• Menu
  • Menu

Vientiane: Bezienswaardigheden in de relaxte hoofdstad van Laos

Vientiane is de hoofdstad van Laos en in tegenstelling tot andere hoofdsteden, is het een vrij relaxte plek. De straten zijn ruim opgezet en het verkeer gedraagt zich oké. Op veel plekken staan statige panden en verspreid door de stad liggen enkele leuke bezienswaardigheden. 

Toch is Vientiane geen stad waar je per se heel warm van wordt. Zeker niet als je net uit Vang Vieng of Luang Prabang komt. Het is geen stad om voor om te reizen, maar als je er tijdens je reis door Laos toch langskomt, kun je je prima een dag of twee vermaken. 

Wat leuk is om te doen in Vientiane? Lees snel verder en ontdek de mooiste tempels, beste cafés en een aantal unieke bezienswaardigheden in Vientiane. 

Bekijk de Arc de Triomphe van Laos: Het Patuxai monument 

Het Patuxai monument staat bekend als de Arc de Triomphe van Vientiane. Gezien het ontwerp van het gebouw is dat ook niet zo gek, al heeft het met de mythische wezens en het bijzondere plafond ook zeker Laotiaanse kenmerken. Het werd gebouwd tussen 1957 en 1968 ter nagedachtenis aan de soldaten die sneuvelden in de strijd voor onafhankelijkheid van Frankrijk. Vanaf de top van het gebouw heb je mooi uitzicht over het park en de grote lanen rondom het monument. 

Ga naar het symbool van Vientiane: Pha That Luang (De gouden stoepa)

De That Luang Stupa is het symbool van de Laotiaanse onverzettelijkheid en het boeddhisme in Vientiane. Het woord betekent letterlijk “grote gouden stoepa” en dat is ook wat het is. De tempel werd meerdere keren verwoest en bestolen van al het goud, maar steeds werd de tempel opnieuw gerestaureerd, voor het laatst na de tweede wereldoorlog. 

Je betaalt een kleine entree om het tempelcomplex binnen te gaan. Daar vind je behalve de grote stoepa ook nog wat andere tempels, stoepa’s en vertrekken van monniken. Gaat het je vooral om die grote gouden stoepa? Vanaf buiten het complex kun je ‘m ook prima bewonderen. 

Meer hoogtepunten van Laos ontdekken? Bekijk hier 18 highlights van Laos.

Leer meer over de ‘Secret War’ in het COPE visitor centre 

In de jaren 60 en 70 is Laos zwaar gebombardeerd door de Amerikanen. Zo zwaar zelfs dat Laos per hoofd van de bevolking het meest gebombardeerde land ter wereld is. Tussen 1964 en 1973 viel er gemiddeld elke 8 minuten een bom op Laos. Veel van deze clusterbommen zijn niet ontploft en liggen nog steeds in de grond. Het COPE Visitor center laat heel confronterend zien hoe deze onontplofte bommen jaarlijks nog steeds slachtoffers maken. Het is een minder vrolijk bezoek, maar wel goed om te zien als je meer wilt weten over deze donkere bladzijde in de geschiedenis van Laos. 

Bekijk de Wat Si Muang tempel

In Vientiane staan een aantal tempels die de moeite waard zijn tijdens een rondje door de stad. De Wat Si Muang tempel is de mooiste (en meest kitscherige). Tijdens een korte stop bewonder je de mooie buitenkant, bekijk je Boeddhabeelden binnenin de tempel en loop een rondje over het complex. Deze tempel is goed te combineren met het COPE bezoekerscentrum dat er praktisch naast ligt. 

Andere tempels in het centrum die je wellicht wilt bekijken zijn Haw Phra Kaew en Wat Si Saket

Struin over de Vientiane nightmarket 

Er zijn ‘s avonds meerdere kraampjes op straat, maar als je het hebt over ‘de’ nightmarket wordt de markt aan de boulevard bedoeld. Een ontspannen wandelingetje langs de Mekong rivier is altijd een mooie kans om het lokale leven even in je op te nemen. Vooral de zonsondergangen zijn prachtig in Vientiane.

Deze gigantische avondmarkt is een verzameling van kleding, sieraden en crocs. Het is prima om even overheen te lopen, maar verwacht hier geen nightmarket zoals in Luang Prabang.

Ga restaurants en bars scouten in het gezellige gedeelte van Vientiane

In het gezellige centrum van Vientiane vind je veel leuke cafés en restaurants. Dit is oprecht een gezellig deel van de stad waar elke wereldkeuken goed vertegenwoordigd is. Wij vonden La Terrasse een erg fijn plekje met lekkere broodjes, pasta en salade.  Daarnaast is ook Kaogee Le Triomphe vlakbij het Patuxai monument een leuk restaurant.

Maak een uitstapje naar het Buddha Park

Voor een unieke ervaring in Vientiane moet je zeker een uitstapje maken naar Boeddhapark. Dit park ligt op een half uurtje rijden buiten het centrum. Je vindt er meer dan 200 boeddhistische en hindoeïstische beelden en andere kunstwerken, maar ook een meditatietuin, visvijver en restaurant. Is het echt heel leuk? Als je maar één of twee dagen in Vientiane hebt, focus dan op de andere dingen. Heb je wat langer de tijd in Vientiane dan is een bezoekje aan deze opmerkelijke plek een leuke invulling voor een ochtend of middag. 

Slapen in Vientiane: Leuke hostels en hotels 

Het leukste hostel in Vientiane is Barn 1920s Hostel met fijne dorms, mooie gemeenschappelijke ruimtes en karakteristieke ramen en deuren. Als je zin hebt in een kopje koffie haal je die in het café dat erbij hoort. Voor grotere trek hoef je de deur maar uit te lopen en is er ruime keuze aan restaurants.

Privékamers in het gezellige gedeelte van Vientiane zijn wat prijziger, maar Bloom Boutique Hotel & Cafe is een prima optie. Je slaapt er in stijlvolle en ruime kamers op een steenworp afstand van de nightmarket en veel leuke restaurants. 

Vind je het niet erg om wat verder te lopen en ben je op zoek naar een goede kamer met een beperkt budget? Patuxay Place, op loopafstand van het Patuxai monument, heeft mooie kamers voor niet al te veel geld. 

Reizen naar Vientiane

Vientiane ligt vlakbij de grens met Thailand en is goed verbonden met de rest van Laos, Thailand en Vietnam. Je kunt er met de trein, bus of vliegtuig komen. 

Als je vanuit Vang Vieng of Luang Prabang komt, is de trein verreweg de meest comfortabele optie. Met de nieuwe Chinese hogesnelheidstrein ben je binnen een uur in Vang Vieng en binnen twee uur in Luang Prabang. Het is ietsje duurder dan met de bus, vooral omdat je ook nog naar het treinstation moet komen met een tuk-tuk. Een groot voordeel is wel dat je niet misselijk wordt onderweg en het veel sneller gaat dan met de bus.

Meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Laos!

De goedkoopste optie is om met de bus te reizen. Minibusjes en lokale bussen zijn verbonden met praktisch elke plek in Laos. Naar Vang Vieng doe je er ongeveer 3 uur over. Reis je verder naar het zuiden dan is Thakhek (voor de Thakhek Loop) in 6-8 uur te bereiken (de vipbus is niet echt vip overigens). Internationale verbindingen zijn er met steden als Hué en Bangkok. 

De laatste manier om in Vientiane te komen is met het vliegtuig. Er zijn directe verbindingen met binnenlandse bestemmingen als Luang Prabang en Pakse. De vlucht naar Pakse is erg goedkoop met Lao Skyway, maar die vliegt maar twee keer per week. Er zijn ook directe verbindingen met internationale bestemmingen als Bangkok, Hanoi, Phnom Penh en enkele Chinese steden

Dit waren onze tips voor het gemoedelijke Vientiane! Benieuwd naar meer tips voor Laos? Lees hier al onze artikelen!