• Menu
  • Menu

Mountainbiken op Chimborazo, de hoogste vulkaan van Ecuador

Als je zo dicht mogelijk bij de zon wilt komen, dan is Chimborazo je beste vriend. Gemeten vanaf het centrum van de aarde is Chimborazo namelijk de hoogste berg ter wereld. Je bent hier dichter bij de zon dan op de top van Mount Everest. Best wel tof! Wat is hier allemaal te doen?

Je kunt deze vulkaan beklimmen via een tour, maar je kunt er ook vanaf racen met een mountainbike. Wij deden een tour met Probici en beleefden een geweldige dag vol adrenaline, adembenemende uitzichten, toffe dieren en een hersenschudding die een stuk erger had kunnen aflopen.

In dit artikel lees je precies wat je kunt verwachten als je gaat mountainbiken op Chimborazo en waarom je dit eigenlijk niet wilt overslaan tijdens je reis door Ecuador.

Mountainbiken op Chimborazo 

Mountainbiken op de Chimborazo is niet super vermoeiend. Je rijdt namelijk in een jeep naar boven en gaat daarna, op een paar korte stukjes klimmen na, vooral heuvelaf.

Onderweg naarboven kom je langs hacienda’s waar stieren gefokt worden en zie je het landschap langzaam veranderen van bosrijk naar heide naar een boomloos maanlandschap.

Je moet een beetje geluk hebben met het weer maar onderweg naar boven heb je als het goed is schitterende uitzichten op de Chimborazo.

Ook kom je langs een stuk waar verschillende sedementatielagen een soort natuurlijk schilderij vormen en maak je kennis met de super coole Vicuña’s. Dit dier leeft alleen op hoogte en is qua uiterlijk een mix tussen een alpaca en een hert.

Waaghalzen in een maanlandschap 

De jeep brengt je uiteindelijk tot een hoogte van 4800 meter, waar je de optie hebt om een wandeling te maken naar een nog 300 meter hoger gelegen uitzichtpunt. Lijkt een makkie, maar vanwege de hoogte is dat een stuk makkelijker gezegd dan gedaan.

Op 4800 meter hoogte, waar je dichter bij de zon bent dan op de top van Mt. Everest, wordt je fiets van de auto gehaald en begin je je tocht naar beneden. Eerst over steile zanderige paadjes waar je soms beter kunt lopen en vervolgens over wat vlakkere stukken met beter berijdbare ondergronden.

Met een frisse neus en intense blijdschap dat je wat vicuña’s hebt gespot, zie je het landschap veranderen in een met helmgras bedekt paradijs. De paden worden ook een stuk smaller en vereisen een hoop concentratie. Zeker als je niet in de opgedroogde rivierbedding naast je wilt vallen… Spreken helaas uit ervaring dat dat niet super leuk is.

Lunchen bij Inca ruïnes met adembenemend uitzicht

Afhankelijk van het dagprogramma dat je hebt afgesproken, stop je voor de lunch bij oude Inca ruïnes in een schitterende vallei. De ruïnes zelf zijn niet zo heel boeiend, maar de omgeving is echt de perfecte plek voor een picknick.

Zilvermijn en het beste uitzicht

Na de lunch rijd je nog verder door en heb je de mogelijkheid om een uitstap te maken naar een ‘zilvermijn’ waar de locals vroeger vermoedelijk hun waardevolle spullen bewaarden.

Op heldere dagen heb je hier wederom schitterende uitzichten op Chimborazo. Zo mooi zelfs dat dit uitzicht op het nationale embleem van Ecuador staat.

Vliegensvlug terug 

Vanaf de zilvermijn is het eigenlijk alleen nog maar naar beneden rijden, maar verwacht niet dat dit een simpel ritje is. Het pad is op dit stuk namelijk een stuk harder en je gaat zonder echt te trappen op sommige stukken makkelijk 40-55 km per uur. Onderweg ontwijk je wat ezels, schapen en honden om uiteindelijk voldaan aan de voet van de vulkaan te eindigen.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Ecuador!

Het oordeel: is mountainbiken op Chimborazo echt de moeite waard? 

Mountainbiken op Chimborazo is niet goedkoop. Als je met drie personen bent betaal je minimaal 60 dollar p.p. afhankelijk van de gekozen tour. Ben je met 2 personen? Dan betaal je minimaal 70 dollar p.p. Het is ook een beetje flauw dat je dan je eigen lunch moet betalen.

Daar staat echter tegenover dat je met een klein groepje bent en de tour volledig aan te passen is aan jouw voorkeur. Dat betekent dat je bepaalde delen kunt schrappen of juist toevoegen. Je bent echt een volledige dag weg met een Engels sprekende gids en kwalitatief goede fietsen.

Maar het allerbelangrijkste is niet hoeveel je betaalt, maar hoeveel je ziet en ervaart. En één ding is zeker: mountainbiken op Chimborazo is een unieke ervaring die je nooit meer vergeet.

Dus is het een hoop geld? Ja. Maar is het het geld dubbel en dwars waard? Absoluut.

Waar slapen als je chimborazo wil doen?

Als je deze tocht op Chimborazo wil doen, dan kun je het beste slapen in Riobamba. Deze stad in de bergen heeft op een paar fonteintjes en wat leuke pleinen niet gek veel te bieden, maar het is wel een goede uitvalsbasis voor de Chimborazo. Mocht je een leuke slaapplek zoeken: wij denken dat je Villa Bonita erg relaxed zal vinden. Een fijn en stijlvol ingericht alternatief is Casa 1881.

Wil je meer lezen over het prachtige Ecuador? Check hier dan snel al onze artikelen!