• Menu

Chichén Itzá: 7 Tips om optimaal te genieten van dit wereldwonder

Chichén Itzá is de bekendste tempel van Mexico en een van de 7 moderne wereldwonderen. De tempels zijn het ultieme toonbeeld van de intelligente Maya's en de kennis die zij hadden over het heelal. Kortom: je moet ‘m gewoon even gaan bekijken.

Aan de andere kant kun je ook zeggen dat Chichén Itzá wel heel erg gehypet is en het in werkelijkheid een beetje tegenvalt. Ja, de gigantische piramide is prachtig maar naast dit pronkstuk valt het best tegen. De rest van de ruïnes zijn namelijk precies wat je verwacht van ruïnes: oude stenen met een goed verhaal. Wat jij ervan vindt moet je uiteraard zelf ontdekken maar om ervoor te zorgen dat jij het maximale uit je bezoek haalt, vind je hieronder 7 essentiële tips voor Chichén Itzá.

Huur een auto en ga vanaf Valladolid

Als je een auto huurt kun je lekker vroeg gaan en ook vertrekken wanneer je wilt. Het is ongeveer 40 minuten rijden vanaf Valladolid. Bezoek je Chichén Itzá vanuit Tulum? Vergeet niet dat het er een tijdsverschil is, en het bij Chichén Itza één uur vroeger is.

Ga Vroeg

Het park opent dagelijks om 8.00 en het is slim om net voor openingstijd al bij het park te zijn. Je bent dan als één van de eerste in het park en dat heeft een paar voordelen. Allereerst kun je dan de grote piramide fotograferen zonder dat er andere mensen opstaan. Ten tweede is het nog niet zo achterlijk heet. En ten derde moeten alle marktlui hun kraampjes nog opbouwen waardoor ze je grotendeels met rust laten.

Bezoek je Chichén Itzá daarentegen pas rond het middaguur? Dan zijn er hordes mensen, is het superwarm en staan er overal souvenirkraampjes. Dat geeft meer het gevoel dat je in Disneyland bent in plaats van bij eeuwenoude Mayaruïnes…

Doe de grote piramide en Juego de Pelota eerst

Deze twee ruïnes zijn het indrukwekkendst en meest fotogeniek. Veel leuker om daar te zijn zonder dat er tientallen toeristen door je beeld heen hobbelen. Ga dus zo snel mogelijk naar deze twee plekken zodat je toffe foto's kunt maken, en de plek min of meer voor jezelf hebt. Maakt de ervaring wel zo fijn.

Vergeet niet te klappen voor de tempel

Als je Chichén Itzá zonder gids bezoekt zou je er nooit achterkomen, maar de piramides staan bekend om hun bijzondere akoestiek. Wanneer je klapt in je handen hoor je de tempels op een onbeschrijflijke toonhoogte echoën. Een beetje alsof je in een leeg huis klapt, maar dan mooier.

Bekijk vooraf Youtube filmpjes over Chichén Itzá

Je kunt lezen wat je wilt over Chichén Itzá, maar uiteindelijk geven filmpjes toch een levendiger idee. De grote tempel kent namelijk best wat geheimen en interessante feiten. Als tip zouden we je aanraden dit filmpje van National Geographic eens te bekijken.

Combineer het niet met de Ik-Kil Cenote

De Ik-Kil Cenote ligt vlakbij Chichén Itzá en is om die reden een populaire bestemming voor tours en dagjesmensen. De cenote is zeker prachtig, maar veel van die schoonheid verdwijnt als je in de rij moet staan om het water in te mogen en constant voeten van spartelende medebezoekers moet ontwijken. Bovendien betaal je voor Ik-Kil de hoofdprijs, terwijl er zoveel mooiere cenotes zijn die je voor veel minder kunt bezoeken. Kijk hier voor een overzicht met de mooiste cenotes in Yucatán.

Er is 's avonds ook een lichtshow

Wat veel mensen niet weten is dat er 's avonds ook een lichtshow is bij Chichén Itzá. Je moet hiervoor aparte kaartjes kopen. Wij hebben dit niet gedaan, maar de beelden zien er wel spectaculair uit. Zeker het navragen waard!

Dat waren al onze essentiële tips voor Chichén Itzá. Een plek die je zeker wilt bezoeken en waarvan je zult genieten als je erheen gaat met de juiste verwachtingen, en voordat de grote toeristenmassa aankomt.

Meer lezen over het prachtige Yucatán? Check hier al onze artikelen over Mexico!

Reis aan het voorbereiden? Dit zijn onze tips!

Je kunt veel tijd en geld besparen door in de voorbereiding op je reis slimme keuzes te maken. Hieronder geven wij je een aantal van onze favoriete tips om beter voorbereid op reis te gaan en geld en tijd te besparen.

Vraag een WISE Borderless Card aan 

Wil je niet teveel betalen als je betaalt of geld opneemt in het buitenland? Met een Wise Borderless account krijg je de beste wisselkoers. Scheelt zo een paar tientjes per reis!

Koop je reisspullen bij Decathlon 

Voor elke reis maken wij een (virtueel) tripje naar de Decathlon om reisspullen te kopen. Ze hebben praktisch alles, het is goedkoper dan bij de big brands en de kwaliteit is top!

 

JoHo Advies & Donateurskorting

JoHo helpt met persoonlijk advies over reisverzekeringen en geeft hun donateurs tot 30% korting op backpacks en andere reisbenodigdheden.

Zorg dat je goed verzekerd op pad gaat

Om je te helpen bij je keuze hebben we de handige verzekeringswijzer gemaakt, maar in het kort kunnen we je het volgende zeggen:

Nog meer aanraders voor jouw reis

Skyscanner
Vind hier de goedkoopste vliegtickets

Booking.com
Beste aanbod van hotels en hostels wereldwijd

Hostelworld
Veel hostels en soms goedkoper dan booking.com

Sunny Cars 
Auto huur zonder eigen risico en gedoe. Gewoon heel relaxt.

De bovenstaande links zijn affiliatelinks. Dat betekent dat wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine vergoeding krijgen als je iets koopt via de links. Mocht je dat doen, weet dan dat we je heel erg waarderen :-).