• Menu
  • Menu

Baños: Een gids voor The Adventure Capital van Ecuador.

Baños is voor de meeste backpackers een van de favoriete bestemmingen in Ecuador. Niet alleen vanwege de prachtige ligging tussen de groene bergen, maar ook vanwege alle toffe activiteiten die je er kunt doen. 

Baños staat namelijk ook wel bekend als de adventure capital of Ecuador. Raften, ziplinen, vulkanen beklimmen of jungle tours, het kan hier allemaal. Daarnaast vind je hier een aantal heerlijke thermale baden en indrukwekkende watervallen. En ben je eventjes klaar met al die natuurlijke schoonheid? Dan zijn er genoeg leuke plekjes voor een hapje en een drankje. 

Benieuwd naar alle leuke plekjes? In deze gids lees je de 10 leukste dingen die je kunt doen in Baños en tips voor eten en slaapplekken.

Wat te doen in Baños? 

1. Bezoek de waterval in het dorpje 

Lopen door Baños is een prettige ervaring vanwege de intens groene heuvels die om je heen liggen. Een leuke plek om naartoe te lopen is de Cascada de la Virgen. Een leuke plek om te bezoeken op de dag dat je aankomt in Baños, ondanks dat het niet de meest indrukwekkende waterval is die je ooit zal zien.

2. Hotsprings

In de nabijheid van Baños liggen een aantal actieve vulkanen en dat heeft tot gevolg dat er ook aantal natuurlijke hotsprings zijn. De hotsprings variëren van extreem luxe en duur, tot basic en goedkoop. De hotspring die je het beste kunt bezoeken is Piscina El Salado. Hier is het namelijk goedkoop én relatief rustig. Verwacht uiteraard geen Zwaluwhoeve, maar als je even lekker wilt ontspannen dan is het water héérlijk. 

3. Ruta de las Cascadas

De Ruta de las Cascadas is één van de dingen die bijna alle reizigers doen in Baños. Het is namelijk een 20 kilometer lange fietsroute langs een aantal spectaculaire watervallen. Als 20 kilometer klinkt als een barre tocht wees je dan bewust dat je grotendeels heuvelafwaarts fietst. Aan het einde kun je voor een appel en een ei met je fiets in een truck stappen en mee terug rijden. 

4. Casa del arbol

Zoek maar eens naar Baños op google en je komt ongetwijfeld een foto tegen van een schommel ‘aan het einde van de wereld’. Hoewel de foto er spannender uitziet dan dat het in werkelijkheid is, is dit nog steeds een plek waar je absoluut heen moet. Je hebt hier namelijk niet alleen de schommel, maar ook de beste uitzichten over de omgeving van Baños. 

5. Canyoning

Een leuke activiteit om eens helemaal wet and wild te worden. Tijdens canyoning klauter je over rotsen, abseil je door watervallen en spring je van enge hoogtes het water in. De ultieme activiteit voor volwassenen die zich weer even helemaal kind willen voelen. Daarnaast is het natuurlijk een prachtig gebied waar je doorheen gaat, met de groene tropische planten aan de zijkant van de kloof.

6. Ziplinen

Ziplinen is altijd een leuke activiteit die net genoeg adrenaline oplevert zonder dat je in je broek poept van angst. In Baños kun je dit doen – en veel mensen doen dit ook – maar als je van plan bent om ook nog naar Mindo te gaan dan kun je ziplinen in Baños wel overslaan. In Mindo is het namelijk goedkoper, persoonlijker en krijg je veel meer lijnen. Het enige verschil is het landschap. In Baños ga je echt langs gigantische watervallen, terwijl je in Mindo juist over en door een cloudforest raast. Hoe dan ook, zou je van ziplinen: doen!

7. Raften

Baños is één van de betere plekken in Ecuador om te raften tussen de prachtige bergen. Voor de echte raft-fanaten is Tena waarschijnlijk beter, maar voor veel backpackers ligt dit niet op hun route door Ecuador. 

8. Hiken

Rondom Baños zijn een aantal schitterende wandelingen die je kunt maken. Bij de toeristeninfo vind je een kaart met allerlei wandelingen en je hostel kan je er ook zeker over vertellen. Een alternatief is deze website. Trek je schoentjes dus aan, kies een wandeling en trek er lekker op uit! 

9. Jungletour

In Baños wordt op elke straathoek wel een jungletour aangeraden en het stadje is dan ook bekend geworden als één van de gateways to the Amazon. Maar als je op de kaart kijkt, dan zie je dat Baños helemaal niet zo dicht bij de Amazon ligt. Mocht je geen andere plekken bezoeken, dan is een (meerdaagse) jungletour zeker leuk. Mocht je echter ook een bezoek brengen aan Tena? Dan is dat een veel betere en goedkopere plek om de jungle te gaan verkennen. 

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Ecuador!

10. Panela snoepjes

Overal in Banños zie je kraampjes die heuze snoepstengels verkopen. Deze zoete lekkernijen zijn typisch voor Baños en een must-try voor echte zoetekauwen. 

Tips voor eten en slapen in Baños

La Casa del Molino Blanco is een rustig hostel en een beetje uit het centrum maar heeft goed ontbijt en een fijne tuin om in te chillen. Uiteraard is er ook een Selinas in Baños en die zijn eigenlijk altijd wel goed.

Voor lunch en avondeten is Casa Hood een absolute aanrader met ruime porties en een lekkere kaart. Honey Coffee & Tea is de perfecte plek voor zoetekauwen, koffieverslaafden en digital nomads. Verder vind je op elke straathoek pizza en burgers, dus als je trek heb in junkfood zit je in Baños altijd goed!

Dat waren de leukste dingen die je kunt doen in Baños. Hoewel het een plek is die je zeker niet moet overslaan, zijn veel activiteiten in Baños duurder dan in andere plekken en niet per se beter. Dus kies verstandig zeker als je Mindo of Tena ook hebt opgenomen in je route voor Ecuador. Maar wat je ook doet, zorg dat je geniet. 

Meer lezen over Ecuador? Hier vind je al onze artikelen over dit veelzijdige land in Zuid-Amerika!