• Menu

Isla de la Plata: een budget-alternatief voor de Galapagos Eilanden

Isla de la plataHeb je wel eens gehoord van een bijzonder eiland in Ecuador?

Een eiland dat bewoond wordt door bijzondere vogels, kleurrijke vissen, schildpadden en als kers op de taart ook nog eens omcirkeld wordt door honderden walvissen?

We hebben het hier uiteraard over Isla de La Plata, ook wel bekend als Poor Man’s Galapagos.

Het eiland ligt op zo’n 45 km voor de kust van Puerto López en een fantastisch en budgetvriendelijk alternatief voor de Galapagos eilanden. Voor nog geen 40 dollar koop je namelijk een plekje aan boord één van de tofste tours van Ecuador.

In dit artikel lees je waarom je Isla de la Plata niet wilt overslaan en wat je allemaal moet regelen.

Maar eerst: is Isla de la Plata écht zoals de Galapagos eilanden?

De Galapagos eilanden zijn uniek in de wereld. Je vindt hier onmenselijk veel verschillende diersoorten en het is niet voor niks dat Darwin hier geïnspireerd raakte voor zijn evolutietheorie.

Er is alleen een dingetje…

Een trip naar de Galapagos eilanden kost makkelijk 1000-1500 euro. Niet echt een bedrag dat je even op een doordeweekse donderdag bij elkaar verdient.

Dus als je daar je geld niet aan uit wilt geven, maar wel houdt van wildlife en mooie natuur dan is Isla de la Plata – met een prijskaartje van +/- 40 dollar – een uitstekend alternatief.

Benieuwd naar wat je daar allemaal gaat zien? Lees rustig verder.

Start je dag in Puerto López

Kom ‘s ochtends vroeg naar Isla de la Plata om een plaatsje aan boord van één van de tours te bemachtigen. Uiteraard kun je ook een dag van tevoren boeken.

Als je tussen een uur of 7.00 en 8.00 komt dan kun je bovendien de vissers aan wal zien komen met hun verse vangst. Je ziet gigantische zwaardvissen, haaien, tonijnen die even later op de vismarkt te koop worden aangeboden.

 

Tussen 9:00 en 10:00 uur begint de tour met een tocht van ongeveer één tot anderhalf uur naar het eiland. De golven kunnen vrij ruig worden, dus als je snel zeeziek wordt zoek dan een plekje achter in de boot.

Word ontvangen door een aantal zeeschildpadden

Bij aankomst op het eiland word je direct ontvangen door een aantal zeer kleurrijke visjes, maar leuker nog; een aantal zeeschildpadden.

Isla de la plata turtle

 

Maak kennis met de grappigste vogels known-to-man.

Heb je eenmaal voet aan wal? Dan zal het niet lang meer duren voordat je kennis maakt met de grappigste vogels die je ooit zult ontmoeten: de Blue footed boobies.

Deze vogels met hun kenmerkende blauwe voeten, klinken als de defecte fluitketel van je oma en waggelen als iemand die met flippers over het strand loopt. Alsof de evolutie een geintje met ze heeft uitgehaald.

Bovendien zijn de beesten totaal niet bang voor mensen, dus je kunt rustig op twee meter afstand komen. Ook als ze aan het broeden zijn of kleintjes hebben.

blue footed boobie

Nog meer leuke bewoners

Maar de vogels zijn niet de enige leuke bewoners op dit eiland. Er zijn er talloze zoals leuke kleurrijke visjes, andere vogels en heel veel mooie hagedisjes zoals deze…

Fijn uitzichten

Verder kun je op het eiland een aantal toffe hikes doen. Omdat je het eiland echter alleen met een gids mag bezoeken zal je moeten kiezen uit de opties die de gids je biedt.

Onderweg wijst de gids je op een aantal eetbare planten en van tijd tot tijd word je beloond met prachtige uitzichten over het eiland, al moet je wel een klein beetje geluk hebben met het weer.

Snorkelen

Na de hike van ongeveer twee uur stap je weer aan boord van de boot waar een simpele lunch van fruit en broodjes op je wacht.

Eet echter niet teveel, want niet veel later mag je het water in om even te gaan snorkelen.

Je moet een beetje geluk hebben met de zichtbaarheid en natuurlijk de dieren die er zwemmen. Maar hoe dan ook, het is een fijne verfrissing na de zweterige wandeling.

Walvissen

Als je in het juiste seizoen bent (juni – t/m begin oktober) heb je de kans om gigantische walvissen te spotten.

Scan met je ogen over de horizon om de walvissen te spotten en als je er dan één ziet roep je keihard Ballena Ballena!

De schipper zal proberen iets dichterbij te komen om jouw een once-in-a-lifetime experience te geven. Want hoe je het ook wendt of keert; een walvis zien in het echt is simpelweg magisch.

Als een kind zo blij sluit je je dag af met de terugtocht naar Puerto Lopez. Dat tenminste één iemand aan boord moet kotsen tijdens deze golvende tocht, doet niks af aan de geweldige dag op Isla de La Plata.

Wil je ook gaan? Kijk op advanturaslaplata.com of één van de andere aanbieders.

Vind je dit artikel leuk? Show some social love: