• Menu
 • Menu

Hoogtepunt van Bali: De prachtige Sekumpul watervallen & Lemukih natural waterslide

In dit artikel lees je alles wat je moet weten voor een onvergetelijke ervaring bij Sekumpul. Je ontdekt nóg 3 toffe watervallen, schitterende rijstterrassen en hoe je de watervallen zonder gids kunt bezoeken.

De Sekumpul waterval is één van de aller aller spectaculairste watervallen op Bali. Dat vermoed je al zodra je ‘m ziet vanaf het eerste viewpoint en je weet het zeker als je eenmaal onderaan staat. Hoe het altijd heldere water rechtstreeks uit de bron ruim 80 meter naar beneden klettert is gewoon zo bijzonder mooi. De sprookjesachtige setting in de dichte jungle helpt daar ook zeker aan mee.

Alsof dat nog niet genoeg is, vind je op 10 minuten lopen van de Sekumpul waterval nóg twee geweldige watervallen en ook in het nabijgelegen dorp Lemukih vind je plekken die je zeker niet wilt missen.

Omdat er zoveel te zien en doen is in deze omgeving, zouden we je van harte aanraden om minimaal één of twee nachtjes in Sekumpul te slapen. Benieuwd waarom wij zo lyrisch zijn over deze plek? In dit artikel delen we alle highlights en hoe jij de watervallen het beste kunt bezoeken (zonder dure gids). 

Een gids nodig voor Sekumpul, hoe zit dat eigenlijk?

In principe is de regel dat je een gids nodig hebt om de Sekumpul waterval te bezoeken. Dit is meer om de economie in het gebied een boost te geven, maar je hebt de gids absoluut niet nodig om de weg te vinden. Als je de juiste parkeerplaats op Google Maps pakt kun je onmogelijk verdwalen. Reken erop dat een gids ongeveer 100K per persoon kost. 

Wanneer je in het gebied slaapt, bijvoorbeeld bij Sekumpul Accommodation, heb je echter geen gids nodig. Je krijgt dan vanuit het guesthouse een pasje mee die je kunt laten zien. Sommige gidsen langs het pad zullen je dan nog wel vragen waar je slaapt, maar dat gebeurt uiterst vriendelijk. Mocht je iemand treffen die zegt dat je niet zonder gids mag lopen, kun je altijd je pasje van de accommodatie laten zien en loop je zo door. 

Slapen bij de Sekumpul accommodation kost 250K per kamer, maar je bespaart daarmee wel 100K p.p. omdat je geen gids hoeft te nemen. Aangezien er ook gratis ontbijt zit, is je hele overnachting daarmee praktisch gratis als je met twee personen bent. Ideaal.

Hoe kom je bij de watervallen in Sekumpul?

Sekumpul ligt in het noorden van Bali op ongeveer 1 uur rijden van Lovina en 2 uur van Ubud en Canggu. Er zijn in het dorp meerdere parkeerplaatsen en entrees. Wij raden aan de parkeerplaats bij Sekumpul Accomodation te gebruiken. De route vanaf Sekumpul Accommodation naar de entree van de waterval is een steil betonnen pad door een fruitplantage en langs wat stalletjes en woningen. Ook loop je langs een heel helder riviertje, dit belooft veel goeds voor hoe de waterval gaat zijn.

Vanaf de entree loop je vooral via traptreden naar beneden en kom je onderweg meerdere uitzichtpunten tegen waarbij je zowel Sekumpul als de Fiji waterval kunt zien. Hidden waterval is zoals de naam al zegt, nog verstopt. Eenmaal beneden staan er bordjes met de routes naar de verschillende watervallen.

Hou er rekening mee dat je meerdere keren een riviertje moet oversteken om de watervallen te kunnen bezoeken. Door de (scherpe) rotsen in het water is het niet heel prettig om dit op blote voeten te doen, dus trek waterschoenen aan als het kan. Wij zijn uiteindelijk met onze sneakers door het water gegaan. Slippers zou eventueel ook kunnen, maar dat is niet ideaal door de stroming van het water. Je zal niet de eerste zijn die zijn slippers hier kwijtraakt.

Je kunt de Sekumpul waterval overigens ook bereiken vanaf het dorp Lemukih. Navigeer dan naar Warung Fiji. Vanaf daar kun je in ongeveer 20 minuten naar de watervallen lopen.

Wij hebben de watervallen van beide kanten bezocht en vinden de weg vanaf Sekumpul wel iets fijner. Dat komt vooral omdat je vanaf Lemukih grote delen hele steile betonnen trappen hebt. Ook de uitzichtpunten zijn mooier vanaf Sekumpul. Toch is er ook veel te zeggen om via Lemukih naar de watervallen te gaan als je er een volledige dagtrip van maakt en slaapt in Sekumpul.  

Wat is de beste tijd om Sekumpul te bezoeken?

Sekumpul staat steeds meer op de radar van populaire tours vanuit het zuiden, maar het is er nog niet zo druk als bij Gitgit of LekeLeke. Als je het gebied voor jezelf wilt is het belangrijk dat je aan het begin of einde van de dag gaat. Zorg wel dat je de tijden voor zonsondergang checkt want je wil niet in het donker over de rotsige paden terug hoeven lopen. 

De watervallen zijn geopend van 8.00 – 17:30 maar zorg dat je niet later dan 16:30 begint aan je wandeling naar de watervallen. 

De watervallen hebben het hele jaar door genoeg water om indrukwekkend te zijn, het is dus niet zo dat de watervallen droog staan in het droge seizoen. Ongetwijfeld komt er in het regenseizoen wel nóg meer water naar beneden.

Ontdek Bali als nooit tevoren!

Krijg onze Bali reisgids en planner – Nu gratis! Verrijk je reis met onze exclusieve tips, voorbeeldroutes en handige planningstools.

Hoeveel kost het om naar de Sekumpul waterval te gaan?

Hoeveel het kost hangt af van welke ingang je gebruikt. Bij alle ingangen vanaf het dorp Sekumpul betaal je 30K entree (ongeveer €2), ook als je een pas van je accommodatie hebt. Met dit kaartje kun je naar Hidden waterfall en Sekumpul waterfall, maar niet naar Fiji waterfall. Bij de Fiji waterfall staat nog een los ticket huisje waar je 20K entree betaalt. 

Een goedkopere optie is om vanaf Lemukih naar de watervallen te gaan. Navigeer hiervoor naar Warung Fiji. Vanaf daar kun je naar de Fiji watervallen lopen, je betaalt dan de 20K entree. Vanaf de Fiji waterval kun je makkelijk en gratis doorsteken naar de Sekumpul en Hidden waterfall omdat er de andere kant op geen controle is. 

Wat is er te zien en beleven bij Sekumpul?

De omgeving van Sekumpul is super groen, weelderig begroeid en duidelijk erg vruchtbaar. Er groeit werkelijk waar van alles, en ook overal waar je kijkt. Denk aan koffie, passievruchten, cacao, durian, jackfruit, kruidnagel, ananas, vanille, noem het maar op. Als je hier een bezemsteel in de grond steekt zou die waarschijnlijk nog gaan bloeien. 

Langs het pad vanaf Sekumpul accommodation is er ook een klein kraampje met drinken, snacks, fruit & allerlei kruiden en koffie uit de regio. De prijzen zijn erg schappelijk en de verkopers heel vriendelijk. De verkoper laat vol trots zien hoe alles groeit als je hier interesse in hebt. Wij hebben hier zelf wat heerlijke cacao vruchten gegeten. Wist je dat het vruchtvlees hiervan smaakt naar een kruising tussen mango, mangosteen en meloen?

Het gebied ligt op 460 meter boven zeeniveau waardoor het koeler is dan aan de kust. Wil je hier slapen is airco niet perse nodig want ‘s avonds koelt het lekker af. Hierdoor zijn er ook minder muggen, maar het kan nog steeds geen kwaad om anti-muggen maatregelen te nemen.

Om zowel Hidden, Sekumpul als Fiji waterfall te bezoeken heb je zo’n 1,5 uur nodig. Wil je ook zwemmen en een beetje relaxen, hou dan rekening met 3 uur. Hieronder een beschrijving van wat je gaat beleven bij de drie watervallen. 

Hidden waterfall

Het bijzondere aan deze waterval is dat het aan het einde van een diepe groene kloof is. Het duurt ook even voordat je ‘m ziet, vandaar de naam. De kloof zelf is al waanzinnig mooi want je ziet aan beide kanten watervallen met meerdere verdiepingen, er hangen lianen naar beneden en je ziet veel prachtige libellen en felgekleurde vlinders. Let wel op dat een groot deel van het pad loopt over glibberige rotsen. Sommige zijn echt spekglad! 

De hidden waterfall zelf is een rechte straal die tussen de rotswanden naar beneden klettert in een grote pool. Door het licht in de kloof en de mist van de watervallen is het moeilijk om hele mooie foto’s te maken, maar des te magischer is in het echt. En heb je het warm gekregen tijdens je wandeling? Je kunt hier zeker zwemmen, al kan het water tijdens het regenseizoen wel te krachtig zijn. Het water is niet superkoud, meer een heerlijke verkoeling. 

Sekumpul waterfall

Dit is dé waterval waar het om draait. Het mooie aan deze waterval is dat het niet alleen ontzettend hoog is (80 meter), maar ook redelijk breed is. Het water stort dus over een groot gebied naar beneden langs een groene muur. Wat ook leuk is, is dat de waterval eigenlijk uit twee watervallen bestaat. Een komt rechtstreeks uit een bron met grondwater en deze is dus altijd helder. De andere komt uit een rivier. Dus als het flink geregend heeft en de rivierbodem verstuift is het ene deel van de waterval bruin en de andere wit. 

Onderaan de waterval is een grote zwarte rots die kunt beklimmen. Het is een mooi plekje voor foto’s. Als je hier overdag komt en daar schaars geklede mensen op de beurt dezelfde poses ziet aannemen, weet je welke rots we bedoelen. Trouwens, zelfs als deze mensen er niet zijn kun je de rots niet missen. 

Wanneer je links om de grote rots heen loopt kom je bij de pool onderaan de waterval. Daar kun je zwemmen, maar echt onder de waterval komen lijkt ons een belabberd idee. Alleen al van de mist en wind voel je hoeveel kracht deze waterval heeft. 

Zonder als je moeder te willen klinken, doe voorzichtig bij deze waterval. Neem een drybag mee voor je spullen en loop rustig. Sommige rotsen zijn echt zo glad als een ijsklontje en wij hebben ons tochtje helaas moeten bekopen met twee vingers uit de kom (google maar niet hoe dat eruit ziet…). 

Fiji Waterfall

De Fiji waterfall is misschien niet zo hoog als Sekumpul maar om een andere reden ook ontzettend gaaf. Bij de Fiji falls komen namelijk drie watervallen samen in één pool en voor zover wij weten is dit nergens anders in Bali. En het zijn geen lullige waterstroompjes, het zijn echt drie volwaardige krachtige watervallen waarvan je wind in je haren en miezer in je ogen krijgt. Je kunt er bovendien heerlijk zwemmen!

Je bereikt de waterval door vanaf Sekumpul door te lopen. Tussen de twee watervallen vind je ook een klein stalletje dat drinken, snacks en allerlei tropisch fruit verkoopt. De vriendelijke verkoper vraagt hier zeer redelijke prijzen voor. 

Vanaf het ticket huisje is het nog zo’n 5-10 minuten lopen naar de waterval. Je volgt gewoon een smal pad dat langs en door de rivier leidt. Reken erop dat je natte voeten krijgt als je de Fiji waterval bezoekt. 

Wat moet je meenemen als je naar de Sekumpul waterval gaat?

 • Zwemkleding 
 • Sarong of handdoek
 • Muggenspray (er zijn hier veel muggen)
 • Sneakers of waterschoenen (slippers kunnen ook, maar wellicht minder fijn).
 • Drinken en snacks (reken erop dat je zo’n 3 uur op pad bent als je ook wil gaan zwemmen)
 • Drybag
 • Camera
 • Een pas van je accommodatie en anders een gids.

Waar overnachten als je Sekumpul wil bezoeken?

We hebben het al een paar keer genoemd, maar Sekumpul accommodation is beste plek waar je kunt slapen als je de Sekumpul watervallen gaat bezoeken. De kamers zijn basic, maar schoon en de locatie kan niet beter. De veranda voor je kamer is bovendien een leuke bonus om te chillen na je wandeling. Airco is op deze hoogte niet nodig want het koelt ‘s avonds voldoende af. 

Verder vind je in Sekumpul nog een paar vergelijkbare opties. Dat betekent: basic, schoon en goedkoop. Leuke alternatieven waar je ook een pas krijgt zijn Sekumpul BnB of Sugi Gede Homestay.

Sekumpul combineren met andere plekken in de buurt? Dit zijn leuke opties!

Het gebied rondom Sekumpul is ontzettend mooi. In het nabijgelegen dorp Lemukih liggen ook nog een paar mooie plekjes die je niet wilt missen. Zo is het uitzicht vanaf Warung Fiji echt geweldig. En vlakbij ligt een van de leukste dingen die je kunt doen op Bali: de Lemukih natural waterslide. 

Lemukih natural waterslide

Bij deze waterval gaat het puur en alleen om plezier maken en niet om de instaplaatjes. Je glijdt, zittend op een oude scooterband van een waterval die een natuurlijke glijbaan heeft uitgesleten in de gladde rotsen. De waterval ligt in een schitterende groene omgeving waar talloze kleurrijke vlinders voorbij fladderen. De waterval voelt meer als een wildwaterbaan en bestaat uit drie lagen, waarvan de laatste het snelste gaat. Het water is in het begin vrij fris, maar het went snel. Het ziet er wel wat wild uit, maar als je eenmaal glijdt voelt het best als een veilige activiteit. De eigenaar en zijn zoon zijn onvermoeibaar en helpen je om zo veel mogelijk plezier te maken. Je kunt zo vaak glijden als je zelf wil en het is écht een van de leukste activiteiten die wij gedaan hebben op Bali.

Hoe kom je bij de Lemukih natural water slide?

Rij met je scooter richting Warung Fiji. Je ziet dan op een gegeven moment aan de doorgaande weg een groot spandoek staan. Online lees je dat er wat locals zijn die je vrij intimiderend vertellen dat je een gids nodig hebt om de watervallen te bezoeken, maar dat is niet zo. Je kunt gewoon doorrijden. Wel staan er veel locals die je vragen wat je gaat doen. Je kunt dan gewoon zeggen dat je naar Lemukih waterslide gaat.

Eerst volg je een redelijk breed en steil pad naar beneden. Hier kun je nog prima met de scooter rijden. Daarna wordt het pad steeds smaller. Op een gegeven moment splitst de weg en zie je een bord voor Warung Fiji staan. Ga daar niet in, maar juist links. Weet wel dat het pad erg smal is en dat je wel comfortabel moet zijn op een scooter. Als je het te lastig of spannend vindt, kun je je scooter gewoon langs het pad zetten en doorlopen. Het is sowieso genieten om tussen de prachtige rijstterrassen en palmbomen te wandelen. Als je hier loopt vraag je je echt af waarom mensen de drukte van Ubud opzoeken als je hier zulke mooie rijstvelden en watervallen praktisch voor jezelf hebt. 

Als je vroeg bent en het nog rustig is bij de Lemukih waterslide word je opgevangen door de lokale familie. Wij bestelden een drankje en kregen er gratis wat passievruchten en rijstcake bij van de zeer vriendelijke en onvermoeibare eigenaar. De toegang voor de waterval is 20K p.p. Het gebruik van de scooterbanden en waterschoenen is hierbij inbegrepen. 

Warung Fiji

Deze Warung ligt mooi op de wandelroute tussen de Lemukih waterslide en Fiji waterfall (bij Sekumpul). Je kunt er ook rechtstreeks naartoe rijden met de scooter. Het is een goede plek om even te stoppen voor een hapje of drankje, ook al is het eten niet bijzonder. Wat deze plek echt een must-see maakt, is het waanzinnige uitzicht. Vanaf het restaurant kijk je namelijk uit over schitterende gelaagde rijstterrassen met in de verte de zee. Wat ons betreft waren deze rijstvelden veel mooier dan de Tegallalang rijstvelden bij Ubud. 

Suggestie voor een fantastische dag zonder gids maar vol met highlights

Je kunt alle bovengenoemde highlights op één dag bezoeken. Het is dan een mooie afwisseling van actief bezig zijn, plezier maken en de prachtige natuur bewonderen. Dit is hoe je het doet: 

 1. Boek minstens één nacht bij Sekumpul accommodation zodat je je pas krijgt.
 2. Vertrek ‘s ochtends niet later dan 11:00 vanaf de accommodatie als je de hele dag wil volmaken. Vraag of iemand je naar Lemukih natural waterslide wil rijden. 
 3. Na Lemukih waterslide loop je door de rijstvelden naar een plek waar je vanaf verschillende hoogtes in het water kunt springen. Vraag de eigenaar bij Lemukih waterslide om je de weg te wijzen.
 4. Loop daarna door naar Warung Fiji en geniet van de waanzinnige uitzichten met een fijne lunch. 
 5. Na de lunch ga je watervallen bezoeken in de volgorde: Fiji, Sekumpul en Hidden. Neem zeker 2 uur de tijd als je ook wilt zwemmen. Anders kun je het in 45 minuten gezien hebben. 
 6. Loop vanaf Hidden waterfall terug naar de accommodatie in Sekumpul. Hier doe je 15 minuten over als je doorloopt, 30 minuten als je onderweg nog stopt bij wat mooie viewpoints. 

Dat waren alweer onze tips voor Sekumpul en andere hoogtepunten in de omgeving. Benieuwd naar meer toffe plekken op Bali? Lees hier al onze artikelen over dit Indonesische eiland.