• Menu
 • Menu

Rondreizen in Australië: 10+ Mogelijkheden Voor Een Super Reis

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!

Dus je bent van plan om te gaan rondreizen in Australië? Maar hoe ben je precies van plan om van A naar B te komen en had je hier überhaupt al over nagedacht?

Rondreizen in Australië kun je op verschillende manieren doen en elke manier heeft zo z’n voor- en nadelen. Welke manier is handig? En belangrijker: welke manier van rondreizen past het beste bij de ervaring die je hoopt te beleven?

Hieronder vind je 10 manieren waarop je kunt rondreizen in Australië.

Greyhound bus

Veel backpackers starten hun rondreis door Australië aan de oostkust. Mocht je niet over eigen vervoer beschikken dan is een buspas van Greyhound een goede investering.  Een Hop-on-Hop-off pas van Sydney naar Cairns kost ongeveer $400 en geeft je de gelegenheid om in bijna alle tussengelegen plaatsjes te stoppen.

Rondreizen in Australië: Greyhound

De voordelen van de Greyhound bus

 • Je koopt een pas en bent klaar om te gaan.
 • Geen gedoe met verzekeringen en registraties zoals je bij het huren of kopen van een auto wel hebt.
 • Sommige bussen gaan ‘s nachts waardoor je bespaart op je overnachtingskosten

De nadelen van de Greyhound Bus zijn

 • Soms zit-ie vol.
 • Je kunt minder makkelijk naar afgelegen natuurgebieden in het binnenland gaan.
 • Wanneer je niet in één richting reist kan het vrij duur worden, omdat je dan een kilometer pass nodig hebt.

Benieuwd naar de prijzen van deze bus? Bekijk www.greyhound.com.au voor meer informatie en actuele prijzen

Eigen auto

Veel backpackers die voor langere tijd rondreizen in Australië, kopen hun eigen auto of campervan en verkopen deze weer op het moment dat ze vertrekken. Zelfs als je een paar honderd dollar verlies maakt op de aankoop en verkoop van je auto, dan nog bespaar je ten opzichte van het huren van een auto.

Rondreizen in Australië: Campers

De voordelen van een eigen auto kopen in Australië:

 • Meer flexibiliteit
 • Je kunt andere backpackers uitnodigen om mee te rijden en delen in benzinekosten
 • Je kunt slapen in je auto
 • Je betaalt niet voor dagen dat je de auto niet gebruikt zoals je met een huurauto wel doet.

De nadelen van een eigen auto kopen in Australië:

 • Je hebt te maken met administratieve rompslomp zoals verzekeren, registreren, etc.
 • Als je pech hebt, moet je kosten maken om de auto te repareren.
 • Kosten voor benzine al moet gezegd worden dat de benzine in Australië redelijk goedkoop is.
 • Je moet ‘m uiteindelijk weer verkopen

Kijk voor meer tips over een auto kopen in Australië op de website van backpackaround.com

Huur een auto

Alle bekende verhuurkantoren zijn ook in Australië gevestigd en zijn misschien een handige optie als je kort een auto wilt huren om bijvoorbeeld the Great Ocean Road te gaan ontdekken. Ook als je voor een paar weken rondreist in Australië kan een huurauto nog best goedkoop uitvallen als je een goede deal weet te vinden.

Let erop dat veel verhuurkantoren geen auto’s verhuren aan mensen die jonger dan 21 zijn en vaak wordt er een toeslag gerekend als je jonger dan 25 bent. Een uitzondering hierop is Jucy, waar je bovendien heel goedkope auto’s kunt huren. Wil je in één keer kijken wat de beste prijs is voor jou? Vul hier een offerte formulier in. 

Een andere goedkope optie waar niet veel backpackers vanaf weten zijn de zogenoemde car relocation deals. Feitelijk help je een verhuurkantoor om een auto terug te brengen naar een punt waar zij de auto willen stallen. Je kunt de auto vaak huren voor minder dan $1 per dag.

Een nadeel met de laatstgenoemde optie is wel dat je de auto vaak binnen een korte periode moet terug brengen waardoor je redelijk wat kilometers per dag moet afleggen. Kijk op de onderstaande websites voor meer informatie:

Liften / hitchhiken

Je kunt natuurlijk ook met andere mensen rondreizen in Australië door gewoon bij hun in de auto te stappen. Word bijvoorbeeld op Facebook maar eens lid van de groep “ride share Australia” of een andere groep voor backpackpackers in Australië. Hier worden altijd lift offers geplaatst en je kunt ook zelf vragen of iemand nog een plekje heeft. Je vindt er bijna altijd wel iemand die jou kan oppikken en bovendien is het een leuke manier om mensen te leren kennen.

Een alternatief om te liften is gumtree.com.au of natuurlijk duimpie omhoog en gááán.

Georganiseerde tours

Je kunt er ook voor kiezen om via een georganiseerde tour bepaalde stukken af te leggen. Bij deze tours zijn de overnachtingen en eten vaak inbegrepen, je bezoekt onderweg de hoogtepunten, ontmoet makkelijk nieuwe mensen en je hebt een tourgids die je uitleg geeft.

Uiteraard is dit wat duurder dan op eigen gelegenheid rond te reizen, maar soms best een goede keuze als je wat meer geld hebt om te besteden en niet te veel zelf wilt regelen. Ik heb zelf goede ervaringen met Adventure Tours Australia, maar er zijn vele andere organisaties die vergelijkbare pakketten aanbieden.

Stray heeft ook een leuke hop-on hop-off tour langs de oostkust, waarbij je op alle leuke plekjes stopt en onderweg ook veel dingen ziet. Je kunt zo vaak als je wilt op- en afstappen en krijgt vaak korting op activiteiten. Daarnaast kom je vaak dezelfde mensen tegen in de bus, dus makkelijk vrienden maken!

Taxi of Uber

Wanneer je aankomt op het vliegveld of ergens een avond wilt stappen dan kan een Uber voordelig uitpakken. Zeker wanneer je nog geen account hebt dan kun je gebruik maken van een welkomskorting of andere promoties die op dat moment lopen.

Trein

Niet de meest voor de hand liggende optie en zeker geen optie om je hele reis door te brengen, maar soms is een trein best een goede optie. Zo kun je bijvoorbeeld de trein van Melbourne naar Sydney nemen en dit is soms goedkoper dan bijvoorbeeld de Greyhound bus en zeker goedkoper dan een vlucht. Ook kun je vanuit Sydney een trein nemen naar de Blue Mountains.

Daarnaast heeft Australië ook een aantal grandioze lange afstand treinritten zoals van Perth naar Melbourne of van Darwin naar Adelaide. Kijk voor meer informatie over het treinnetwerk in Australië op railaustralia.com.au

Binnenlandse vluchten

Binnenlandse vluchten zijn niet goedkoop als je het vergelijkt met de low-cost airlines in Europa, maar nog steeds prima te betalen. De goedkoopste enkele vluchten zijn ongeveer $55, maar kijk vooral op skyscanner.nl voor een actueel overzicht.

Boot

Als je Tasmanië wilt bezoeken dan kun je hier met de boot naartoe gaan en natuurlijk je auto of fiets meenemen. Mocht je echter geen fiets of auto meenemen, dan is een vlucht goedkoper.

Fiets

Ja dat kan ook. In fact, dat is precies wat ik gedaan heb om van Perth via de Zuid-west kust over de Nullarbor te fietsen.

Auto ontspannertje aan, richten, klikken, snel naar je fiets rennen en dan doen alsof je toevallig voorbij kwam fietsen.

De Ultieme Reisgids voor Backpacken in Australië

Ben je nu helemaal enthousiast geworden over backpacken in Australië? Dan kunnen we ons zo voorstellen dat je meer wilt weten. Wat moet je allemaal regelen voor vertrek? Welke routes zijn leuk? En hoe kom je aan goedkope vliegtickets?

Op Backpackcentrale.nl vind je al een hoop informatie, maar omdat we zo van backpacken in Australië houden hebben we ook een Ultieme Gids voor Backpacken in Australië geschreven. Het is een document van meer dan 282 pagina’s die je gratis kunt downloaden. Gewoon, because we love you. Ofzo.

Wil jij binnen 24 uur gratis jouw persoonlijke reisplan voor Australië?

 Ja, dat wil ik!