• Menu
  • Menu

10 Tips om alles uit je reis door Yucatán te halen

Yucatán is by far de populairste regio in Mexico. Logisch, want je vindt er hagelwitte stranden, betoverende cenotes en eeuwenoude Mayatempels. Wij reisden er drie weken en vinden Yucatán geweldig! Om ervoor te zorgen dat ook jij het maximale uit je reis haalt, vind je hieronder 10 tips voor Yucatán.

1. Neem een snorkelset en onderwatercamera mee

Yucatán is een paradijs voor snorkelaars en overal waar je komt kun je een snorkelsetje huren. Helaas krijg je niet altijd de beste spullen waardoor je constant water in je bril krijgt. Bovendien tikt het best aan als je elke keer huurt. Om geld te besparen en altijd een goede bril te hebben, is het beter om je eigen snorkelsetje te kopen. Bij Decathlon koop je bijvoorbeeld voor een paar euro al een setje.

Heb je daarnaast een Go-pro of een andere onderwatercamera? Neem die dan zeker mee want in de cenotes en in de zee maak je de meest prachtige onderwaterfoto’s.

2. Boek tweepersoonskamers vooruit

Als je met je liefje op reis gaat en liever niet in dorms slaapt, dan kan het lonen om vooraf accommodatie te boeken. Mexico is namelijk populair en als je alles last-minute boekt heb je zomaar kans dat alleen de dure kamers over zijn. Als je boekt op booking.com kun je in veel gevallen nog kosteloos annuleren als je plannen toch veranderen. Check hier al onze favoriete hostels en hotels in Yucatán.

3. Houd rekening met verschillende tijdszones

In Yucatán heb je te maken met verschillende tijdszones. Als je bijvoorbeeld van Tulum naar Valladolid rijdt, ga je één uur terug in de tijd. Ook handig om te weten als je bijvoorbeeld de Coba ruïnes wilt bezoeken, je kunt dan een uurtje later vertrekken vanuit Tulum.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Mexico!

4. Huur een auto

In Yucatán kun je alles met tours doen, maar veel leuker is het om een auto te huren en zelf alles te verkennen. Ten eerste kun je dan overal vroeg zijn, waardoor je de grote mensenmassa voor bent. Ten tweede kun je dan naar plekken waar überhaupt geen toeristen komen. En ten derde is het veel goedkoper dan steeds tours te boeken.

Een auto huren in Mexico kost ongeveer 25-30 euro per dag. Online zal je nog veel lagere prijzen vinden, maar wees je bewust dat de verzekering die hierbij zit niet voldoet aan de eisen van de Mexicaanse overheid. Je zal dus alsnog een verzekering moeten kopen bij het verhuurkantoor waardoor je ineens veel meer betaalt. Beter is het om het lokaal te huren omdat de verzekering dan vaak al inbegrepen is.

In Tulum zelf is het trouwens ook leuk om een fiets te huren, en op Isla Cozumel vonden we een scooter erg handig. Op Isla Holbox doe je alles met de benenwagen, of kun je zelfs een golfkarretje huren voor een middag!

5. Clickbus voor bustickets & bustijden

Je kunt bij elk busstation tickets halen en vooraf reserveren is vaak niet nodig. Mocht je toch willen reserveren zodat je de fijnste plekken kunt uitkiezen, dan is clickbus.com.mx een ideale website. Je betaalt per ticket wel iets van €1,50 extra, maar je hoeft dan niet in de rij te staan op het busstation en weet zeker dat je een kaartje hebt. De ADO bus is overigens de chillste busmaatschappij van Mexico met superveel ruimte.

6. Betaal in Peso

Als je een reis maakt door Centraal-Amerika dan is het slim om ook dollars mee te nemen voor grensovergangen. Daarnaast kun je in Belize, El Salvador en Nicaragua ook betalen met dollars. In Yucatán kun je vaak ook met dollars betalen, maar de wisselkoers die je in winkels en restaurants krijgt is vaak belabberd. Hou dus je dollars opzak en pin gewoon Mexicaanse pesos.

7. Kom vroeg uit bed

Yucatán zit vol populaire attracties waar elke dag hordes toeristen op af komen. Dat is best jammer want de aanwezigheid van grote tourgroepen kan de natuurlijke schoonheid van een plek behoorlijk overschaduwen. Gelukkig kun je deze toeristenmassa vermijden door vroeg te gaan en standaard 10 minuten voor openingstijd te arriveren. Slapen kan altijd nog.

8. Neem een zonnebril mee

Het zand in Yucatán is hagelwit en zonder zonnebril is het echt niet te doen. Wij vergaten één dag onze zonnebril en werden bijna sneeuwblind. Dat is geen geintje.

9. Maak je geen zorgen over je Spaans

Natuurlijk is het handig en leuk als je een woordje Spaans spreekt, maar in Mexico kom je met Engels ook een heel eind. Dus download zeker de Duolingo en Google Translate apps, maar stress niet als jouw Spaans niet verder reikt dan dos cervezas por favor.

10. Neem een mesje en plastic bakje mee

Groente en fruit is in Mexico erg goedkoop. Zo koop jij voor nog geen 40 cent de meest romige avocado’s die er zijn. Maak dus lekker je eigen guacamole, neem het mee in een bakje en peuzel het op aan het strand. Dat is nog eens koninklijk leven voor minder dan een euro!

Meer lezen over het prachtige Mexico? Check hier alle artikelen over Yucatán!