• Menu

Mindo: een mini-gids voor het leukste dorpje van Ecuador

Mindo is één van de leukste en mooiste plekken in Ecuador. Op zo'n twee uur rijden van hoofdstad Quito kom je helemaal tot rust in een cloudforest met prachtige watervallen, honderden kolibri's en allerlei toffe activiteiten.

Het leuke aan Mindo is dat alles op loopafstand is, waardoor je verschillende activiteiten makkelijk kunt combineren tot een zelfgemaakte tour. Hoewel je Mindo in twee dagen wel kunt uitspelen is een extra dag of twee helemaal geen slecht idee. Mindo is namelijk fantastisch.

Benieuwd naar wat er allemaal te doen is, waar je het beste kunt slapen en wat leuke plekjes zijn om te eten? In deze minigids lees je precies hoe je optimaal geniet van de hoogtepunten van Mindo.

Loop langs 7  Watervallen  

Mindo is een paradijs voor natuurliefhebbers en de wandeling langs de 7 watervallen is er ééntje die je zeker moet doen. Je bereikt het beginpunt van deze wandeling door met een kabelbaan over het cloudforrest te pendelen. Eenmaal aangekomen heb je de keuze om naar één grote of 7 kleine watervallen te gaan. De grote waterval is natuurlijk spectaculairder, maar de wandeling langs de 7 kleintjes is leuker. Je loopt over steile paden dwars door de jungle en komt onderweg allerlei leuke vogels, insecten en planten tegen.

Ga ziplinen door het cloud forest 

Zin om met aan een zijden draadje door de jungle te banjeren? Ziplinen is een toffe en betaalbare activiteit in Mindo die je makkelijk kunt combineren met de wandeling langs de 7 watervallen. Er zijn geen vaste tourtijden en je kunt gewoon op komen dagen. Vervolgens ga je met 10 verschillende ziplines door het regenwoud en vertellen de gidsen van alles over de jungle en de geluiden die je er hoort. Om het extra spannend te maken kun je sommige ziplines ondersteboven of samen met je reisgenoot doen!

Spot gigantische vlinders in de vlindertuin 

Mariposario is één van de mooiste woorden in de Spaanse taal. Het betekent vlindertuin en in Mindo vind je een hele mooie. Het klinkt misschien een beetje suf maar je ziet hier een honderden gigantische vlinders die je bovendien makkelijk op je vinger kunt houden. Daarnaast zie je alle fases van de vlinder en kun je ze zelfs uit hun cocon zien komen. De entreeprijs van 7,50 usd mag  aan de hoge kant zijn, als je nog nooit zoiets gezien hebt is het zeker de moeite waard.

Bewonder honderden kolibri's en tucans bij Jardin El Descanso 

Kolibri's zijn een beetje als tinkerbel maar dan met een langere snavel. Deze magische vogeltjes flapperen hun vogels tot wel 60 keer per seconde en kunnen zodoende bijna stil hangen in de lucht. Zelfs als je niet van vogels houdt zullen deze coole beestjes je betoveren.

In Jardin El Descanso kun je voor 4 dollar rustig gaan zitten en honderden kolibri's zien. De eigenaar heeft meer dan 15 jaar besteed aan het maken van deze tuin en heeft bepaalde planten geplaatst om vogels te lokken. Het beste ga je net na zonsopgang of net voor zonsondergang. Dat is namelijk de tijd dat de meeste vogels komen om te eten.

Luister naar een concert van kikkers  

Wil je zien hoe het leven in de jungle er ‘s nachts uitziet? Dan moet je zeker even bezoekje brengen aan het concert van de kikkers. Hier hoor je eerst honderden kikkers kwaken waarna je een wandeling maakt door de pikzwarte jungle. De gids spot onderweg allerlei spinnen, kikkers en andere creepers met veel te veel poten. Uiteraard moet je een beetje geluk hebben met wat je tegenkomt, maar voor 5 dollar per persoon is het een prima activiteit. Zeker als je bedenkt dat je vooraf een glaasje rode wijn krijgt om de angst voor de donkere jungle te verdrinken.

Leer meer over chocolade bij Yumbo ( en eet je misselijk aan de beste brownie in Ecuador)

Als je bent zoals de meeste mensen dan weet je vooral heel goed hoe je chocola moet eten maar heb je geen idee hoe het eigenlijk gemaakt wordt. Dat is zonde, want chocolade ondergaat een heel bijzonder proces en dat kun je van dichtbij beleven bij Yumbo.

Onder het genot van een warme chocomelk leer je van alles over de geschiedenis van cacao, hoe het groeit en hoe verrassend zoet het smaakt als het onbewerkt is. Rauwe cacao smaakt namelijk naar mango! Vervolgens ontdek je de stappen die de vrucht omtoveren tot jouw geliefde chocoladereep en heb je de kans om de beste brownie van Ecuador te proeven. Serieus, die dingen zijn zo misselijkmakend lekker dat je er bijna over zou gaan dromen.

Eten in Mindo

De keuze is niet reuze als het gaat om lekker eten in Mindo, maar er zijn genoeg plekjes die je niet teleur zullen stellen. Bij Bio Mindal eet je lekkere Vegabugers en heerlijke sapjes. La Mecha is een prijzige maar smakelijke Italiaan met forse pizza's voor de stevige trek. Bij La Reposteria kun je fijn lunchen. Hier hebben ze namelijk lekker Duits brood, wat erg lijkt op die heerlijke donkere sneetjes uit Nederland. Erg fijn als je dat een tijd gemist hebt in het buitenland!

En dan moeten we natuurlijk nog één keer de brownies van Yumbo benoemen. Ookal hadden we dat al gezegd. De brownies bij Yumbo zijn écht misselijkmakend lekker en een goddelijke verwennerij. Alleen dan nog lekkerder. Goed, je snapt het.

Slapen in Mindo

Er zijn een aantal hostels in Mindo maar als het op gastvrijheid aankomt is er geen betere dan Mindo Guesthouse. Het hostel is kleinschalig, zit op een perfecte locatie, is goedkoop en eigenaar Marco en zijn vrouw laten je vanaf het eerste moment volledig thuis voelen. Daarnaast is de wifi check, de keuken spotless en zijn er twee gezellige gemeenschappelijke ruimtes. Vanwege de goede ratings op booking.com zit dit hostel vaak vol, dus het is zeker aan te raden om vooraf te boeken. 

 

Vond je dit artikel leuk? Show some social Love: