• Menu

Luang Prabang: een minigids voor de meest sfeervolle stad van Laos

Luang Prabang is de mooiste en meest sfeervolle stad van Laos. Je gaat het er fantastisch vinden, zeker als je van prachtige watervallen en cultuur houdt. Ondanks dat Luang Prabang de tweede stad van Laos is, is de sfeer gemoedelijk. Je vindt er tientallen boeddhistische tempels en overal lopen monniken rond. Opvallend zijn de overblijfselen van de Franse koloniale tijd en de lantaarnverlichte straatjes. Niet zo gek dus dat het fotogenieke Luang Prabang op de UNESCO wereld erfgoed lijst staat.

Om alle highlights van Luang Prabang te ontdekken heb je ongeveer vier dagen nodig. Ga jij Luang Prabang toevoegen aan jouw Laos route? In dit artikel ontdek je alle hoogtepunten en de leukste slaapplek voor backpackers van Luang Prabang.

Wat te doen in Luang Prabang? 

Kuang-Si Waterval

Een uitstapje aan de Kuang Si Falls mag zeker niet ontbreken bij een bezoek aan Luang Prabang. Op ongeveer een uurtje rijden met de tuktuk vind je deze ronduit prachtige kalkstenen watervallen. De toegang voor de watervallen is ongeveer €2, een goede deal want hier kun je je uren vermaken!

Bij aankomst wandel je eerst door een Moon bear sanctuary. De beren daar zijn gered van illegale stropers. Goed initiatief dus! Vervolgens kom je uit bij het water wat trapsgewijs via allerlei plateaus naarbeneden stroomt. Hierdoor zie je overal kleine watervalletjes. Daarnaast verzamelt het melkachtig baby blauwe water zich op de plateau’s waar je vervolgens een frisse duik in kunt nemen.

Het gebied rondom de Kuang-Si waterval is erg leuk om doorheen te wandelen. Zeker het stuk lopen naar de ‘echte’ waterval die 50 meter hoog en ontzettend indrukwekkend is. Vervolgens kun je nog verder naar boven klauteren, waar vandaan je ook weer een prachtig uitzicht hebt. Net een filmscène! Zorg er wel voor dat je er al vroeg bent, zodat je het gebied nog redelijk voor jezelf hebt. Wil je alvast een transfer boeken, dan kun je dat hier doen tegen korting.

Avondmarkt

Een van de leukste dingen om te doen in het stadje Luang Prabang is de nachtmarkt bezoeken. Deze toeristische markt op de hoofdstraat staat er iedere avond. Op de markt kun je van alles kopen, van toffe souvenirs tot heerlijk eten en drinken. Geen zorgen, vergeleken Bangkok stelt het toerisme hier weinig voor, dus echt druk is het niet.

Zonsondergang kijken vanaf de heuvel

Aangezien de stad alleen maar laagbouw heeft valt de Phu Si heuvel midden in de stad des te meer op. Zeker een aanrader om deze te beklimmen omdat je hier een prachtig uitzicht over de omgeving hebt. Vooral met zonsondergang is het hier erg druk, dus zorg  dat je een uur van te voren al een plekje hebt bemachtigd. Je zal namelijk niet de enige zijn.

Tempels

In Luang Prabang zijn tientallen boeddistische tempels te vinden, waarvan er veel een bezoekje waard zijn. Vooral de Wat Xieng Thong tempel is erg indrukwekkend. Dit komt door de uitgebreide en kleurijke mozaïek aan de binnenkant van de tempel. De buitenkant van de tempels zijn spierwit, en worden duidelijk goed onderhouden door de monniken. Wanneer je een tempel bezoekt zal je ze ook vaak aan het werk zien op het terrein.

Wil je meer weten over de cultuur van dit gebied? Boek hier dan een tour tegen korting!

Bar Utopia

Bar Utopia is een fantastisch hippie tentje met heerlijk eten. Het bestaat uit een soort grote veranda met ligbedjes die uitkijkt over de rivier en de magnifieke omgeving. Wanneer je hier de zon ziet ondergaan snap je waarom dit veruit de meest populaire hang-out van de stad is. Niet alleen de place-to-be om 's avonds drankjes te doen, maar ook perfect om een middag te chillen. ‘s Avonds is het namelijk een bar, maar overdag kun je er spelletjes doen, boekje lezen of gewoon weg voor je uit staren.

Mekong rivier

De stad ligt bijzonder gelegen aan de Mekong rivier en een wandeling langs de rivier is heerlijk. Ontzettend fotogeniek en lekker om nog even de laatste zonnestralen van de dag mee te pakken.

Aalmoesceremonie

Bij zonsopkomst lopen de lokale monniken door de straten om aalmoezen te ontvangen van de bewoners van de stad. In een lange rij lopen de monniken langs met hun kommen. De giften worden in hun kom gedaan waarna de monniken de bevolking bedanken. Dit is zeer indrukwekkend om te zien! Houd gepaste afstand en respecteer dit mooie ritueel.

Nationaal museum

Onderaan de berg in de stad staat het nationaal museum. Dit museum is het oude paleis van de koning en bestaat uit mooie gebouwen en tuinen. Hier worden allerlei geschenken van andere landen aan Laos uit de geschiedenis tentoongesteld. Net als in de tempels gelden ook hier kledingvoorschriften, dus geen blote schouders en benen. Sjaals zijn te huur bij het museum, en er zijn ook kluisjes aanwezig voor je tas en andere spullen.

Zwembad La Pistoche

Wanneer je bij je eigen hostel geen zwembad hebt, is La Pistoche een geweldig zwembad wat je zeker moet bezoeken. Voor 30.000 kip kun je heel de dag bij La Pistoche chillen. Zorg wel dat je op tijd bent zodat je een ligbedje kunt bemachtigen.

Tad Sae Falls

De Tad Sae waterval is een spectaculair waterval waar je van kunt genieten wanneer je tijdens het regenseizoen Luang Prabang bezoekt. De watervallen zijn weliswaar niet zo hoog als bij de Kuang-Si, maar er is veel meer water waar je in kunt zwemmen. Dus ook hier kun je een frisse duik nemen in het mooie water.

Tad Sae is alleen bereikbaar per boot, wat je gelijk de gelegenheid geeft om lekker de natuur in te trekken. Het is beter om hier doordeweeks naar toe te gaan als je niet zo van drukte houdt, aangezien de locals de waterval vaak bezoeken in het weekend.

Leukste hostel in Luang Prabang

Het Downtown Backpackers hostel in Luang Prabang heeft niet alleen een chille vibe en gratis ontbijt, maar ligt ook nog eens op een ideale locatie op 300 meter lopen van de bekende Night Market. Ideaal dus om hier te blijven!

Benieuwd naar meer over Laos? Bekijk al onze artikelen