• Menu
  • Menu

Nong Khiaw, het meest relaxte dorp van Laos

Nong Khiaw is een heerlijk plekje op zo’n 3 uur rijden ten noorden van Luang Prabang. Omringd door puntige bergen en gelegen aan de diep groenblauwe Nam Ou rivier is dit een paradijs voor reizigers die rust, avontuur en natuur zoeken. 

Van kayaktrips tot uitdagende (sunrise) hikes en van spannende grotten tot ontspannende stoombaden, in Nong Khiaw vind je het allemaal. Het is zo’n plek waar je alles te voet doet omdat alles dicht bij is en je de tijd hebt. Nong Khiaw is de ideale plek om meer te zien tijdens je rondreis door Laos dan alleen dan populaire plekken als Luang Prabang en Vang Vieng

Nong Khiaw biedt de perfecte afwisseling tussen inspanning en ontspanning! Hier zijn 8 leuke dingen om te doen in Nong Khiaw en handige tips voor leuke slaapplekken en vervoer. 

Loop een rondje door de stad

Na de hobbelige rit van Luang Prabang heb je vast trek gekregen. Maak daarom eerst een wandelingetje door het centrum en ga op zoek naar een café dat je aanspreekt. CocoHome heeft lekkere smoothies en het ernaast gelegen Café Couleur heeft ook een zeer uitgebreide kaart. Delilah’s heeft lekkere taartjes. 

Aan de andere kant van de brug vind je Home Coffee die volgens eigen zeggen de beste koffie van Nong Khiaw serveert. Ook Pizza & Pasta is een goede plek. 

Veel meer dan cafés, reisbureaus en wat lokale winkels zal je niet vinden in het centrum van Nong Khiaw, maar dat is ook de charme. Gewoon rustig rondwandelen, beetje scouten waar je wilt avondeten en een paar foto’s maken. Je mag op reis toch ook rustig aan doen? Het centrum van Nong Khiaw is daar in ieder geval uitermate geschikt voor. 

Klim naar het uitzichtpunt op Pha Daeng Peak (met zonsopkomst)

Een van de grootste attracties van Nong Khiaw is de Pha Daeng Peak en het ware spektakel dat zich daar (bijna) elke ochtend afspeelt. Na een pittige klim van zo’n 45 tot 90 minuten kom je bij een uitzichtpunt waarbij je uitkijkt over een zee van wolken en een paar bergtoppen die door het wolkendek heen prikken. Het is zo’n ongelooflijk belonende ervaring om na een flinke inspanning bij de top te komen en eigenlijk alleen maar “wow” te kunnen denken. Echt een van de absolute hoogtepunten van Laos.

Je kunt het viewpoint de hele dag bezoeken, maar alleen in de ochtend zie je het dichte wolkendek. Als je de zon boven de wolken wilt zien opkomen, moet je zeker rond 5:45 beginnen aan de trail. Blijf je liever even liggen? Dan is een uiterlijke start om 7.30 ook te doen, aangezien de wolken blijven hangen tot ongeveer 9:00. 

Het viewpoint is ook populair met zonsondergang, maar de weg naar beneden is dan minder fijn. Het is namelijke pikkedonker en zonder goede zaklamp is het steile en soms rotsige pad niet ideaal (of ronduit gevaarlijk). Een camping trip is beter als je de zonsondergang én zonsopgang wilt zien. Dit kun je in het dorp zelf regelen. 

De entree voor het pad bedraagt 20K. Omdat je op weg naar boven veel zweet is het handig om droge kleding mee te nemen als je wilt blijven chillen op de top.

Doe een tour (naar Muang Ngoi en/of 100 waterfalls)

Het hele centrum van Nong Khiaw bestaat uit cafés en reisbureaus die min of meer hetzelfde soort tours aanbieden. Het irritante is dat ze allemaal hun eigen tours doen en dat de prijs per persoon afhangt van hoeveel mensen er meegaan. Je ziet daarom bij elk bureau een krijtbord met daarop de tour en hoeveel mensen zich al hebben aangemeld. Kortom, je weet vooraf nooit hoeveel je precies betaalt. Het beste check je ter plekke welke bureaus je aanspreken en welke tours enigszins vol zitten. 

De meeste tours vanuit Nong Khiaw zijn dagtours of tours van 1-2 nachten waarbij je gaat naar een combinatie van: 

  • Muang Ngoy
  • Een grot
  • Een waterval
  • Een organische boerderij 

Een aparte tour die veel wordt aangeboden is de 100 waterfalls trek. Hierbij trek je de jungle in en honderden kleine trapsgewijze watervallen ontdekt.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Laos!

Neem een stoombad en massage bij Sabai Sabai

Wat is er beter dan een massage? Een goed getimede massage! Laat die moegestreden spieren na de wandeling lekker los kneden en sluit af met een heerlijk kruidenstoombad. Die kruidenstoombaden zijn echt een ding in Nong Khiaw. Goed voor je lijf, leden en je mentale gesteldheid. 

Klim naar het Sleeping Woman viewpoint

Nog een pittige wandeling die je liever niet op dezelfde dag doet als de wandeling naar Pha Deng Peak. Het leuke aan dit viewpoint is dat je een mooi uitzicht hebt over het dorp en de rivier die eromheen krult. Het is daarom een viewpoint dat je beter overdag kunt doen als de wolken weg zijn. Met sunset zou ook kunnen, maar teruglopen in het donker is ook hier af te raden. Op sommige stukken heb je handen en voeten nodig om te klimmen en dat is in het donker niet fijn.

Kruip door Pha Kuang Cave 

Laos is het meest gebombardeerde land per hoofd van de bevolking. Tijdens de “secret war” dropte de Verenigde Staten tussen 1964 en 1973 een gigantische hoeveelheid bommen (2 miljoen ton). Ook de omgeving van Nong Khiaw is zwaar gebombardeerd en de inwoners konden niet anders dan schuilen in de grotten. 

Een van de grotten die onderdak bood was de Pha Kuang Cave. Het is vooral deze historische context die deze grot ongelooflijk bijzonder maakt. Als toerist kun je vandaag de dag de grot in om te ervaren hoe nauw de ruimtes zijn, maar moet je je voorstellen dat je geen keuze hebt. Sommige stukken zijn zo smal dat je je afvraagt hoe je daar doorheen past. Trek daarom kleren aan die vies mogen worden want sommige stukken moet je echt tijgeren. 

Word je al helemaal claustrofobisch van het idee? Het eerste gedeelte is ruim en je hoeft daar slechts te bukken alsof je door iemands foto loopt. Dit gedeelte is al erg bijzonder, vooral als je even je zaklamp uitdoet en het pikkedonker en intense stilte ervaart. 

Bij het restaurant tegenover de grot betaal je entree van 10.000 Kip. Daar krijg je een hoofdlamp en die heb je absoluut nodig.

Tham Pha Thok en de bamboebrug (als je tijd hebt)

Pha Thok cave is een andere grot die je kunt bezoeken in Nong Khiaw. Het is niet de meest indrukwekkende grot die je ooit zal bezoeken, maar de bamboebrug over de rijstvelden naar de grot toe is een leuk extraatje. 

Ga kajakken op de Nam Ou rivier 

De schoonheid van Nong Khiaw ervaar je het beste op het land, maar ook vanaf het water is het prachtig. Geniet van de rust op de groenblauwe rivier terwijl je tussen de indrukwekkende bergen peddelt. Je kunt een kajak huren bij de brug (aan de oostkant).

Beste hostels & hotels in Nong Khiaw

In Nong Khiaw vind je vooral goedkope en kleinschalige guesthouses. Meexok Guesthouse heeft wat ons betreft de beste prijs/kwaliteit verhouding met een leuke tuin en hangmatten. Het Mandala Ou resort is de meest luxe optie met mooie infinity pool. Beide hebben een prachtig cijfer op Booking. Sunrise Bungalow is de goedkoopste en enige plek met dormbedden.

Je kunt ook prima zonder reservering naar Nong Khiaw komen, maar het kan dan wel even zoeken zijn naar een kamer die plek heeft. Het Meexok Guesthouse was tijdens ons verblijf bijvoorbeeld stijf uitverkocht. 

Vervoer naar Nong Khiaw

De meeste reizigers bezoeken Nong Khiaw vanuit Luang Prabang. Er vertrekken meerdere minibusjes per dag en je doet er van deur tot deur ongeveer 4-5 uur over. Je wordt eerst opgehaald met de tuk-tuk en dan afgezet op het busstation in Luang Prabang. Tegen de tijd dat je in een rijdend minibusje zit ben je zo een uur verder, zoals dat gaat in Laos. De kosten van de minibus zijn 100-125K p.p. afhankelijk van waar je boekt. 

Je zou er ook voor kunnen kiezen om met de scooter te rijden vanuit Luang Prabang, maar dat levert niet heel veel op. De weg is mooi maar niet wow, en heeft erg veel kuilen. Je moet dus erg voorzichtig rijden. In Nong Khiaw zelf heb je geen scooter nodig want alles is lopend te doen. 

Dit waren onze tips voor het onontdekte Nong Khiaw in het noorden van Laos! Benieuwd naar meer tips voor Laos? Lees hier al onze artikelen!