• Menu
  • Menu

Kakadu National Park – Tips voor jouw avontuur in de ongerepte wildernis

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

Kakadu National Park is het spectaculairste nationale park van Australië. Het park is zo groot dat het half Nederland zou bedekken en biedt een verscheidenheid aan natuurlijke landschappen. Droge zandsteenheuvels, savanne-achtige steppen, dicht begroeide bossen, woestkolkende rivieren, watervallen en gigantische uiterwaarden die afhankelijk van het seizoen compleet onder water staan of juist volledig groen zijn met gras. Tel hierbij het overvloed aan wildlife, eeuwenoude aboriginal rotsschilderingen en tal van outdooractiviteiten en je weet dat er in Kakadu National Park een fantastische ervaring op je ligt te wachten. Wist je bijvoorbeeld dat de aboriginal cultuur in Kakadu national park de oudst levende is op aarde? Deze mensen wonen hier al 50.000 jaar! Om optimaal te genieten van Kakadu National Park is het belangrijk dat je jezelf goed voorbereidt. Ga je bijvoorbeeld zelfstandig of met een tour? Kun je overal komen met een gewone auto? En wat zijn de highlights die je echt niet wilt missen? In dit artikel ontdek je alles wat je wilt weten over het Kakadu National Park!

In dit artikel: Praktische info | HighlightsTours & Korting | Meer inspiratie

Praktische informatie over het Kakadu National Park

Waar ligt het Kakadu National Park? 

Het Kakadu National Park ligt op zo’n 150 kilometer van Darwin, in het noorden van Australië. Als je in één keer doorrijdt ben je er wel binnen twee uurtjes. Het is een mooie start van een route dwars door de outback van Australië, maar je kunt het ook mooi combineren met een bezoek aan Litchfield national Park.

Vervoer in Kakadu National Park

Als je Kakadu wilt bezoeken doe je dat het beste met een tour of met eigen vervoer. Openbaar vervoer is niet geschikt om dit park te bezoeken, omdat je dan niet op de mooie afgelegen plekken komt. Als je met eigen vervoer reist, wees je dan bewust dat niet alle plekken toegankelijk zijn met een normale auto. Op sommige stukken moet je namelijk door hoog water rijden en/of heb je een 4×4 nodig. Daarnaast staan ook veel verhuurders het niet toe om bijvoorbeeld naar Jim Jim Falls te gaan, dus vraag als je een auto huurt altijd goed na wat wel en niet mag. Tip: Wil je een auto huren om Australië te verkennen? Kijk dan op Sunnycars.nl en Discovercars.com voor de beste deals. Sunny Cars is altijd iets duurder, maar je auto is standaard volledig verzekerd en de service is top. Bij Discover Cars Als je een auto hebt gekocht in Australië dan heb je natuurlijk geen restricties over wat wel en niet mag. Toch is het goed om bij het betreden van het park even te vragen welke plekken toegankelijk zijn. De verschillende seizoenen kunnen er namelijk voor zorgen dat gigantische gebieden overstromen en niet meer toegankelijk zijn.

Beste reistijd voor Kakadu National Park

Het beste seizoen om te gaan is april – oktober, maar dat betekent niet dat je in andere tijden niet kunt gaan. In het regenseizoen (november – maart) zijn watervallen spectaculairder maar kunnen sommige wegen overstroomd en onbegaanbaar zijn. Probeer in ieder geval de periode van december t/m februari te vermijden omdat er dan echt grote overstromingen en tyfoons voorkomen.

Overnachten in Kakadu National Park

Kakadu heeft verschillende campings door het hele park. Wanneer je geen campingspullen hebt, gebruik dan Jabiru als uitvalsbasis.  Hier vind je een aantal (dure) lodges en hotels.  Als je Kakadu met een tour bezoekt (aanrader) dan zijn je overnachtingen geregeld en slaap je in tenten.

Veiligheid in Kakadu National Park 

Wees je bewust dat Kakadu echt nog ongerept is en het water vol zit met krokodillen. Je kunt niet voor niets ook verschillende krokodillentours doen waarbij je gegarandeerd krokodillen ziet. Zwem dus nergens tenzij er staat dat je er WEL kunt zwemmen. Krokodillen zijn het perfecte roofdier en kunnen zich ondanks hun lengte makkelijk verstoppen. Kampeer ook niet naast wateren waarvan de veiligheid niet gegarandeerd wordt. Je zal niet de eerste zijn die eindigt als krokodillenvoer. In sommige plekken zijn alleen freshwater krokodillen. Deze kunnen maximaal 3 meter lang worden en zijn relatief ongevaarlijk voor mensen. Je kunt ze herkennen aan hun spitse bek. Als je er één ziet neem dan het zekere voor het onzekere en ga ze niet knuffelen maar loop gewoon weg. Vindt die krokodil ook veel leuker. Als je je niet prettig voelt om zelfstandig door Kakadu te rijden, dan zijn er meer dan genoeg tours waar je je bij aan kunt sluiten. Kakadu can be unforgiving!
Trouwens, wil je meer weten over Backpacken in Australië? Check onze ultieme gids voor Backpacken in Australië 

Hoogtepunten Kakadu National Park

Kakadu national park staat bekend om overvloedig wildlife, gevarieerde landschappen en goed bewaard gebleven aboriginal rotsschilderingen. Toch is het niet dat de ene plek mooier is dan de ander, het is vooral het totaalpakket aan ervaringen dat Kakadu zo bijzonder maakt. Hieronder geven we je een glimps van de dingen die je zoal kunt beleven in de prachtige park. Wanneer je vanuit Pine Creek komt, breng dan eerst een bezoek aan de Gunlom waterval. Dit is een waterval die op zich al fijn is om te bekijken, maar wanneer je de 1 km lange wandeling naar de top maakt kun je pas echt genieten. Hier kun je namelijk heerlijk badderen in één van de mooiste natuurlijke pools ter wereld. Bovendien met een uitzicht waar je u tegen zegt. Vervolg daarna je weg naar de Yurmikmik walks waar je een wandeling kunt maken naar Boulder Creek en de Motor Car Falls, een fijne plek om nog een frisse duik te nemen. Als je beschikt over een 4WD dan kun je een bezoek brengen aan de schitterende Barramundi Gorge (Maguk). Bij de waterval kun je zwemmen in kristalhelder water. Beschik je niet over een 4WD? Rij dan verder richting Yellow Water Wetlands waar een bootcruise je niet zal teleurstellen. Je ziet krokodillen, een verscheidenheid aan (roof)vogels, lelies en veel gele bloemen op het water. Vooral zonsondergang en zonsopgang zijn erg fijn. Vervolg je route richting Jim Jim Falls, maar alleen als je reist in het droogseizoen én beschikt over een 4WD met snorkel. De Jim Jim Plunge Pool is één van de mooiste plekken om te zwemmen in Kakadu, maar wees je bewust dat er in dit gebied soms ook krokodillen zitten. In het droogseizoen stroomt er een stuk minder water, dus de waterval kan enigszins opgedroogd lijken. Ben je hier terwijl het regenseizoen al in volle gang is? Dan kun je deze plek alleen bezoeken met een helikopter. Andere hoogtepunten in Kakadu zijn Nourlangie Rock waar je een aantal spectaculaire aboriginal rotstekeningen tegenkomt. Als je zin hebt in een korte maar steile wandeling, rijdt dan naar Gunwarddehwardde lookout voor schitterende views op Nourlangie Rock en het bos dat aan de voet van deze rots ligt. Nabij Nourlangie Rock kun je de Anbangbang Billabong Walk doen. Dit is vooral een fijne lunchstop waar je kunt genieten van een rustig meer dat gevuld is met lelies terwijl de informatieborden je meer vertellen over de geschiedenis en Aboriginal cultuur. De laatste plek die je ook absoluut niet mag overslaan is Ubirr. Eén van de bekendste en oudste aboriginal rotsschilderingen van Australië. Verder vind je hier de Nardab Lookout met een adembenemend uitzicht op de immense uiterwaarden. Een ervaring die je nooit meer vergeet.

Tours & Korting voor Kakadu National Park

Normaliter zijn wij helemaal voorstander van zelfstandig rondreizen, maar in Australië ligt het soms net even anders. In Australië is een tour soms echt tien keer beter dan zelfstandig rondrijden en in Kakadu geldt dat ook. Dat heeft met een aantal dingen te maken maar de belangrijkste redenen zijn:
  • Kakadu heeft veel verborgen plekjes waar je zonder tourgids niet zomaar zal komen.
  • Kakadu verandert, constant. Dus zelfs als jij alle bovenstaande highlights in navigatie zet, dan kan het zijn dat ze helemaal niet toegankelijk zijn.
  • Kakadu is onzeker. Kun je ergens zwemmen of niet? Zonder een tourgids ben je op jezelf aangewezen, kies je misschien het zekere voor het onzekere en mis je dingen die wel gekund hadden.
  • Kakadu heeft geen hostels. Met een tour zijn je overnachtingen in permanente tenten geregeld.
Veel tours naar Kakadu vertrekken vanuit Darwin en worden gecombineerd met een bezoek aan Litchfield national park. Dit is het kleinere broertje (of zusje) van Kakadu met minstens zo leuke watervallen. Hoe regel je een tour naar Kakadu National Park?  Als je eens eerder op Backpackcentrale bent geweest weet je vast dat wij fan zijn van Dutchies Travel. Zij zijn wat ons betreft dé specialist op het gebied van avontuurlijke tours in Australië. Maar belangrijker is: ze zijn eerlijk met je. Wil jij Kakadu toch liever zelfstandig doen? Prima, dan geven ze je daar tips voor. Toch liever met een tour? Cool, zij bespreken de opties met je en vinden een tour die past bij jouw wensen en budget. En omdat wij Dutchies Travel promoten op Backpackcentrale hebben we ook geregeld dat onze lezers extra korting krijgen op ALLE boekingen die zij doen via Dutchies Travel. Je moet dan bij je boeking de kortingscode BACKPACKCENTRALE gebruiken. Benieuwd?

Vraag persoonlijk advies aan

Meer inspiratie voor Kakadu National Park

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!