• Menu

Een Mini-gids voor Tulum: Hipster heaven of paradijs op aarde?

Tulum is een populaire plek aan de zuidkust van Yucatan en is een mix tussen hipster heaven en een prachtige kustplaats. Hier vind je fijne stranden, groene jungle, spectaculaire cenotes en heerlijke tentjes om te eten. Het is een plek waar je jezelf prima een dag of 3-4 kunt vermaken, maar laat je niet in de maling nemen door alle hype en hoopla van andere bloggers. Het is er namelijk niet goedkoop en een stuk toeristischer dan menig blogger wil laten overkomen. 

Toch zijn er genoeg manieren om de grootste toeristenmassa te ontlopen en prachtige stukjes natuur grotendeels voor jezelf te hebben. In deze minigids lees je alles over wat te doen in Tulum en ontdek je de leukste restaurantjes en hostels.

Wat te doen in Tulum?

Gran Cenote

De Gran Cenote is een van de meest spectaculaire cenotes in Mexico. Het is er half overdekt waardoor je door een grot met natuurlijk licht kunt zwemmen. Je vindt er schildpadden, visjes, vleermuizen en prachtige rotsformaties in kraakhelder water waarin je geweldige onderwaterfoto’s kunt maken.

Wees je echter bewust dat de schoonheid van de Gran Cenote al lang geen geheim meer is. Om optimaal te genieten moet je dus doen waar de meeste vakantiegangers voor bedanken: vroeg opstaan. Als je er namelijk rond openingstijd bent, dan ligt de grote menigte nog te ronken en kun jij heerlijk rondzwemmen met slechts een paar andere vroege vogels.

Casa Cenote

Casa Cenote is nog een spectaculaire cenote, maar op een andere manier dan de Gran Cenote. Hier is het namelijk volledig open en aan beide kanten omgeven door mangroves met hierin grote vissen en zelfs een kaaiman. Het water is zo blauw en helder dat het bijna pijn doet aan je ogen. Je kunt hier heerlijk in snorkelen of als je liever nog langer onderwater blijft zelfs duiken. Ook hier geldt weer: ga optijd!

Ruïnes

Overal in Mexico zijn ruïnes, maar de ruïnes bij Tulum zijn uniek in z’n soort. Deze tempels zijn namelijk aan zee gebouwd en hoewel ze minder goed bewaard zijn dan Chichen Itza vormt de combinatie van blauwe zee en oude stenen toch een mooi plaatje. Daarnaast zijn deze ruïnes de thuisbasis voor tientallen leguanen, altijd leuk!

Rondfietsen

Tulum is een perfect plekje om rond te fietsen. Alle plekjes liggen namelijk zijn te ver om te lopen, maar zijn ook weer te dichtbij om een taxi nemen. Een fiets is dus perfect! Alle hostels verhuren fietsen en anders vind je op elke straathoek verhuurders waar je voor 60MXN per dag een fiets huurt. Als je een leuke fietsroute zoekt, kijk dan op reisjunk.

Playa Maya

Een minpunt van Tulum is dat veel stranden privé zijn en dat je er alleen mag chillen als je geld uitgeeft bij de tent die het strand bezit. Beetje jammer en vooral erg onnodig. Playa Maya is echter nog steeds vrij toegankelijk en heeft net zo wit zand en blauwe wateren.

Akumal dagtripje

Akumal is een plek tussen Tulum en Playa del Carmen en betekent in de lokale mayataal zoiets als ‘plaats van de schildpadden.’ Hoewel wij ze er niet gezien hebben – misschien omdat we niet wilden betalen voor een tour – kun je er heerlijk snorkelen. Wij zagen namelijk wel een eenzame rog en een school met van kleur veranderende inktvissen. Dit strand bezoek je overigens niet voor je rust, het is er druk!

Coba ruïnes

Op ongeveer een uur rijden van Tulum vind je de Coba ruïnes, een gigantisch complex met oude maya tempels. Het leuke aan deze plek is dat je sommige piramides nog kunt beklimmen en fantastisch uitzicht hebt over de omliggende jungle. Deze tempels bezoek je het beste met een gehuurde auto want dit geeft je ook de vrijheid om een sunsettour te nemen. Een optie die een stuk duurder is, maar zeg nu zelf: zonsondergang kijken vanaf een eeuwenoude ruïne terwijl je uitkijkt over intens groene jungle… dat wil je toch niet missen?

Eten: de leukste restaurants in Tulum

Tulum heeft ontzettend veel (overprijsde) restaurants die je makkelijk op tripadvisor kunt vinden. Wij waren in ieder geval heel blij met La Gourmet voor heerlijke broodjes met luxe vleeswaren en kaas. Della Nonna is een prijzig Italiaans restaurant, maar met superlekkere huisgemaakte ravioli. Verder heeft supermarkt Chedraui heel veel lekkere broden en westerse producten. Wij vonden er zelfs truffelmayo!

Slapen in Tulum

Als je een hostel zoekt in Tulum heb je de keuze om aan het strand te slapen of in het dorpje zelf. Maar wat je ook kiest, slapen in Tulum is duur. We raden je dan ook aan om ver vooruit te boeken op booking.com. Daar kun je namelijk vaak kosteloos annuleren. Wacht je tot het allerlaatste moment? Dan heb je zomaar kans dat je moet slapen in een veel te duur hotel.

Als je in het dorpje zelf slaapt dan heeft Hostel Chalupa ‘voordelige’ dorms en tweepersoonskamers met gratis ontbijt en een prima keukentje. Wil je aan het strand slapen, maar niet gelijk je hele bankrekening plunderen? Dan is Zazil Kin je beste optie, maar onze tip is eigenlijk om in het dorpje zelf te slapen en lekker naar het strand te fietsen.

Vond je dit artikel leuk? Show some social Love: