• Menu
  • Menu

Tena: Ultieme gids voor the Gateway to the Amazone.

Tena is een stad in Ecuador die bekend staat als de ‘gateway to the Amazone’. Het een plek vol mooie natuur, blauwe vlinders zo groot als je hand, brutale kapucijnaapjes en flikkerende vuurvliegjes in de avond. Het is een plek waar je toffe jungletours en raftingtrips kunt doen, maar ook zonder gids kun je hier echt de jungle intrekken. Sterker nog, dat is exact wat wij deden.

Benieuwd naar hoe je Tena zonder gids kunt ontdekken? In dit artikel lees je wat er allemaal te doen is en hoe je optimaal geniet van de intens groene omgeving rondom Tena.

6 Toffe dingen die je in Tena zonder gids kunt doen 

Waarom zonder gids gaan? 

Raften en kayakken zouden we uiteraard niet aanraden zonder gids, maar jungletours zeker wel. De reden hiervoor is dat jungletours vaak worden opgevuld met dingen die weinig met de jungle te maken hebben. Zo ga je bijvoorbeeld langs ‘authentieke’ dorpjes waar jij Indianenverf op je gezicht mag smeren en leert hoe je kettinkjes kunt vlechten van lokale planten. Hartstikke leuk natuurlijk, maar niet als je 45 dollar betaalt voor een dag in de jungle. Veel beter om er zelf op uit te trekken en als een kleine Dora the explorer te ontdekken wat er allemaal in de jungle leeft.

Parque la Isla 

Parque la Isla is een stuk regenwoud midden in de stad. Het is tevens een verlaten natuurpark met allerlei aangelegde paden waar je gratis in kunt. Het is de perfecte plek om kennis te maken met het regenwoud, de gigantische bomen en de brutale kapucijnen aapjes die hier leven. Deze aapjes hebben het soms wel op toeristen gemunt, want de geelgekleurde warme regen die bij ons op de voetjes viel, was toch echt geen warme regen…

Cascada de Latas 

Vanuit Tena pak je de lokale bus naar Cascada de latas, waar je via een wandeling van een uurtje naar een mooie waterval loopt. Onderweg geniet je van het geluid van de insecten in de jungle en vele vogels. Let ook goed op de begroeiing naast het pad. Je vindt er namelijk echt de meest kleurrijke en bijzondere beestjes. Aan het einde van het pad vind je een kloof met hierin een prachtige waterval. Een heerlijke plek voor wat verkoeling na de zweterige wandeling.

Misauhalli 

Vanaf de Cascada de Latas kun je dezelfde bus pakken en richting Misauhalli gaan. Dit is een authentiek dorpje waar veel mensen er uitzien als typische Amazone Indianen. Vanaf hier kun je zelf een boottour over de rivier organiseren, en zie je onderweg allerlei vogels en het lokale leven. Daarnaast kun je heerlijk picknicken aan het water en ontmoet je op het centrale plein de meest beruchte locals: een brutale groep apen.

Cascada San Jacinto 

Cascada San Jacinto is wederom een tripje die je makkelijk zelf kunt organiseren vanuit Tena. Met een taxi of bus ben je namelijk binnen 20 minuten bij de entree van deze waterval. Via een korte wandeling waarbij je blauwe vlinders zo groot als je hand ziet fladderen, kom je bij prachtige waterval met kraakhelder water. Hier kun je een heerlijk verfrissende duik in nemen. Wij waren er zelfs helemaal alleen, waardoor het item ‘naakt onder een waterval staan’ inmiddels zeker van de bucketlist kan. Eat your heart out Tarzan.

Laguna Azul 

Deze waterval is iets lastiger te bereiken omdat het busvervoer er naartoe vaak alleen in het weekend gaat. Je kunt wel een bus naar Serena nemen en dan vanaf daar een taxi, maar het blijft een onderneming. Wij hebben uiteindelijk deze activiteit niet gedaan omdat we al genoeg watervallen hadden gezien in Tena, maar volgens de eigenaar van het Pakay hostel is het er prachtig!

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Ecuador!

Amazoonico

Amazoonico is vaak onderdeel van een jungletour omdat je hiermee de garantie hebt om dieren te spotten. Het is namelijk een opvang voor gewonde dieren die zoveel mogelijk in hun natuurlijk setting worden gelaten. Het ultieme doel is dan ook om de dieren daadwerkelijk vrij te laten. Als je dus Jaguarundi’s (een soort kleinere versie van de jaguar) en anaconda’s wilt spotten, dan is dit the place to be. Het duurt echter wel even voordat je er bent. De bus naar Puerto Barantilla doet er namelijk 1,5 uur over. Vanaf daar moet je vervolgens nog een boot nemen die afhankelijk van je onderhandelingsskills 1-5 dollar kost. De tour in het reservaat kost 4 dollar.

Eten in Tena 

Tena heeft geen rijke keuze als het gaat om restaurants. Sterker nog, alleen Café Tortuga – die ook dienst doet als toeristeninformatiecentrum – is echt aan te raden. Verder is het vooral een kwestie van fruit van de lokale marktjes of broodjes van de bakker.

Slaapplekken in Tena 

Pakay hostel is een fijne lodge op de rand van de jungle en het stadje. Er is een gigantische tuin en je ontbijt dan ook heerlijk met het getjirp van vogels en krekels op de achtergrond. Het is de perfecte plek om te ontspannen in een hangmat terwijl je af en toe een kolibri voorbij ziet vliegen. Verder kan eigenaar Tony je helpen met ontzettend veel tips, raftingtours of de meest actuele tijden voor het openbaar vervoer. Een absolute aanrader!

Een andere aanrader is om te slapen bij Selinas Amazon Tena. Je weet wel, die prachtige hostelketen die je door heel Zuid- en Midden Amerika tegenkomt. Niet de goedkoopste plek om te slapen, en ook niet in Tena zelf, maar wel in dit prachtige gebied. Het hostel zelf ligt zelfs midden in de jungle!

Wil je meer lezen over Ecuador? Check hier dan alle artikelen die we hebben geschreven over dit bijzondere land in Latijns-Amerika!