• Menu
  • Menu

Kinabatangan Rivier: Lees hier al onze tips voor de perfecte trip

De Kinabatangan rivier in het binnenland van Borneo is dé plek om wilde dieren te spotten en te genieten van de prachtige jungle. Dit gebied heeft namelijk een van de rijkste ecosystemen ter wereld, en vormt het leefgebied van orang-oetans, neusapen, dwergolifanten, krokodillen en neushoornvogels. Tijdens een tour door de jungle heb je een zeer grote kans om deze bijzondere dieren te spotten. Om die reden is de Kinabatangan rivier één van de populairste bestemmingen van Borneo.

In totaal is de Kinabatangan rivier zo’n 560 kilometer lang en stroomt van de bergen in Sabah tot in de Suluzee. Langs de rivier vind je verschillende dorpjes die dienen als vertrekpunt voor veel jungle-tours, een absolute must als je in Borneo bent. Twee populaire dorpen zijn Bilit en Sukau. Vanuit deze dorpen vertrekken dagelijks boottours naar verschillende plekken in de jungle en zie je onderweg de meest fantastische dieren!

Boek je een accommodatie in één van deze dorpen, dan zijn de tours en eten vaak inbegrepen in de prijs. Je gaat dan twee keer per dag met de boot op pad én kan ’s middags en ’s avonds onder begeleiding door de jungle lopen. Door de ervaren gidsen leer je van alles over het bijzondere eco-systeem en alles wat er leeft. Het leuke van alles? Een trip van 2n/3d inclusief eten, slapen en activiteiten kost minder dan €100!

Klinkt dit als iets wat jij moet zien tijdens je Borneo rondreis? Lees dan verder want we geven je de leukste tips en bijzondere voorproefjes van wat je gaat zien!

In dit artikel:

Praktische Info | Hoogtepunten Kinabatangan Rivier | Rondom de Kinabatangan Rivier | Tips voor je verblijfLeukste Slaapplekken | Meer inspiratie | Verder reizen na de Kinabatangan Rivier

Praktische info over de Kinabatangan Rivier

Tijdsverschil

6 uur tijdens de zomertijd en 7 uur tijdens de wintertijd.

Beste reistijd voor de Kinabatangan Rivier

De beste reistijd voor de Kinabatangan rivier is ongeveer van april t/m oktober. Dit is naast het droge seizoen ook het bloem- en fruitseizoen, wat betekent dat je veel vogels kunt spotten. Vanaf november zal het regenseizoen beginnen, maar vanwege het onvoorspelbare tropische klimaat kun je tijdens het regenseizoen ook droge periodes hebben, en in het droge seizoen kan het juist dagen achter elkaar regen.

Een voordeel van het regenseizoen is dat je dieper de rivierkanalen in kan gaan, zodat je een grotere kans hebt om wilde dieren te zien. Wel zullen de wilde dieren ook schuilen voor de regen, dus op het moment dat het regent is het weer lastiger om de dieren te zien. Het nadeel is uiteraard dat de heftige regen het gebied onbegaanbaar kan maken.

Hoe duur is de Kinabatangan Rivier?
Grote kans dat je de Kinabatangan rivier bezoekt door middel van een meerdaagse tour. Wanneer je dit doet zit je vervoer, accommodatie, activiteiten én eten bij de prijs in. Zo kun je bijvoorbeeld deze trip boeken bij River Junkie, wat 470 RM voor 3 dagen/2 nachten kost. Daarnaast moet je rekening houden met toeristenbelasting en een eventuele hoogseizoenstoeslag á 10 RM per nacht. Dit komt dus neer op ongeveer €100 voor 3 dagen, een koopje! Wanneer je een upgrade wilt van een dorm naar een chalet betaal je wel wat meer.

Extra’s waar je ter plaatse nog rekening mee moet houden zijn de eventuele drankjes of snacks die je nog in het jungle kamp koopt, maar dit is allemaal heel redelijk geprijsd. Daarnaast heb je ook de mogelijkheid om een verrekijker te huren voor tijdens de boottochten. Ook kun je bloedzuigersokken kopen of kaplaarzen huren zodat je tijdens wandelingen door het regenwoud niet wordt leeggezogen door bloedzuigers. Voor al deze dingen betaal je niet meer dan een paar euro.

Transport bij Kinabatangan Rivier:

Boek je een meerdaagse tour naar de Kinabatangan rivier? Dan zit je transfer vanuit Sandakan of Sepilok bij de prijs in. In dat geval rij je in 2 – 2,5 uur naar de rivier, waarna je met een boot naar je accommodatie gebracht wordt. Onderweg zal je veel oliepalmplantages tegenkomen, die de jungle in dit gebied bedreigen. Dit is dan ook de trieste reden dat er zo ontzettend veel wildlife te zien is in het gebied rond de rivier: alle dieren zijn verhuisd naar de plekken waar er nog niet gekapt is.

Reis je na je bezoek aan de Kinabatangan rivier verder? Dan zal je waarschijnlijk terug moeten naar Sandakan om vanuit daar een vlucht te pakken naar andere delen van Borneo. Borneo is het twee na grootste eiland ter wereld, en de afstanden zijn dus ook gigantisch. Gelukkig kost het met AirAsia allemaal niet zoveel.

Voor plekken die wel over land te doen zijn zou je ook een lokale bus kunnen nemen. De bus richting het noorden rijdt in 4 uur naar Kinabalu National park, of in 6 uur naar Kota Kinabalu. De bus richting het zuiden rijdt in 2 uur naar Lahad Datu (voor Danum Valley), in 4 uur naar Semporna / Mabul island of in 5 uur naar Tawau.

Is de Kinabatangan Rivier veilig?

Hou er rekening mee dat je midden in de jungle zit, wat betekent dat er veel wilde dieren zijn. Gedraag je verstandig en kom niet te dichtbij. Daarnaast zit de rivier vol met krokodillen, dus ga hier absoluut niet zwemmen!

In dit deel van Borneo komt Malaria en Dengue voor, wat betekent dat je goede muggen maatregelen moet nemen. Draag lange kleding en gebruik een sterke anti-insect spray met een hoog percentage DEET.

Must-see & Do in Kinabatangan Rivier

Boottocht over de rivier

Dé grote reden om naar de Kinabatangan rivier af te reizen is voor de boottochten. Door de aanleg van palmolieplantages zijn grote delen jungle gekapt en wordt het leefgebied van de wilde dieren steeds kleiner. Het is wel de reden dat veel dieren naar de oever van de rivier komen om eten en drinken te zoeken. Een verschrikkelijke situatie, maar wel de reden dat je veel dieren zult zien tijdens je bezoek aan de Kinabatangan rivier. Daarnaast zitten in de boomtoppen verschillende soorten neushoornvogels en ijsvogels, maar heb je ook kans om bijvoorbeeld uilen te zien. Elke tocht ga je net een ander stuk van de rivier bekijken, waardoor je ook verschillende landschappen langs ziet komen.

Gemiddeld ga je twee keer per dag met een boot de rivier op, het liefst rond de schemering. Op dit moment zijn de dieren namelijk het meest actief, en heb je de grootste kans iets te spotten. Rond zonsopgang is het tijd voor de ochtendcruise. Het is eerst vaak super mistig op het water, wat een soort mysterieuze schoonheid met zich meebrengt. Wanneer de zon sterker wordt verdwijnt de mist, en zie (en hoor) je de vogels en apen ontwaken. De ochtend is de beste tijd om orang-oetangs, krokodillen en zelfs dwergolifanten te spotten.

Afhankelijk van waar je de tour geboekt hebt ga je met 10 – 20 personen tegelijk de boot in. Uiteraard heb je beter zicht wanneer je met kleine boten gaat, zoals bij River Junkie.

Wandelingen in het regenwoud

Tijdens je bezoek aan de Kinabatangan rivier ga je waarschijnlijk ook met een gids wandelend het regenwoud in. Deze wandelingen duren ongeveer 1,5 uur en het is súper belangrijk dat je je zelf goed beschermt tegen de muggen.

Wanneer je overdag op pad gaat zal je dingen leren over de planten die er groeien en waar de locals ze voor gebruiken. Veel dieren kom je waarschijnlijk niet tegen, want deze hebben het midden op de dag (net als jij) veel te warm.

Als je mee gaat op een spannende avondwandeling heb je de gelegenheid om bijvoorbeeld kleurrijke vogels te zien slapen op een takje. Daarnaast kun je ook een hoop creepy crawlers tegenkomen die je misschien liever niet had gezien. Wanneer je heel erg geluk hebt kun je hier ook vreemde en bijzondere nachtdieren tegenkomen waarvan je waarschijnlijk niet eens wist dat ze bestonden, zoals een spookaapje, plompe loris, civetkat, grote haaregel of een dwerghertje.

Tips voor jouw verblijf aan de Kinabatangan rivier

  • Ga absoluut niet zwemmen in de rivier, er zitten ontzettend veel krokodillen in! Dat je ze niet ziet, betekent niet dat ze er niet zijn. In de rivier krioelt het werkelijk van de krokodillen.
  • Bescherm je zelf zo goed mogelijk tegen muggen, doe dus ondanks de warmte lange kleding aan, en gebruik een goede anti-insect spray (DEET). De muggen zijn met veel, en ze zijn hongerig!
  • Neem een spelletje, muziek of een goed boek mee. Tussen de activiteiten door heb je veel tijd waarin je jezelf zal moeten vermaken.
  • Als het regent kun je beter met slippers de boot in gaan, dan worden je schoenen niet zo nat. Het is ook slim om je kostbare spullen in een waterdichte tas mee te nemen, of als je ze niet per se nodig hebt in de kamer te laten liggen.
  • Boek van te voren je tour bij River Junkie. Alles is goed geregeld, het is goedkoop en ze zijn goed bereikbaar. Een luxe wanneer je iets boekt in Azië.
  • Wees zo stil mogelijk tijdens een riviercruise of wandeling in het regenwoud om de dieren niet weg te jagen.
  • Neem regenkleding mee! Het heet niet voor niets het regenwoud, dus zelfs in de droge periode krijg je ongetwijfeld af en toe een bui over je heen.
  • Ga de boot absoluut niet uit, ook al zegt de gids dat het wel kan. Het is erg gevaarlijk en ook de enige oorzaak van ongelukken in dit gebied.
  • Neem een camera mee met een goede lens, zodat je tijdens de boottochten goed in kunt zoomen op de wilde dieren. Laat de camera trouwens voor de boottocht wel wennen aan de warmte, zo kun je direct foto’s maken in plaats van te moeten wachten tot hij niet meer beslagen is.
  • Neem een zaklamp mee voor tijdens de nachtwandelingen, en hou er ook rekening mee dat je geen foto’s met flits maakt van actieve dieren. Dit kan de dieren tijdelijk verblinden waardoor ze niet kunnen jagen of zelf ten prooi kunnen vallen.
  • Neem wat geld mee, er zijn geen ATM’s in de jungle en het is wel zo lekker als je af en toe een koud biertje of frisdrank kunt bestellen.
  • Niet iedereen heeft bereik in het regenwoud, dus wanneer je iets belangrijks moet regelen kun je dit het beste doen vóór je hier naar toe gaat. ’s Avonds tussen 20 en 22 uur is er trouwens wel wifi aanwezig.

Wat te doen rondom Kinabatangan Rivier?

Gomantong grottencomplex

De Gomantong grotten zijn beroemd vanwege de zwaluwnestjes die hier geoogst worden. De nestjes worden van het plafond van de grotten geplukt met onstabiele ladders. Een gevaarlijk werkje dus, maar een kilo van deze nestjes kan duizenden euro’s opleveren! Wanneer je een bezoek brengt aan de grotten kun je goed zien hoe de nestjes een paar keer per jaar worden verzameld. Daarnaast is de lichtinval erg mooi, maar is het verder wel vrij donker in de grot dit je bereikt met een loopbrug.

Hou er rekening mee dat het in de grond erg vies is. Overal lopen kakkerlakken en er ligt zoveel poep van de vleermuizen en zwaluwen dat het glad is. Ga er dus niet heen op je slippers, maar trek goede schoenen aan.

Wat zijn de beste hostels bij de Kinabatangan Rivier?

We Think You’ll Nature Lodge Kinabatangan

Kies uit een simpele houten chalet of dormbed. Elke kamer heeft airco, maar verwacht niet teveel luxe. De prijs is inclusief alle activiteiten, transfers en (buffet) maaltijden. De gidsen doen hun uiterste best om je alle dieren te laten zien, drinken & snacks zijn te koop bij de receptie en laarzen & verrekijkers kun je huren.

Bekijk prijs op Booking.com

Meer inspiratie nodig voor Kinabatangan Rivier?

Waarheen reizen na de Kinabatangan Rivier?

Vanaf de Kinabatangan Rivier kun je makkelijk over land naar Sepilok rijden. Wil je de andere kant op kun je ook over land naar Danum Valley of Semporna reizen, vanaf waar je de boot kunt pakken naar Mabul Island.

Je zou ook in een 2 uur naar de luchthaven van Sandakan kunnen rijden, vanaf waar je rechtstreekse vluchten hebt naar Kota Kinabalu of Kuala Lumpur.

Nog meer lezen over Borneo? Check hier al onze artikelen over deze prachtige bestemming!