• Menu
  • Menu

Slap Kozjak waterval bezoeken? Dit is wat je moet weten!

Diep in de Soča-vallei, verstopt in een donkere kloof, vind je na een wandeling door de Sloveense bossen een betoverende waterval: Slap Kozjak. 

Wij vinden het de leukste waterval om te bezoeken in Slovenië en een absolute must-do als je de natuurlijke schoonheid van Slovenië wilt verkennen. 

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten voordat je de Kozjak waterval bezoekt, inclusief routebeschrijving, interessante feiten, de beste reistijd, kosten, ideale verblijfsplekken in de buurt, en een kleine paklijst voor je bezoek. Lees snel verder om je reis naar de Slap Kozjak waterval perfect te plannen!

Belangrijkste punten om te weten:

  • Toegangsprijs: €5 per volwassene
  • Benodigde tijd: 1,5 -2 uur
  • Afstand: +/- 3,5 km
  • Geopend: 1 april t/m 31 oktober
  • Openingstijden: Verschilt per maand
  • Startpunt van je bezoek: Kamp Koren (Locatie) of Kamp Lazar (Locatie). 
  • Bereikbaar via: Auto, (shuttle)bus, fiets, lopend. 
  • Benodigde spullen: Sneakers, regenkleding
  • Leuke accommodatie in de buurt: Premium hostel Kobarid (Hostel), Kamp Koren (glamping & chalets), Pri Nas (appartementen)

Waarom een wandeling naar de Kozjak waterval maken?

Slap Kozjak is één van de mooiste watervallen van Slovenië en niet te vergelijken met anderen. Het unieke aan deze waterval is namelijk dat het water naar beneden stort tussen de zwarte rotsen aan het einde van een kloof. Als je er staat ben je volledig omringd door de muren, waardoor het lijkt alsof je in een open grot staat.

De wandeling naar de waterval is zeer aangenaam. Onderweg kom je langs de kolkende Soča Rivier, kabbelende beekjes en bosrijke paden. Als je goed oplet kom je allerlei leuke dieren tegen zoals de Green Balkan Lizard en de bijzondere spotted salamander. Die laatste is volledig zwart met gele stippen en ze komen relatief veel voor in dit gebied.

Slap Kozjak ligt in de Soča Vallei: Hoe kom je bij het startpunt van de wandeling?

Om bij de Kozjak waterval te komen, moet je natuurlijk de juiste route volgen. Er zijn verschillende wandelpaden die naar de waterval leiden, maar de populairste start bij Kamp Koren. Daar vind je ook parkeerplaatsen (Locatie). Je bereikt deze plek net nadat je de mooie Napoleonsbrug in Kobarid bent overgestoken. Als je die Napoleonsbrug niet oversteekt, kun je ook parkeren in de buurt van Kamp Lazar (Locatie).

Als je niet met je eigen auto in Slovenië bent, kun je er het beste één huren. Wij kijken altijd op Sunnycars.nl vanwege de all-in prijzen, maar checken ook altijd Discovercars.com omdat je daar vaak nóg betere deals vindt.

Qua wandelroute naar de waterval maakt het niet zoveel uit waar je parkeert. Vanaf Kamp Lazar steek je al snel via een hangbrug de Soča -rivier over en kom je op het pad dat je bewandelt als je vanaf Kamp Koren vertrekt. 

Als je geen auto tot je beschikking hebt, kun je de bus naar Kobarid nemen. Vanaf daar kun je lopen of fietsen naar één van bovengenoemde parkeerplaatsen. Vanuit het dorp loopt ook een wandelpad langs Kamp Lazar, richting de hangbrug. In de zomer rijden er shuttlebussen, waarvan een je afzet op de Napoleonsbrug.

Kosten van toegang tot Slap Kozjak 

Om Slap Kozjak waterval te bezoeken, moet je entreegeld betalen. De kosten voor toegang tot de waterval zijn 5 euro per volwassene. Kinderen van 7 t/m 14 jaar, studenten en senioren krijgen korting. Er is ook een familiekaart beschikbaar voor 12 euro. Voor houders van de Julian Alps kaart is entree gratis. Het huisje waar je toegang koopt staat vlakbij de waterval aan het pad. 

De ideale tijd om Slap Kozjak te bezoeken

Slap Kozjak is geopend van begin april t/m eind oktober. Let wel op: zelfs binnen deze periode is de waterval niet elke dag geopend. De openingsuren verschillen ook per maand. Voor de actuele openingstijden en -dagen kijk je het beste op soca-valley.com.

Je bezoekt de waterval het best in de lente- en zomermaanden, wanneer de natuur op z’n mooist is. In deze periode zijn de temperaturen aangenaam en is de kans op regen het kleinst. De kans dat je bijzonder wildlife tegenkomt is ook groter. 

Wees je bewust dat het in de zomermaanden wel drukker kan zijn, vooral tijdens het hoogseizoen (juli/augustus). Om drukte te vermijden kun je het beste vroeg in de ochtend of in de late namiddag gaan. 

De wandeling naar de Kozjak waterval

De wandeling naar Slap Kozjak start vanaf de parkeerplaats bij Kamp Koren of Kamp Lazar. Vanaf daar duurt het niet lang voordat het echte genieten begint. Je volgt namelijk eerst een vlak pad langs de helderblauwe Soča rivier. Op zonnige dagen is het water echt niet normaal blauw. 

Langs de Soča rivier en de hangbrug

Na ongeveer een kwartiertje lopen kom je het eerste echte hoogtepunt tegen: de hangbrug over de Soča rivier. Leuk om even overheen te lopen en mooie foto’s te maken. Berg je camera dan nog niet op, want enkele tientallen meters verder kom je bij het Soča River viewpoint. 

Het bos van Kobarid en de zoektocht naar leuke beestjes

Daarna verlaat je de rivier even en trek je door de dichte bossen en over houten bruggetjes. Tussen de rotsen en de struiken hoor je af en toe salamanders weg schieten. Hou het goed in de gaten want er zitten echt hele mooie tussen. Toen wij er waren leek het ook wel paringsseizoen van padden, want overal in het water zagen we die beesten op elkaar zitten. 

De eerste waterval: Mali Kozjak

Nadat je een kaartje gekocht hebt, duurt het niet lang meer voordat je de eerste waterval tegenkomt. Deze waterval wordt de kleine Kozjak waterval genoemd, maar met een hoogte van 8 meter mag-ie er best zijn. Het is ook een sfeervolle waterval want hij loopt onder een oude stenen boogbrug door. 

Het eindpunt: Veliki Kozjak

Bij deze wandeling wordt het beste echt voor het laatst bewaard. Over aangelegde houten paden en stenen bruggen kom je bij de grote waterval: Veliki Kozjak.

Bij dit 15 meter hoge plaatje waan je je echt even in een andere wereld. Je wordt compleet omringd door hoge muren, alsof je in een open grot staat. Het water komt uit die muren vliegen en stort zich in een prachtig helderblauwe en ijskoude poel. De temperatuur in de kloof is daardoor een stuk lager, een aangename verkoeling tijdens warme zomerdagen. Aan de rotswanden is een houten wandelpad bevestigd dat leidt naar een viewing platform. 

Het is niet toegestaan om te zwemmen bij deze waterval, maar niemand doet er moeilijk over als je even kort gaat pootje baden. 

Slap Kozjak Watervallen: Een must-do of niet?

Wij vonden de Kozjak watervallen het aangenaamste van Slovenië. De wandeling er naar toe is relaxed, mooi en heel toegankelijk. In het bos zie je allerlei leuke dieren en de waterval zelf is ook erg mooi. Al met al zouden we deze waterval van harte aanbevelen. 

Waar slapen voor een bezoek aan de Kozjak Watervallen?

Als je een auto tot je beschikking hebt, maakt het niet zoveel uit waar je slaapt. Dit hele gebied heeft hoogtepunten die je vanuit Bovec, Tolmin of zelfs Kranjska Gora kan bezoeken. 

Wil je echt in de buurt slapen, dan is Kobarid het dichtstbijzijnde dorp. Daarin vind je ook genoeg leuke slaapplekken. Een van de beste opties is Kamp Koren, gelegen op loopafstand van het startpunt van de wandeling naar de watervallen. Deze camping biedt comfortabele accommodaties, zoals stacaravans, glampinghutten en kampeerplekken, te midden van de mooie omgeving.

Wil je liever in een hostel slapen? Premium hostel Kobarid is hele fijne plek met een fijne locatie. Niet alleen ligt het midden in het centrum en dichtbij de bushalte van Kobarid, maar er is ook een alternatieve trail naar de waterval die vlakbij het hostel start. 

Apartments Pri Nas is een fantastische optie als je met een groep reist, je eigen eten wilt koken en privacy zoekt. Het feit dat je gratis kunt parkeren is een leuke bonus. 

De Slap Kozjak waterval combineren met andere attracties in Slovenië

De waterval ligt in de Soča vallei in het noordwesten van Slovenië. Omdat je bezoek slechts 1,5-2 uur in beslag zal nemen, kun je Slap Kozjak makkelijk combineren met andere highlights in de omgeving. De Tolminkloof ligt bijvoorbeeld redelijk dichtbij en ook in en rondom Bovec kun je veel dingen ondernemen. Voor een iets langere trip zou je een tocht over de Vršič Pas kunnen overwegen. Besluit je op één dag meerdere watervallen in Slovenië te bekijken, dan is het logisch om je bezoek aan Kozjak te combineren met Slap Boka en Slap Virje. 

Check onze artikelen voor meer informatie: