• Menu
  • Menu

Chichén Itzá: 7 Tips om optimaal te genieten van dit wereldwonder

Chichén Itzá is de bekendste tempel van Mexico en een van de 7 moderne wereldwonderen. De tempels zijn het ultieme toonbeeld van de intelligente Maya’s en de kennis die zij hadden over het heelal. Kortom: je moet ‘m gewoon even gaan bekijken.

Aan de andere kant kun je ook zeggen dat Chichén Itzá wel heel erg gehypet is en het in werkelijkheid een beetje tegenvalt. Ja, de gigantische piramide is prachtig maar naast dit pronkstuk valt het best tegen. De rest van de ruïnes zijn namelijk precies wat je verwacht van ruïnes: oude stenen met een goed verhaal. Wat jij ervan vindt moet je uiteraard zelf ontdekken maar om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit je bezoek haalt, vind je hieronder 7 essentiële tips voor Chichén Itzá.

Huur een auto en ga vanaf Valladolid

Als je een auto huurt kun je lekker vroeg gaan en ook vertrekken wanneer je wilt. Het is ongeveer 40 minuten rijden vanaf Valladolid. Bezoek je Chichén Itzá vanuit Tulum? Vergeet niet dat het er een tijdsverschil is, en het bij Chichén Itza één uur vroeger is.

De twee beste sites om een auto te huren zijn Sunnycars.nl en Discovercars.com. Sunnycars is meestal iets duurder omdat je betaalt voor gemak en zekerheid van all-risk dekking. Bij Discover Cars vind je vaak betere deals, maar moet je de de all-risk dekking bijvoorbeeld zelf nog aanzetten (of niet, als je geld wilt besparen op de verzekering en bereid bent een hoger eigen risico te aanvaarden).

Ga Vroeg

Het park opent dagelijks om 8.00 en het is slim om net voor openingstijd al bij het park te zijn. Je bent dan als één van de eerste in het park en dat heeft een paar voordelen. Allereerst kun je dan de grote piramide fotograferen zonder dat er andere mensen opstaan. Ten tweede is het nog niet zo achterlijk heet. En ten derde moeten alle marktlui hun kraampjes nog opbouwen waardoor ze je grotendeels met rust laten.

Bezoek je Chichén Itzá daarentegen pas rond het middaguur? Dan zijn er hordes mensen, is het superwarm en staan er overal souvenirkraampjes. Dat geeft meer het gevoel dat je in Disneyland bent in plaats van bij eeuwenoude Mayaruïnes…

Doe de grote piramide en Juego de Pelota eerst

Deze twee ruïnes zijn het indrukwekkendst en meest fotogeniek. Veel leuker om daar te zijn zonder dat er tientallen toeristen door je beeld heen hobbelen. Ga dus zo snel mogelijk naar deze twee plekken zodat je toffe foto’s kunt maken, en de plek min of meer voor jezelf hebt. Maakt de ervaring wel zo fijn.

Vergeet niet te klappen voor de tempel

Als je Chichén Itzá zonder gids bezoekt zou je er nooit achterkomen, maar de piramides staan bekend om hun bijzondere akoestiek. Wanneer je klapt in je handen hoor je de tempels op een onbeschrijflijke toonhoogte echoën. Een beetje alsof je in een leeg huis klapt, maar dan mooier.

Bekijk vooraf Youtube filmpjes over Chichén Itzá

Je kunt lezen wat je wilt over Chichén Itzá, maar uiteindelijk geven filmpjes toch een levendiger idee. De grote tempel kent namelijk best wat geheimen en interessante feiten. Als tip zouden we je aanraden dit filmpje van National Geographic eens te bekijken.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Mexico!

Combineer het niet met de Ik-Kil Cenote

De Ik-Kil Cenote ligt vlakbij Chichén Itzá en is om die reden een populaire bestemming voor tours en dagjesmensen. De cenote is zeker prachtig, maar veel van die schoonheid verdwijnt als je in de rij moet staan om het water in te mogen en constant voeten van spartelende medebezoekers moet ontwijken. Bovendien betaal je voor Ik-Kil de hoofdprijs, terwijl er zoveel mooiere cenotes zijn die je voor veel minder kunt bezoeken. Kijk hier voor een overzicht met de mooiste cenotes in Yucatán.

Er is ’s avonds ook een lichtshow

Wat veel mensen niet weten is dat er ’s avonds ook een lichtshow is bij Chichén Itzá. Je moet hiervoor aparte kaartjes kopen. Wij hebben dit niet gedaan, maar de beelden zien er wel spectaculair uit. Zeker het navragen waard!

Dat waren al onze essentiële tips voor Chichén Itzá. Een plek die je zeker wilt bezoeken en waarvan je zult genieten als je erheen gaat met de juiste verwachtingen, en voordat de grote toeristenmassa aankomt.

Meer lezen over het prachtige Yucatán? Check hier al onze artikelen over Mexico!