• Menu
  • Menu

Cajas National Park: 5 tips voor een geweldige hike

Het Cajas National park is een van de spectaculairste natuurparken in Ecuador. Gelegen op zo’n 4000 meter hoogte maak je hier wandelingen die letterlijk adembenemend mooi zijn. Je loopt langs schitterende meren, kabbelende beekjes en goudgele velden met op de achtergrond altijd de indrukwekkende bergtoppen.

In dit artikel geven we je 5 tips om jouw trip naar het Cajas National park optimaal voor te bereiden en delen we wat praktische tips. Ready? 

Praktische zaken voor een bezoek aan Cajas National park

  • Er zijn meerdere routes die verschillen in afstand en moeilijkheidsgraad. Routa 1 is de meest gelopen route en duurt ongeveer 3-5 uur afhankelijk van jouw fitness level en het aantal stops die je maakt.
  • Bij aankomst moet je jezelf registreren zodat de rangers weten dat je in het gebied bent. 
  • Je bereikt het Cajas National park het makkelijkst met openbaar vervoer. Vanaf het busstation van Cuenca gaan er dagelijks bussen die niet meer dan 2 dollar zullen kosten. Je kunt bij de toeristeninfo even vragen naar de exacte vertrektijden, maar als je voor 9:00 bij het busstation bent dan zijn er genoeg bussen die er langs rijden. 
  • Op de terugweg moet je gewoon langs de weg gaan staan en een bus aanhouden. Niet alle bussen stoppen, maar het zal over het algemeen niet langer dan een uur duren voordat je een lift krijgt. 

5 Tips om het maximale te halen uit jouw bezoek aan Cajas National park.

Voordat wij naar het Cajas National park gingen konden we maar moeilijk informatie vinden en tips al helemaal niet. Om te zorgen dat jij het optimale uit je bezoek haalt, vind je hieronder 5 tips om het maximale uit je trip naar het Cajas National park te halen.

1. Houdt rekening met de hoogte

Het Cajas National park ligt op zo’n 4000 meter boven zeeniveau en dat voel je. Het kan leiden tot benauwdheid, kortademigheid en het gevoel dat je in slowmotion loopt. Als je hier rekening mee houdt is er niks aan de hand, maar verwacht niet dat je de wandeling even in 2 uurtjes klaarspeelt. 

2. Ga vroeg

Het is om twee redenen slim om vroeg te vertrekken. Allereerst is er een maximum aantal mensen dat per dag naar binnen mag. Door op tijd te zijn ben je gegarandeerd van je plekje. Daarnaast zal je ook met het openbaar vervoer terug moeten naar Cuenca en later op de dag zijn de bussen steeds minder frequent. In het donker rijden de bussen vaak helemaal niet omdat de weg met alle ravijnen niet per se heel veilig is in het donker. Zorg dus dat je je wandeling op tijd afrondt!

3. Bereid je voor op alle typen weer

Het weer in de bergen kan in een mum van tijd omslaan. Het kan in luttele minuten veranderen van extreem felle zon naar ijskoude regen. Zorg dus dat je voor alle typen weer bent voorbereid. Vergeet zowel je regenjas als je zonnebrand absoluut niet. 

4. Neem lunch mee

Bij de entree van het park is een klein cafeetje waar je kunt eten, maar dat is ten eerste heel duur en ten tweede niet de reden dat je naar het park komt. Veel leuker is het om wat stokbrood, avocado en roomkaas in je tas te gooien en heerlijk te lunchen in het gras met uitzichten om van te smullen.

5. Gebruik Maps.me

De route is op de meeste plekken goed aangegeven, maar op sommige punten is het twijfelachtig welke kant je op moet. Maps.me kan dan helpen. 

Niet dat de routes op Maps.me 100% correct zijn, maar het kan helpen als je weet welke kant je op moet als je ineens midden in een veld staat en je drie verschillende kanten op kunt. Zonder Maps.me waren wij zeker een paar uur omgelopen.

En dat waren alweer de 5 tips om optimaal te genieten van Cajas National park. Het is serieus een van de mooiste plekken in Ecuador die je gewoon moet bezoeken als je in de buurt bent. Dus ga, geniet, en kom terug met de wetenschap dat je de pure schoonheid van dit prachtige natuurgebied mocht ervaren. 

Wil je meer lezen over Ecuador? Check hier al onze artikelen over dit veelzijdige land!