• Menu
  • Menu

Paar dagen Mabul Island of Sipadan? Check hier al onze tips

Mabul Island is een prachtig klein eiland met witte zandstrandjes, azuurblauw water, wuivende palmbomen, en een vriendelijk lokaal dorpje. Het eiland is onderdeel van het Tun Sakaran Marine Park, waar ook de eilanden Sipadan en Kapalai bij horen. De eilanden vormen een duikersparadijs, en staan zelfs bekend als een van de beste duikplekken ter wereld.

Het eiland is vooral bekend vanwege het macroduiken wat je hier kunt doen. Er zitten hier namelijk veel kleine soorten zoals de kleurrijke nudibranch, zeepaardjes, frogfish, scorpionfish en octopussen. Sipadan is daarentegen vooral beroemd vanwege de grote scholen vissen, gigantische schildpadden en vele soorten roggen en haaien die je hier tegen kunt komen.

Hoewel het op Mabul Island vooral draait om duiken is het voor snorkelaars en reizigers die gewoon een paar dagen willen relaxen ook een fijne bestemming. Wij verbleven er vier nachten en vertellen je al onze tips, highlights en de leukste slaapplek op Mabul Island. Ben je er klaar voor? Let’s dive in…

In dit artikel:

Praktische Info | Duikscholen & duiken | Highlights Mabul | Rondom Mabul | Leukste Slaapplekken | Meer inspiratie | Verder reizen na Mabul

Praktische info over Mabul Island

Tijdsverschil

6 uur tijdens de zomertijd en 7 uur tijdens de wintertijd.

Beste reistijd voor Mabul Island

De beste reistijd voor Mabul Island is ongeveer van april t/m oktober. Hierna begint namelijk langzaam het regenseizoen. Het droge seizoen is vanzelfsprekend een betere keuze wanneer je gaat voor een strand- of duikvakantie. In het droge seizoen is het zicht onderwater ook beter, wat zeker bij diepe duiken wel zo prettig is. Tijdens het hoogseizoen zijn de prijzen van accommodaties wel vaak hoger.

Vanwege het onvoorspelbare tropische klimaat kun je tijdens het regenseizoen ook droge periodes hebben, en in het droge seizoen kan het juist dagen achter elkaar regen. Grote kans dus dat het, ongeacht het seizoen, tijdens je Borneo rondreis wel een keertje zal regenen.

Hoe duur is Mabul Island?

Zuid-Oost Azië staat erom bekend om erg goedkoop te zijn. Maleisië is hierin geen uitzondering, ook al is Borneo wel net iets duurder dan het vaste land. Zeker duiken kan een prijzige hobby zijn. Voor een dag met 3 duiken moet je rekening houden met ongeveer €70 (325 RM). Wanneer je meerdere dagen achter elkaar gaat duiken krijg je wel vaak een korting. Wil je gaan duiken bij Sipadan dan moet je een permit kopen, reken dan op ongeveer €225 (1000 RM) per dag met 3 duiken.

Om op Mabul Island te komen moet je eerst de boot nemen vanaf Semporna. Hou hiervoor rekening met ongeveer €12 (55 RM) enkele reis, en nog een paar euro voor gebruik van de pier.

Transport in Mabul Island:

Wanneer je naar Mabul Island of een van de andere eilanden gaat, zal je een boot moeten nemen vanuit Semporna. Als je een duiktrip hebt geboekt bij één van de duikscholen wordt dit voor je geregeld.

Om in Semporna te komen vlieg je waarschijnlijk op de luchthaven van Tawau, wat op ruim een uur rijden van de stad ligt. Vanuit een deel van Sabah zou je dit ook met de bus kunnen bereiken. Zo doe je er ongeveer 9 uur over vanaf Kota Kinabalu, 4 uur vanaf de Kinabatangan rivier of 5 uur vanaf Sepilok.

Is Mabul Island veilig?

Let in het water goed op de triggerfish. Ze zijn erg territoriaal, en vooral rond Sipadan willen ze nog wel eens agressief zijn. Dus zwem er met een boog omheen (niet overheen!), want je zal niet de eerste zijn die gebeten wordt.

Welke duikschool moet je kiezen?

Voordat je kunt gaan duiken bij Mabul, Kapalai of Sipadan zul je een duikschool uit moeten kiezen. Aanrader is om dit bij Scuba Junkie te doen. Dit is geen promotie, maar wij zijn gewoon happy customers.

Deze duikschool heeft een hoog niveau, en alles wordt top geregeld. Er is een duidelijke planning, goed materiaal en fijne divemasters. Ze onthouden je maten, zodat wanneer je meerdere dagen met ze duikt alles al voor je klaar ligt. Ook maken ze je tank & BCD altijd klaar tussen de duiken, eigenlijk hoef je niks te doen! Tenzij je bij Sipadan gaat duiken kom je tussen de duiken door terug op het eiland zodat je wat kunt eten en drinken.

Daarnaast doen ze veel voor de omgeving. Ze steunen meerdere projecten, zoals bewustwording over het gebruik van plastic en ze hebben een schildpaddenopvang.

Verder hebben ze ook hun eigen resort (Mabul Beach Resort) waar je kunt slapen als je bij Scuba Junkie duikt of snorkelt. Het resort is schoon en goed onderhouden, ligt aan het strand en al het eten zit er bij inbegrepen. Dit komt neer op 3x per dag een uitgebreid buffet met tussendoor wat fruit en andere snacks. Ze hebben hier zowel dorms als privé bungalows, Wifi, en boven het restaurant is ook een bar aanwezig met loungebanken waar ze ook drinken & ijsjes hebben. Let op: Tussen of voor activiteiten in het water wordt er geen alcohol geschonken, terecht trouwens.

Op zoek naar meer foto inspiratie? Check hier onze mooiste foto’s van Borneo!

De verschillen tussen duiken bij Mabul, Kapalai & Sipadan

De eilanden Mabul & Kapalai staan vooral bekend vanwege al het prachtige macro onderwaterleven wat je hier kunt vinden. Van prachtige nudibranch, garnaaltjes en krabbetjes tot de blue-ringed octopus, morray eels en de flamboyant cuttlefish. Daarnaast vind je hier ook veel frogfish, scorpionfish, flathead crocodilefish en (ornate) pipefish. Bij beide eilanden vind je ook kunstmatige riffen waar al het fantastische macroleven op af komt. De duiken bij zowel Mabul als Kapalai zijn maximaal 15 – 30 meter diep en de dive-sites liggen allemaal binnen 5 – 15 minuten varen.

De populairste dive-sites zijn: Artificial Reef, Froggy Lair, Lobster Wall, Eel Garden, Crocodile Avenue, Seaventure, The Jetty en Mandarin Alley.

Het eiland Sipadan staat juist vooral bekend vanwege alle grote dieren die je hier kunt vinden. Hier zwemt alles wat op de bucketlist van een duiker te vinden is, van de gigantische walvishaaien en mantaray’s tot aan de indrukwekkende hamerhaaien en grote scholen vissen. Daarnaast kun je hier ook eagle rays, devil rays, mola mola’s en zelfs orka’s of dolfijnen vinden als je geluk hebt. De laatste kun je ook tegenkomen wanneer je op de boot zit. Verder kom je bij iedere duik tientallen gigantische zeeschildpadden en rifhaaien tegen.

Wanneer je bij Sipadan gaat duiken is het water een stuk dieper, 600 meter aan de ene kant van het eiland en ruim 2 kilometer aan de andere kant van het eiland. Dit komt doordat Sipadan op het einde van de continentale plaat ligt, dus je duiken bij Sipadan zijn voornamelijk wall-dive’s. Het eiland is eigenlijk een oude vulkaan, waardoor er veel voedingsstoffen, en dus veel leven in het water zit.

De populairste dive-sites op Sipadan zijn: Turtle Cavern, Barracuda Point, South Point en Hanging Gardens.

Hoe werkt het duiken bij Sipadan?

Wanneer je aankomt op Sipadan moet je je inschrijven en wordt je permit gecheckt. De duiken zijn op vaste tijden, waardoor het kan dat je lang moet wachten. Gelukkig vind je op het eiland wel gewoon faciliteiten als tafels, ligstoelen & wc’s. Tussen de duiken door kom je ook terug op Sipadan om wat te eten en drinken.

Op het eiland zelf kom je waarschijnlijk hele grote varanen tegen van wel 1.5 tot 2 meter, en als je geluk hebt ook de kokoskrab. Deze zijn echt gigantisch! Check vooral de palmbomen, daar klimmen ze graag in.

Verder zit het strand vol met sporen van zeeschildpadden die aan land gekomen zijn om eieren te leggen. Dit ziet eruit als bandensporen in het zand. Een deel van deze nesten graven ze uit en ze bewaren de eieren in een turtle hatchery op een veilige plek. De schildpadden zijn een reden waarom je tegenwoordig niet meer op Sipadan mag blijven slapen. Omdat het eiland een natuurreservaat is, zowel boven als onder water mag je niet het hele eiland over. Er is een klein stukje waar je mag komen, en verder is er een kleine leger basis die alles in de gaten houdt.

Om te duiken bij Sipadan heb je wel een permit nodig die je ver van te voren moet aanvragen. Omdat er maar een beperkt aantal mensen per dag mogen duiken, en vanwege het imago van de duikplekken, kun je je voorstellen dat de permits hard gaan. Vaak kan je duikschool wel een permit voor je regelen wanneer je er minimaal 3 dagen gaat duiken. Daarnaast kan het zo zijn dat er een last-minute cancellation is, waardoor ze een permit (tegen korting) aanbieden als je al op Mabul bent. Hier kun je natuurlijk, zeker in het hoogseizoen, niet vanuit gaan.

Must-see & Do in Mabul Island

Snorkelen bij Mabul of Kapalai

Voor de niet-duikers is Mabul Island ook een aanrader. Je kunt hier heerlijk chillen aan het strand, maar ook prachtig snorkelen rondom het eiland. Met snorkelen heb je ook een grote kans om schildpadden tegen te komen, en daarnaast zie je natuurlijk ook het prachtige koraal en de kleurrijke vissen.

Vanaf de pier zie je trouwens al allemaal vissen, zee-egels & zeesterren in het water. Het leukste is om hier naar links te zwemmen, maar pas op voor de boten die hier varen! Daarnaast kan je ook mee op de boot met een van de duiktrips, maar dan gewoon om te gaan snorkelen.

Let op: wanneer je gaat snorkelen moet je goed oppassen voor triggerfish. Deze territoriale vissen willen nog wel eens agressief worden als je over ze heen zwemt, dus je kunt er beter met een grote boog omheen.

Het dorp

Mabul Island is klein eiland, waar je in ongeveer een half uur omheen komt lopen. Doe je dit, kom je ook door het vissersdorp wat volledig gebouwd is op palen in het water. Hou er rekening mee dat de locals islamitisch zijn, dus kleed je degelijk buiten de pier, het strand & het resort. Daarnaast leven er op Mabul Island zee-zigeuners, de Bajau. Zij leven op hun boten en op kleine hutjes op palen in het water. Helaas zorgt dit er wel voor dat het gebied erg vervuild is.

Zonsondergang bekijken

Mabul Island is de perfecte plek om aan het einde van de dag een stukje strand op te zoeken, de zon onder zien gaan aan de horizon. Zorg ervoor dat je uiterlijk half 6 naar het strand wandelt, anders mis je de daadwerkelijke zonsondergang. Een ideale plek voor zonsondergang is de Reggae bar, waar je al chillende in een hangmat kunt uitkijken over het water. De bar staat, zoals bijna elk gebouw op Mabul, op palen boven het water. Let op: Op Google Maps staat deze plek aangegeven als Jeffs Diving.

Turtle Hatchery

Scuba Junkie heeft hun een eigen turtle hatchery, om de zeeschildpadden te beschermen. De locals worden betaald om nesten aan te wijzen zodat de eieren niet verhandeld worden om op te eten. Hoe langer je op Mabul blijft, hoe groter de kans dat er eieren uitkomen wanneer je er bent. De baby schildpadjes worden ’s avonds pas vrij gelaten, omdat het overdag te warm en er teveel bootverkeer is. Wanneer je in Mabul Beach Resort verblijft, kun je je aangeven dat je geroepen wilt worden als er een nest uitgekomen is.

Wat te doen rondom Mabul Island

Andere eilanden in de buurt waar je kunt slapen

Kapalai op een kwartiertje varen van Mabul is een klein eilandje op het Ligitan Rif. Al is het eigenlijk meer een zandbank dan een echt eiland. Door de erosie van de afgelopen tientallen jaren is er nauwelijks wat van overgebleven. Op Kapalai draait het allemaal om duiken en snorkelen, vanwege het prachtige huis-rif wat ze hebben.

Niet-duikers kunnen beter naar dichtbij gelegen eilanden zoals Pom Pom of Mataking bezoeken. Dit zijn de ultieme bounty eilanden met prachtige stranden. Ze zijn wel een stuk prijziger dan Mabul.

Wat is de beste slaapplek op Mabul Island?

We Think You’ll Mabul Beach resort

Het resort ligt prachtig aan het strand tussen de palmbomen. Al je eten is inbegrepen: Er is 3x per dag een uitgebreid buffet en er staat de hele dag fruit en andere snacks klaar. Boven het restaurant is een bar met loungebanken en wifi. Je hebt de keuze uit de dorm met fan of een privé bungalow met airco.

Bekijk prijs

Waarheen reizen na Mabul Island?

Allereerst zal je een boot terug naar het vaste land moeten nemen, waarbij je aankomt in Semporna. Vanuit hier kun je over land richting Danum Valley of de Kinabatangan rivier. Je zou ook in minder dan een uur naar de luchthaven van Tawau kunnen rijden, vanaf waar je rechtstreekse vluchten hebt naar Sandakan, Kota Kinabalu of Kuala Lumpur.

Nog meer lezen over Borneo? Check hier al onze artikelen over deze prachtige bestemming!