• Menu

Mini-gids voor Valladolid: de koloniale parel van Mexico

Valladolid is een koloniaal stadje in het centrum van Yucatan. De typische gekleurde huisjes en het centrale plein met klassieke kathedraal maken het tot een heerlijk plaatsje om doorheen te wandelen. Valladolid is daarnaast een ideale basis om de spectaculaire highlights in de omgeving te ontdekken. Vlakbij Valladolid liggen namelijk fantastische Maya ruïnes, spectaculaire cenotes en een bijzonder natuurgebied. Benieuwd? In deze minigids lees je alles over de hoogtepunten van Valladolid, waar te eten en wat een leuke plek is om te slapen.

Tip voor Valladolid: huur een auto

Als je het meeste uit je tijd in Valladolid wilt halen, huur dan een auto. De meeste highlights liggen namelijk buiten de stad en een auto geeft je de vrijheid om op plekken te komen waar je anders niet komt. Bezorgd over een auto huren in Mexico? Nergens voor nodig! De wegen zijn goed onderhouden en zo goed als leeg. Daarnaast is de autohuur is voordelig (25-30 eu p.d. inclusief verzekering) en de benzine is ook een stuk goedkoper dan je in Nederland gewend bent. Verzamel dus wat mensen en maak die roadtrip!

Wat te doen in Valladolid

Lekker rondlopen

Valladolid kun je makkelijk in een dag gezien kan hebben. Het beste verken je de stad te voet met camera in de hand. Op die manier kom je langs allerlei fotogenieke plekjes en toffe gebouwen. De leukste plekken zijn het centrale plein, het San Bernardino klooster en de Calzada de los Frailes waar je mooie gekleurde huizen aan beide kanten van de weg vindt. Het bijzondere aan het San Bernardino klooster is dat er elke avond een gratis lichtshow is die je meer vertelt over Valladolid en het klooster. Toe aan wat verkoeling? Bezoek dan Cenote Zací die midden in de stad ligt.


Ga zwemmen in de prachtige Xkeken en Samula Cenote.

Dit zijn prachtige ondergrondse cenotes die beiden de moeite waard zijn. Zo heeft Samula een prachtige zonnestraal door het dak, terwijl Xkeken juist mooie rotsformaties en weinig natuurlijk licht heeft. De entree voor beide cenotes is 125 MXN. Je kunt in beide cenotes zwemmen dus neem je zwemkleding mee!

Ontdek de minder bekende Palomitas Cenote

Iets verder buiten Valladolid vind je nog een adembenemende cenote die minder bekend is. Palomitas lijkt op Samula maar er is één groot verschil: in de Palomitas cenote ben je bijna altijd alleen. Dat betekent intense stilte en extra spanning als je in je eentje het donkerblauwe water induikt. No safety in numbers hier!

Chichen Itza

Chichen Itza is één van de 7 moderne wereldwonderen en één van de best bewaarde maya ruïnes. Zwaar toeristisch natuurlijk, maar daarom niet minder mooi. Als je echt wilt genieten van een trip naar Chichen Itza ga dan vroeg. Op die manier ben je de grote toeristenmassa voor en kun je genieten van de tempels voordat het gekakel van marktlui en luidruchtige tours de overhand nemen. Ga je naar Chichen Itza? Lees dan hier onze tips om het maximale uit je bezoek te halen.

Ek Balam

Yucatan ligt bezaaid met oude Maya ruïnes en Ek Balam is er één van. Deze minder druk bezocht dan Chichen Itza maar wel steeds vaker onderdeel van dagtours. Als je gaat luidt wederom het advies om vroeg te gaan. De open cenote nabij de ruïnes is ook spectaculair.

Maak een roadtrip naar Rio Lagartos

Vanaf Valladolid is het ongeveer 100 kilometer rijden naar Rio Lagartos. De nummer één activiteit in dit prachtige natuurgebied is een boottocht door spectaculaire mangroves vol met krokodillen, vogels, wasberen en prehistorische krabben. Serieus, die krabben zijn net aliens. Daarnaast ga je met de tour naar een zoutmeer die door de microben die er in leven, roze zijn gekleurd. Hier zie je – op afstand- ook een grote groep flamingo's.

Mocht je al deze plekken willen bezoeken, dan is het niet nodig om een officiële tour te doen. Op de kade is er altijd wel een visser die je een tour wilt geven voor zo'n 1000 MXN per boot in plaats van de 2000 MXN per persoon voor een tour. Je gaat naar exact dezelfde plekken. Om je kans op wildlife te vergroten, is het raadzaam om vroeg te gaan en in ieder geval voor 9.00 uur ‘s ochtends de boot te nemen.

Na je avontuur op het water vind je in Rio Lagartos aan het einde van Calle 9 nog een open cenote en een klein wandelpad. Langs dit wandelpad kun je krokodillen en schildpadden spotten. Wij zagen er zelfs een prachtige geelzwarte slang die helaas te snel was voor een foto. Het is in ieder geval een prima plek voor een kleine picknick.

Eten in Valladolid

Valladolid is niet echt het culinaire centrum van Yucatan al doen een paar restaurants en cafés goed hun best. Aroma Italia is een permanent streetfoodpasta concept, waar je goedkope maar heerlijke pasta's koopt. Yerbabuena doet meer lokale specialiteiten en het Chan Café maakt heerlijke broden en heeft vanwege de Nederlandse roots van de eigenaresse soms zelfs heerlijke appeltaart.

Slapen in Valladolid

We Think You'll Geyser Apartments

Als het aankomt op waarde voor je geld, dan kent Gayser appartments geen gelijke. Wij hadden voor nog geen 20 euro per nacht een appartement dat dagelijks werd schoongemaakt. Ze hebben ook dorms voor betaalbare prijzen. Bovendien kun je de auto gratis voor de deur parkeren. Zeker een aanrader dus voor Valladolid en omgeving!

Bekijk prijs op Booking.com

We Think You'll Also Hostel Candelaria

In dit kleurrijke hostel is het heerlijk ‘thuiskomen’ na mooie dag vol activiteiten. Het personeel zorgt dat je niets tekort komt en bakt zelfs eitjes voor je in de ochtend. Je kunt goedkoop fietsen huren en ook andere tours regel je makkelijk. Ideaal voor (solo)reizigers zonder eigen vervoer!

Bekijk prijs op Booking.com

 

Vond je dit artikel leuk? Show some social Love: