• Menu
  • Menu

7 Tips voor het populaire Isla Cozumel en haar verborgen parels

Isla Cozumel is volgens veel mensen overspoeld met cruises, dagjesmensen en Amerikanen met de omtrek van een skippybal. Dat is ook zo, maar die kun je prima vermijden. Sterker nog, Isla Cozumel is echt een pareltje. Het eiland heeft spectaculaire kustlijnen, interessant wildlife en een geweldige onderwaterwereld. Het is een heerlijk eiland waar je je moeiteloos 2-3 volle dagen kunt vermaken.

Benieuwd? In dit artikel lees alles over wat te doen op Cozumel, waar te eten en leuke plekjes om te slapen.

Hoe kom je op Isla Cozumel?

Vanuit Playa del Carmen vertrekt elk uur een boot naar Isla Cozumel. Er is eigenlijk altijd wel plaats op deze ferry’s dus je kunt gewoon naar de haven lopen en de eerstvolgende boot nemen. Eenmaal aangekomen liggen de meeste hostels op loopafstand, maar uiteraard kun je altijd een taxi nemen.

Wat te doen op Isla Cozumel

Huur een scooter of jeep en rijd naar Punta Sur

Punta Sur is een prachtig wildlife reservaat. Je vind hier hagelwitte stranden, een azuurblauwe zee en levendige koraalriffen waar je heerlijk kunt snorkelen. Tegelijkertijd vind je er ook een gigantische zoetwater lagune met krokodillen waar je absoluut niet in moet zwemmen. Via een bootrit die bij de entreeprijs van 14USD is inbegrepen, kom je zeer dichtbij deze ontzagwekkende krokodillen zonder dat je gevaar loopt. Daarnaast kun je een vuurtoren beklimmen voor schitterende uitzichten over het gehele park. Let wel op: het park is op zondag gesloten.

Drink een drankje bij Rastabar

Op het zuidelijkste punt van het eiland – vlakbij de entree naar Punta Sur – vind je de fameuze Rastabar. Hier kun je terecht voor een heerlijke koude kletser met chille vibes en uitzichten over zee.

Drive over to the wild side

De oostkust van het eiland is de rustige en onontwikkelde kant van het eiland. Hier vind je geen gigantische resorts, maar eerder lowkey beachbars en bijna verlaten stranden met heerlijke blauwe zeeën. Kun je heerlijk alleen zwemmen!

Downtown Cozumel na 17:00

De Malecon in downtown Cozumel is overdag een redelijk drukke bedoening met dagjesmensen en cruisegangers, maar het is heus niet zoals koningsdag in Amsterdam. In de avond, wanneer de massa’s weer vertrokken zijn is het er best rustig en kun je heerlijk borrelen en eten op een van de terrassen.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Mexico!

Duiken en snorkelen

Cozumel staat bekend om z’n prachtige koraalriffen en overvloed aan wildlife. Het is dan ook een van de beste plekken ter wereld om te duiken. Voor ervaren duikers is een dag met twee duiken ongeveer 80 USD, al zijn package deals voor meerdere dagen in verhouding een stuk goedkoper.

De beste restaurants op Cozumel

Wij vonden de restaurants op Cozumel prijzig voor wat het was. Er zijn wel genoeg restaurantjes met typisch Mexicaanse gerechten waar je betaalbaar en lekker kunt eten, maar er is er niet één die er écht bovenuit steekt. Wil je zelf lekker koken? Dan kun je het beste boodschappen doen bij de gigantische Chedraui supermarkt.

Slapen op Cozumel

We Think You’ll Beds Friends Hostel

Dit hostel heeft een relaxte staff en regelt alles wat je nodig hebt op Isla Cozumel. Van scooters tot fietsen, en van surflessen tot duiktrips, dit hostel regelt het. Ben je meer van een koud drankje aan de bar? Regelmatig zijn hier 2-for-1 mojito acties, waardoor je lekker goedkoop kunt sippen. Ook het zwembadje in de tuin is geen verkeerde toevoeging!

Bekijk prijs op Booking.com

We Think You’ll Also Caribo Cozumel

Geen hostel, maar een kleinschalig en fantastisch guesthouse. De eigenaren zijn de meest vriendelijke op heel Cozumel – denken wij dan – en ook alle faciliteiten zijn top: prima keuken, zwembadje in de tuin en ruime kamers. Verder helpen de eigenaren je graag met het huren van scooters en regelen van tours. Ideaal voor koppels!

Bekijk prijs op Booking.com

Conclusie: Cozumel is zeker een druk bezocht eiland dat draait op toerisme, maar er zijn op dit eiland nog stukjes paradijs te ontdekken. Zeker gaan dus.

Waarheen reizen na Isla Cozumel?

Eerst zal je vanaf Isla Cozumel een boot van ongeveer 45 minuten moeten pakken naar het vaste land, waarbij je aankomt in Playa del Carmen. Vanaf hier rijd je in ongeveer een uur naar Tulum, en reis je in ongeveer 2,5 uur naar Valladolid, of naar Chiquila voor de korte boottocht naar Isla Holbox. Je kunt ook in ongeveer 4 uur naar Bacalar reizen, of in ruim 5 uur zelfs helemaal naar Merida.

Heb je een vlucht te pakken vanaf Cancun? Hou dan rekening met een bus van ruim 1 uur.

Nog meer lezen over het veelzijdige schiereiland Yucatán? Check hier dan al onze artikelen over Mexico!