Reizen terwijl je studeert, kan dat?
Blijkbaar wel, want ik doe het al drie jaar.
Toch krijg ik elke weer die vraag hoe ik dat toch allemaal doe. Hoe lukt het mij in vredesnaam een studie te volgen, te werken, ondertussen mijn huur te betalen, een sociaal leven te hebben én regelmatig een tripje te maken?
Het is aanpoten, dat kan ik je wel vertellen.
Maar daardoor kun je ook meer genieten van de ontspannende tripjes tussen het studeren door.
Hieronder lees je zes tips die mij de laatste drie jaar hebben geholpen om naast het studeren ook een aantal toffe trips te maken. Met deze tips kan ook jij naast die zware studie gewoon genieten van prachtige backpackavonturen.
1. Vertraging
Het klinkt vaak als een doemscenario, vertraging oplopen met je studie. Je gaat achterlopen, het lijkt alsof iedereen je steeds een stapje voor is en die vakken waar je vorig jaar voor gezakt bent moet je dit jaar wéér opnieuw doen.
Maar kijk er eens naar vanaf een zonnige zijde; maak er gebruik van!
Dat jaartje extra studeren kan zoveel voordelen met zich meebrengen. Vaak volg je in zo’n vertragingsjaar veel minder vakken waardoor je meer kunt werken en dus meer geld hebt om te reizen. Bovendien, wil je echt op je 22e afgestudeerd zijn?
Ik volgde dit jaar mijn tweede bachelorjaar opnieuw waardoor ik in januari een maandje vrij had. Perfect! In december en de kerstvakantie werkte ik extra om vervolgens op 1 januari te vertrekken naar het zomerse Azië.
Aan het einde van dit studiejaar zal ik weer wat eerder klaar zijn, voldoende reden voor mij om weer een flinke trip in te plannen deze zomer.
2. Kleine tripjes
Een backpacktrip hoeft natuurlijk niet altijd minstens drie maanden naar een heel ander continent te zijn. Ook gewoon een weekendje naar een prachtig plekje in Europa telt als tripje. Of zelfs van gewoon een treinreisje in Nederland kun je iets heel leuks maken.
Beslis de dag van te voren of je weggaat of niet, pak je rugtas in met wat essentiële dingen (tandenborstel, schone onderbroek en lenzendoosje kom je heel ver mee) en pak de volgende ochtend gewoon de eerstvolgende trein wanneer je op het station aankomt!
Stap ergens uit waar het je bevalt of stap over richting een bestemming die de conducteur zojuist door de microfoon heeft opgenoemd. Want hé, voordeel: als je student bent, heb je nog steeds een gratis week- of weekend ov, ondanks de hele switch van het leenstelsel!
Dus maak gebruik van die kaart!
Ga op pad, strandt ergens waar je nooit had gedacht dat je daar zou eindigen en geniet ervan. Die ene dag, of misschien zelfs een nachtje, het kan voelen alsof je echt even een tijdje bent weggeweest. En niets geeft een sterker ultiem backpacker gevoel dan op reis gaan met een onbekende bestemming.
3. Sparen
Het klinkt zo vanzelfsprekend. Is het eigenlijk ook, alleen de uitvoering ervan is vaak wat lastiger.
Probeer daarom echt een apart spaarpotje te maken. Bereken een budget wat je nodig hebt voor de geplande trip en spaar nét ietsje meer. Zo heb je in elk geval ook nog wat geld over als je terugkomt of een buffer mocht er iets helemaal in de soep lopen (bijvoorbeeld met je telefoon dronken de zee in lopen, ahum).
Probeer daarnaast bij al het geld wat je uitgeeft na te gaan of je dit ook echt nodig hebt. Dat ene biertje is weer een overnachting in een hostel in Thailand. Die leuke schoenen is weer een vliegticket van Maleisië naar Vietnam. Maak je zelf er niet gek mee, maar probeer een beetje te vergelijken en te bedenken: heb ik dit nu écht nodig?
4. Bestemming
Eén van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden wanneer je tijdens het studeren wilt reizen, is de bestemming zelf.
Tuurlijk zou het super gaaf zijn om drie weken door Australië te roadtrippen en alle highlights mee te pakken. Maar voor die drie weken Australië kun je ook zes weken door Azië reizen én nog een beetje luxe leven ook (cocktailtje hier, massage daar).
Ik zelf zoek vaak eerst uit welke landen ik graag zou willen bezoeken en probeer er vervolgens achter te komen wat het budget is om daar rond te reizen. Het scheelt behoorlijk wat of je nou zeven euro voor een flesje water in Noorwegen kwijt bent, of één euro twintig voor een biertje in Budapest.
Ja, misschien staan al die dure landen op je bucketlist, maar wanneer je later werkt en een beetje een acceptabel inkomen hebt kun je deze landen nog steeds bezoeken. Maar zoals ik al zei, dat is later. Nu ben je lekker student en je wilt jezelf niet overwerken omdat je perse die vliegtuigsprong in Nieuw-Zeeland wilt maken. Het moet wel leuk blijven en in landen die wat goedkoper zijn, gaat het gewoon wat makkelijker.
5. Tickets
Iets waar je heel veel geld op kan besparen is het boeken van een ticket. Je bent student, dus wees niet te kieskeurig. Wanneer er een vlucht naar India gaat via een zes uur durende overstap in Qatar en een rechtstreekse, maar het scheelt je tweehonderd euro, pak dan gewoon de overstap!
Die paar uurtjes op het vliegveld ga je echt niet dood van, je kunt er zelfs een leuke tijd van maken. Een beetje snuffelen in alle winkeltjes, vliegtuigen kijken, misschien zelfs andere backpackers ontmoeten. Wanneer jouw baas je zou vragen om zes uur lang winkeltjes te gaan kijken voor tweehonderd euro, dan zou je dat waarschijnlijk ook zonder twijfel doen.
En die tweehonderd euro kun je zo goed gebruiken. Daarvan kun je ruim een week in landen als Thailand verblijven!
Probeer daarnaast goed te timen qua tickets boeken. Wanneer de beste tijd is hangt een beetje af van je bestemming, maar Skyscanner verzamelde handige gegevens van populaire bestemmingen. Hou de tickets ook echt goed in de gaten. Ze kunnen zomaar van het ene op het andere uur ruim honderd euro schelen!
Daarnaast kun je goed gebruik maken van sommige reisbureaus als je meerdere vluchten maakt. Kilroy is er een die goede deals kan maken wanneer je meerdere vluchten boekt. Máár ook hier, geloof ze niet altijd zomaar. Controleer altijd zelf nog even wanneer je een reisschema van ze hebt gekregen, het kan zomaar zijn dat er ineens gewoon online een goedkoper vluchtje tussen zit.
6. Niet alles moeten
Als laatste wil ik aan je meegeven dat je niet alles moet. Het is moeilijk tegenwoordig, want hoe kun je nou naar Cambodja zijn geweest zonder Angkor Wat te hebben bewonderd en waarom zou je in vredesnaam de Machu Picchu in Peru skippen als je daar nu toch bent?
Het voelt ook wel een beetje als een must-see allemaal, maar laat je niet teveel leiden door wat iedereen zegt en je vertelt wat je echt móet zien. Het is jouw trip, jij bepaalt of je wel of niet iets gaat doen waar iedereen heen gaat en waar je allemaal je geld aan uitgeeft.
Backpacken gaat uiteindelijk niet om de plekken en de toeristische trekpleisters die je bezoekt, maar om het gevoel wat je ervan krijgt, de vrijheid, de mensen die je ontmoet en de ervaringen die je weer mee naar huis neemt. En vervolgens lekker over zit te dagdromen wanneer je weer in de collegezaal zit, stiekem alweer op zoek naar vliegtickets voor een volgende bestemming.
Geschreven door Leanne Schaper
Heehoi! Ik ben Leanne, 22 jaar en studente Gezondheid en Leven aan de VU, Amsterdam. Naast mijn studie werk ik in een tapasrestaurantje in Zaandam, volg ik balletlessen en schrijf en reis ik er op los. Zodra ik een moment tussen het studeren door zie om een reisje te maken, pak ik mijn tas en vertrek ik om weer even weg te kunnen zijn, te genieten van nieuwe culturen en plekken, of gewoon om eventjes bij te komen. Daarnaast vind ik het heerlijk om al mijn heugelijke studentenmomentjes en prachtige reiservaringen op te schrijven en met jullie te delen. Ik hou dit dan ook bij op mijn blog een studentenleventje een combinatie van mijn studentenleventje in Amsterdam en mijn tripjes daarbuiten. Alvast veel leesplezier!