• Menu
 • Menu

Bolaven Plateau: Tips voor de avontuurlijke scootertocht vanuit Pakse

Stap op de scooter en ontdek het adembenemende Bolaven Plateau, een verborgen schat in het zuiden van Laos. Dit bergachtige gebied is een paradijs voor avontuurlijke reizigers die op zoek zijn naar een authentieke ervaring in de ongerepte natuur van Laos.

Het Bolaven Plateau staat bekend om zijn prachtige bergen, koffieplantages en spectaculaire watervallen. Of je nu op zoek bent naar avontuur, cultuur of gewoon even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad, de scootertocht over het Bolaven Plateau is de perfecte manier om het prachtige zuiden van Laos te verkennen

De Pakse Loop, zoals de route over het Bolaven Plateau ook wel genoemd wordt, kun je zo kort of lang maken als je zelf wilt. Vanuit Pakse kun je in één dag op en neer, maar je kunt ook vijf volle dagen door het bijzondere gebied trekken. 

Ben jij klaar voor een episch avontuur over het prachtige Bolaven Plateau? Het is echt een van de hoogtepunten van Laos als je een liefhebber bent van avontuurlijke reizen en graag van de gebaande paden af wilt. In dit artikel delen we alles over het rijden van de Pakse Loop, zodat jij alles uit je trip kunt halen.

De Ideale route voor 3 dagen / 2 nachten op het Bolaven Plateau

Om je een handig overzicht te geven vind je hieronder eerst puntsgewijs een planning voor een trip van 3 dagen / 2 nachten. Lees daarna vooral verder voor meer handige tips over de genoemde hoogtepunten. 

Dag 1:

 • Begin in Pakse en rij naar Tad Lo (ongeveer 80 km / 2-3 uur rijden)
 • Ga naar het uitzichtpunt bij Tad Suong waterval
 • Bezoek de Tad Hang-waterval en de Tad Lo-waterval
 • Breng de nacht door in Tad Lo
 • Accommodatie suggestie: Fandee Island Tad Lo

Dag 2:

 • Rij van Tad Lo naar Paksong (ongeveer 80 km / 2-3 uur rijden)
 • Bezoek de koffieplantages en -proeverijen in Paksong
 • Bezoek de watervallen Tad Fane, Tad Yuang en Tad Champee 
 • Breng de nacht door in Paksong
 • Accommodatie suggestie: Sabaidee Valley

Dag 3:

 • Rij terug naar Pakse (ongeveer 30 km / 1 uur rijden)
 • Onderweg kun je nog wat bezienswaardigheden bezoeken, zoals Wat Phou Salao tempel en de Pha Suam-waterval (als ie open is)
 • Eindig je avontuur in Pakse bij een fijn hotel
 • Accommodatie suggestie: Sanga Hostel of Athena hotel

De beste stops en mooiste stukken langs de route 

Hieronder lees je per dag wat je zoal gaat beleven en vind je tips voor elke plek.

Meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Laos!

Dag 1: Pakse naar Tad Lo 

Welkom op het avontuur op het Bolaven Plateau! Vandaag begint jouw reis vanuit Pakse naar Tad Lo, wat ongeveer 80 km en 2 uur rijden is. Het ophalen van jouw scooter gaat hopelijk soepel. Het duurt best even voordat je Pakse uit bent, en je rijdt langs allerlei marktkraampjes en een soort make-shift tuincentrum de stad uit. 

Onderweg kom je de Pha Suam-waterval tegen, maar die was bij ons gesloten vanwege onderhoudswerkzaamheden aan het pad.

Toen wij er waren, begin maart, was het landschap niet super spectaculair. Het was vooral erg droog en dor met weinig begroeiing en stoffige wegen.Je komt vooral veel cassave plantages tegen, maar nog weinig koffie. Wellicht dat het in een natter seizoen anders is. 

De kwaliteit van de weg is beter dan verwacht, maar je moet blijven opletten. Er kan altijd een kuil in het wegdek zitten. Daarnaast moesten wij bijvoorbeeld een keer over een haastig in elkaar geflanst bamboebruggetje met de scooter omdat de echte brug was ingestort, best spannend!

Tad Suong-waterval: Uitzichtpunt

Je eerste stop is het uitzichtpunt bij de Tad Suong-waterval. Deze waterval staat (bijna) droog door een hydro-electrica dam, maar omdat je hier naar de top van een 80 meter hoge klif/waterval kunt, is het toch een interessant uitzichtpunt. De entree voor dit punt is 5K en daarnaast betaal je nog 10K parkeerkosten. 

Tad Hang-waterval en Tad Lo-waterval: Twee krachtige watervallen

In tegenstelling tot Tad Suong, stroomt er in Tad Hang en Tad Lo juist heel veel water. Het gebied eromheen is rotsachtig en droog, maar de waterval is echt mega krachtig. Als je bij Tad Hang en Tad Lo aankomt, wordt je begroet met het luide geraas van het water dat naar beneden stort. Wat een volume stroomt hier doorheen!

De watervallen liggen zo dicht bij elkaar langs dezelfde waterstroom, dat ze bijna als één waterval gerekend zouden mogen worden.Er zijn meerdere bamboe bruggen waarmee je van de ene naar de andere kant van de rivier kunt, waardoor je een soort rondje kunt lopen en beide watervallen vanuit meerdere perspectieven kunt bewonderen. Zeker een aanrader!

Overnachten bij Fandee Island

Je brengt de nacht door in Tad Lo bij Fandee Island. Dit is een simpele accommodatie met een gedeelde badkamer, maar wel met een mooie ligging aan een meertje waar je ook kunt zwemmen. Het restaurant heeft zowel Franse als Laotiaanse keuken. De accommodatie bestaat uit een soort tent van hout, wat wel vrij warm kan worden. Parkeren kost 5k en is veilig.

Dag 2: Tad Lo naar Sabaidee Valley

Op de tweede dag van de Bolaven Plateau Loop, rijd je van Tad Lo naar Paksong. Het is ongeveer 80 km en duurt ongeveer 2-3 uur. De route onderweg is redelijk vlak en saai met weinig begroeiing, ondanks dat het landschap veel groener is dan de dag ervoor. Onderweg kun je een kleine omweg maken om wat meer heuvels en mooie natuur te zien.

Eenmaal aangekomen in Paksong kun je de koffieplantages en -proeverijen bezoeken. Het gebied staat bekend om zijn koffie, dus het is een must-see. Vervolgens kun je drie watervallen bezoeken: Tad Yuang, Tad Champee, & Tad Fane.

Tad Yuang

Tad Yuang is een prachtige waterval die je kunt bereiken met een scooter voor 5.000 kip en een entree van 20.000 kip. Er zijn hier meerdere restaurantjes en toeristenwinkels. Er is ook een soort picknickplek met gras en riviertjes waar je je voeten in het heldere water kunt dippen. Je komt aan bij de bovenkant van de waterval waar ook veel koffieplanten staan. Het pad naar de voet van de waterval is overwoekerd, maar je moet erlangs om de waterval te kunnen zien. 

De waterval bestaat eigenlijk uit twee delen, vergelijkbaar met de Sekumpul-waterval op Bali. Aan de onderkant waaiert de waterval helemaal uit over de rotsen te midden van een groene wand die helemaal begroeid is met bananenbomen en andere planten. Je kunt helemaal naar de voet van de waterval lopen via wat trappen. Je wordt dan lichtelijk nat gesproeid door de miezer van de waterval, een erg prettige ervaring op een hete dag in Laos. 

Tad Champee

Tad Champee is een waterval die je bereikt na een hobbelige, onverharde weg van 2 km tussen de koffieplantages. Deze spot is wat lastiger te vinden, maar de ingang vanaf de hoofdweg is tegenover Tad Fane. Het kost 5.000 Kip om de scooter te parkeren en de entree is 10.000 kip. Er is slechts één restaurant in de buurt. 

Naar de waterval is het ongeveer 10 minuten lopen vanaf de parkeerplaats. Je loopt tussen de koffieplantages en je ziet opvallend veel libellen. De waterval is niet erg hoog, maar heeft een prachtige poel met helder water om in te zwemmen. Je kunt zo ook achter de waterval komen.

Tad Fane

Tad Fane is een populaire en toeristische waterval die bij een resort hoort. Er zijn veel restaurantjes en winkeltjes in de buurt. Je kunt er met een scooter parkeren voor 5.000 kip en de entree is 20.000 kip. 

De waterval bestaat uit twee stromen naast elkaar die uit twee verschillende riviertjes komen. De watervallen zijn enorm, zó hoog dat je niet eens de hele waterval kunt zien vanaf het uitzichtpunt. Om de hele waterval te kunnen bewonderen, moet je ziplinen. Je kunt de schaal van die waterval heel goed inschatten als je een heel klein stipje, oftewel een ander mens, voorbij ziet ziplinen. 

De zipline is relatief prijzig (590.000 Kip, ongeveer €35) maar het is wel een spannende en unieke ervaring. Maar ook als je niet gaat ziplinen kan is het fantastisch om hier het uitzicht te bewonderen. Door de populariteit van deze waterval kan het druk worden, maar desondanks blijft het een leuke plek om te bezoeken.

Overnachten bij Sabaidee Valley

Als suggestie voor een leuke accommodatie raden we Sabaidee Valley aan. Het hotel is vrij groot en in het weekend erg populair bij Aziatische toeristen die hier graag hun Instagram foto’s maken. De kamer is echter comfortabel, het zwembad is werkelijk fantastisch en het uitzicht is fenomenaal!

Dag 3: Sabaidee Valley naar Pakse 

Wat je op dag 3 van deze trip doet, hangt af van wat je op dag 2 hebt kunnen doen. Als je niet alle bovengenoemde watervallen hebt kunnen bezoeken op dag 2, dan kun je dat op dag 3 altijd nog doen. 

Is het je wel gelukt om alle watervallen rondom Paksong te zien? Dan kun je na een relaxte ochtend in Sabaidee Valley op je gemakje naar Pakse rijden. Je zou er ook nog voor kunnen kiezen om meer oostelijk gelegen watervallen te bezoeken, maar als je dat wil kun je misschien beter voor de uitgebreide loop gaan (je zou dan op dag 2 niet richting Paksong, maar naar Honglai gaan).  

De Pakse Loop zelf rijden? Dit zijn de basics

Wil jij ook de Pakse Loop rijden en het avontuurlijke Bolaven Plateau ontdekken tijdens je reis door Laos? Dan heb je natuurlijk wel wat voorbereiding nodig. Hier zijn de basics die je moet weten voordat je op pad gaat.

Hoe kom je in Pakse?

Pakse is de uitvalsbasis voor de Pakse Loop. De meest voor de hand liggende manier om Pakse te bereiken is met de bus. Vanuit heel Laos en sommige plekken in Thailand, Vietnam en Cambodja vertrekken er dagelijks bussen naar Pakse.

Er zijn ook directe binnenlandse vluchten tussen Pakse en Vientiane of Luang Prabang. Deze vluchten zijn in verhouding redelijk duur, maar Lao Skyway, de budgetlijn van Lao Airlines, enkele keren per week heeft zeer betaalbare vluchten. Vanuit Pakse zijn er ook directe internationale vluchten van en naar Siem Reap (Cambodja) en Ho Chi Minh City (Vietnam). 

Accommodatie regelen

Er is op de Thakhek Loop niet heel veel (goede) accommodatie, dus het is slim om het vooraf vast te leggen. Als je de Pakse Loop gaat rijden, is het aan te raden om een dag voor vertrek al in Pakse te verblijven, zodat je uitgerust aan de reis kunt beginnen.

In het centrum van Pakse vind je Sanga Hostel, een betaalbaar hostel met een goed restaurant. De kamers zijn eenvoudig maar comfortabel. Voor een andere betaalbare optie kun je terecht bij 1918’s Hostel, gelegen naast Wat Luang. Als je op zoek bent naar een hotel, dan is Intouch Riverside een goede optie met een geweldig uitzicht over de rivier vanaf het zwembad op het dak. Hier kun je genieten van een uitgebreid ontbijt en nette, comfortabele kamers. Als je een iets ruimer budget hebt, dan is Athena Hotel de beste optie. Dit heerlijke hotel heeft een prachtig zwembad met een groen en bloemrijk decor, en biedt ruime en comfortabele kamers met leuke balkonnetjes. Het ontbijt is hier erg uitgebreid en zal je zeker energie geven voor je avonturen op het Bolaven Plateau. 

De eerste nacht van de loop slaap je in het plaatsje Tad Lo. Veruit de beste optie in die plek is Fandee Island Tad Lo. Deze unieke accommodatie ligt op een eilandje omgeven door prachtige natuur. De bungalows zijn eenvoudig maar comfortabel en schoon. Wij vonden het eten bij het restaurant erg lekker, ook al is het iets prijziger. Een alternatief is Tadlo Lodge, maar daarvan zijn de reviews niet altijd even positief. 

De tweede nacht slaap je in het dorp Paksong. Daar wil je absoluut naar het Sabaidee Valley Resort. Daar geniet je van fijne kamers en een schitterend uitzicht vanaf het zwembad. Het eten is simpel, maar prima. De locatie is ook top want je zit echt dichtbij een paar leuke watervallen. Als je maximaal één nachtje op het Bolaven Plateau wil slapen, slaap dan hier. 

Scooter huren

Je kunt de tocht rijden met een automatische scooter, of een semi-automatische. De laatste is goedkoper om te huren en ook fijner rijden in de bergen. Er zijn diverse bedrijfjes in Pakse waar je terecht kunt voor scooterhuur. Wij raden Miss Noy Motorbike Rental aan, gerund door een (Franstalige) Belg. Als borg geef je je paspoort of 1000 USD af, die netjes in een kluis wordt bewaard. Je betaalt pas achteraf dus je hoeft niet vooraf te weten hoeveel dagen je de scooter wil huren. Het nadeel is dat hij daardoor ook niet zeker weet hoeveel scooters hij de volgende dag tot zijn beschikking heeft om te verhuren. Om teleurstelling te voorkomen, is het belangrijk om vooraf te reserveren. Ga langs bij het bedrijf om jezelf op de wachtlijst te laten plaatsen, het verhuren gaat de volgende ochtend op basis van je plek op de wachtlijst. Je kunt hier ook de avond van te voren een gratis briefing bij wonen waarbij je ook een kaart krijgt van het gebied.

Wat doe je met je bagage tijdens het rijden?

Tijdens de Pakse Loop zal je verschillende nachten onderweg doorbrengen en je wil natuurlijk niet de hele rit met je grote backpack achterop rijden. Het is daarom belangrijk om te bedenken wat je met je bagage doet. De meeste hotels en hostels in Pakse bieden de mogelijkheid om je bagage achter te laten tijdens de tocht. Ook bij de scooter verhuurbedrijven kun je vaak je bagage stallen. Zo hoef je alleen de noodzakelijke spullen mee te nemen.

Beste reistijd voor het Bolaven Plateau

De maanden november tot en met april vormen het droge seizoen. In die periode heb je de minste kans op regen, maar zijn de watervallen ook minder vol en is de natuur op plekken dor en droog. De temperaturen zijn wel aangenaam. De maanden maart en april zijn het droogst en je hebt kans dat de watervallen zelfs helemaal droog staan. 

Het regenseizoen begint ergens in mei en duurt tot oktober. In deze maanden staan de watervallen er op hun mooist bij en ook de begroeiing is groener. Het nadeel is dat het wegdek erg nat is en off-road plekken minder of zelfs helemaal niet te bereiken zijn. 

Dit was het beste van het Bolaven Plateau in 3 dagen en 2 nachten. Wil je meer lezen over dit unieke land en de bijzondere bestemmingen? Check hier dan al onze artikelen over Laos.