• Menu
  • Menu

Quilotoa: De ultieme gids voor de populaire meerdaagse hike

De Quilotoa Loop is de populairste meerdaagse hike in Ecuador. Het is een heerlijke plek om jezelf eens goed uit te dagen en je lekker actief te voelen. Een mooie challenge waarbij je onderweg geniet van de meest prachtige uitzichten, authentieke lokale dorpjes en het mooie meer van Quilotoa. Het is ook mogelijk om hier maar één dag te hiken en dan het openbaar vervoer te nemen naar het meer. Misschien wel minder rewarding, maar handig als je niet genoeg tijd hebt.

Om de Quilotoa Loop helemaal te lopen heb je minimaal 3 dagen nodig, maar in het eerste dorpje blijven mensen vaak nog een extra dag hangen. Dus ben jij benieuwd naar wat te doen in en rondom Quilotoa? In dit artikel lees je alle highlights en tips om alles uit je verblijf in Quilotoa te halen!

In dit artikel:
Praktische Info | Dag tot dag beschrijving Quilotoa Loop | Meer inspiratie

Praktische info over Quilotoa

Tijdsverschil

Het is 7 uur vroeger tijdens de zomertijd en 6 uur vroeger tijdens de wintertijd.

Beste reistijd voor de Quilotoa Loop

Quilotoa ligt in het Andesgebergte op een hoogte van bijna 4000 meter. Het hele jaar door is het een vrij droog gebied en de temperatuur is ook vrij constant. Dit betekent dat er geen beste reistijd is voor de Quilotoa Loop.

Hou er wel rekening mee dat het door de hoogte, zeker ’s nachts, vrij fris kan zijn. Neem dus wel wat warmere kleding mee voor dit gebied, al kun je overdag waarschijnlijk gewoon in je t-shirt lopen.

Hoe duur is de Quilotoa Loop?

Ecuador is een goedkoop land, en zeker het gebied bij de Quilotoa Loop is erg goed te betalen. Je slaapt onderweg in kleine dorpjes waar je al voor €15 euro een heerlijk bed hebt, inclusief ontbijt & diner! Aangezien je tijdens de Quilotoa Loop voornamelijk aan het wandelen bent, betaal je hier niks voor de activiteiten. Je kunt daarom rekening houden met zo’n €20 per dag, inclusief slapen, maaltijden en water & snacks voor onderweg.

Wanneer je de hele hike gaat doen kun je je backpack het beste achterlaten in het hostel in Latacunga. Dit kan al voor $0,50 per dag, en op deze manier hoef je niet alles mee te sjouwen.

Tip: Hou er rekening mee dat je onderweg niet kunt pinnen, dus neem genoeg cash mee voor de paar dagen die je onderweg gaat zijn.

Transport naar Quilotoa

Om de Quilotoa Loop te kunnen lopen zal je de bus moeten nemen naar Latacunga. De bus doet er vanuit Quito 1,5 uur over, vanuit Baños 1,5 uur, vanuit Riobamba 2 uur en vanuit Tena 4,5 uur. Tijdens de Quilotoa Loop ben je een aantal dagen aan het wandelen, waardoor je geen transport nodig hebt. Aan het einde van de hike, wanneer je bij het meer van Quilotoa bent uitgekomen, kun je de bus weer terug nemen naar Latacunga waar je je backpack waarschijnlijk hebt achter gelaten.

Is Quilotoa veilig?

Hou er rekening mee dat je in Zuid-Amerika zit. Dit betekent dat je goed op al je spullen moet letten in het openbaar vervoer. Zowel bij onszelf als meerdere bekenden zijn er in de bus spullen gestolen. Verder zal je onderweg veel agressieve zwerfhonden tegenkomen, die door blaffen en grommen hun territorium willen verdedigen. Het kan dus verstandig zijn om niet in je eentje rond te dwalen, en bijvoorbeeld een steen van de weg op te pakken ter verdediging. Van alleen dit gebaar schrikken de honden al, dus gooi niet echt een steen naar de honden natuurlijk!

In dit deel van Ecuador komt geen Malaria of Dengue voor, daarentegen is het wel belangrijk om de hoogte serieus te nemen en je in te lezen over de risico’s & symptomen van hoogteziekte.

Wat moet je meenemen?

Tijdens de hike is het verstandig om je grote backpack achter te laten in Latacunga bij je hostel, zodat je alleen met een lichtere daypack loopt voor een paar dagen. Daarnaast moet je rekening houden met de hoogte van het gebied, waardoor het zeker ’s nachts erg af zal koelen. Neem dus een trui of vest en een lange broek mee, en zorg ervoor dat je onderweg laagjes kunt toevoegen of juist uit kunt trekken. Overdag kun je wel prima in een t-shirt lopen, maar een winddichte regenjas bij je hebben kan zeker geen kwaad. Verder heb je natuurlijk schoon ondergoed en je toiletspullen nodig, maar dat begreep je zelf waarschijnlijk ook wel :).

Voor meer tips voor wat mee te nemen op reis kun je onze ultieme paklijst voor backpacken downloaden.

Bereik onderweg

Tijdens de hike heb je vanwege de bergen erg slecht bereik. Daarnaast staat de route niet altijd goed aangegeven, dus is de kans groot dat je wel een paar keer (een stukje) verkeerd loopt. Daarom is het verstandig om de app Maps.me te downloaden. Op deze manier kun je altijd de kaart erbij pakken als je verdwaald, ook als je geen internet of bereik hebt! Het kan wel zijn dat niet alle paden in de app staan, waardoor je soms een ‘verborgen’ voetpad moet nemen terwijl Maps.me een langere route via een zandweg aangeeft.

Must See & Do bij de Quilotoa Loop

Tijdens de Quilotoa Loop zal je meerdere dagen door de natuur hiken. Onderweg kom je de prachtige natuur en authentieke dorpjes tegen, met als kers op de taart het meer van Quilotoa aan het einde van de route. Hieronder vind je een beschrijving van dag tot dag tijdens de Quilotoa Loop.

Dag 0: naar Latacunga

De dag voordat je begint aan het wandelen is het verstandig om alvast in Latacunga te slapen, zo kun je namelijk de volgende dag redelijk op tijd beginnen aan de hike. Wanneer je bij Adventure Climbers slaapt kun je je grote backpack hier voor $0,50 per dag opslaan, zodat je er niet mee rond hoeft te slepen. Dit is een rustig hostel, prima schoon en ook lekker goedkoop.

Dag 1: Latacunga – Sigchos – Isinliví

Je begint in Latacunga en neemt dan op eerste dag in zo’n 2 uur de bus naar Sigchos, vraag de bustijden terplaatse even na in je hostel. Eenmaal aangekomen in Sigchos kan je lekker goedkoop lunchen en nog even wat snacks halen, zodat je vervolgens rond 12 uur kunt beginnen aan de hike. Op deze manier kom je rond 16 uur aan in Isinliví, zodat je er mooi voor het donker bent.

Isinliví is een erg mooie plek, waardoor het ook leuk kunt zijn om hier een extra dag te blijven. Er zijn hier twee populaire slaapplekken waar je terecht kunt, namelijk:

  • Hostal Taita Cristobal: Hier slaap je voor €15 euro per nacht in een 6-bed dorm, inclusief een 3-gangen diner & ontbijt, wifi en een betaalbaar winkeltje.
  • Llullu Llama: Hier slaap je voor €19 per nacht in een 8-bed dorm, inclusief een 3-gangen diner & ontbijt, maar zonder wifi. Daarentegen hebben ze hier wel een spa mét Jaccuzi, maar hier kun je (stiekem) ook gebruik van maken als je er niet slaapt.

Wanneer je een extra dag in Isinliví blijft kun je een wandeling maken naar Rosita’s Farm. Hier vind je een oud vrouwtje die een tour geeft over haar boerderij op een heuveltop. Hier kun je weer genieten van prachtige uitzichten. Het is totaal niet toeristisch, wat het extra leuk maakt. De tour is gratis, maar een paar dollar fooi wordt wel gewaardeerd omdat boeren erg slecht verdienen in dit gebied.

Dag 2: Isinvilí – Chugchillan

Maak voordat je vertrekt een heerlijke lunch van spullen die je kunt halen bij het winkeltje van Hostal Taita Cristobal. Bij deze shop maak je voor een paar dollar heerlijke broodjes met avocado, kaas, tomaat, ham en alles wat je hartje nog meer kan begeren. Slaap je in het hostel Llullu Llama kun je hier ook terecht, de accommodaties zitten letterlijk naast elkaar.

Onderweg kom je langs een riviertje waar je heerlijk kunt lunchen. Inclusief tussenstop ben je ongeveer 5 uur onderweg, waardoor je weer vroeg aankomt in het volgende plekje: Chugchillan. De leukste plek waar je hier kunt slapen is het schone hostel: Hostal Cloud Forest. Je kunt kamers delen met vrienden die je onderweg gemaakt hebt, zodat je je eigen dorm kunt samenstellen. ’s Avonds kun je drankjes gaan doen in de Country Bar van het dorp.

Dag 3: Chugchillan – Meer van Quilotoa – Latacunga

Op de laatste dag kun je het beste vroeg vertrekken, omdat het ’s middags vaak mistig wordt bij het Quilotoa meer. Dat is zonde natuurlijk, want dat is nou net de reden dat je de hike bent gaan doen. Gelukkig kan de mist ook weer wegtrekken als je geduldig blijft wachten. Hou er rekening mee dat het bij de krater vaak hard waait, waardoor een extra laag, zoals een regen- of windjack, geen overbodige luxe is.

De hike vanuit Chugchillan naar het meer duurt ongeveer 4 uur, waarna je nog in ongeveer 1,5 uur naar de andere kant van het meer kunt lopen. Aan deze kant vertrekken de bussen terug naar Latacunga. Dit betekent dat als je om 8 uur weg gaat uit Chugchillan, je om 14 uur de bus naar Latacunga kunt pakken. Hier doe je nog ongeveer 2 uur over. Je kut ervoor kiezen om nog een nachtje in Latacunga door te brengen of de bus te pakken naar bijvoorbeeld Quito of Baños als je weinig tijd hebt.

Wil je nog gaan kayakken op het kratermeer, of juist in 4-5 uur een compleet rondje om het meer lopen? Dan doe je er verstandig aan om een nachtje bij het meer te blijven slapen. Er zijn hier meerdere gezellige hostels, bijvoorbeeld Runa Wasi Quilotoa of Martita’s House.

Meer inspiratie nodig voor de Quilotoa Loop?

Meer lezen over Ecuador? Check hier al onze artikelen over dit veelzijdige land in Zuid-Amerika!