• Menu
 • Menu

Thakhek Loop: De ultieme roadtrip door landelijk Laos

De Thakhek Loop, ook wel de Konglor Loop, is een spectaculaire scootertocht door afgelegen gebieden van Laos. In drie volle dagen verken je tal van grotten, heerlijke zwemplekken en mooie uitzichtpunten.

Een van de hoogtepunten is een bezoek aan de Konglor Cave, wat een van de grootste grotten ter wereld is en je met een bootje doorheen kunt varen. Het is een avontuur vol met sociale reizigers, mooie avonden en even zo mooie scooterroute. Kortom, de Thakhek Loop hoort zeker thuis op een route voor Laos

Het plannen van de Thakhek loop roept bij veel reizigers echter flink wat vragen op. Logisch, want je kunt ‘m op vele manieren doen en uitbreiden. Om de loop optimaal te beleven is het belangrijk dat je je vooraf goed inleest zodat je kunt kiezen voor wat je aanspreekt. 

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de Thakhek loop. Uiteraard de hoogtepunten maar ook routeopties voor 3 of 4 dagen, fijne lunchplekken, de beste accommodaties en nog meer handige tips over scooterhuur, veiligheid en wat je kunt verwachten op de loop. 

Hoe kom je van en naar Thakhek? 

Het stadje Thakhek is waar je de loop begint. Het ligt op ongeveer 8 uur rijden van Vientiane en 7 uur rijden van Pakse. De VIP bus vanuit Vientiane heeft erg weinig beenruimte, dus een slaapbus kan een goede optie zijn. Vanuit Pakse is er ook een nachtbus, een lokale dagbus of een combinatie van minibusjes met een overstap in Savannakhet.

Na de loop nemen veel reizigers een nachtbus naar Vientiane of Pakse. Deze vertrekken allemaal laat zodat je meer dan genoeg tijd hebt om je scooter in te leveren en te eten. Een andere optie is om nog een nachtje te slapen in Thakhek en de volgende dag met een dagbus verder te reizen. Maar Let op: Alle bussen vanuit Thakhek kunnen pas op de dag zelf geboekt worden. 

Slapen in Thakhek

In Thakhek zijn twee goede hostels: La Casa en Naga hostel. La Casa heeft iets meer een partysfeer en Naga is juist lekker rustig. Het is net waar je zin in hebt.

Meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Laos!

Scooter regelen voor de loop

Je hoeft niet vooraf een scooter te reserveren. Als je op tijd in Thakhek aankomt, kan het uiteraard geen kwaad om je scooter alvast te regelen zodat je de volgende dag op tijd kunt vertrekken. Zijn de verhuurbedrijven al dicht? Zorg dan dat je de volgende dag om 7.30 op de stoep staat om de meeste kans te hebben op een scooter. 

De meeste bedrijven verhuren twee type scooters: automatisch of semi-automatisch. Die laatste is goedkoper, maar je moet wel zelf schakelen. In tegenstelling tot de Ha Giang Loop in Vietnam, is deze loop prima te doen met een automatische scooter. 

Reken op ongeveer €7 – €10 per dag. Als borg is het helaas wel verplicht om je paspoort achter te laten, wat trouwens in de rest van Laos ook het geval is.

Planning voor de Thakhek Loop: Hoeveel dagen en waar slapen? 

Je hebt minimaal 3 volle dagen nodig om de hele route te rijden. Dat betekent dat je twee nachten op de loop slaapt. Gebaseerd op onze eigen bevindingen en die van andere reizigers zouden we dit aanraden: 

Route voor 3 dagen / 2 nachten 

 1. Eerste dag: Thakhek – Thalang
 2. Tweede dag: Thalang – Konglor
 3. Derde dag: Konglor – Thakhek 

Route voor 4 dagen / 3 nachten 

 1. Eerste dag: Thakhek – Thalang
 2. Tweede dag: Thalang – Konglor
 3. Derde Dag: Konglor omgeving verkennen
 4. Vierde dag: Konglor – Thakhek 

Meer hoogtepunten van Laos ontdekken? Bekijk hier 18 highlights van Laos.

Uitbreidingen en variaties

Je kunt de loop uitbreiden of variëren als je echt buiten de gebaande paden wilt gaan. Zo kun je off road gaan en nog een loop toevoegen aan de loop. Je doet er dan 2 dagen langer over. Hostel La Casa heeft meer info over deze uitbreiding.

Een andere optie is om je scooter mee te nemen door de Konglor Cave. Vanaf de andere kant van de grot kun je een afsnijroute nemen. De conditie van de weg is wel matig, dus vraag lokaal na of het verstandig is. 

De Thakhek loop “scam”

Als je de loop aan het rijden bent hoor je van iedereen het verhaal dat terug rijden via de “snelweg” een slecht idee is. Het zou gevaarlijk en saai zijn. Het gevolg is dat veel reizigers vanaf Konglor Cave dezelfde weg helemaal terug rijden. Je doet er dan zo’n 6-8 uur over zonder pauzes. Dit kan een optie zijn als je graag nog een keer in het Sabaidee Guesthouse wil slapen. 

De waarheid over de snelweg is echter dat de weg prima is en het wegdek grotendeels vernieuwd is. Daarnaast is de route vanaf Konglor naar de snelweg ook erg mooi en kom je langs het spectaculaire uitzichtpunt The Rock. Vanaf Konglor naar Thakhek is via deze route ongeveer 4 uur rijden, exclusief pauzes. Een stuk beter te doen dan helemaal terug rijden.

Waarom bestaat deze leugen? Als je dezelfde weg terug rijdt, moet je je geld ook dubbel uitgeven. Omdat je in één dag niet terug wil / kan rijden heb je nog een overnachting en een dag scooterhuur nodig. 

Maak je eigen plan, maar weet dat het prima te doen is om via de hoofdweg terug te rijden.

Slaapplekken tijdens de loop

Je hebt drie slaapplekken nodig om de loop te doen, het is verstandig dit vooraf vast te leggen aangezien de goede opties vaak vol zitten.

Hoogtepunten en andere stops tijdens de Thakhek Loop

Wat kom je allemaal tegen onderweg en wat zijn de leukste plekken om te stoppen? Dat lees je hieronder!

Thakhek

Thakhek is een aangenaam stadje met brede wegen en een Frans Koloniale bouwstijl. Hier vind je een mooie tempel die een lugubere gebeurtenis herdenkt en een paar leuke cafés. Het gezellige stuk is aan de rivier, vanwaar je uitkijkt op Thailand. Hier vind je een simpel restaurant met mooi uitzicht. In de stad is verder niet veel te zien, dus meer dan een of twee nachten is niet nodig.

Dag 1: Thakhek – Thalang

Op de eerste dag van de Thakhek Loop heb je de kans om een paar grotten, een mooie rivier om in te zwemmen en een waterval te bezoeken. Verder is het prima rijden op de goed geasfalteerde weg. Er rijden redelijk wat vrachtwagens, maar die verdwijnen zodra je na ongeveer 60km rijden de kruising met Nakai voorbij bent. Dan begint het echte genieten. Je rijdt in de gouden zonnestralen van de namiddag over een bochtige bergpas naar het dorpje Thalang. Het laatste stuk van de pas kom je door een onwerkelijk landschap waar je kilometers lang honderden dode bomen in het water ziet staan. Dit gebied staat bekend als “The Flooded Forest”. Hieronder de beste stops van dag 1 in de volgorde zoals je ze tegenkomt: 

Buddha Cave

Het verhaal van deze cave gaat dat een local in 2004 een ingang spotte en besloot naar binnen te gaan. Tot zijn verbazing vond hij daar een groot Boeddhabeeld en nog 200 kleinere beelden. Niet helemaal zeker of het een droom of realiteit was, hield hij de ontdekking eerst een week voor zichzelf. Na een week besloot hij samen met een aantal dorpsgenoten toch weer te gaan kijken en uiteraard stonden de Boeddhabeelden er nog. Het verhaal is misschien beter dan de grot, maar het is zeker een bezoekje waard. 

Een leuke toevoeging bij de Buddha Cave is bootje varen. Onder de grot waar de beelden staan is namelijk een ander stuk grot waar je in kunt varen. Een local brengt je zijn roeiboot de grot in waar je in alle rust de bijzondere rotsformaties kunt bekijken. De boot kost 10.000 Kip per persoon, dus daar hoef je het niet voor te laten. 

Tham Pa Sueam

Deze grot bereik je vanaf dezelfde parkeerplaats als de Buddha Cave. Het wandelingetje er naar toe (800m) is fijn en erg rustgevend. Onderweg kom je langs een groot meer. De grot zelf is leuk omdat er een groot helder water voor ligt waar je in kunt zwemmen. Sterker nog, je kunt een heel stuk de grot in zwemmen als je wil. Wij hebben het gelaten omdat er wat vies spul op het water lag, maar het ziet er uit als een mooi avontuur. 

Xieng Liap Cave

Dit is een veel kortere stop dan de Buddha Cave omdat deze vlak aan de weg ligt. De grot is de moeite waard omdat hij heel groot is en je er zonder lamp in kunt lopen. Er is ook een parcours van hangbruggen tussen de bomen. Dat ziet er enigszins suf uit, maar het vangnet vlakbij de grot is toch best tof. 

Tha Fa lang

Tha Fa Lang is een heerlijk plekje voor lunch en een verfrissende duik. Langs een mooi groen blauw stuk rivier staan hutjes waar ook locals graag komen (inclusief hun Laotiaanse house muziek). Er is een café met goede koffie en je kunt er vers gegrilde vis eten in een schitterende setting. 

Andere stops langs de route op dag 1

Je kunt de loop zo snel of langzaam doen als je zelf wil. Als je enigszins vroeg vertrekt (rond 9.00) kun je ook nog zeker 1-2 van de onderstaande stops doen:

 • Tham Nang Aen Cave is een andere grot maar met allerlei kleuren verlichting waar je ook in kunt varen. Het voelt iets meer gemaakt dan andere grotten en is bovendien duurder.
 • Song Sa Waterfall is een multi-level waterval waar je leuke wandelingen kunt maken. Hij staat droog in droge seizoen, maar je kunt wel zwemmen in de poelen. 
 • Orchid Path is een kleine wandeling naar een uitzichtpunt dat uitkijkt over het Nikai reservoir. 

Sabaidee guesthouse 

Sabaidee guesthouse is dé plek om te slapen in Thalang. Het is er super sociaal en elke avond is er een steengoede bbq rondom een kampvuur. Je kunt biertjes drinken en ervaringen uitwisselen met mensen die op de terugweg zijn van de loop. Er is accommodatie in dorms, privékamers en tenten. Reserveren doe je via whatsapp. Het is wel belangrijk dat je een eventuele reservering een dag of twee van tevoren nogmaals bevestigt, want het gaat nog weleens mis helaas.

Er zijn ook andere hotels op loopafstand, mocht het Sabaidee Guesthouse vol zitten. Als je elders verblijft voel je dan ook vrij om mee te doen met de bbq. 

Dag 2: Thalang – Konglor

Dag 2 heeft een paar goede stops en prachtige bergpassen. Het begint met een groot stuk rijden langs de Flooded Forest met de dode bomen die je op dag 1 ook al ziet. Daarna is het een heel stuk niet zo waanzinnig boeiend, totdat je bij Dragon Cave in de buurt komt. Vanaf dat moment is het fantastisch rijden met mooie uitzichten, een heerlijke zwemplek en slingerende bergwegen (rij extra rustig als het geregend heeft, het wegdek is spekglad). Zodra je het dorp Nahin bereikt is het nog zo’n 40 kilometer gassen op een goede weg waar je een paar oude bruggen passeert en tussen hordes overstekende koeien slalomt naar je accommodatie. Hieronder vind je de meest populaire stops die je tegenkomt op het stuk van Thalang naar Konglor. 

Boeddha sculptuur

Je zou er bijna voorbij rijden maar op de weg van Thalang ligt ineens in de bocht een Boeddha uitgehakt in de rotsen. Een leuke fotostop. 

Dragon Cave

Dit is een mooie grot om even doorheen te gaan. Het eerste stuk is het plafond erg laag waardoor je gebukt moet lopen. Dan kom je ineens in een gigantische kamer met prachtige rotsformaties. Even daarna klim je de grot uit naar een mooi uitzichtpunt. Vooral na regenval kan dit erg glad zijn, dus goed schoeisel is handig (niet noodzakelijk). 

Bovendien is dragon cave een uitstekende plek voor lunch. Het eten is goedkoop, lekker en wordt snel geserveerd. 

Cool Pool 

Op ongeveer 20 minuten rijden van Dragon Cave vind je Cool Pool. Deze kraakheldere waterbron is inderdaad erg koel en een geweldige plek om een verfrissende duik te nemen. De weg ernaartoe is ook spectaculair met de dieprode aarde die afsteekt tegen een gigantische rotswand. Tip: Op 500 meter van de ingang is een restaurant waar je ijskoude biertjes kunt halen om op te drinken bij Cool Pool. 

Let op als je Maps.me gebruikt voor navigatie. De eerste afslag is verkeerd aangegeven. Deze weg is erg modderig en de kans is groot dat je scooter vast komt te zitten of dat je valt. Volg gewoon de borden langs de kant van de weg en je zit goed. 

Bergpas tussen Tha Bak en Na Hin

Dit is een serieus mooi stuk om te rijden met prachtige groene bebossing. In tegenstelling tot het soms dorre landschap in de vallei is dit echt mooi groen. De wegen zijn goed maar glad, zeker na regenval. Rij dus voorzichtig in alle steile en scherpe bochten. 

Spring River Lodge 

Spring River Lodge is een van de beste accommodaties in de buurt van Konglor Cave. Je hebt een schitterend uitzicht op de rivier en de groene vallei. De staf is super vriendelijk en je kunt er kajakken, zwemmen in een kleine lagoon en nog veel meer. Mocht je tijd hebben, blijf hier dan zeker twee nachten slapen. 

Dag 3: Konglor Cave – Thakhek

Als je bij Spring River Lodge slaapt kun je je dag op twee manieren beginnen: (1) met ontbijt of (2) met een stukje zwemmen in een natuurlijke lagune. Kies je voor dat laatste, steek dan de rivier over naar een kleine inham. Daar is het water een stuk frisser dan in de rivier.

Het hoogtepunt van deze dag (en misschien wel de hele loop) is de Konglor Cave. Deze grot is echt GIGANTISCH en het duurt ongeveer twee uur om er met de boot doorheen en terug te varen. Op sommige plekken stap je even af en loop je om bijzondere stukken te bekijken. De bootbestuurder haalt je daarna weer op. Het is echt zo knap hoe zij met slechts een hoofdlamp en wat oranje boeien als hulpmiddel door deze pikke donkere grot kunnen navigeren. 

Na de Konglor Cave kun je op drie manieren terug rijden naar Thakhek. Welke je kiest bepaalt wat je onderweg ziet en beleeft:

 • Optie 1: Je rijdt via de snelweg terug en komt dan langs de Rock Viewpoint, waar je ook kunt ziplinen. Na de bergpas blijft de weg zeer aangenaam en vermakelijk om te rijden. Eenmaal op de snelweg is het gewoon gassen, maar het gebied is nog steeds mooi. Het is niet zoals een snelweg in Nederland. Een tip is om op de snelweg (2 uur) een lekkere playlist aan te zetten. 
 • Optie 2: Je rijdt dezelfde weg terug als dat je heen gereden bent. Een goede optie als je bepaalde plekken op de heenweg hebt gemist. Je moet dan echt vroeg beginnen bij Konglor want het is een lange weg om terug te rijden. Alternatief zou zijn om nog een nacht te slapen in Thalang. 
 • Optie 3: Je neemt je scooter mee door de grot. Ja, dat lees je goed: je kunt je scooter op de boot meenemen door de grot. Vanaf het dorp waar je uitkomt loopt een onverharde weg, maar dat schijnt wel erg uitdagend te zijn. We hebben dat niet gedaan, dus laat vooral weten hoe het was als je het wel doet! 

Praktische vragen over de Thakhek Loop

Wat doe je met je bagage tijdens de loop? 

Je laat je grote rugzak achter bij de accommodatie in Thakhek en neemt een kleine rugzak mee met benodigdheden voor drie dagen. Onder het zadel van je scooter kun je nog wat extra spullen meenemen. 

Kun je pinnen langs de Thakhek Loop? 

Ja, er is een aantal pinautomaten maar lang niet in elke plek. Makkelijker is het om voldoende cash mee te nemen voor een aantal dagen.

Kun je makkelijk tanken langs de Thakhek Loop? 

Het valt best tegen hoe makkelijk je kunt tanken langs de Thakhek Loop. Er zijn niet veel tankstations. Toch hoef je niet bang te zijn dat je stil komt te staan. Tank standaard aan als je op minder dan een halve tank rijdt, dan kom je nooit in de problemen. 

Is de Thakhek Loop te doen als je geen scooter ervaring hebt? 

Zeker! Het wegdek is erg goed en niemand verplicht je om gelijk op maximale snelheid van de scooter te rijden (80-100 km/u). Rij rustig in de bochten en op grindwegen, en voorkom dat je moet remmen in bochten.

Daarnaast, mocht je vallen en rustig rijden, dan hoef je niet bang te zijn dat je gelijk een nieuwe scooter hoeft te betalen. Verwacht een bedrag tussen de 10 en 30 euro voor een paar (flinke) krassen.

Hoeveel kost de Thakhek Loop ongeveer?

Reken op de loop op ongeveer €40 per dag p.p. Een paar typische kosten (los van eten en drinken): 

 • Scooterhuur: €6,50 – €10 per dag
 • Benzine: In totaal 12-15 liter tegen huidige prijs
 • Accommodatie: €5 – €15 per nacht p.p. afhankelijk van dorm/tent/privé. 
 • Entreegelden: Meestal €0,30 – €2, maar Konglor Cave is +/- €6,50 p.p. Reken op ongeveer €12 – €15 aan entreegelden in totaal. Wil je ook gaan ziplinen komt hier nog €30 bij.

Ik reis alleen, is het leuk om in je eentje te rijden? 

Ja absoluut, je ontmoet heel veel mensen tijdens deze rit. Er zijn veel soloreizigers dus je ontmoet heel makkelijk mensen. 

Ik wil niet op een scooter, zijn er alternatieven voor de Thakhek Loop? 

Ja, je kunt de loop ook met de auto doen. Veel Israeli doen dat omdat ze via groepsapps altijd de hele auto vol krijgen. Autohuur is €60 – €80 per dag. 

Nog meer lezen over Laos? Check hier al onze artikelen over dit prachtige land!