• Menu
  • Menu

Beste Reistijd Australië

De beste reistijd voor Australië is grotendeels afhankelijk van het gebied dat je wilt bezoeken. Australië kan namelijk het hele jaar door bezocht worden, maar toch zijn er gebieden die je beter kunt vermijden tijdens bepaalde periodes van het jaar.

Het is belangrijk dat je beseft de seizoenen in Australië precies het tegenovergestelde zijn van Nederland. In December begint in Australië de zomer, in juni begint de winter. Omdat Australië echter zo’n groot land is, heb je binnen het land ook nog te maken met verschilende klimaatzones.

Zo kun je zeggen dat je in het zuiden van Australië te maken hebt met de vier seizoenen zoals we die ook in Nederland kennen. Deze seizoenen zijn redelijk vergelijkbaar alleen is alles een graad of 10 warmer.

Naarmate je meer naar het noorden trekt krijg je echter steeds meer te maken met een droog en nat seizoen. Zowel het droog en het nat seizoen duren ongeveer 6 maanden en wisselen elkaar af. Het nat seizoen is daarbij het heetst, met name vanwege de hoge luchtvochtigheid.

Hieronder vind je een globaal overzicht van de seizoenen in Australië en welke gebieden je dan het beste kunt bezoeken.

Zomer: december t/m februari

In de zomermaanden is het vooral in het zuiden van Australië goed vertoeven maar soms ook behoorlijk heet. De zomermaanden vormen het hoogseizoen voor backpacken en de Oost-, Zuiden Westkust kun je in deze maanden prima bezoeken.

In het noorden van Australië, rondom Darwin, Cairns en andere noordelijk gelegen plekken valt er rond deze tijd erg veel regen en is het er heet en benauwd. Hoewel je in het begin van december misschien nog een droog bezoek kunt brengen aan Darwin, ben je na half december verzekerd van tropische regenbuien. In januari en februari kun je deze plekken het best vermijden.

Herfst: maart t/m mei

In de noordelijke gebieden van Australië vind je nog steeds veel regenval. De west- en oostkust zijn prima te doen al zal je in de avonden misschien een trui nodig hebben, zeker als je bijvoorbeeld in het zuidelijk gelegen Melbourne of Tasmanië bent. Hetzelfde geldt voor het zuidwesten en steden zoals Perth dus neem een trui mee.

Winter: juni t/m september

Dit is een goede tijd om het Noorden te bezoeken. De temperaturen liggen hoger dan in de rest van Australië en het regenseizoen is inmiddels ook wel weer voorbij.

In het zuiden van Australië wordt het kouder, maar de zon schijnt nog steeds. Hoewel de ochtenden misschien koud zijn, kunnen de middagen warm genoeg zijn om in een shirtje rond te lopen. ‘s Avonds moet je de trui waarschijnlijk weer tevoorschijn toveren.

Lente: oktober t/m december

De temperaturen in het zuiden beginnen te stijgen en je kunt steeds vaker zonder trui over straat. Het noorden is nog steeds goed te bezoeken al wordt het er steeds warmer en de kans op regenbuien neemt toe.