• Menu
  • Menu

De mooiste Cenotes in Yucatán

Als je onderzoek gaat doen naar een leuke route door Yucatán, dan lees je ongetwijfeld wat over cenotes. Yucatán heeft er namelijk honderden, de ene nóg mooier dan de andere. Er zijn er veel te veel om ze allemaal te zien, en om die reden helpen we je graag bij het maken van de beste keuze.

Hieronder lees je wat wij de mooiste cenotes in Yucatán vonden! Ready?

Wat zijn Cenotes eigenlijk?

Onder de provincie Yucatán vind je duizenden kilometers aan ondergrondse rivieren. Een cenote is een grot of poel waar dit mineraalrijke water aan de oppervlakte komt, waardoor je erin kunt zwemmen, snorkelen of zelfs duiken!

Tijdens je reis door Yucatán vind je drie types: overdekt, open en half-overdekt. De overdekte en half-overdekte cenotes zijn als een grot waar je toevallig ook in kunt zwemmen, waarbij de half-overdekte cenote waarschijnlijk een deels ingestorte grot is. Dit komt doordat het gebied bestaat uit poreus kalksteen. De open cenotes kun je juist zien als een lagoon met prachtig kraakhelder water.

De Maya’s zagen de cenotes in sommige gevallen als poort naar de onderwereld en brachten daarom ook offers. In sommige cenotes liggen ook menselijke resten. Maak je echter geen zorgen, in die cenotes mag je toch niet zwemmen!

Meer tips voor Mexico? Check hier 10 tips om alles uit je reis door Yucatán te halen.

De mooiste cenotes in Yucatán

Cenotes zijn bijzonder en daarom willen veel toeristen ze gaan bekijken. Twee populaire zijn Dos Ojos en Ik-Kil. Het nadeel van deze twee is echter dat ze zó populair zijn dat er altijd tientallen mensen aanwezig zijn. Daarnaast betaal je ook de hoofdprijs. Wij bezochten deze twee cenotes daarom juist niet, maar gingen op zoek naar andere pareltjes.

Gran Cenote

De Gran Cenote is een half-overdekte cenote waar de zon naar binnen schijnt, maar ook door grotten kunt zwemmen. Je ziet er schildpadden, visjes, vleermuizen en indrukwekkende rotsformaties in kraakhelder water. Het is de perfecte plek voor bijzondere onderwaterfoto’s.

Je kunt de Gran Cenote makkelijk bereiken vanuit Tulum. Het is namelijk maar 4 kilometer op de fiets. Wees je echter bewust dat de schoonheid van de Gran Cenote al lang geen geheim meer is. Om optimaal te genieten moet je dus vroeg opstaan en zorgen dat je één van de eersten bent. Je hebt dan de cenote grotendeels voor jezelf!

Casa Cenote

Casa Cenote is een spectaculaire cenote, maar op een andere manier dan de Gran Cenote. Casa Cenote is namelijk volledig open en aan beide kanten omgeven door mangroves met hierin grote vissen en zelfs een kaaiman. Het water is zo blauw en helder dat het bijna pijn doet aan je ogen. Je kunt hier heerlijk snorkelen of duiken.

Je kunt Casa Cenote ook bezoeken vanuit Tulum al is het moeilijk te bereiken per fiets. Het is namelijk 12 kilometer fietsen, waarvan je een groot gedeelte op de snelweg moet rijden. Niet echt ideaal. Beter is het om een auto te huren voor een dag. Je kunt ook een bus nemen en de laatste kilometer lopen. Vraag bij je hostel naar de laatste bustijden of kijk op Clickbus.

Cenote Xkeken en Samula

Prachtige ondergrondse cenotes die allebei weer heel anders zijn. Zo heeft Samula een prachtige zonnestraal door het dak, terwijl Xkeken weinig natuurlijk licht heeft maar juist prachtige stalactieten. De entree voor de twee cenotes is 125 MXN. Je kunt in beide cenotes zwemmen dus neem je zwemkleding mee! Deze cenotes zijn makkelijk te bereiken vanuit Valladolid. Als je een auto hebt is het helemaal makkelijk maar de 7-8 kilometer is ook prima te fietsen.

Dos Ojos Cenote

De Dos Ojos Cenote in Tulum is nog zo’n pareltje. De cenote bestaat uit 2 ‘ogen’ (vandaar de naam), waarbij het aan te raden is om eerst naar nummer 1 te gaan. Deze is namelijk kleiner, en zo bewaar je the best for last. Nummer 2 is een stuk groter en maanvormig, hier kun je in rond zwemmen. Het verschil met de Gran Cenote is dat hier op een paar kleine visjes na geen dieren zitten, maar de cenote wel véél groter is. Daarnaast is het onderwater ook spectaculairder, en voor de duikliefhebbers kun je hier ook tours doen waarbij je echt de grotten in gaat.

Het is wel een van de prijzigere cenotes om te bezoeken, want het kost je ongeveer €15 (350 peso), en nog ongeveer €2 (50 peso) als je een locker wilt. De cenote ligt wel een beetje afgelegen, nog een stuk rijden van de grote weg. Maar het is het helemaal waard!

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Mexico!

Palomitas Cenote

Iets verder buiten Valladolid vind je nog een adembenemende cenote die veel minder bekend is. De cenote lijkt een kopie van Samula maar er is één groot verschil: in de Palomitas cenote ben je vrijwel altijd alleen. Dat betekent dus intense stilte en ook een stuk meer spanning als je in je eentje in het donkerblauwe water zwemt. No safety in numbers hier!

Cenote Choo-Ha

Mocht je de ruïnes bij Cobá gaan bezoeken, dan is het ook zeker aan te raden om de nabijgelegen cenotes te bezoeken. Cenote Choo-Ha is een prachtige ondergrondse cenote, maar een stuk kleiner dan de bovengenoemden. Maak deze cenote niet je prioriteit, maar als je toch in de buurt bent dan kun je net zo goed even langs gaan. Ook hier kun je even badderen in het heldere water, dus again: zwemkleding mee.

Dat waren voor ons de mooiste cenotes in Yucatán. Uiteraard zijn er veel meer in Yucatán en misschien ontdek jij wel nóg mooiere. Maar als je geen zin hebt om honderden cenotes af te gaan, bezoek dan in ieder geval deze. Ze zullen je niet teleurstellen!

Wil je nog meer inspiratie opdoen voor Yucatán? Check hier dan al onze artikelen over Mexico!