voor wat je krijgt. Wil je nu wel de kabelbaan nemen, kun je die hier alvast boeken tegen korting.

Uitzicht op de top was bedroevend

De tweede optie is dat je na het bereiken van de top omdraait en weer naar beneden loopt. Deze optie is behalve gratis, ook best wel handig. Je kunt dan namelijk een scootertje huren, ’s ochtends naar het beginpunt rijden en bij terugkomst op je scootertje weer naar Sa Pa crossen.

Vergis je echter niet, de tweede optie betekent dat je die dag zo’n 9-11 uur onderweg bent en in totaal zo’n 26-30 kilometer op zeer oneffen terrein af moet leggen.

Om je een beeld te geven, ik ben niet echt fit maar zou wel 10 kilometer kunnen hardlopen. Ik deed het in 11 uur en was op het einde echt een kreupele opa zoals je kunt zien in deze video.

Bereid je goed voor

In de oude Lonely Planet van 2012 staat dat wandelaars op Fansipan in het ideale geval beschikken over een kompas, tent en kookstel om deze berg te kunnen overleven.

Typisch een gevalletje van “oh je gaat wandelen? Dan kun je maar beter de halve outdoor winkel leegkopen!”

Zo overdreven als de Lonely Planet het doet voorkomen is het namelijk niet, maar je moet wel beseffen dat je een berg gaat beklimmen en dat het weer zonder waarschuwing kan omslaan.

Neem dus sowieso een regenjas en een warme trui mee, ook als het in Sa Pa bloedheet is.

Het is ook zeker geen wandeling die je doet op slippers. Je hoeft echt niet per se professionele wandelschoenen te hebben, maar gympen met goede grip zijn wel essentieel (ik deed het op m’n nikes).

Omdat er onderweg ook geen winkels of restaurants zijn is het belangrijk dat je al je eigen eten meeneemt. In Sa Pa vind je genoeg winkeltjes waar je noten, beef jerky en fruit kunt kopen.

Voor water geldt dat je het onderweg in ‘basecamp’ kunt bijvullen met water dat vers uit de bergen komt stromen. Het is dus niet nodig om meer dan 1,5 liter mee te nemen.

Het laatste wat handig is ‘voor het geval dat’ is een hoofdlampje of een telefoon met een zaklamp functie. Mocht je namelijk niet voor zonsondergang terug zijn dan is het toch wel prettig als je kunt zien waar je loopt.

Kom je nest uit!

Als je Fansipan wilt beklimmen zonder gids is er maar één optie, namelijk dat je vroeg moet beginnen.

De bewakers vinden het namelijk wel lekker om een beetje uit te slapen en dat betekent dat er in de ochtend niemand bij het ticket huisje zit om te controleren. Ik was er bijvoorbeeld om 7.30 en kon zonder problemen doorlopen.

De dag erna ging een maatje ook, maar die werd om 7.25 uur wel begroet door een bewaker en kon helaas niet doorlopen. Sta dus vroeg op en probeer misschien maar gewoon voor 7 uur te beginnen.

Hoe vind je de weg?

Bij de ingang vind je drie verschillende paden en slechts één daarvan gaat naar Fansipan. Feitelijk moet je links over het pleintje lopen en dan het pad naar beneden nemen.

Als je eenmaal op het pad bent dan is het vrij makkelijk te volgen. Sterker nog, het is echt heel moeilijk om de weg kwijt te raken.

Alleen in het eerste gedeelte van de track vind je een aantal punten waar je twee kanten op kunt. Als je twijfelt dan is er één simpele regel: volg de rotzooi.

Het pad is over het algemeen vrij schoon, maar er zijn altijd mensen die hun plastic flesjes gewoon in de bosjes donderen. Schandalig gedrag natuurlijk, maar in dit geval voor jou een handige indicatie dat je op de juiste route zit.

Fansipan beklimmen zonder gids. Het kan, maar moet je het ook doen?

Als je niet vies bent van een stevige uitdaging dan is het mogelijk om de berg zonder gids te beklimmen, maar dat betekent nog niet per se dat je het moet doen.

Het is gratis als je het zelf doet, maar er zijn ook voordelen als je een tour boekt.

Bij de meeste tours loop je namelijk twee dagen en slaap je één nachtje op de berg. Je start bij deze tours wat later, waardoor de kans groter is dat de gebruikelijke ochtendmist is opgeklaard. Oftewel, je hebt met een tour waarschijnlijk betere uitzichten tijdens de weg naar boven.

Vervolgens slaap je in basecamp, op zo’n 1,5 uur voor de top. Je verlaat dit kamp op dag twee in de vroege ochtend en klimt het laatste stuk in het donker zodat je op de top kunt genieten van de zonsopgang. Althans, als er niet te veel wolken zijn.

Voor de rest is het eigenlijk hetzelfde, dus de keuze is uiteindelijk aan jou.

Het zal hoe dan ook wel een uitdaging zijn die je de volgende dag gaat voelen in je kuiten. Dus gids of niet, de vraag is: ben jij er wel klaar voor?

Oh kleine disclaimer. Als je dood gaat is het niet mijn schuld. Ga maar gewoon niet dood, is voor iedereen leuker.

De leukste slaapplekken van Sa Pa

We Think You’ll Luckydaisy Buffalo House

In Sa Pa kun je het beste in dorpjes buiten Sa Pa verblijven omdat je dan gelijk midden in de natuur zit. LuckyDaisy’s buffalo house is erg leuk en gezellig ingericht. Je kunt vanuit het hostel allerlei leuke tours organiseren, maar je kunt ook gewoon zelfstandig op pad. De staff helpt je met al je vragen, dus stel ze!

Bekijk prijs op Booking.com

We Think You’ll Also Lustig Hostel

Dit stijlvolle en modern ingerichte hostel is ideaal als je net aan de rand van Sa Pa wilt zitten. Ver genoeg van de drukte, dichtbij genoeg om een wandelingetje naar het centrum te maken voor lunch of avondeten. Verder zeer comfortabele bedden, zeer zeer uitgebreid ontbijt en sublieme uitzichten waar je ‘u’ tegen zegt.

Bekijk prijs op Booking.com

Waarheen reizen na Sa Pa?

Een logische plek om te bezoeken na Sa Pa is Hanoi, Mai Chau of Ha Giang voor de prachtige Ha Giang Loop. Hou er rekening mee dat je naar elk van de plekken waarschijnlijk een nachtbus moet nemen omdat de afstanden fors zijn.

Nog meer lezen over Vietnam? Check hier dan al onze artikelen.