• Menu
  • Menu

Slap Savica waterval bezoeken? Dit is wat je moet weten!

De Slap Savica waterval is de beroemdste waterval in Slovenië vanwege zijn unieke A-vorm en smaragdgroene poel. Het is een van de mooiste watervallen van Slovenië en in dit artikel lees je onze tips. 

Om de waterval te kunnen bewonderen, mag je eerst meer dan 500 treden beklimmen. Maar de klim is de moeite waard en eigenlijk prima te doen, al is het maar vanwege het uitzicht en de frisse lucht van de bosrijke omgeving.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten voordat je de Savica waterval bezoekt, inclusief routebeschrijving, interessante feiten, de beste reistijd, kosten, ideale verblijfsplekken in de buurt, en een kleine paklijst voor je bezoek. Lees snel verder om je reis naar de Slap Savica waterval perfect te plannen!

Belangrijkste punten om te weten:

Toegangsprijs: €3-4 p.p. afhankelijk van het seizoen. Gereduceerd tarief voor kinderen t/m 14, studenten en senioren.
Startpunt van je bezoek: Koča pri Savici (Google Maps)
Bereikbaar via: Auto, bus, fiets, lopend.
Beste te combineren met: Bezoek aan meer van Bohinj
Benodigde tijd: 1 – 2 uur
Afstand: +/- 1.8 km
Meenemen: Sneakers, regen- én zwemkleding
Leuke accommodatie in de buurt: Pod Voglom Hostel (budget), Apartments Ukanc of Hiša Erlah 

Waarom Slap Savica bezoeken? 

Slap Savica ligt in het Triglav Nationaal Park in Slovenië. Deze mooie waterval behoort tot de hoogste watervallen in Slovenië, met een indrukwekkende hoogte van 78 meter.

Wat de Savica waterval zo uniek maakt, is de A-vormige structuur. Deze vorm ontstaat door de smalle insnijding in de bergwand waar het water doorheen stroomt. Uiteindelijk komt het water weer samen in de smaragdgroene poel onderaan de waterval. Het is daardoor één van de mooiste en populairste watervallen van Slovenië.

Het feit dat je eerst 500 trappen moet beklimmen om de waterval te zien, maakt de waterval nog net iets mooier. De omgeving is bovendien bosrijk en bergachtig. Onderweg vang je hier en daar ook een glimps op van het meer van Bohinj. 

Hoe bereik je de Savica Waterval?

Slap Savica ligt praktisch aan het meer van Bohinj, nabij het dorpje Ukanc. Als je met de auto reist, kun je de auto parkeren bij het café Koča Pri Savici (Locatie). Vanaf de parkeerplaats begin je direct aan de wandeling naar de Savica waterval. 

Als je niet met de eigen auto reist, kun je een auto huren in Bled of Ljubljana. Wij kijken altijd op Sunnycars.nl vanwege de all-in prijzen, maar checken ook altijd Discovercars.com omdat je daar vaak nóg betere deals vindt.

Bus, Bike, Benenwagen

Als je geen auto tot je beschikking hebt kun lopend, fietsend of met de bus naar het startpunt van de wandeling gaan. Bij het meer van Bohinj, in het dorpje Ribčev Laz kun je op verschillende plekken fietsen huren. 

Met de reguliere bussen kun je tot in het dorpje Ukanc komen. Deze vertrekken vanuit Bled en Ljubljana. Kijk hier voor de actuele bustijden. 

In de zomermaanden rijdt er een hop-on-hop-off bus in de regio. Met deze shuttlebus kun je vanuit Bohinjska Bistrica – een dorp dat ook met de trein te bereiken is – helemaal tot aan de start van het wandelpad komen.

Georganiseerde excursie vanuit Ljubljana of Bled

De laatste optie is een georganiseerde excursie naar de Savica waterval. Met zo’n excursie ben je vaak een hele dag weg en zie je gelijk meerdere plekken in het Triglav National Park. Deze tour gaat bijvoorbeeld in één dag langs het meer van Bohinj, de Savica waterval, het Pokljuka Plateau, de Vingtar kloof, het Zelenci Reservaat, Lake Jasna en de Pericnik waterval. 

De ideale tijd om de Savica Waterval te bezoeken

De Slap Savica waterval kan het hele jaar door worden bezocht, maar de beste tijd om de waterval te zien is tijdens de lente en zomer. In deze seizoenen stroomt het water het meest krachtig en is de omgeving groen en levendig. 

Om de drukte te vermijden kun je het beste gaan op doordeweekse dagen, en juist buiten de weekenden en Sloveense feestdagen. Op deze momenten is het vaak rustiger bij de waterval en kun je meer genieten van de natuurlijke schoonheid. Ook in de ochtenden en namiddag is het rustiger bij de waterval. 

In de lente en herfst kan het regenachtig zijn, dus zorg ervoor dat je geschikte kleding en schoenen draagt om comfortabel te blijven tijdens je bezoek.

Tijdens de wintermaanden kan de toegang tot de waterval beperkt zijn vanwege de weersomstandigheden. Het is daarom verstandig om vooraf te controleren of de waterval toegankelijk is voordat je op pad gaat.

Wat kost de wandeling naar de Savica waterval? 

De exacte prijs voor een bezoek aan de Savica Waterval varieert, maar reken op 4 euro per persoon. In het laagseizoen liggen de prijzen iets lager. Voor kinderen van 7 t/m 14 jaar, studenten en senioren (65+) gelden gereduceerde tarieven. Kinderen t/m 6 jaar zijn gratis.

Als je een Bohinj-kaart koopt, is de toegang gratis. Deze kaart kun je kopen als je ten minste 2 dagen in de omgeving van Bohinj slaapt. Voor een vast bedrag kun je dan onbeperkt gebruikmaken van openbaar vervoer en gratis entree bij veel plekken. Zeker als je veel plekken wil bezoeken rondom het meer van Bohinj kan dat lonen. 

De wandeling naar de Savica Waterval: goed te doen? 

Het pad naar de Savica waterval is enigszins steil, maar goed te doen. Je moet meer dan 500 traptreden over om de top te bereiken, maar als je een goede conditie hebt en een beetje doorstapt sta je in 20 minuten boven. 

Ook als je wat minder fit bent hoef je de 500+ trappen niet te vrezen. Het pad is breed genoeg dus je kunt altijd even stil gaan staan om een break te nemen. Bovendien vind je onderweg een aantal punten waar je op heldere dagen geniet van uitzicht op het meer van Bohinj en de Julische Alpen.

Onze ervaring bij de Savica Waterval 

Wij bezochten de Savica waterval in juni, net voor het echte hoogseizoen, maar we konden wel merken dat het een populaire plek is. In tegenstelling tot andere watervallen, zoals Slap Kozjak en Slap Virje, was het hier een stuk drukker. 

Hoewel Slap Savica echt een mooie waterval is, één van de mooiste van Slovenië zelfs, vonden wij de ervaring uiteindelijk toch een beetje meh. Dat komt allereerst omdat je niet naar de voet van de waterval kunt, omdat dat pad is afgezet met een ijzeren hek. Dat hek zie je meestal niet op foto’s maar het haalt het idyllische een beetje weg. Ten tweede kwam er tegelijk met ons een tourgroep aan die gewapend met buideltasjes en selfiesticks, ongehinderd door enig gevoel voor personal space, het viewpoint kwam confisceren. 

Dat gezegd hebbende, vonden we het bezoek zeker de moeite waard. Het pad was leuk om te wandelen, het bos was mooi en de uitzichten prachtig. We hadden zelf gewoon iets eerder op de dag moeten gaan om de drukte te vermijden. 

Neem je zwemspullen mee!

Hoe verleidelijk de groene poel onderaan de waterval er ook uitziet, je mag er helaas niet in zwemmen. Toch is het een slim plan om je zwemkleding mee te nemen, want bij de start van de hike stroomt een klein beekje onder de stenen brug door. Dit is een ideale plek om je even op te frissen na de wandeling. 

Toegegeven, het water is echt freezing. We hebben in praktisch elk riviertje, beekje of meertje dat we tegenkwamen in Slovenië ten minste onze tenen in het water gedipt, maar dit riviertje was verreweg het koudst. 

Als zo’n koude plons niet echt jouw ding is, dan kun je altijd nog gaan zwemmen bij het meer van Bohinj. Daar vind je namelijk meer dan genoeg leuke zwemplekken en is de temperatuur een stuk aangenamer. 

Meenemen & aantrekken naar Slap Savica 

Om de Savica waterval te bezoeken heb je geen bijzondere uitrusting nodig. Wat sportieve kleding en een paar goede sneakers is voldoende, al kunnen bergschoenen geen kwaad als je zwakke enkels hebt. 

Vergeet uiteraard je camera niet en neem cash of een pinpas mee voor je entreekaartjes. Voor de parkeerplek is het handig om muntgeld op zak te hebben. 

Er zijn geen winkeltjes aan het pad, dus neem je eigen eten en drinken mee als je onderweg wilt snacken. Langs het pad is een plekje met picknicktafels en uitzicht op het Lake Bohinj. 

De beste verblijfsplekken voor een bezoek aan de Slap Savica Waterval

Als je in de buurt van Slap Savica wilt overnachten, kies je het beste een plekje aan het meer van Bohinj. Rondom het meer vind je verschillende dorpjes, waarvan Ukanc het dichtst bij de waterval ligt. Je hoeft echter niet in Ukanc te slapen, al vinden wij Apartments Ukanc en Hiša Erlah wel leuke plekken. 

In de dorpjes rondom het meer van Bohinj raden wij de volgende plekjes aan: 

  • Hostel Pod Voglom: Het beste hostel aan het meer van Bohinj met alles voor actieve reizigers. 
  • Hostel Ceklin: Een hostel waar je het gevoel hebt dat je thuis komt na een dag ontdekken. 
  • Old Mill House: Hier geniet je van de charme van een historisch gebouw, met comfortabele kamers
  • Hisa Krizaj: Een appartement nodig voor je gezin? Deze plek is echt top en niet voor niets zo snel volgeboekt. 
  • Apartments Klemencic: Heerlijke, betaalbare moderne appartementen in Bohinsjka Bistrica.
  • Hike & Bike Chalet: Te leuke huisjes in Stara Fuzina en ideaal als uitvalsbasis voor de omgeving.

Bezoek ook het meer van Bohinj of andere plekken in Triglav Nationaal Park

Zeker als je met een auto reist kun je op één dag veel meer zien dan alleen de Savica Waterval. Het meer van Bohinj ligt op zo’n 10 minuten rijden van de parkeerplaats bij de Savica waterval. Lees hierover meer in ons artikel over Bohinj

Daarnaast kun je de Savica waterval prima combineren met een dagtripje naar Bled of de Vintgar Kloof. Mocht je op één dag meerdere watervallen willen zien, rij dan door naar Slap Peričnik of Slap Martuljek. 

Meer lezen over Slovenië? Check hier al onze artikelen!