• Menu
  • Menu

Ontdek de schoonheid van de Tolmin Kloof

Ervaar de magie van de Sloveense natuur op zijn best bij de Tolmin Kloof, een van de mooiste natuurwonderen in Slovenië. 

Voor natuurliefhebbers is de kloof de perfecte plek om te wandelen, te zwemmen in een kristalheldere rivier en vooral te genieten van de weelderige bossen en indrukwekkende rotsformaties. Gelegen in het Triglav National Park, is de Tolmin Kloof een bestemming waar je betoverd wordt door de turquoise rivieren, prachtige watervallen en schilderachtige uitzichten. 

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over de kloof: De highlights, beste wandelroutes, praktische tips over parkeren en openingstijden. Benieuwd? Lees snel verder!

Wat kun je verwachten in de Tolmin Kloof? 

De Tolmin Kloof is uitgesleten door twee krachtige en prachtige rivieren: de Tolminka en de Zadlascica. De kloof is ongeveer 2 km lang en bevindt zich in het zuiden van het Triglav National Park, vlakbij het dorpje Tolmin. De kloof staat bekend om z’n prachtige blauwe water, rotsformaties, en krachtige watervallen. Wat ons betreft echt een must om te bezoeken tijdens je reis door Slovenië. Praktische info over de kloof:

  • Wandelafstand: 2km.
  • Benodigde tijd: 1,5 uur (inclusief foto’s maken onderweg).
  • Niveau: Goed te doen (paar stukjes traplopen).
  • Toegangsprijs: €6 – €10 per volwassene (afhankelijk van het seizoen) of gratis met de Julian Alps Kaart.
  • Openingstijden: De kloof is geopend vanaf eind maart t/m begin november. De openingstijden verschillen per seizoen. In de zomermaanden is de kloof geopend van 8.00 – 19.00 uur. Daarbuiten opent de kloof later en sluit hij eerder. 

Tolmin Kloof Bezoeken: De 5 belangrijkste hoogtepunten 

Als je de Tolmin Kloof bezoekt, zijn er enkele belangrijke bezienswaardigheden die je moet zien tijdens je bezoek. Geen zorgen, ze zijn bijna niet te missen want alles is goed aangegeven. Hier zijn de vijf belangrijkste hoogtepunten:

De samenvloeiing van de Tolminka en Zadlascica rivieren

Een van de mooiste plekken in de Tolmin Kloof is de samenvloeiing van de Tolminka en Zadlascica rivier. Dit is het laagste punt van het Triglav National Park en biedt een spectaculair uitzicht. Dit is tevens een populaire zwemplek tijdens de warme zomermaanden. Wij waren er begin mei en dan is pootjebaden verfrissend genoeg. 

De smalle kloof en thermale bron

Bij de samenvloeiing loop je een brug over en sla je linksaf naar een verhoogd pad dat je leidt langs de heldere, melkblauwe Tolminka rivier. Om bij het einde van het pad te komen moet je door een donkere vochtige tunnel, waarna je beloond wordt met prachtig uitzicht op de smalle, met mos bedekte wanden van de kloof en een thermale bron. Je kunt helaas niet bij die bron komen, maar als je goed kijkt zie je wel stoom van het water komen. 

De hangbrug bij de samenvloeiing

Vlak boven de samenvloeiing van de Tolminka en Zadlascica rivier vind je een hangbrug waar je zeker overheen moet lopen. Je kijkt namelijk vanaf de brug een ander deel van de kloof in. Deze is niet zo blauw als het stuk bij de thermale bron, maar evengoed het bekijken waard. Om op de hangbrug te komen, moet je het park even verlaten. Bewaar je tickets dus goed, want die heb je nodig om het park weer in te komen. 

De Berenkop

Vanaf de hangbrug mag je even een paar minuten trappen lopen om vervolgens uit te komen bij een splitsing. Daar kun je afslaan naar de berenkop, een boulder die vast is komen te zitten tussen twee kliffen en daardoor een natuurlijke brug vormt. Met een flinke dosis fantasie zie je daar een berenkop in. Ook de route er naartoe en de waterval die onder de berenkop doorraast, wil je zeker niet missen. Al met al een detour van een klein kwartiertje, zeker doen!

De Duivelsbrug

Na je bezoek aan de Berenkop is het helaas weer tijd om de kloof te verlaten. Maar niet voordat je nog één keer kan genieten van een bijzonder uitzicht. Vanaf de 60 meter hoge Duivelsbrug, een iconisch bouwwerk dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van de regio, bekijk je de bijzondere kloof nog één keer van bovenaf. 

Hoe kom je bij de Tolmin kloof? 

Je bereikt de Tolmin Kloof het makkelijkst met de auto. Je kunt bij de entree betaald parkeren, een gratis alternatief (P2) ligt op ongeveer 15 minuten lopen. In de zomermaanden gaat er een gratis shuttlebus van P2 naar de entree van de kloof. 

Als je in Tolmin wil overnachten, kunnen wij het fantastische appartement Apartmaji Tmaynka aanraden. Je parkeert er gratis en je loopt in ongeveer 10-15 minuten naar de kloof. 

Dit is hoe lang het duurt om bij de kloof te komen vanuit een paar populaire verblijfplaatsen in Slovenië: 

Tip: De Tolmin Kloof past perfect bij de spectaculaire roadtrip over de Vršič Pas en door de Sočavallei. Je kunt deze vanuit Ljubljana of Kranjska Gora starten, daarnaast kun je hier ook makkelijk komen vanaf Bovec. Niet met je eigen auto op reis? Kijk bij Sunnycars.nl en Discovercars.com om een goede en betrouwbare deal kunt scoren. 

Openbaar vervoer

Ben je aangewezen op het openbaar vervoer? Geen probleem! Er rijden dagelijks bussen vanuit de meeste plekken in het noorden van Slovenië. Zo rij je bijvoorbeeld in een kleine 3 uur van Ljubljana naar Tolmin. Ook vanuit het nabijgelegen Bovec is er een directe busverbinding die je in 50 minuten naar Tolmin brengt. Sommige bussen rijden alleen in het hoogseizoen. De bus vanuit Kranjska Gora rijdt bijvoorbeeld alleen in juli en augustus. Bustijden check je het beste op www.ap-ljubljana.si

Er is ook de mogelijkheid om met de trein te reizen, maar dat is niet per se sneller dan met de bus. Je doet het meer voor de ervaring. De makkelijkste manier is om in één uur van Bled naar Most na Soči te reizen. Onderweg geniet je van het prachtige landschap zonder dat je misselijk wordt. Vanaf Most na Soči moet je vervolgens nog vervoer regelen naar Tolmin. Voor de meest recente treintijden check je www.potniski.sz.si.

Tips voor een comfortabele wandeling in de Tolmin Kloof

Iedereen zonder noemenswaardige gezondheidsproblemen kan de wandeling in de Tolmin Kloof aan. Het is wel slim om goede schoenen aan te doen, want sommige delen zijn best glad (ook als het niet geregend heeft). Een paar sneakers met een goed profiel is prima, maar slippers laat je beter achterwege.

Overweeg je een dip in de frisse rivier, neem dan zeker je zwemkleding mee. Er zijn geen kleedhokjes, dus neem ook een mooie sarong of reishanddoek mee om je om te kleden. 

Probeer verder zo vroeg mogelijk op de dag te starten om de ergste hitte en drukte voor te zijn. Aan het einde van de dag is het ook rustiger als de meeste bezoekers alweer vertrokken zijn.

Vanaf 2023 werken ze in de kloof met tijdslots, om bezoekers wat meer te spreiden. Zeker in het hoogseizoen is het slim om vooraf je ticket te kopen.

Veelgestelde vragen over de Tolmin Kloof

Is het veilig om te zwemmen in de rivieren van de Tolmin Kloof?

Ja, het is over het algemeen veilig om te zwemmen in de rivieren van de Tolmin Kloof, maar er zijn enkele gebieden waar zwemmen niet is toegestaan vanwege de sterke stroming. Wees voorzichtig en let op de borden. De samenvloeiing is een goede plek om te pootjebaden.

Is de Tolmin Kloof toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit?

De Tolmin Kloof is helaas niet geschikt voor mensen met een beperkte mobiliteit vanwege de vele trappen, steile paden en smalle bruggen die de kloof doorkruisen.

Is de Tolmin Kloof geschikt voor kinderen?

Ja, de Tolmin Kloof is geschikt voor kinderen die zelf kunnen lopen. Grote delen van de kloof zijn echter niet geschikt voor kinderwagens. 

Mag ik mijn hond meenemen in de Tolmin Kloof?

Honden zijn welkom in de Tolmin Kloof, maar moeten aan de lijn worden gehouden. Honden zijn niet toegestaan in de shuttlebus van P2 naar de kloof. Gelukkig is dat maar een kwartiertje lopen. 

Welke activiteiten zijn er nog meer te doen in de buurt van de Tolmin Kloof?

Er is nog veel meer te doen in de buurt van de Tolmin Kloof. Je kunt ook besluiten verder te rijden naar de Vršič Pas of mooie watervallen rondom Bovec te bezoeken.

Moet ik van tevoren tickets kopen om de Tolmin Kloof te bezoeken?

In het hoogseizoen is het verstandig om vooraf online tickets te kopen, omdat er een maximum aantal bezoekers wordt toegelaten per tijdslot. Buiten het hoogseizoen kun je ook prima een kaartje halen bij de entree. 

Is het mogelijk om te kamperen in de buurt van de Tolmin Kloof?

Ja, er zijn verschillende campings in de buurt van de Tolmin Kloof. Deze Glamping is bijvoorbeeld erg leuk.  Niet kamperen maar wel in de buurt van de kloof slapen? Boek dan een appartement bij Apartmaji Tmaynka. Je parkeert er gratis, hebt fantastisch uitzicht op de omgeving en je loopt in een kwartiertje naar de kloof!

Zijn er restaurants of cafés in de buurt van de Tolmin Kloof?

Ja, er is een restaurantje bij de parkeerplaats en er zijn verschillende restaurants en cafés in het nabijgelegen dorpje Tolmin. In Tolmin zijn ook opvallend veel supermarkten, een goedkoop alternatief om een snelle lunch te halen. 

Wat is de beste tijd van het jaar om de Tolmin Kloof te bezoeken?

De beste tijd om de Tolmin Kloof te bezoeken is over het algemeen de zomer, van juni tot september, wanneer het weer warm en zonnig is en de rivieren geschikt zijn om in te zwemmen. Houd er rekening mee dat het in deze periode ook erg druk kan zijn. Wij waren er begin mei en dat was ook meer dan prima, al hadden we wel veel geluk met het weer. 

Wat is er nog meer te doen in en rondom Tolmin?

Mocht je in Tolmin meer willen zien dan alleen de kloof, overweeg dan ook om de volgende plekken te bezoeken: 

Javorca herdenkingskerk

Bezoek de Memorial Church of the Holy Spirit, een prachtige houten kerk boven Tolmin, gewijd aan de Austro-Hongaarse soldaten aan het Isonzo Front. De kerk bevindt zich ongeveer 25 minuten rijden van Tolmin. Let wel op, in de zomermaanden mag je tijdens het weekend niet met de auto omhoog rijden. Gelukkig gaat er meerdere keren per dag een bus, deze kost €2.  De toegangsprijs voor de kerk is €4, maar je krijgt korting als je een combinatieticket koopt voor de kloof en de kerk samen. 

Tolmin Castle op Kozlov Rob

Breng een bezoek aan de ruïnes van het Tolmin kasteel bovenop Kozlov Rob. Dit is een absolute aanrader als je van prachtige uitzichten houdt, maar zonder mensenmassa. Vanaf de parkeerplaats P2 leiden verschillende paden je in ongeveer 25 minuten naar de top van de heuvel. Eenmaal daar geniet je van een picknicklunch en een schitterend 360° uitzicht over Tolmin en de Soča-vallei. De toegang tot de ruïnes is gratis. 

Samenvloeiing van de Soča- en Tolminka-rivieren

Een mooi, makkelijk en populair punt om te bezoeken is de samenvloeiing van de Soča- en Tolminka-rivier. Deze plek is niet alleen mooi, maar het doet ook dienst als een soort lokaal strand. Het is een mooie plek om in de zomermaanden lekker te zwemmen.Daarnaast is het ook een leuke plek voor een picnic. 

Rij verder zuidelijk naar Most na Soci, Kanal & de Brda wijnregio

Breng ook zeker een bezoek aan de prachtige blauwe rivier bij Most Na Soci, de rivier is hier iets wijder en de rivier op z’n allerblauwst. Het is het soort blauw dat je vroeger als kind gebruikte wanneer je water tekende. Wandel langs de oever, geniet van het kalme water en bewonder de natuurlijke schoonheid van deze plek.

Nog iets verder zuidelijk vind je het leuke dorp Kanal ob Soči, waar je een prachtige historische boogbrug en een paar leuke cafés vindt. De beste plek voor een foto van de brug is onderaan het strandje, net buiten het dorp. 

Tijd over en wil je nog verder zuidelijk rijden? Overweeg dan zeker een ritje naar de Brda Wijnstreek. Het is ongeveer een uur rijden van Tolmin, maar zeker de moeite waard. Brda staat bekend om z’n wijnen, heuvelachtige landschappen en pittoreske dorpjes. Deze regio wordt niet voor niets het ‘Toscane van Slovenië’ genoemd. Verken de wijngaarden, proef lokale wijnen en geniet van de mooie uitzichten. Wellicht is een overnachting in de regio leuk als je van plan bent om de wijnen te proeven. Bekijk ook zeker ons artikel over de Brda-wijnstreek voor meer tips en leuke plekken.

Meer lezen over Slovenië? Check hier onze uitgebreide collectie artikelen over dit prachtige land!