• Menu
 • Menu

Slap Peričnik, de tofste waterval in Slovenië bezoeken? Dit is wat je moet weten!

Slap Peričnik is de tofste waterval van Slovenië. Een prachtige waterval midden in het Triglav nationaal park, maar het unieke is dat je achter de waterval langs kunt lopen. 

Met een valhoogte van 52 meter is het een bijzondere plek die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. Via een korte, en enigszins steile, wandeling loop je vanaf de parkeerplaats binnen 10 minuten naar de waterval waar je de mist voelt en geniet van het uitzicht.

Maar hoe bereik je deze prachtige plek en welke tips zijn handig voor je bezoek? In dit artikel zetten we alle info voor je op een rijtje zodat je alles uit je bezoek aan Slap Peričnik kunt halen. Lees snel verder voor handige tips, routebeschrijving, leuke stops onderweg, de ideale tijd om de waterval te bezoeken en fijne accommodatie in de buurt. 

Belangrijkste punten om te weten:

 • Toegangsprijs: Gratis
 • Startpunt van je bezoek: Café Koča Pri Peričniku (Google Maps)
 • Bereikbaar via: Auto, bus, fiets, lopend.
 • Vanuit Bled & Kranjska Gora: 20 – 30 minuten rijden
 • Benodigde tijd: 30 – 90 minuten
 • Afstand: +/- 1 km 
 • Benodigde spullen: Sneakers, regenkleding & drybag voor je waardevolle spullen. 
 • Leuke accommodatie in de buurt: Hostel LUKNA (budget) & Apartma Vovk 

Waarom Slap Peričnik bezoeken? 

Je wilt de Peričnik waterval bezoeken omdat het één van de tofste watervallen in Slovenië is. Waar krijg je nog meer de kans om achter een 52 meter hoge waterval langs te lopen? 

Het is bovendien een makkelijke waterval om te bezoeken. Allereerst is de waterval goed te bereiken met de auto. Vanaf de parkeerplaats is het vervolgens een korte wandeling door een bosrijke omgeving, die je leidt langs twee uitzichtpunten en uiteindelijk het pad achter de waterval. 

In het hart van de Vrata-vallei: Hoe kom je bij de Peričnik waterval?

De waterval is gelegen in de Vrata-vallei, in de buurt van het dorp Mojstrana. Dit dorp ligt tussen Bled en Kranjska Gora. Vanuit beide plekken is het ongeveer 30 minuten rijden. Je parkeert je auto bij Koča Pri Peričniku, een cafeetje aan de voet van de waterval. De kosten daarvoor zijn €3. 

Tip: Als je niet met je eigen auto in Slovenië bent, kun je er het beste één huren. Wij kijken altijd op Sunnycars.nl vanwege de all-in prijzen, maar checken ook altijd Discovercars.com omdat je daar vaak nóg betere deals vindt.

Mocht je geen auto tot je beschikking hebben, dan is het logisch om een slaapplek in Mojstrana te kiezen. Vanaf Hostel LUKNA is het bijvoorbeeld 5 kilometer lopen, maar je kunt bij hen ook een mountainbike huren. 

In de zomermaanden rijdt er ook een bus vanaf Mojstrana naar andere plekken in de Vrata-vallei. Check Kranjska-Gora.Si voor bustijden.

De route
De route vanaf Mojstrana volgt grotendeels de Triglavska Bistrica rivier, een lichtblauw en kraakheldere rivier met ijskoud water. Aan de noordzijde van de rivier vind je een geasfalteerde autoweg. Aan de overkant van diezelfde rivier ligt een pad dat door de bossen gaat en leuker is voor wandelaars en mountainbikers. 

Bij dit bruggetje kun je even stoppen om te genieten van het kraakheldere water. Je kunt daar ook het water in, al is het alleen maar om te voelen hoe ontzettend koud het is!

Wat te beleven bij Slap Peričnik, de tofste waterval van Slovenië

De belangrijkste trekpleister is natuurlijk de waterval en het pad achter de waterval. Het is een circulaire wandeling vanaf de parkeerplaats, waarbij je aan de ene kant van de waterval begint en aan de andere kant eindigt.

Het pad is een beetje steil en soms glad, maar prima te doen. Je hoeft geen speciale wandelschoenen aan, een paar goede sneakers volstaat. 

Tijdens de wandeling geniet je uiteraard van de waterval, maar ook van het uitzicht op de omringende bergen. Als je voor de waterval staat word je getrakteerd op een verfrissende neveldouche. Ideaal op warme dagen, maar wat minder relaxed als je een dure camera bij je hebt. 

Er is ook een tweede waterval die je kunt bezoeken, de Peričnik-waterval bestaat namelijk uit twee delen. De bovenste waterval is 16 meter hoog. Hoewel de meeste mensen alleen de onderste bezoeken, heb je onderweg naar de bovenste ook mooie uitzichten op de hoge onderste waterval. Bovendien is de bovenste waterval erg pittoresk en minder druk. 

Als je zowel de onderste als bovenste waterval bezoekt, ben je zo’n 1-1,5 uur aan het wandelen. Doe je alleen de onderste waterval, dan ben je inclusief fotostops binnen een half uurtje weer op de parkeerplaats. 

De ideale tijd om Slap Peričnik te bezoeken

De ideale tijd om de Slap Peričnik waterval te bezoeken is tijdens het droge seizoen, van juni tot september. Tijdens deze maanden is er minder kans op neerslag, en de omgeving is groen en bloeiend . Het Sloveense weer is echter onvoorspelbaar, het is dus altijd verstandig om regenkleding mee te nemen. 

In de wintermaanden kan het lastiger zijn om de waterval te bezoeken. Mocht het toch lukken, dan staat er een bijzondere ervaring op je te wachten. Het schijnt namelijk dat de waterval helemaal bevriest in de winter en er een wand vol ijspegels te zien is. 

Accommodatie in de buurt van de Peričnik-waterval

Het dorp Mojstrana ligt het dichtst in de buurt van de waterval. In dit dorp vind je het leuke Hostel LUKNA en een paar goed geprijsde appartementen, waaronder Apartma Vovk. Dit appartement heeft een prachtig uitzicht op de bergen van de Julische Alpen en het Triglav National Park. 

Andere activiteiten in de buurt van Slap Peričnik

Veel reizigers bezoeken de waterval als een dagtrip vanuit Bled, Bohinj of Kranjska Gora. In die plekken vind je uiteraard ook hele leuke slaapplekken. Voor meer tips kijk je in onze artikelen over die plekken: 

Bezoek je deze waterval tijdens een dagtripje en heb je een auto tot je beschikking? Kijk dan zeker naar andere plekken in de buurt. Een paar plekken die je kunt overwegen: 

 • Slap Martuljek: Nog een hike in de buurt met twee spectaculaire watervallen 
 • Kreda Lake: Een meertje met – zo zegt men – helend en melkblauw water.

Wil je een wat grotere roadtrip maken die dag? Dan raden we een trip naar Laghi di Fusine in Italië (zie ons artikel over Kranjska Gora) of een trip over de Vrsic-pas aan.