• Menu
  • Menu

Slap Boka bezoeken? Tips voor de hoogste waterval van Slovenië

Ben je een natuurliefhebber en wil je een bulderend natuurwonder ervaren? Dan mag een bezoek aan de Slap Boka waterval in Slovenië zeker niet ontbreken tijdens je reis! 

Deze indrukwekkende waterval, gelegen in de prachtige Soča Vallei, is de hoogste waterval van het land. Hier stort het water van grote hoogte naar beneden en vloeit het samen met de turquoise rivier de Soča. 

In dit artikel delen we handige tips voor een bezoek aan de Slap Boka en laten we je zien hoe je er kunt komen. Of je nu op zoek bent naar een wandeling in de natuur of gewoon wilt genieten van het prachtige uitzicht, deze waterval heeft beide!

Belangrijkste punten om te weten:

  • Toegangsprijs: Gratis
  • Benodigde tijd: 30 minuten – 2 uur (afhankelijk van hoever je doorloopt)
  • Geopend: Het hele jaar
    Startpunt van je bezoek: Parkeerplaats bij Hotel Boka
  • Bereikbaar via: Auto of lopend/fietsend vanuit Bovec.
  • Benodigde spullen: Sneakers, regenkleding
  • Leuke accommodatie in de buurt: Hotel Boka ligt echt bij de waterval. In Bovec zijn Soca Rocks en Thirsty River twee leuke en betaalbare hostels. Apartment Amak is een perfecte plek als je zelf wil koken. Glamping Gozdna Jasa is een mooie glampingspot.

Waarom een wandeling naar de Boka waterval maken?

Slap Boka is de hoogste waterval van Slovenië, met een totale hoogte van 136 meter. Het eerste gedeelte valt 106 meter, gevolgd door een tweede waterval van zo’n 30 meter. De waterval wordt elk jaar hoger doordat het neerstortende water de bodem steeds verder uitholt.

Wat de Slap Boka waterval echt uniek maakt, is dat het water vanuit een ondergrondse grot naar beneden stort. Dit fenomeen is zeldzaam in Slovenië en draagt bij aan de mystiek van de waterval.

Wist je trouwens ook dat Slap Boka een van de weinige watervallen in Slovenië is die vanaf de weg te zien is? Je kunt dus een glimp opvangen van deze majestueuze waterval zonder dat je een lange wandeling hoeft te maken.

Tijdens de lente, en na zware regenval, kan de waterval zeer krachtig zijn. Het bulderende geluid en de kracht van het neerstortende water zijn zeer indrukwekkend.

De wandeling naar de waterval is best steil, maar niet zo lang. Door een bosrijke omgeving beklim je een aantal traptreden en uitgehakte rotsen, om vervolgens binnen 15 minuten het eerste uitkijkpunt te bereiken. Als je goed oplet hoor je in de bosjes regelmatig wat ritselen en kan het zomaar zijn dat je een slang spot. 

Hoe kom je bij Slap Boka?

De Boka waterval is gemakkelijk bereikbaar met de auto. Het ligt net ten westen van de stad Bovec in Slovenië. Als je de waterval wilt bezoeken, is het aan te raden om een auto te huren, aangezien er geen openbaar vervoer beschikbaar is.

Tip: Wij kijken altijd op Sunnycars.nl vanwege de all-in prijzen, maar checken ook altijd Discovercars.com omdat je daar vaak nóg betere deals vindt.

Er is een parkeerplaats in de buurt van de waterval waar je je auto kunt achterlaten. Het is belangrijk om op tijd te komen, omdat de parkeerplaats (Locatie) slechts beperkte ruimte heeft en snel vol kan raken. 

Heb je geen auto tot je beschikking? Dan kun je een fiets huren in het plaatsje Bovec. Vanaf daar is het 6-7 km fietsen, afhankelijk van de route die je neemt. 

De ideale tijd om de Boka waterval te bezoeken

De Boka waterval bezoek je het beste tijdens de lente of de zomer. Tijdens de lente, na de smeltende sneeuw, is de Boka waterval op zijn hoogtepunt. Het water stroomt met kracht naar beneden en creëert een spectaculair schouwspel. 

In de zomer kan de Boka waterval ook indrukwekkend zijn, vooral na regenbuien. Na perioden van aanhoudende droogte is het een stuk minder spectaculair. 

Mocht je de waterval in de winter bezoeken, dan bestaat de kans dat de waterval bevroren is. IJsklimmers beklimmen dan de waterval, behoorlijk leip als je het ons vraagt. 

Hoe is de wandeling bij de Boka waterval?

De wandeling naar de Boka waterval is zo uitdagend als je het zelf wil maken. Het wandelpad leidt je door een bosrijk en rotsig gebied met hier en daar wat slangen, salamanders en hagedissen in de bosjes. Er zijn verschillende viewpoints onderweg waar je de waterval kunt bewonderen. 

Bereid je voor op steile delen, trappen en rotsachtig terrein, maar wees gerust, het is de moeite waard. Tijdens de wandeling zijn er verschillende uitzichtpunten waar je kunt pauzeren en genieten van het adembenemende uitzicht op de waterval.

Viewpoint 1 

Het duurt niet lang voordat je het eerste viewpoint hebt bereikt, zo’n 15 minuten. Bereid je wel voor op steile delen, trappen en rotsig terrein. Maar wees gerust, het is prima te doen. 

Bij het eerste viewpoint kun je de waterval deels zien omdat hij achter een stel bomen verdwijnt. Omdat je de waterval van een afstand bekijkt is het ook lastig om de schaal in te schatten. Pas wanneer je in de verte een vogel zo groot als een maanzaadje voorbij ziet vliegen, besef je hoe groot de waterval moet zijn. 

De meeste mensen stoppen bij het eerste viewpoint en keren terug naar de auto. Dat deden wij ook, maar op theunknownenthousiast.com zie je wat je ziet als je doorloopt naar de top. 

In het kort: Zo’n 600-700 meter na viewpoint 1 kom je bij een ander uitzichtpunt met een ander perspectief op de Boka waterval. Vanaf hier kun je de waterval vanuit een andere hoek bewonderen en de kracht van het water ervaren. Het is een perfecte plek om even te rusten en te genieten van het uitzicht voordat je verder gaat met de wandeling. Bij het viewpoint op de top ben je hoger dan de bron van de waterval. Je kijkt dan naar beneden en ziet dan hoe de waterval uit de grot komt, dat moet een bijzonder gezicht zijn. 

Boka waterval: Een must-do of niet?

Heel eerlijk? 

Wij vonden het bezoek aan deze waterval niet superboeiend. De waterval is vooral een indrukwekkend idee; een ruim honderd meter hoge muur van water die bulderend het landschap domineert. Maar helaas zie je bij het eerste viewpoint nauwelijks een gevoel van hoe groot die waterval echt is omdat een deel van het uitzicht geblokkeerd wordt.

Misschien hadden we door moeten lopen naar een hoger viewpoint, maar wij gingen liever andere dingen rondom Bovec bezoeken. Hoewel Slap Kozjak en Slap Virje veel kleiner zijn, vonden wij die watervallen veel sprookjesachtiger. 

Beste slaapplekken voor een bezoek aan de Boka waterval

Vlakbij de start van het wandelpad ligt Hotel Boka. Dit hotel heeft fijne tweepersoonskamers, een steengoed ontbijt en een leuk restaurant. Het is niet alleen een handig startpunt voor je wandeling bij de waterval, maar ook een goede uitvalsbasis om de omgeving te verkennen. 

Het dichtstbijzijnde dorp is Bovec. Dat is een hartstikke leuk dorpje met redelijk wat keuze voor accommodatie. Soca Rocks en Thirsty River zijn twee leuke en betaalbare hostels die bovendien veel andere activiteiten als raften, mountainbiken en paragliden met korting voor je kunnen regelen. Apartment Amak is een perfecte plek als je zelf wil koken.

Liever in de buitenlucht slapen? Er zijn een aantal glampings in Bovec waarvan je mag hopen dat ze nog plek hebben tijdens het hoogseizoen. Twee opties waar je zeker goed zit, zijn Adrenaline Check Camping en Glamping Gozdna Jasa.

De waterval combineren met andere hoogtepunten in Slovenië

Als je de Boka waterval bezoekt, is het een goed idee om deze te combineren met andere hoogtepunten in Slovenië. Dit prachtige land heeft zoveel te bieden dat je optimaal kunt profiteren van je reis door verschillende bezienswaardigheden te bezoeken.

De waterval ligt in de Soča vallei in het noordwesten van Slovenië. Omdat je bezoek slechts 1,5-2 uur in beslag neemt, kun je Slap Boka makkelijk combineren met andere highlights in de omgeving. De Tolmin Kloof ligt bijvoorbeeld redelijk dichtbij, en ook in en rondom Bovec kun je veel dingen ondernemen. Voor een iets langere trip zou je een tocht over de Vršič Pas kunnen overwegen. Besluit je op één dag meerdere watervallen in Slovenië te bekijken, dan is het logisch om je bezoek aan Boka te combineren met Slap Kozjak en Slap Virje. 

Check onze artikelen voor meer informatie: